Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ranking ³uków wschodnich
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Annavilya
Chcia³abym ¿eby¶cie napisali tutaj o swoich do¶wiadczeniach zwiazanych z ³ukami wschodnimi. Jakie wg was s± najlepsze, które siê najlepiej sprawuj±. Wrzuæcie tu ca³± swoj± wiedzê na ten tamat.
Krzy¶ Znienacka
Witam.
Ja mam krymsko tatarski od bisoka ze zdobieniami. Sprawuje siê rewelacyjnie, pomijaj±c kwestiê historyczno¶ci, to mo¿na go porównywaæ z tymi najtañszymi grozerami. Wygl±da troche jak nie z tej bajki ale te¿ super. Polecam kupno takeigo ³uku ale raczej bez zdobieñ, taniej i mniej zmartwieñ.
Pozdrowionka
Zawisza
Witam!

Trudno jest doradzaæ komu¶ jaki¶ szczególny typ czy producenta. Ja osobi¶cie posiadam Grozerowego Madziara w wersji podstawowej. Jak dla mnie sprawuje siê rewelacyjnie zarówno w warunkach letnich jak i zimowych. Przy -15stopni jak strzela³em nie czuæ by³o "zesztywnienia" czy czego¶ takiego.Zrobiony solidne i ³adnie, kszta³t historyczny a poza tym jego "refleksyjno¶æ" uzyskana jest odpowiedni± budow± a nie wyginaniem jak bisok (nie ujmuj±c nic temu ostatniemu). Minus - ciêciwy musisz robic na zamówienie bo ¿adne krajowe nie pasuj±.
Annavilya
Do tej pory pos³ugiwa³am siê w³a¶nie krymem tatarem od Bisoka. Ale ³uk by³ ¼le dobrany do moich mo¿liwo¶ci, wiêc postanowi³am go zamieniæ na cos innego.
Chcê dowiedzieæ siê wiêcej o ³ukach Jarka Jankowskiego... Czy mia³ ktokolwiek styczno¶æ z jego azjatami?
Sebastian Kuczyñski
Ja mam asymetryczny luk hunski od Lajosa Kassaia. Zrobiony mowiac oglednie 'pi razy oko'.
Pod wzgledem technicznym nie ma zastrzezen jednak Grozer bardziej przyklada sie do wygladu i estetyki.
Polecam Grozera.
Oswald
Witam!
Ja posiadam Krym tatara z karbonow± wk³adka od Bisoka. Do tej pory sprawuje siê dobrze. Jedyny mankament to taki, ¿e jest do¶æ sporawy w porównaniu z ³ukami Grozera, ale jest ok.
Bobkovsky
Witam!

Ja strzelam z bisokowej 19, typu wschodniego. Narzekaæ nie moge bo jest ¶wietny. Strzela³em ju¿ z kilku ró¿nych ³uków: grozera, flagelladei i z bisoków w³a¶nie. I przyznaæ musze, ¿e Grozer zachwyci³ mnie niezmiernie. Nie powiem te¿ aby flagelladei by³y z³e - s± napewno lepsze od bisoków. Planuje zamówiæ nied³ugo ³uk u Grozera. Ale póki co to dla pocz±tkuj±cych ³uczników najlepszym zakupem wed³ug mnie jest ³uk bisokowy. Postrzelaæ z rok czy dwa i kupiæ se lepszy ³uk.

Pozdrawiam!

Dla zainteresowanych podaje stronke flagelladei www.flagelladei.hu
Wotawa
W Polsce jak siê ostatnio okaza³o mo¿na te¿ dostaæ fajne ³uki refleksyjne.Pomijam Bisoka, bo jego ³uki wschodnie nie s± refleksyjne po prostu. Te nowe to znakomita elastyczno¶æ ramion, ¶wietna praca przy d³ugim naci±ganiu, piêkne "c" po zdjêciu ciêciwy. Mój "hun" Grozera jest ³adniejszy i to du¿o, ale strzelaæ bym wola³ z tych warszawskich (zdaje siê, ¿e warszawskich). Wystarczy wziaæ do rêki, sam siê prosi by srzelaæ. Jestem pod du¿ym wra¿eniem.
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
W Polsce jak siê ostatnio okaza³o mo¿na te¿ dostaæ fajne ³uki refleksyjne. Te nowe to znakomita elastyczno¶æ ramion, ¶wietna praca przy d³ugim naci±ganiu, piêkne "c" po zdjêciu ciêciwy. Mój "hun" Grozera jest ³adniejszy i to du¿o, ale strzelaæ bym wola³ z tych warszawskich (zdaje siê, ¿e warszawskich). Wystarczy wziaæ do rêki, sam siê prosi by srzelaæ. Jestem pod du¿ym wra¿eniem.

