Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¦redniowieczne beciki dla niemowl±t
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Micha³ ¯elazo
Witam.

Czy kto¶ mo¿e posiada ikonografiê XIV i XV - wieczn± przedstawiaj±c± ubranka dla noworodków i beciki oraz tego typu rzeczy ???

Za jaki¶ miesi±c, mo¿e dwa, jak ju¿ Julkê bêdzie mo¿na zabieraæ czêsto na dwór bêdziemy mieæ sesjê fotograficzn± w strojach i chcia³bym ¿eby moja córeczka nie zosta³a wziêta za mroka. bigsmile2.gif

Sam bym poszuka³ po internecie, ale uwierzcie mi, nie mam czasu nawet podrapaæ siê po ty³ku. cool.gif

Pozdr.
M.
Pan Paproch
Mo¿e siê przyda
Jaros³aw (Gêsik)
Cze¶c...
No mam dwa wyobra¿enia becików, choc nie wiem czy Waszej ma³ej miss byloby w tym wygodnie. Jedno jest z pó¼nego XV drugie z pocz±tków XV w.
Micha³ ¯elazo
Dziêki, ale chodzi³o mi o jakie¶ ciuszki dla malutkich dzieci, troszkê jeszcze minie zanim Julia zacznie chodziæ bigsmile2.gif

Czy w pó¼nym ¶redniowieczu ubrranka dla niemowlaków by³y, tak jak dzisiaj, jednoczê¶ciowe ???
Acha, no i czy buciki mog± byæ z we³ny ???

Pozdr.
M.
EwKa
W "Panoranie sredniowiecza" jest taka slodka miniaturka z konca XVw. przedstawiajaca rozne etapy rozwoju mezczyzny..od niemowlaka scisnietego lnianymi powijakami przez dreptajace, biegajace dzieci, prosto stojacego podrostka i mlodienca w szatach giermka, po doroslego tatusia i dziadunia.
Wniosek jest jeden-dziecko jak chodzilo to bylo ubierane w "tunike". Nie wczesniej. Ubranko dzieciece z pol. XVw. odkopane w Gdansku ma fason tuniki z pol.XIVw. tzn. jest szyte z prostokatow, poszezane 4 klinami, nie ma kolnierza i zapinane jest na guziczki. Ubranko to ma jakies 60 cm dlugosci i wykonane jest z cienkiej welny luzno tkanej (niestety nie widac czy byla folowana czy nie) i wykonczonej jedwabnymi tasiemkami. Podobny kroj prostej tuniki ma wiekszosc dzieciecych ubiorow z XVw. Zrobienie foty graniczy z niemozliwoscia ze wzgledu na blikowanie szyb oraz zawieszone na pierwszym planie "duperele" w stylu pierscionkow, zapineczek i ciagnacych sie od nich zylek wedkarskich. Istna pajeczyna.
Madeleine
Jako pediatra czuje sie w obowiazku ostrzec ze sredniowieczne beciki sa potwornie niezdrowe dla niemowlaka- szczelne zawijanie powoduje schorzenia stawow biodrowych i inne nieciekawe choroby. Radzilabym nie stosowac sredniowiecznych powijaków i mroczyc.....
Micha³ ¯elazo
Wielkie dziêki za troskê heart.gif

¯ebym nie wyszed³ na kata dzieci muszê napisaæ, ¿e bêd± to ciuszki "jednorazowe", tzn. na zdjêcia, a pó¼niej do zdjêcia bigsmile2.gif Nie mam tak¿e zamiaru szczelnie owijaæ mojej córeczki, choæ postaram siê, ¿eby tak wygl±da³o. A i przed zdjêciami planowa³em udanie siê do naszego pediatry, ¿eby zasiêgn±æ porady. Teraz dok³adniej wiem o co pytaæ. Dziêki !

Pozdr.
M.
Pan Paproch
Pewnie masz to i znasz ale przynajmniej jaki¶ konkret:
Z MTA
shadowcat
Witam. Tak sobie przegl±dam tematy i zauwa¿y³am na ostatnio dodanej ikonce, ¿e jest becik na którym s± wyszyte (chyba) imiona dzieci, które s± w nie opl±tane szczerba.gif Czy to jaki¶ przejaw znakowania dzieci bigsmile2.gif czy ze wzglêdu na to, ¿e jest ich 2 i mog± byæ bli¼niakami to chodzi o to ¿eby siê nie pomyli³y? A mo¿e to jakie¶ powszechne zjawisko o którym nie wiem dunno.gif . Mo¿e kto¶ mi odpowiedzieæ? Pozdrawiam icon_mrgreen.gif
Anulka
Tam jest "wyszyte" Romulus i Remus. Nie o to chodzi, ¿eby siê nie myli³o wilczycy, tylko ¿eby czytelnik ksi±¿ki wiedzia³ z kim ma do czynienia smile.gif

Czêsto chc±c pokazaæ jaki¶ przyk³ad wyjmujemy miniaturê z kontekstu, ale potem ³atwo o pochopne wnioski.
shadowcat
Dziêki i teraz wszystko wiadomo bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.