Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Imiona s³owiañskie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Mir
Witam. Dawno siê nie odzywa³em ale przypominam ¿e istnieje.
Drodzy Frechowicze zwracam siê do was z pro¶b± o pomoc. Na stronie naszej dru¿yny uka¿e siê wkrótce S³ownik imion S³owiañskich. Jak pewnie zauwa¿ycie s± tam jeszcze spore luki a i na pewno znajd± siê i b³êdy, no có¿ nie jestem ani lingwist± czy filologiem s³owiañskim. Zapraszam do lektury i wspó³pracy.
http://synowiegromu.w.interia.pl
Owen
Witam
Je¶li chcecie rozszerzyæ swoj± listê i j± zweryfikowaæ polecam przejrzeæ nastêpuj±c± lekturê : "S³ownik staro¿ytno¶ci s³owiañskich" znajdziecie tam ich od groma (autentycznych postaci) jak równie¿ inne ciekawe i wa¿ne rzeczy.
Co do imion s³owiañskich to s±dzê ¿e nie trzeba jednak szukaæ imion potwierdzonych przez ¼rud³a a wystarczy zapoznac siê z zasadami powstawania tych imion. W ksi±¿ce "Genealogia" niepamiêtam autora (jaki¶ na S...) jest rozdzia³ Antroponomastyka.
A w nim w³a¶nie od czego brali sobie s³owianie imiona.
Dla tych którzy maj± utrudniony dostêp do tej pozycji wspomnê pokrótce ¿e:
tworzono imiona:
-Dwucz³onowe czêsto sk³adaj±ce siê ze s³ów -s³aw, -mir, -bor, -mys³, -gniew, -rad, -wuj, -stryj, -mi³, -bóg. np. znajomy Kazimir
-Jednocz³onowe dziel±ce siê na : tworzone od przymiotników czy od rzeczowników oznaczaj±cych ro¶liny , zwierzêta, czy od czasowników
-imiona mia³y tak¿e formy skrócone obowi±zuj±cych wyrazów (Kazimir - Ka¼ko)
Pozdrawiam Owen

ps. mam nadziejê ¿e te prawa i obyczje które tam opisali¶cie s± waszym wymys³em na potrzeby bractwa a nie wiedz± opart± na ¼ród³ach historycznych
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
-Dwucz³onowe czêsto sk³adaj±ce siê ze s³ów -s³aw, -mir, -bor, -mys³, -gniew, -rad, -wuj, -stryj, -mi³, -bóg. np. znajomy Kazimir

Nale¿y jeszcze dodaæ, ¿e imiona tworzone w ten sposób mia³y pewne znaczenie (np. znajomy pewnie wszystkim Mirmi³ - chyba nie trzeba t³umaczyæ).
Pozdrawiam
Nataniel
Owen
Witam
Tak samo jak Kazimir smile.gif
Pozdrawiam Owen
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Tak samo jak Kazimir

No tu mnie zagi±³e¶. Nie mam pojêcia co znaczy pierwsza czê¶æ tego imienia.
Pozdrowionka
Nataniel
Owen
Witam
a wiesz co to znaczy "kaziæ" wed³óg mnie - psuæ niszczyæ itd.
Pozdrawiam Owen
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
a wiesz co to znaczy "kaziæ" wed³óg mnie - psuæ niszczyæ itd.

To znaczy, ¿e Kazimir to przeciwno¶æ Mirmi³a smile.gif .
Pozdrawiam
Nataniel
Jaros³aw (Gêsik)
Dwa linki, które mo¿e troche pomog±...
http://www.republika.pl/j_uhma/imiona.html
http://www.skarbczyk.com/index.php?mid=l&l=k
Pozdrawiam
- w Skarbczyku przeczyta³em sobie co nieco o swoim imieniu i niestety trafili kul± w p³ot, nic siê nie zgadza...
Liadain
Moje imiê te¿ siê niezgadza icon_sad.gif - sk³onna do ascezy? pobo¿na?! devil.gif Ale zalecia³o siark± piekieln±!
Pozdrowienia
Liadain
Piotr Niemir Kotowicz
Mnóstwo imion s³owiañskich znajduje siê w Powie¶ci Lat minionych - Ossolineum 1999 oraz w Latopisie Kijowskim w opr. Goranina, w serii Slavica Wratislaviensia 1994 i 1995

