Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Literatura oko³ogrunwaldza po angielsku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Piotr Paruch
Hej!

Czy kto¶ móg³by poleciæ dobre ksi±¿ki po angielsku na temat bitwy pod Grunwaldem, wzglêdnie opisuj±ce t³o historyczne konfliktu? Moga byc to zarówno pozycje wydane w Polsce, jak i na zachodzie.
Piotr Paruch
Jak na razie uda³o mi siê zdobyæ namiar na jedn± ksi±¿kê:
Andrzej Klein, Piotr Nowakowski "Teutonic banners at Grunwald"; £ód¼ : Alexander, 2000.
Kto¶ wie o czym¶ wiêcej?
Jaros³aw (Gêsik)
Za trzy tygodnie bêde juz w Anglii to sie rozejrzê. Ju¿ siê bojê ile ja tam kasy na ksi±zki wydam a¿ strach mysleæ....
Piotr Paruch
No co¿, widzê ¿e co¶ marnie z t± literatur± icon_sad.gif
Jak na razie znalaz³em: Arms and Armour in the Medieval Teutonic Order's State in Prussia Andrzeja Nowakowskiego. Kto¶ zna co¶ jeszcze?
P.A.Nowakowski
Jako nowy witam wszystkich Forumowiczów.
Do literatury angielskiej dodaæ mo¿na: S.Turnbull,Tannenberg 1410. Disaster for the Teutonic Knights. Osprey Publishing (Campaign 122), 2003; ten¿e, Crusader Castles of the Teutonic Knights (1) The red-brick castles of Prussia 1230?1466. Osprey Publishing (Fortress 11), 2003; Proponuje tak¿e przejrzeæ W.Mierzwa, Bibliografia grunwaldzka, Olsztyn 1990 (niestety ciut stare).
Piotr Paruch
Hmm, no rzeczywi¶cie nie sprecyzowa³em, ¿e chodzi mi o literaturê poza Osprey'ami. Gdzie mozna dorwaæ ksi±¿kê p. Mierzwy? W Jagiellonce nie ma (!?!)
P.A.Nowakowski
Ksi±¿kê Mierzwy kiedy¶ sprzedawano w ksiêgarni na Polach Grunwaldu. Nak³ad by³ pewnie niezbyt imponuj±cy wiêc ju¿ mo¿e nie byæ. Ja mam egzemplarz - w wolnej chwili przestudiujê i postaram siê podaæ wszelkie anglojêzyczne pozycje w tym miejscu. Przepraszam za Ospreye smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.