Witam
1. Nadal czasówki mi siê nie podoba³y. Albo czas jest ograniczeniem, albo ilo¶æ strza³. Oba ograniczenia s± niepotrzebne, bo drugie jest sprzeczne z sam± ide± czasówki.
Z innej strony. Upraszczaj±c.
£ucznictwo wziê³o siê z polowañ i pó³ bitew. Aby upolowaæ zwierzynê trzeba by³o siê podkra¶æ niepostrze¿enie(co samo w sobie jest sztuk±) i oddaæ jeden celny strza³, bo zwierz ucieka³. Tu mamy czas na celowanie st±d idea strzelania z ograniczeniem ilo¶ci strza³. Tyle, ¿e tarcza nam nie ucieka i mo¿emy okre¶liæ inna ilo¶æ strza³ów.
Natomiast podczas bitwy z zastosowaniem ³uczników chodzi³o, aby podczas szar¿y przeciwnika powaliæ jak najwiêksz± ich liczbê, aby jak najmniej z nich dosz³o do naszego frontu. St±d oddzia³ szar¿uj±cy przebywa³ pewn± odleg³o¶æ w okre¶lonym czasie i strzelaj±cym ³ucznikom zapewne chodzi³o o jak najwiêksze zadanie strat przez wystrzelenie jak najwiêkszej ilo¶ci strza³(oczywi¶cie jak najcelniej). I ³ucznikowi nikt nie mówi³, ¿e nie mo¿esz wystrzeliæ ni¿, powiedzmy 10 na minutê. Dlatego nadal jestem za zniesieniem limitu ilo¶ciowego strza³ przy czasówkach.
Wiem, ¿e nie wszystkim to odpowiada, gdy¿ niektórzy strzelaj± wolniej inni szybciej. Jedni celniej inni mniej celnie. Uwa¿am, ¿e idealny ³ucznik strzela odpowiednio celnie i odpowiednio szybko. I ta szybko¶æ by³a atutem w porównaniu do kuszy, pewnie st±d dawny dylemat: kusza czy ³uk?
2. Marszostrzelanie = strzelanie z marszu. Bardzo mi siê podoba³o, uatrakcyjnia i dynamizuje zawody.
3. Dystanse by³y inne, ale nie zauwa¿y³em znacz±cych ró¿nic wzglêdem poprzedniego ¯abiego Strza³u pod wzglêdem celno¶ci, ³ucznicy ¶wietnie sobie radzili.
4. Brak „dogrywki” o miejsca 3-5 jak poprzednio. Brawo. Po konstruktywnej krytyce, konstruktywne wnioski wyci±gniêto i wprowadzono w ¿ycie. O to chodzi. Tylko braæ przyk³ad. Dogrywka powinna byæ pomiêdzy zawodnikami z tak± sam± ilo¶ci± punktów.
5. Podoba³ mi siê pomys³ z punktami karnymi, w przypadku równej ilo¶ci punktów za strzelanie wygrywa ten, który ma tych punktów mniej.
6. Organizacja jak zwykle bardzo dobra. Tarcze ³ucznicze dobre, miejsce te¿, jedzenie z grilla. I biesiada po konkursie równie¿. Mo¿na by³o wymieniæ spostrze¿enia, porozmawiaæ, pos³uchaæ ¶piewania. Brawo dla Anio³ka i Marty(mam nadziejê, ¿e imiê dobrze zapamiêta³em)
7. Obsada turnieju niesamowicie mocna i wyrównana, choæ czo³ówka jeszcze mia³a pewn± przewag±, ale nie ju¿ tak wielk±. Ale to siê chyba zmieni?
8. D³ugi czas trwania turnieju. Ale tak to ju¿ jest przy tak wielu uczestnikach, po prostu. Czy turniej radowa³by tak samo gdyby by³y tylko 2-3 serie po 7 strza³? Chyba nie. Fakt, ¿e niektórzy odpadli wcze¶niej, có¿ bywa – nastêpnym razem pójdzie lepiej. Ale oni tak¿e mogli postrzelaæ na bocznych, ¿ó³tych tarczach. Poza tym niektórym osobom by³o ma³o i strzelali nawet w przerwach pomiêdzy w³asnymi seriami na turnieju. Wiêc chyba siê nie nudzili:)
9. Nagrody. By³o chyba 6 plus piwko na biesiadê dla uczestników. Tak trzymaæ!!
My¶lê, ¿e nagroda jest mniej wa¿na, liczy siê strzelanie w zacnym gronie. A czy jest nagroda, czy nie to sprawa mniejszej wagi.
10. Go¶cie bez strojów popijaj±cy piwko. Po Waszych pos³yszanych rozmowach wnioskujê, ¿e z bractw? Mo¿e siê mylê, wtedy przepraszam. Ale mam pytanko do Was. Dlaczego nie przyjdziecie ze sprzêtem i nie we¼miecie udzia³u w strzelaniu? Skoro jeste¶cie przynie¶cie sprzêt i we¼cie udzia³ w zawodach, przecie¿ ka¿dy mo¿e przyj¶æ po zapoznaniu siê z regulaminem i stosowaniu do niego. Dodatkowo je¿eli co¶ Wam nie odpowiada w formule turnieju to podejmijcie na forum wspóln±, konstruktywn± dyskusjê z organizatorami. Wszak z lud¼mi idzie siê porozumieæ, jak widaæ w punkcie 3 mojej wypowiedzi. Te¿ mi nie wszystko odpowiada, punkt 1-szy. Ale biorê udzia³ w turnieju, nie narzekam po k±tach, a jeden punkt regulaminu to nie powód, aby nie przyje¿d¿aæ i nie strzelaæ. Chyba, ¿e kto¶ nie chce...Zastanawia mnie tylko jaki ma w tym cel?
Na koniec podziêkowania:
1. Dla organizatorów, za profesjonalne podej¶cie do turnieju.
2. Dla wspó³konkurentów przyby³ych z daleka, aby postrzelaæ i wymieniæ do¶wiadczenia.
3. Dla pañ, które nam zawsze kawê zrobi± przed otwarciem lokalu
Dziekujê
GRATULACJE DLA ZWYCIÊZCÓW I CHWA£A POKONANYM!!
Pozdrawiam