Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Broñ maszynowa III Rzeszy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Horhe
Akurat trafi³em na bardzo ciekaw± amerykañsk± stronê www, gdzie jest masa zdjeæ i filmów, które dotycz± niemieckiej broni maszynowej z czasów II wojny ¶wiatowej.

http://198.144.2.125/MG42/Machinengewehr%2...%20-%20Home.htm

Mo¿e to zapocz±tkuje ciekaw± dyskusjê. icon_rolleyes.gif
Micha³ ¯elazo
Fajna stronka.

Szkoda tylko, ¿e zabrak³o na niej czegokolwiek o FG 42.
Ta wersja MG 42 przeznaczona dla oddzia³ów spadochronowych ma bardzo fajny wygl±d, my¶la³em, ¿e mo¿e w koñcu zobaczê j± w akcji...
A tak wci±¿ nie wiem, czy to prawda, ¿e by³a zbyt lekka w stosunku do odrzutu i czy to prawda, ¿e z tego powodu po kilku seriach "z rêki" mierzy³o siê w niebo bigsmile2.gif

Pozdr.
M.

P.S.
Co za debile...
Na filmiku z MP 44 widaæ (w 18-tej sekundzie), jak jaka¶ kula trafia w ziemiê dos³ownie 5 metrów przed strzelaj±cym z karabinka... Rykoszet móg³ go zabiæ.
Tomasz Rajtar
FG 42 za Chiny nie by³ odmian± MG 42...
Spójrz na tylko jedn± "drobn±" ró¿nicê - MG42 dzia³a przez na zasadzie krótkiego odrzutu lufy i zamka, a FG-42 to broñ z t³okiem gazowym...
Podobieñstwo nazw i ten sam pocisk. Dalej same ró¿nice... smile.gif

http://world.guns.ru/rifle/rfl11-e.htm
http://world.guns.ru/machine/mg33-e.htm
-
Micha³ ¯elazo
Witam.

No to ³adnie i piêknie...
O tym, ¿e FG 42 by³ wersj± MG 42 przeznaczon± dla oddzia³ów powietrzno-desantowych przeczyta³em w jakiej¶ ksi±¿eczce traktuj±cej o uzbrojeniu wojsk pañstw uczestnicz±cych w II wojnie...

Niech ¿yj± "Micha³ki" dunno.gif

Pozdr.
M.
Maciek Artylerzysta
Potê¿ny odrzut, jaki wystêpowa³ przy strzelaniu z FG42, spowodowany by³ tym, i¿ jako amunicjê zastosowano tu pe³nowymiarowy nabój karabinowy, broñ zas by³a za krótka i za lekka do tego... Ale poszli pó¼niej po rozum do g³owy i wymy¶lili nabój po¶redni do StG44...
Ulf
Witam wszystkich!!
hmmmmmm.............znalaz³em zdjêcie FG-42 z lunet± (niestety nie posiadam takowego narazie).
Ciekawi mnie czy by³a ona montowana seryjnie czy tylko niektóre egzemplarze mia³y co¶ takiego.

Proszê o informacje.
Tomasz Rajtar
Ostatnie zdanie z opisu FG-42 do którego link poda³em powy¿ej:

CYTAT
All FG-42 rifles also had integral dovetail, which accepted mounts for ZF-41 optical scope.

Jak widaæ wszystkie egzemplarze mia³y mo¿liwo¶æ montowania Zielfernrohr einundvierzig...
Choæ z pewno¶ci± nie na wszystkich je montowano.
-
Ulf
Dziêkuje bardzo za odpowied¼.