Jakie¶ dok³adniejsze szczegó³y - kto,co,gdzie za ile?
Tak przy okazji - w ofercie Z³otej Strza³y s± ³uki SKB firmy Samwha w cenie 385,i SKB firmy Samick w cenie 505. Ki diabe³ - kto¶ to widzia³ z bliska i mo¿e oceniæ?
Marcin Franczak
Aktualnie w¶ród ludzi z Ligi Baronów znajduje siê kilka ³uków sprowadzonych z Mongolii. S± zrobione wg starej "receptury" z drewna, rogu, ¶ciêgien. Ca³kiem ciekawie siê z nich strzela. A wêgierskie raczej ich nie przypominaj±. tongue.gif
Sebastian Kuczyñski
CYTAT(Pawe³_czyli_ja)
Tak przy okazji - w ofercie Z³otej Strza³y s± ³uki SKB firmy Samwha w cenie 385,i SKB firmy Samick w cenie 505. Ki diabe³ - kto¶ to widzia³ z bliska i mo¿e oceniæ?

Mam take-downa Samicka i musze powiedziec ze solidna robota.
Wprawdzie luki o ktorych piszesz jak widac na zdjeciach maja napisy na ramionach itp ale jezeli sie je oklei skora to nikt nie pozna co to jest.A na pewna sa jakosciowo bardzo dobre.
Skwarek
ekhem Nie jest to mo¿ najlepsze miejsce na to pytanie, ale zaryzykuje: nie wiecie przypadkiem (albo i ca³kowicie nieprzypadkiem) gdzie mogê (najlepiej w sieci) znale¼æ materia³y na temat wytwarzania w³a¶nie ³uków wschodnich? Mam sporo materia³ów (i trochê do¶wiadczeñ) na temat longbow'ów ale wytwory refleksyjne i kompozytowe s± dla mnie tajemnic±.
Zawisza
Wotawa napisal:
CYTAT
W Polsce jak siê ostatnio okaza³o mo¿na te¿ dostaæ fajne ³uki refleksyjne.Pomijam Bisoka, bo jego ³uki wschodnie nie s± refleksyjne po prostu. Te nowe to znakomita elastyczno¶æ ramion, ¶wietna praca przy d³ugim naci±ganiu, piêkne "c" po zdjêciu ciêciwy.

Wiesz ja bym by³ zdziebko ostrop¿niejszy. Fajnie, ¿e kto¶ siê zaj±³ ³ukami refleksyjnymi ale jeszcze d³uga droga, ¿eby wygl±da³y przyzwoicie. Pamiêtasz, ¿e jeden do±æ ³atwo siê wypina³ i jak na moje oko by³y w³a¶nie trochê za elastyczne ale jeszcze wszystko przed producentami. Poza tym mam nadziejê, ¿e cena nie bedzie zaporowa a z rozmów wynika³o i¿ wcale nie bedzie ona taka dostêpna.
Wotawa
Ten wypinaj±cy sie mnie nie przera¿a, bo mo¿e i g³upio wysz³o, ale zawsze w partii ³uków który¶ nie wyjdzie.
Jak rozumiem zabrali partoiê ³uków do testów i prezentacji. Co innego, gdyby taki sprzedali :-).
Wiêc to nie jest tragedia.

Co do elastyczno¶ci - s± po prostu ¶wietne.
Ale rewersuj± siê ¶licznie i np. surowej wersji tureckiego nie mia³bym ¶mia³o¶ci czegokolwiek wypominaæ.
Wygl±d "grozerów" i praca tych ³uków - to by by³ idea³.
Te¿ uwa¿am, ¿e koledzy powinni jednak bardziej popracwaæ nad wygl±dem ³uków. Z ca³ym szacunkiem dla ich dokonañ, ceny s± dosyæ ambitne jak na pocz±tki. Choæ pewnie bym wyda³, gdybym planowa³ kupiæ jaki¶ ³uk.

