Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: W³oska moda mêska kon. XVIIw
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Qba
Uda³o mi siê namówiæ kolegê na zabawê w ryceriadê, ale ten osió³ upar³ siê na XVIIwiecznego W³ocha. Bêdê wdziêczny za wszelkie informacje na ten temat. No chyba, ¿e w³oska moda pokrywa³a siê z francusk± to mi wystarczy.. (Owen widzia³em zosta³ zasypany mas± informacji smile.gif, a z racji klimatyczno-geograficznych chyba upodobania co do ubiorów w ww krajach chyba by³y do¶æ zbli¿one n'est ce pas?? )
Jaros³aw Lenar
Czo³em! Nie wiem czy w³oska moda pokrywa³a siê z francusk±, ale je¿eli chcesz robiæ koniec XVIIstego to siê raczej nie sugeruj tym, co jest napisane w temacie Owena.
W II po³owie XVII styl mody by³ odmienny przynajmniej jezeli chodzi o to co bylo trendy, co nosili zamozniejsi ludzie- np zamiast wamsow, pojawi³y siê jakes tam kamizelki (nie znam fachowej nazwy) i joustocorps'y. A kogo w ogóle chcemy odtwarzaæ? Szlachciura, ¿o³nierza czy inne indywiduum? W ka¿dym razie proponujê siê zaopatrzyc w jak±¶ literurê dotycz±c± historii mody, a jak juz bêdziesz wiedzia³ co by³o stajli i trendy i w ogóle, to zacznij szukaæ w sieci w³sokiego malarstwa z epoki np. tu: http://gallery.euroweb.hu/tours/

A! ...i jeszcze co¶ takiego jak W³ochy to dopiero w XIX wieku po zjednoczeniu, w XVII by³y samodzilene pañstewka to te¿ mo¿e rzutowaæ na styl ubierania siê, podejrzewam, ¿e np. Wenecjanie ubierali siê w sposób bardziej zbli¿ony do ostatnich trendów europejskiej mody ni¿ np. w Pañstwie Papieskim albo Neapolu czy jeszcze dalej...ale to tylko przypuszczenia...
K³aniam siê!
Qba
To racja. W³ochy by³y wtedy podzielone, ale poza politycznymi podzia³ami to wci±¿ by³ jeden naród. Mniejsza z polityk±. Jak mi siê wydaje kolega ma spore aspiracje bigsmile2.gif i w zwi±zku z tym pewnie bêdzie udawa³ ciurê-szlachciurê..
Pozdeowionka..
Madeleine
Polecam poszukaæ na sieci rycin Veccelio- narysowa³ stroje w³oskie z 1590 roku i ró¿nice miedzy poszczególnymi czê¶ciami W³och. Wiem ¿e 1590 to nie XVII wiek, ale przynajmniej pocz±tek jeszcze mo¿na zakwalifikowaæ.....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.