Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Taczki, wózki, klatki
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
vroobell
Witam!
1) Takie mam pytanie: czy kto¶ ma gdzie¶ w wersji elektronicznej jakie¶ przedstawienia taczek b±d¼ ma³ych wózków do przewozu mienia osobistego? Interesuj±ce mnie okresy to pierwsza po³owa XV w. i ewentualnie XIII w.. Swoj± drog± ciekawi mnie czy i jak na przestrzeni 200 lat zmieni³a siê konstrukcja tych prostych urz±dzeñ. Byæ mo¿e zrobiê wiêcej ni¿ jedn±? bigsmile2.gif
2) To pytanie dotyczy klatek czy czego¶ w tym stylu do przechowywania/przewozu drobiu. Wiklina? Drewno? Równie¿ w wersji elektronicznej je¶li mo¿na lub przynajmniej ¼ród³o.
Za wszelk± pomoc bêdê wielce wdziêczny.
Pozdrawiam!
Horhe
Do³±czam siê do pro¶by vroobla, tyle ¿e mnie bardziej interesuj± taczki z XVIII-XIX wieku.
Poszukuje planów takiej taczki z platform± ( O-'------ ) do przewozu ciê¿kich materia³ów jak: ceg³y, kamienie, czy ma³e mo¼dzierze. M. in. takowe taczki by³y na u¿yciu w twierdzach. Ka¿dy przekaz ikonograficzny,te¿ by³by mile widziany.
Valdez
Akurat chwilowonie mam zeskanowanego, ale mam ksiazeczke ze slicznymi rycinami taczek, a w poniedzialek pojde skanowac zdjecia wiec tez zrobie i skan tego. Jedyny problem ze nie wiem jak owe taczki wydatowac.Autor ksiazi zyl na poczatku XVI wieku a jest to ksiazka dotyczaca gornictwa, wiec zawarta w niej wiedza siega w przeszlosc, tyle ze sam autor (trudno mu sie dziwic) nie podawal z jakiego okresu jest jaka maszyna czy narzedzie. Jednak podejrzewam ze akurat ta taczka nadaje sie spokojnie na wiek XV. Spotkalem sie z jej rycinami takze w muzeach. Jesli ktos by chcial zobaczyc ja na zywo, to rekonstrukcja znajduje sie w Zlotym Stoku w muzeum gornictwa. W schronisku na pieterkustoi i sluzy zadoniczke szczerba.gif
Hever
Je¶li siê nie myle to w Dragonach jest artyku³ o taczkach. Pe³no rysunków. Dok³adnie Dragon 11

Pozdrawiam,
Tomaszek
to jest o ile ma pamieæ znów nie p³ata mi figli bum.gif
"de rei metallica libri XII" niejakiego Agricoli- nie mam dostêpu w tej chwili - kiedy¶ widzia³em (wydawnictwa te¿ niestety nie pomne). w sumie dosæ pó¼ne, ale tylko jak dla mnie wiêc polecam - ogólnie mnóstwo przefajnych rycin: narzedzia, trepany, system bicia sztolni, sposoby wytopu metali, sposoby ich poszukiwania, etc etc etc - po prostu miodzio