Co do kontaktów, to nie wiem na ile chc± siê reklamowaæ na razie.
Namiary na nich chyba bed± na
bowtime, sam chyba gdzie¶ zapisa³em, ale nie mogê znale¼æ.
Norberta imiê pamietam i widzê, ¿e jest na bowtime (choc nieco skromniej opisany) :-)
Wogóle polecam Bowtime. Bardzo, bardzo po¿yteczna i wiarygodna strona.
Annavilya
Nooo ...co z wami....proszê...wiêcej opinii! icon_wink.gif
bodkin
skb ktory mialem ( krotko - dosc szybko twardnial )
strzala max 28 "
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
skb ktory mialem ( krotko - dosc szybko twardnial )  
strzala max 28 "

A czy to czasem nie jest celowe? Wg. opisu na stronie Z³otej Strza³y te ³uki s³u¿y³y/s³u¿yæ mog± do polowania z konia. Wg. ksi±¿ki "Gawêdy o ³ucznictwie" do strzelania z konia nadaje siê w³a¶nie taki szybko twardniej±cy ³uk,bo pozwala uzyskaæ powtarzalny naci±g (powtarzalna i prawid³owa postawa na koniu ze wzglêdów oczywistych jest "do¶æ" utrudniona). Do tego przy tak krótkim naci±gu mo¿liwe jest celowanie na grot i b±czek na ciêciwie.

Przy okazji - jak to w³a¶ciwie jest/by³o? Wg. wy¿ej wymienionej ksi±¿ki mongo³owie i inne ludy "je¼dzieckie" u¿ywa³y techniki celowania na grot i b±czek,³uków ,umownie powiedzmy refleksyjnych - ze wzglêdów jak napisa³em wy¿ej - mo¿liwo¶æ uzyskania powtarzalnego naci±gu na koniu (pomijam kwestie dostêpno¶ci odpowiedniego drewna na lb na stepie).
Tymczasem teraz mo¿na zaobserwowaæ ³uczników z ³ukami wschodnimi naci±gaj±cych ciêciwê za ucho - co podwójnie jest sprzeczne z ksi±¿k± - raz ,¿e maj±c ciêciwê za uchem to raczej nie mo¿na celowaæ na b±czek,dwa - czemu te ³uki daj± siê tak bardzo naci±gn±æ?

Jeszcze raz przy okazji - Pr±dzyñski w "Gawêdach" opisuje ró¿ne techniki celowania - na grot,b±czek,na kreskê na majdanie,tymczasem Jankowski w "Drewnianym ³uku..." pisze,¿e takie techniki celowania to XIX wieczne pedalstwo, i ¿e prawdziwi twardziele strzelaj± na czuja.
Czy kto¶ czuje siê na si³ach to rozstrzygn±æ ?
bodkin
luki ktore szybko twardnieja nie sa dobre
szczegolnie te ktore twardnieja szybciej niz wynosi naciag lucznika

racje ma jankowski
system strzelania ktory wyksztalcil sie na zachodzie w 19- tym wieku z modyfikacjami jest stosowany do dzis
ulatwia precyzyjne trafianie , ale ma malo wspolnego z dawnym strzelaniem

widzialem koreanczykow ktorzy strzelali tradycyjnie
ciagneli za ucho
obejrzyj sobie tez chociazby obrazy przedstawiajace lucznikow angielskich
tez nie maja zadnej kotwicy
ciagna przewaznie dalej niz kacik ust nigdzie nie kotwiczac
strzelaja uzywajac dwoch palcow

mongolowie strzelaja podobnie
japonce tez
starozytnosc jezeli wierzyc przedstawieniom lucznikow - podobnie

nie pamietam jak to bylo z turkami ale widzialem w akcji mc ewena i on tez nigdzie nie kotwiczyl chociaz naciag luku nie byl dlugi