(Nastêpnym razem przeczytam wszystko read.gif )
Jeszcze raz dziêki.
S£AWA
Szelma
Poszukuje dokumentacji technicznej MG - 34. Chodzi mi o materia³y, w których bêdzie dok³adnie pokazane z ilu i jakich czêsci sk³ada³ sie karabin, i gdzie bêdzie pokazana kazda z czê¶ci oddzielnie oraz spo¶ób ich ³±czenia.
Tigo
Witam
Je¶li chodzi o FG-42 to polecam ten link:

http://world.guns.ru/rifle/rfl11-e.htm
pvt. J.F. Ryan
Witam. FG-42 to zdecydowanie ciekawa konstrukcja. Z tego co wiem, zosta³a stworzona g³ównie dla oddzia³ów spadochronowych III Rzeszy. W dzisiejszych czasach jest bardzo ma³o egzemplarzy FG-42. Nie mówiê ju¿ o egzemplarzach zdolnych do plucia o³owiem icon_wink.gif. I za Chiny FG-42 nie by³ ¿adn± odmian± MG. To zupe³nie inna konstrukcja, nawet na pierwszy rzut oka.

A teraz chcia³ bym zapytaæ o inn± broñ. Mianowicie interesuje mnie, jaki rodzaj karaninu (nie maszynowego) by³ na wyposa¿eniu Marynarki Wojennej III Rzeszy, w czasie II Wojny ¦wiatowej? Ogl±da³em jaki¶ czas temu program o U-BOOT'ach na jednym z kana³ów. Bodaj¿e Viasat History. Na filmie archiwalnym, widnia³ ¿o³nierz, z karabinem, który nieco przypomina³ znany amerykañski karabin samopowtarzalny M1 Carbine, jednak¿e d³u¿szy i bardziej "zabudowany" w drewnie. Zupe³nie nie mam pojêcia co to mog³o byæ. Niestety sprawa jest o tyle trudna, ¿e nie posiadam ¿adnego zdjêcia tej broni. Je¶li wie kto¶, co to móg³ byæ za karabin, prosi³ bym o odpowied¼. Z góry dziêkujê.
Micha³ ¯elazo
To móg³ byæ Gewehr 41 albo 43.
Sprawd¼ w googlach i bêdziesz wiedzia³, czy to broñ, któr± widzia³e¶.

Pozdr.
M.
Rabiega
Nie wiem, co widzia³e¶, mo¿e co¶ takiego, jak w za³±cznikach ?
pvt. J.F. Ryan
Drogi Rabiego! Dziêkujê Ci za niesamowicie szybk± odpowied¼. Co do Gewehr 43. Widzia³em wcze¶niej t± broñ, jednak¿e wydaje mi siê, ¿e to nie to. Natomiast bardzo mo¿liwe, ¿e by³ to Gewehr 41 (mo¿liwe, bo nie pamiêtam dok³adnie jaki rok by³ w tym momencie programu omawiany), o którym dziwnym trafem nie s³ysza³em smile.gif. Zdjêcie jakie zamie¶ci³e¶ w za³±czniku najbardziej odpowiada broni, jak± posiada³ ¿o³nierz na tym filmie archiwalnym. No có¿. Bardzo Ci dziêkujê Rabiego za zdjêcie i pomoc. Pozdrawiam!
Rabiega
Nie ma sprawy smile.gif
Choæ kol. ¯elazo ubieg³ mnie nieco yes.gif .
Z przyjemno¶ci± udzielam siê w drugowojennej cze¶ci Frehy, choæ tu akurat dynamika dyskusji przypomina czasami przemieszczanie siê wydm opodal £eby smile.gif .
Mi³o poczytaæ i podyskutowaæ o czym¶ innym ni¿ obrys okapu w kapalinie czy kroczki w branle.
Pozdrawiam.
pvt. J.F. Ryan
Upssss... shocked.gif Gapa ze mnie! icon_redface.gif Rzeczywi¶cie pan Micha³ ¯elazo by³ szybszy. Mimo i¿ domys³y obu Panów by³y niemal¿e identyczne, obu Wam serdecznie dziêkujê.

P.S. Drogi Panie Michale ¯elazo. Bardzo przepraszam za ominiêcie Pana w poprzednim po¶cie. Liczê, i¿ nie obrazi³ siê pan na mnie. angsad.gif Jeszcze raz dziêkujê.

P.S 2 smile.gif Zapraszam do dzia³u "w Karczmie". Poruszy³em tam sprawê pod tytu³em NIEPE£NOSPRAWNI W RUCHU RYCERSKIM. Liczê, ¿e zabior± Panowie g³os w tej sprawie. To dla mnie do¶æ wa¿na sprawa.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.