Pozdrawiam
Grenadier
No i jes jeszcze Pierdziwór bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Aiuto
a Gzmidup , Mszczychuj , Krêciwór i LIzawa ???? (o Chujowoicie nie wspomne nawet)
Nat
Witam!
Kilka imion s³owiañskich (wraz z etymologi±) znale¿æ mo¿na w ksi±¿ce Henryka Sowy "Twoje imiê", przy czym jest to w zasadzie zbiór imion ¶wiêtych, i S³owian w¶ród nich trzeba po prostu trochê poszukaæ. devil.gif mad.gif
Posiadam natomiast tak± sympatyczn± rzecz jak "Imiona staros³owiañskie" Glogera i jest tobardzo ciekawy i do¶æ wyczerpuj±cy spis imion mêskich i kobiecych. Niestety, bez wyt³umaczenia, za to z adnotacjami, kiedy po raz pierwszy w kronikach siê pojawia dane imiê, oraz z wieloma wariacjami jednego imienia.
Rzecz bardzo ciekawa, niestety, dostêpna pewnie w antykwariatach, bo to ksi±¿eczka - miniaturka. Podano jednak, ¿e "Has³o wyjête z encyklopedii Staropolskiej wyd. w latach 1900-1903" mad.gif
Pozdrawiam!
Wotawa
Dziewogrzmot rz±dzi. Dla kultywowania tradycji samego tego imienia gotów jestem siê spoganizowaæ i przerzuciæ na wcze¶niactwo.
O ile pamiêtam B³a¿ej B³a¿ejewski wynalaz³?
Anonymous
Niemys³ jester.gif albo Budzigniew szczerba.gif
Anonymous
Trzeba uwa¿aæ, ¿eby nie wzi±¶æ imienia wymy¶lonego w XIX wieku za autentyczne. By³ bowiem taki pomys³ wówczas, na stworzenie kalendarza z samymi tylko imionami s³owiañskimi, i okaza³o siê, ze jest ich za ma³o dunno.gif icon_sad.gif No wiêc zaczêto wymy¶laæ. I dzieki temu mamy Mieczys³awa, Lechos³awa czyWieñczys³awa smile.gif
Pozdrawiam
Kaszomi³ jest g³upi
cool.gif
regulyF
Bogaty spis imion rodzimych znajdzesz na http://www.geocities.com/gnievko/imiona.html
regulyF
Bruckner podaje, ze dzieciom nadawano dla odwrocenia od nich uwagi zlych duchow, imiona wskazujace ze dziecko jest niechciane lub nielubiane typu Niemoj...

W srod nich, moim skromnym zdaniem zwlajace z nog, wyminia imie B¼dziwilk ass.gif
Andaluzyjka
Ja bym jeszcze poleci³a zajrzec na stronkê Rodzimego Ko¶cio³a Polskiego (ko¶cio³a pielêgnuj±cego wiare S³owian):
http://www.r-k-p.prv.pl/
oni maj± spis imion s³owiañskich dopuszczonych przez ich ko¶ció³

pozdrawiam
Monika
Gere
Ja proponuje: Mêczywór, Moczyw±s , B¼dzimir, Hiphopos³aw devil.gif
diuk de volpe
Moze troche to offtopic, ale gdzie indziej chyba nie mozna o to zapytac jak tylko tutaj?
Mianowicie, co wiecie o pochodzeniu imienia Wies³aw. Jest z pewno¶ci± S³owiañskie-tzn. tak my¶le. Co to oznacza i czy jest pogañskie czy chrze¶cijañskie. Kiedy powsta³o?
Gniewomir F
Witam!!
Wies³aw- By³a to skrócona forma imienia Wielis³aw, Wieles³aw. Mog³o oznaczaæ "tego, kto pragnie s³awy".

Ja wiem tyle o Wies³awie szczerba.gif
Bo¿ydar
CYTAT(regulyF)
Bogaty spis imion rodzimych znajdzesz na http://www.geocities.com/gnievko/imiona.html

hehehe, jest nawet moje drugie imie... Bo¿ydar (to byl pomysl babci) hehehe.gif
Tilia
Bardzo fajny rozdzia³ o imionach s³owiañskich jest w ksi±¿ce "Imiê w polskiej antroponimii i kulturze" M. Malcowej. Mam zeskanowany, je¶li kogo¶ to zainteresuje mogê wrzuciæ tu lub przes³aæ na mejla;
pozdrav smile.gif
Unik
CYTAT(Gniewomir F)
Witam!!      
Wies³aw-  By³a to skrócona forma imienia Wielis³aw, Wieles³aw. Mog³o oznaczaæ "tego, kto pragnie s³awy".