przodkowie pewnie wiedzieli , ze jak dalej pociagniesz to dalej poleci
wiem z praktyki , ze przedluzajac naciag o 1,5-2 " mozna bez straty vo uzyc luku o co najmniej 10 lbs slabszego
Sebastian Kuczyñski
Zajrzyjcie tutaj:
http://www.atarn.org/mongolian/mngtchnq.htm
Choc pewnie jest to Wam znane.
efendi
Witam!!
Mam turka i scyta grozera. Jak dla mnie to rewelacja a strzelalem juz z wielu innych(bisok,samwha)
Z tym ze turek ma 25 kg i wali jak kalach a scyt 18 i to jest to.(kupilem go bo mi polamalo bark i musialem pocwiczyc slabszym) . tak jak juz zaznaczylem ze scyta strzela sie "milej". zeby to odczuc trzeba samemu sprobowac. Jezeli bedziecie zamawiac luki przez Gyule to zawsze cos taniej zalatwi.
Pozdrawiam
Efendi
Wotawa
"old scythian", czy tê wcze¶cniejsz± wersjê?
Gyula
Wojtku co do tych warszawskich lukow to ja bym sie zbytnio nie podniecal przedwczesnie ;) bylo juz co nieco takich co probowali ale jakos nie szlo. A zrobic ramiona do kuszy a luk to dwie rozne bajki, jeszcze baaaardzo dluga droga przed nimi.
Np co do Wegier to jest tam sporo ponad 10 producentow i ciagle powstaja nowi co mysla ze to takie hop siup
i mamy luk z laminatu itp. Kilkoro ma o wiele wieksze doswiadczenia w tym temacie nizeli warszawscy i jakos do tej pory nie sa w stanie zrobic naprawde czegos czym by mozna sie pochwalic.Licza na szybki zysk i niewiedze sporej czesci ludzi chyba, sprzedajac chlam ktory sie sypie i nawet jest niebezpieczny.
Grozer jak narazie najlepiej trzyma i oby tak dalej smile.gif a jak cos nie gra to poprawia i non stop ulepsza, ale to juz praktyka i doswiadczenia z prawie 20 lat.
Widziales jak sie zachowywal naturalny luk Shelbyego ;) a Novotny tez ma spore doswiadczenie w robienu lukow, jak sie spotkamy zobaczysz jak sie zachowuja naturale Grozera smile.gif

Pawle! nie kompromituj sie i nie powoluj sie na ta broszurke! to tak w skrocie w tym temacie szkoda klawiatory ;)
bodkin
tutaj gyula ma absolutna racje
trudno szybko nadrobic wieloletnie doswiadczenia
trzeba albo szczescia , albo wiele lat pracy
Adsumus
Witam!!

PAd³a ju¿ w tym temacie nazwa flagelladei- a co powiecie o tej fiermie ma ktos dok³adniesjsze informacje na temat jako¶ci ich wyrobów (wiem ¿e ich wyroby s± tañsze od geozeroskich)?

Pozdrwiam
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
Pawle! nie kompromituj sie i nie powoluj sie na ta broszurke! to tak w skrocie w tym temacie szkoda klawiatory ;)

Jak rozumiem piszesz o "Gawêdach"? No có¿,nikt nie ostrzega³,co wiêcej jest polecana na bowtime.
Je¶li jest tak jak my¶lê to wcale nie szkoda klawiatury.Nikt nie napisa³ wpros ti¿ ksi±¿ka podaje nieprawdziwe informacje.Wiêc j± kupi³em - wyda³em pieni±¿ki,a co gorsza przyswoi³em nieprawdziwe informacje.To mo¿e jednak nie sk±piæ klawiatury to siê kto¶ inny nie nabierze tak jak ja?
Gyula
Co do falgelladei to jeden ze "swierzych" producentow na Wegrzech klepie duzo i tanio nieudolnie nasladujac luki innych producentow :/ a co do jakosci to jak ktos sie zna choc troche i mial w reku jego luki to wiecej ich nie wezmie.
Napisze tylko tyle ze ktos z zachodu prawdopodobnie wytoczy kolesiowi proces z powodu "niebezpieczenstwa dla zdrowia uzytkownika". Kilka przypadkow bylo ze ludzie strzelajac z tych lukow dosc powaznie sie uszkodzili, dokladnych szczegolow nie znam, jedynie to jedna z informacji jaka uslyszalem bedac niedawno na Wegrzech.