strza³ka
Valdez
Zgadza sie Tomaszku. De remetalica. Wydane niestety tylko w 500 egzemplarzach przez muzeum Karkonoskie w Jeleniej. Mozna do nich napisac, jesli jeszcze maja ksiazke na skladzie jest mozliwe ze przysla. Mi osobiscie przyslali ja tylko za oplata pocztowa. Ale ja potrzebowalem do gwarectwa, tzn grupy zajmujacej sie odtwarzaniem sredniowiecznego gornictwa, tak wiec nie wiem jak potraktuja innych. Ale ksiazka naprawde wspaniala. Sa tam ksiegi dotyczace pracy, techniki, miar, monet, wytopu, ogolnie hutnictwa, no naprawde kompedium wiedzy gorniczej i hutniczej [wtedy to wszystko bylo gornictwo] tamtego okresu.
S³odziutki
Je¶li chodzi o klatki na drób, to mo¿e nadawa³yby siê takie, jakich wspó³cze¶nie u¿ywa siê na Bliskim Wschodzie, a konkretnie w Egipcie. Wygl±da taka klatka jak prostopad³o¶cian, jest pleciona z nieobrobionych ga³±zek, rzadkim splotem (trochê rzadziej ni¿ polski p³ot), i ma wstawione kwadratowe drzwiczki na plecionych zawiasach. By³o co¶ takiego na festynie etnograficznym w Arsenale w Warszawie, na pocz±tku zesz³ych wakacji. Mo¿e kto¶ z tych co tam byli, pamiêta?

Pozdrawiam,
S³odziutki.
vroobell
dziêki wielkie za pomoc!
dragon 11 - jest jedna taczka
oprócz tego u Kakaja w zdjêciach z Pentecostu s± taczuszki ¶liczne
klatkê te¿ ju¿ +/- wiem jak zrobiæ

ale nie ustawajcie w poszukiwaniach i w razie czego wrzucajcie co znajdziecie
Valdez
Mam juz te poskanowane ryciny, ale jako ze nie mozna zalacznikow wrzucac to chetnych prosze na priva.
Horhe
Znalaz³em zrekonstruowan± taczkê na zdjêciach z XVII-wiecznej imprezy.
http://northamptons.org.uk/public/luton/pages/009.htm
Czy jest poprawna??
Valdez
Dzieki Horhe ktory przypomnial mi ze tu zalacziki wstawiac mozna wklejam obrazeczki.
vroobell
dziêki wielkie Valdez smile.gif
Valdez
Ciesze sie ze moglem sie przydac... bo jak dotad to bardziej tu pasozytowalem:P Jakby ktos chcial wiecej skanow uwczesnej maszynerii gorniczej lub hutniczej to sluze.
Vislav
Witam
Idzie zima
Wiem, ¿e poni¿sze materia³y dotycz± innej czê¶ci ¶wiata i czasów. S± to jednak rzeczy wykonywane rêcznie, tradycyjne i nie przemijaj±ce. Mo¿e kto¶ ma materia³y z naszego obszaru.

Poza tym jest du¿a ilo¶æ szczegó³ów w prostych urz±dzeniach do wykorzystania w próbach rekonstrukcji.
Link poni¿ej:
Idzie zima
Horhe
Sprzêt saperski i taczka z XVII wieku.
Valdez
Hmmm jesli chodzi o zimowe rzeczy to prosze, woreczki ze "szczura":P
Horhe
I na tym koñczymy dyskusjê o woreczkach,bo temat mamy o taczkach smile.gif OK??
Wracaj±c do tej ilustracji, któr± zamie¶ci³em dwa posty wcze¶niej, to siê okaza³o, ¿e identyczne pojawiaj± siê w ikonografii z epoki napoleoñskiej. Dos³ownie takie same.
Jutro zaczynam r¿n±æ dêbine na kó³ko do taczki blinkie.gif
Efekty ju¿ w krótce devil.gif
Piotr Paruch
Mo¿e to sie komu¶ przyda - jest trochê ikonografii
http://www.his.com/~tom/sca/barrow.html
Snorri
Ma kto¶ mo¿e co¶ na temat taczek we wczesnym ¶redniowieczu (IX-XIw)? By³bym zobowi±zany.
Jarek Przyby³o
Konstrukcja taczek i tragaców (kto zgadnie co to takiego) wiele sie nie zmieni³a. Oczywi¶cie nie chodzi o taczki z OBI. Na XV wiek mo¿na by posi³kowaæ sie ikonogarfi± Breuglow Boschów i innych u których taczek od groma.
brat Helmrich
Witam . Mam pytanie . Czy ta taczka nada siê na XIII wiek ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.