Ja wiem tyle o Wies³awie szczerba.gif

Mo¿e to te¿ to byæ skrót od Wiêces³awa = Wiêc³awa (po rosyjsku - Wiaczes³aw, zdrobniale Wiatka - mi³o siê kojarzy, no nie?). Analogicznie przez skróty porobiono z Rados³awa Rac³awa, z Radowana (by³o u nas te¿ takie imiê, wzmiankowane 1265) Radwana z Przedes³awa - Przec³awa.
Nie radzi³bym dzieliæ te¿ imion na chrze¶cijañskie i pogañskie. Nawet nie wiadomo, co to znaczy "imiona chrze¶cijañskie" - czy imiona u¿ywane przez chrze¶cijan, czy te¿ imiona ¶wiêtych. W tym pierwszym wypadku imiona pogañskie niczym siê, oczywi¶cie, nie ró¿ni³y od chrze¶cijañskich. ¦wiêtych patronów, nosz±cych s³owiañskie imiona jest, oczywi¶cie, znacznie mniej, ale ich imiona tak¿e by³y pogañskie, zanim zosta³y nadane komu¶, kto zosta³ potem ¶wiêtym. Imiona pierwotne zwi±zane s± z jêzykiem, a nie z religi±.

Go¶ciu, Wieñczys³aw to nie ¿aden dziewiêtnastowieczny wymys³, to imiê notowane w 1218 r. ( "Encyklopedia staropolska" Glogera, has³o: Imiona staro-polskie. Polecam j±, bo tam jest ca³y wykaz imion). Oczywi¶cie, z wieñcami nic nie ma wspólnego, jest to raczej zapis wspomnianego ju¿ imienia Wiêces³aw - Wiêcis³aw. Dawniej, poniewa¿ nie by³o ustalone, czy literê c nale¿y czytaæ tak, jak dzi¶, czy te¿ jako k (a pamiêtajmy, ¿e pierwotnie pisano niemal wy³±cznie po ³acinie), czêsto zapisywano c jako cz dla odró¿nienia od zwyk³ego c, czytanego jak k.
Mieczys³aw to jest imiê, za którego skrót uwa¿a³ imiê Mieszka ju¿ D³ugosz, czyli tak¿e nie nie jest to pomys³ z XIX w.
Lechos³awa wymienia równie¿ Gloger w tym¿e wykazie imion.

Dobrym ¼ród³em imion s± te¿ nazwy miejscowo¶ci.
Jaro_
O ile pamietam, to próbowano "odpoganiæ" imiona przydaj±c im chrze¶cijañska interpretacjê lub raczej odpowiednik np.

Wojciech - Adalbert
Jaros³aw - Hieronim

Wspomnêj jeszcze nieszczêsn± Wandê, która pochodzi od rdzenia wend, któey oznacza co¶ gibkiego, giêtkiego, witkê i oczywi¶cie z tej racji przetrwa³ w s³owie Wêdka.....

Jeszcze warto przypomnieæ starsze formy zako¶czone na un i an: Gniezdun, Piastun, Poznan..... a i Ryczan, Wojan, Wilczan itd....

Ciekawia mnie takie jednocz³onowe formy: Mesko, Jarko, S³awko, Mirko, Mi³ko, Gniewko....
chyba nie s± to tylko zdrobnienia....
Ania88
Fajnie, mam narzeczonego Wies³awa, a nie wiedzia³a:)
Ma³e
Witam,

moje dziecko dosta³o na imiê Domarad - czyli rad go¶ci w domu smile.gif

Pozdrawiam,
Ma³e
yoann
nie zawsze wierzcie wikipedii...

„Wielka ksiêga imion” autorstwa I. Marinkovicia, wydana przez wydawnictwo Europa - z tego nie korzystajcie - b³êdów i zmy¶leñ mnóstwo! Rada Jêzyka Polskiego ostrzega :-)

Gloger jest ok.
Karat
CYTAT(yoann @ 00:23 19.07.2007) [snapback]195472[/snapback]
nie zawsze wierzcie wikipedii...

W takim razie warto siê podzieliæ wiedz± i poprawiæ ten spis oraz go rozbudowaæ. Wikipedia jest coraz lepsza i warto by ten trend siê utrwali³. Gor±co zachêcam do wspomagania rozwoju wikipedii swoj± wiedz±. Wiem, ¿e kiedy¶ by³ s³ownik uzbrojenia (man.poznañ ?), ale przesta³ istnieæ. Warto by co¶ takiego odtworzyæ na wiki. Ku dobru Polskiego RR (trochê zboczy³em z tematu icon_wink.gif.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.