A co do broszurki, to niestety duzo osob sie wpakowalao i z niewiedzy kupilo i powtarza tamte wypociny :/. ale to nie moja sprawa jakies boje czy akcje toczyc kazdy predzej czy pozniej sam sie przekona ;) a jak nie no to juz ja nic na to nie poradze, bedzie zyl w niewiedzy. Tyle ze jak sie trafi ktos ktosie powoluje na to cos, to wyrazam swoja opinie na ten temat ;)
efendi
Old scythian, z tym ze mialem takze te wczwsniejsza wersje.
pozdr
Efendi
Marcin Franczak
W ramach sprawdzenia ³uków proponujê na wiosnê zrobiæ wspólny trening/turniej ³uczniczy. Wówczas bêdzie mo¿na w rzeczywisto¶ci porównaæ wszystkie ³uki. Jest to propozycja jednego z ligowych ³uczników. Ale w ramach wstêpnej selekcji dystanse powinny zacz±æ siê od 80 metrów w zwy¿ i koñczyæ na oko³o 200 metrach. bigsmile2.gif
efendi
To mysle crazy.gif ze od razu lepiej zaczac od 126,5 m bigsmile2.gif
Ciwun
Witam!

Nie trzeba czekac do wiosny. W Gdansku od wielu lat organizujemy spotkania lucznikow tradycyjnych.
Tylko za ostatnie poltora roku oko³o dziesieciu. Faktu tego nie skrywamy i informacja o tym jest szeroko dostepna. Kolejny turniej ("Kapitanski ¯abi Strza³") juz w najbli¿sz± sobote 23.10.2004 r. na boisku TKKF "Champion" przy przystanku SKM Gdansk-¯abianka, a nastepny 11.11.2004 przy Molo w Sopocie z okazji Dnia Niepodleg³o¶ci "O Strza³ê Prezydenta Miasta Sopotu", a potem "Miko³ajkowy ¯abi Strza³) 5.12.04 i "Noworoczny ¯abi Strza³" 2.01.2005 r.

Propozycje ligowych lucznikow (powyzej 80 m) nie wzbudzaja naszego zainteresowania. My strzelamy w okolicy dystansu 32 m. Opcjonalne 48 m stosujemy tylko na szczegolnych warunkach. Mam takie przypuszczenie (poparte autorytetem znajomych mi lucznikow tradycyjnych - ktorym ufam), ze tak jak my nie potrafimy sprostac wymogom strzelan na warunkach i dystansach olimpijskich, tak samo moze czesto sie zdarzac, ze znakomici lucznicy olimpijscy moga miec problemy z konkurencjami lucznictwa tradycyjnego na krotkich dystansach, azeby kwestie te ujac jak najbardziej delikatnie.

Zreszta latwo to sprawdzic przybywajac na turnieje organizowane przez Choragiew Kasztelanii Chmielenskiej i przez Oliwski Krag Rycerski.

Pozdrowienia
Wotawa
CYTAT
Jeszcze raz przy okazji - Pr±dzyñski w "Gawêdach" opisuje ró¿ne techniki celowania - na grot,b±czek,na kreskê na majdanie,tymczasem Jankowski w "Drewnianym ³uku..." pisze,¿e takie techniki celowania to XIX wieczne pedalstwo, i ¿e prawdziwi twardziele strzelaj± na czuja.
Czy kto¶ czuje siê na si³ach to rozstrzygn±æ ?

To jest raczej poza rozwa¿aniami, Jankowski po prostu ma racjê w tym wypadku.
£adnie to mo¿na sprawdzic w reliktowych szko³ach tradycyjnego strzelania.
Opowie¶ci o szybko twardniej±cych ³ukach jako dobrych do strzelania z konia, te¿ s± mitami.
Poelcam strony" Atarn".

Co do d³ugich strzelañ w Warszawie, to strzelania terenowe odbywaj± sie tam ju¿ od d³u¿szego czasu.
U nas w £odzi, szukamy jeszcze dobrego terenu, ale pewne próby zosta³y ju¿ poczynione.
Ok 20 kG "hun" - 200m miejsca powinno wystarczyæ. Strzela³em na 160 przy podniesieniu na ok. 40-45stopni, mo¿e mozna by z niego wycisn±æ jeszcze ze 20m.
Michael
Ja jestem od pó³tora roku posiadaczem bisokowego kryma-tatara 17( icon_rolleyes.gif ). Si³a mo¿e nie ta, ale m³ody jestem, to sobie kupiê na staro¶æ ( bigsmile2.gif ) mocniejszy. Jak na razie jestem zadowolony. Jak na pocz±tek to spoko ³uczek. I dobrze siê nim strzela i osi±gi w miarê szczerba.gif .
Adsumus
Witam!!!

