Witka. Czy kto¶ odnalaz³ w jaki sposób mocowano szorcê kolcza do przeszywanicy ? Interesujacy mnie okres to I po³ XV w. i rozwiazanie historyczne. Odnalaz³em na jednym przedstawieniu rycerza ubieranego do TURNIEJU oko³o roku 1425 1440 i tam przedstawione to jest i¿ szorca jest na pasie który jest troczony do przeszywanicy. Ale powstaje pytanie jak wyglada ta szorca z ty³u , tzn w jaki sposób s± po³aczone jej poczatek i koniec ? Sugerujac siê przedstawieniami ko³nierzy kolczych z II po³XV w , wydajew mi siê i¿ z ty³u pas ma klamre i jest normalnie spinany a w szorcê jest wplecione kilka pasków na które ona jest spiêta. ALE jest to patent którego nigdzie nie odnalaz³em na rycinkach ( tak mi siê wydaje ) , wiêc jezeli ktos odnalaz³ co¶ takiego lub jak FAKTYCZNIE by³o bardzo bym prosi³ o potwierdzenie lub podanie zród³a gdzie mo¿na odnalezc jak by³o .
ja dla mnie to wyglada jak kolcza z rêkawami naszyta na przeszywke , kolcza wystêpuje w miejscach nie zas³onietych przez p³yty - czyli po bokach i na rêkawach od spodu ³±cznie z pach± a to czym wi±¿e to po prostu sznurek zapobiegaj±cy "lataniu" kolczej po bokach. - nie doszukiwa³bym siê tutaj osobnej szorcy tylko po³±czon± z przeszywk± w³asnie - zwaz gdzie wystepuje faktura "kolcza" - poni¿ej podobny wynalazek z ksi±¿eczki do kolorowania:
Witka . Elementy po bokach i pod pachami sa naszyte to ok . Nie sadzê by szorca by³a by naszyta , sprawia³oby to du¿e problemy przy zdejmowaniu przeszywki i nie by³by potrzebny ¿aden paseki troczki ( przedstawione na rycinie ) - konstrukcja trzyma³a by siê samoistnie bo by³aby przyszyta.
Witam
Spódniczka kolcza czy spodenki kolcze mocowane by³y za pomoc± rzemienia przeci±gniêtego przez pochewkê utworzon± z paska skórydwustronnie przyszytego do krawêdzi spódniczki mocno naci±gniêtego i zawi±zanego na pewny wêze³.Tyle teoria.Ja walczê z tym problemem od 6 lat i osi±gn±³em pewne do¶wiadczenie.W rozwi±zaniu jak wy¿ej jest OK ale dla konnych.Natomiast jak siê walczy pieszo zawsze to ustrojstwo w ogniu bit6wy l±dowa³o mi na kolanach albo ni¿ej.Przyszy³em wiêc spódniczkê do mocnego parcianego pasa zapinanego na klamrê.Przymocowa³em do niego te¿ paski do mocowania nóg p³ytowych.By³o prawie dobrze ale jeszcze siê zsuwa³o.Doda³em wiêc skrzy¿owane na plecach szelki z tego samego pasa i by³o super.Niektórzy krytykowali to rozwi±zanie ale ja mia³em wygodê.Jeszcze w tym roku to zmieniê,poniewa¿ zmieniam zbrojê.Nogi bêdê troczy³ bezpo¶rednio do przeszywanicy rzemieniami podobnie jak rêce i naramienniki.Ze spódniczki kolczej zrezygnujê chyba ca³kowicie bo mam d³ug± szorce folgow±.A je¿eli nie to wrócê do pierwotnego mocowania spódniczki rzemieniem tylko dodam dwa lub trzy rzemyczki do przytroczenia ca³o¶ci do przeszywanicy trochê powy¿ej pasa.Co do aplikacji kolczych pod pachami i w zgiêciu ³okciowym to przed przyszyciem nale¿y przez skrajne ko³ka przewlec rzemieñ i przyszyæ na okrêtkê do przeszywanicy.Przyszywaj±c rzemien do materia³u zyskujemy to ¿e kó³ka nie przecieraj± nici,wszystko siê ³adnie uk³ada wyg³±da. I to by by³o na tyle.
