Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Podwi±zki do nogawic damskich.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Szypu³
My¶lê ze temat ciekawy, chodzi mi o rodzaj podwi±zek które by³y stosowane przez mê¿czyzn w ¶redniowieczu do utrzymania opuszczonych nogawic na odpowiednim poziomie, czy kto¶ posiada mo¿e wzory czego¶ takiego a tak¿e informacje o tym z jakiego materia³u i jak by³ taki element wykorzystywany ?
Szypu³
Widzê ze temat nie cieszy siê popularno¶ci± bigsmile2.gif ale ja spróbuje trochê pod±¿yæ, po¶ród niektórych uczestników wojny stuletniej na ilustracjach w Ospreyach odnalaz³em bigwanty przepasane na dole podwi±zk±, czy by³a to jak±¶ popularniejsza moda czy przypada³a tylko kawalerom podwi±zki (mam nadzieje ¿e nie pomyli³em nazwy) ?
Czy kto¶ ma mo¿e wzory tych podwi±zek ?
Pozdrawiam
Jaros³aw z Sanoka
Witam!
Na poni¿szej stronce dostrzeg³em co¶ jakby podwi±zki(mêski strój z XIV w.). Trzeba tylko dowiedzieæ siê,sk±d oni to ¶ci±gnêli?

http://www.historicenterprises.com/
Pozdrawiam!

Jaros³aw z Sanoka
(Bractwo Rycerzy Ziemi Sanockiej)
Jakub Zieliñski
Na podstawie praktyki stwierdzam, ¿e nogawice po opuszczeniu i zrolowaniu trzymaj± siê same (pod kolanami) bez ¿adnych wspomagaczy, nawet je¶li nie s± zbyt dopasowane. Je¶li chcesz, pomogê/ poka¿ê Ci, drogi Szypu³ku, na grunwaldzie mo¿e? bigsmile2.gif
Z pewno¶ci± lepiej trzymaj± siê je¶li pod zrolowane nogawice za³o¿ymy spodnie...
Szypu³
To ¿e siê trzymaj± i ¿e ty masz technikê rolowania nogawic opanowana do perfekcji to ja wiem bigsmile2.gif
Mnie po prostu zaciekawi³y te podwi±zki, odk±d zauwa¿y³em ze cos takiego by³o u¿ywane.
Pozdrawiam
Jakub Zieliñski
Nie dam sobie nic za to odci±æ ale z tego co pamiêtam na jednym zdjêciu w Medieval Soldier kolesie maj± zawi±zane pod kolanami tasiemko-paprochy w jednym kolorze dla ca³ego oddzia³u. Wiêc mo¿e podwi±zki to bardziej kwestia identyfikacji ni¿ co¶ funkcjonalnego...

pozdrawiam

UWAGA SUPLEMENT!!!

Trochê siê zagalopowa³em: podwi±zki w podobnych kolorach dla ca³ego oddzia³u mo¿na zobaczyæ w ksi±¿ce "Rycerze i ich czasy", Ingland, 1992. Jest to raczej ksi±¿ka dla dzieci blinkie.gif ale pojawia siê tam zdjêcie pikinierów, którzy maj± (co niektórzy) jednokolorowe podwi±zki.

Trochê pojedynczych mo¿na te¿ zobaczyæ w "Medieval military costume", ró¿ne wersje: skórzane paski, tasiemki itd.
Ludka
Witam!

Szczerze piszac nie jestem pewna czy paski tkaniny uzywane do przewiazywania nogawic pod kolanami to podwiazki.
Natomiast na pewno jedna podwiazke nosili Kawalerowie Orderu Podwiazki ustanowionego przez Edwarda III. Byla ona koloru niebieskiego ze zlotym zakonczeniem i zlota dewiza (tzn w kolorze zlotym) "Honi Soit Qui Mal Y Pense" mezczyzni nosil ja na lewej nodza a panie na lewym ramieniu. Jak taka podwiazka wygladala mozna zobaczyc na rycinie z ok 1445 roku gdzie Earl of Shwesbury prezentuje ksiazke Margaret of Anjou. Earl nosi robe z motywami podwiazki. Przerys tej ryciny mozna zobaczyc u Herberta Norrisa fig 539 i 540

Ludka Excalibur
Kless
Podwiazki byly uzywane do podtrzymywania luznych, mniej dopasowanych nogawic, takich jakie byly noszone przez zolnierzy, jakichs rzemieslnikow itp. a nie przez 'strojnisiów', bo strojnisie nosili jak najbardziej obcisle nogawice bigsmile2.gif
Podwiazki nosily tez kobiety do swoich krotkich nogawiczek, ktore siegaly troszke ponad kolana.
Byly to albo krajki (ale juz nie we wzorki powszechnie nam znane jako wczesno-sredniowieczne) wiazane po prostu na kokardke, albo skorzane paseczki z okuciem i klamerka zapiete tuz pod kolanem.

Kless.
Kinia
Z czego zrobiæ podwi±zki do nogawic damskich na XIIIw? Czy mo¿e byæ to krajka, ew pasek we³ny (np wyhaftowany?), albo pasek lnu? Proszê o pomoc...

pozdrawiam
Robert Bagrit
Mo¿e byæ.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.