Witam. FG-42 to zdecydowanie ciekawa konstrukcja. Z tego co wiem, zosta³a stworzona g³ównie dla oddzia³ów spadochronowych III Rzeszy. W dzisiejszych czasach jest bardzo ma³o egzemplarzy FG-42. Nie mówiê ju¿ o egzemplarzach zdolnych do plucia o³owiem
. I za Chiny FG-42 nie by³ ¿adn± odmian± MG. To zupe³nie inna konstrukcja, nawet na pierwszy rzut oka.
A teraz chcia³ bym zapytaæ o inn± broñ. Mianowicie interesuje mnie, jaki rodzaj karaninu (nie maszynowego) by³ na wyposa¿eniu Marynarki Wojennej III Rzeszy, w czasie II Wojny ¦wiatowej? Ogl±da³em jaki¶ czas temu program o U-BOOT'ach na jednym z kana³ów. Bodaj¿e Viasat History. Na filmie archiwalnym, widnia³ ¿o³nierz, z karabinem, który nieco przypomina³ znany amerykañski karabin samopowtarzalny M1 Carbine, jednak¿e d³u¿szy i bardziej "zabudowany" w drewnie. Zupe³nie nie mam pojêcia co to mog³o byæ. Niestety sprawa jest o tyle trudna, ¿e nie posiadam ¿adnego zdjêcia tej broni. Je¶li wie kto¶, co to móg³ byæ za karabin, prosi³ bym o odpowied¼. Z góry dziêkujê.