Pozdrawiam S³awko Odrow±¿
Witka. Funkcjonalno¶c rozwiazania ok , ale jak z jego historyczno¶ci± ? Kolcza pod pachy nie interesuje mnie gdy¿ nie jest to patent na 1425 r, mo¿e pytanie tematu jest zle postawione - czy kto¶ odnalaz³ w ikonografi przedstawienie szorcy ale ukazanej w taki sposób i¿ mo¿na doj¶c jak by³a ona mocowana ?
A ja mam mala ciekawostke
Mistrz Górnorenski "Ogrod rajski" okolo 1410 Stadtelsches Kunstinstitut Frankfurt nad Menem
Wyglada mi to tak
Ma przeszywke na to napiersnik bombiasty na to przeszywke jak np u Waltera von Hohenklingen
Wszystko oki ale na tej zewnetrznej przeszywce jest szorca
Tak mi to wyglada ze ma ja doszyta
Prosze o pomoc w rekonstrukcji tego jakby to mialo wygladac na zywca
ja to widze jako zwykla przeszywke i ladnie naszyta kolcze
Pozdrawiam
poszukalem i jeszcze troche takich sie znalazlo mniej wyrazne ale symbolika oczywista
Witam.
Przegl±daj±c ró¿ne ¼ród³a nie mogê znale¼æ sposobu w jaki "montowano" szorcê kolcz±. Czy przyszywano j± bezpo¶rednio do przeszywki, czy mo¿e do skórzanego pasa? Je¶li do pasa to kó³ka przyszywano czy mo¿e przeplatano przez dziurki zrobione w skórze?
I od razu tutaj moje drugie pytanie: jak to jest wystêpowaniem szorcy kolczej? Czy stosowanie jej do p³atów by³o zjawiskiem jako¶ powszechnie wystêpuj±cym? Je¶li trafiam na jakie¶ ¶lady szorcy kolczej to g³ównie okres kiedy p³aty ju¿ nie wystêpowa³y.
Okres o którym mówiê to oczywi¶cie koñcówka XIV wieku.
pozdrawiam
Laukon
A jak wygl±da wystêpowanie szorcy kolczej w parze z p³atami?
Pod p³aty to powinna i¶æ normalna kolczuga, wtedy ju¿ nie potrzeba szorcy
Ja wiem, ¿e powinna i¶æ kolczuga. St±d te¿ moja w±tpliwo¶æ co do szorcy kolczej.
Niestety krêgos³up kiedy¶ mi za to podziêkuje i wolê zastosowaæ sam± szorcê.
Wiem, ¿e p³aty i szorca kolcza pokrywaj± siê w pewnym momencie datowaniem. Czy wystêpowa³y jednak razem?
Inaczej. Nawet takie komplety jak powy¿ej z tym"psim pyskiem" s± mocno w±tpliwe. Niespecjalnie kojarzê jakiekolwiek przedstawienia rycerstwa z go³ymi pachami przed ostatni± æwierci± XV wieku. Zauwa¿, ¿e szorce w ikonografii z forum Ugniego ró¿ni± siê od tych rekonstrukcji. Noszone s± na dodatkowe pikowane kurty. To nie wyklucza u¿ycia kolczej pod spodem, a znaj±c analogie w³oskie z pó¼nej XV wieku to nic niezwyk³ego.
Potwierdza to te¿ obrazek z British Library walki z lwami (link Ugniego). Widaæ szorcê na kurcie a pod ni± kolejn± kolczugê, wystaj±c± na rêkawach. I obrazek ni¿ej z Ogrodem Rozkoszy. Szorca na³o¿ona jest na kolczugê lub kolcze spodenki. Pod tym rzezanym wdziankiem jest widoczna.
http://diglit.ub.uni-heidelberg.de/diglitD...pg432/1/11r.jpgTu te¿ widaæ szorcê i osobno rêkaw wystaj±cy spod kurty.
No i to wszystko tak naprawdê raczej po jakim¶ 1415/20.
A p³aty wtedy to ju¿ staroæ, jak co zalegaj±cy w arsena³ach miejskich. Ma³o wiarygodnym jest ³±czenie starocia po pradziadku, którego nikt nie chce z szorc± o niema³ej warto¶ci.
To kolejny element, o którym zapominamy. Elementy kolcze w XV wieku, pomimo redukcji znaczenia, s± wci±¿ cholernie drogie. Blaszany napier¶nik kosztowa³ mniej.
Teraz ju¿ wszystko wiem
Dziêki Wam!
Laukon
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.