A o ³ukach wschodnich od Jankowskiego kto¶ sie wypowie?? S³ysza³em o jego deflekso-refleksyjnych(ale zdecydowanie za ma³o), ale na jego nazwijmy to "stronie"(budowanej ju¿ od "x" czasu) http://peft1.fm.interia.pl/ pokazane s± znacznie krótsze refleksy czy kto¶ je widzia³ w akcji??(3 zdjêcie od lewej)

Pozdrawiam
FEOMATHAR
Witam jestem do¶æ nowy w temacie ³ucznictwa(wiem ¿e w tej sprawie piszê nie tam gdzie trzeba ale tutaj muwicie o tych ³ukach), po kilku godzinnym czytaniu forum zdecydowa³em siê na zakup old scythiana Grozera o naci±gu 21kg. Mam tylko jedno pytanie co do wygl±du samego ³uku. Nie znalaz³em ¿adnego zdjêcia które da³oby wystarczaj±ce zbli¿enie. Wiêc czy ³uk ten wygl±da(chodzi o powierzchnie) jak by by³ zrobiony z naturalnych komponetów a nie z tworzyw sztucznych? Czy nie bêdê mia³ prob³emów wyj¶ciem z nim na turnieje ³ucznicze(organizowane przez ró¿ne bractwa)???
Andrzej Szkwarkowski
witam

JA mam cos takiego

Windfighter, poszukajcie na luksport.pl

strzelam z niego od ponad roku, dynamiczny wygina sie w "C" co prawda jest to laminat ale za 610zl to rewelacyjny ³uczek. Do strzelania podczas jady konnej tez sie nadaje i do strzelania z "zekiera" d³ugosc naciagu to ok 32"

wczesniej mia³em
"bisoka"
krymsko tatarskiego
longbowa
"drewniaka"
w³asnej produkcji (sliczny, piekny, historyczny ale brak mu dynamiki no i jest d³ugi)
"samicka"
jest o nim mowa w ktoryms poscie na poczatku, mi sie z³ama³ (ramie rozwarstwi³o) to przez dl naciagu (~27")

no i teraz mam windfightera i po prostu rewelacja

aaa zapomnia³bym mam tez Grozerowego krymsko tatarskiego-wer podstawowa, nie mowie ze to z³y ³uk ale jak dla mnie jest za ciêzki (waga a nie twardosc) i "miekki" podczas naciagania cieciwy. Tych cech nie posiada windfighter.
Sa to moje subiektywne spostrzezenia, kazdy dobiera ³uk dla siebie i czyms tam sie kieruje - ja nie znalaz³em lepszego od windfightera (w przedziale do 1000z³) a strzela³em z bardzo wielu ³ukow.

Wspomnieæ moge jeszcze o KTB kszta³t podobny do windfightera tylko wygiece po sciagnieciu cieciwy nie jest tak znaczne, pomomo to ³uczek tez jest niczego sobie.

pozdrawiam wszystkich pasjonatów strzelectwa

Andrzej
Achrioptera
Wybaczcie, ¿e odgrzebuje stary temat, ale przeszuka³em forum jak umia³em i nie znajduje odpowiedzi. Mianowicie wiele jest opini o ró¿nych ³ukach je¶li chodzi o wygodê strzelania, ale nic o historyczno¶ci wyrobów ró¿nych rzemie¶lników.
Z tego co s³ysza³em bisoki s± ma³o szanowane w tym aspekcie. Znalaz³y siê tak¿e opinie odradzaj±ce ³uki Grozera. Za to nic o Kassai Lajosie.
Tak wiêc pytam, jak to wygl±da naprawdê? Gdzie mogê szykaæ dobrego ³uku refleksyjnego tak aby móc siê z nim pokazaæ na imprezie stawiaj±cej na historyczno¶æ, równie spokojnie co z longbowem pana Popka?
bodkin
CYTAT(Achrioptera @ 17:35 08.03.2008) *
Wybaczcie, ¿e odgrzebuje stary temat, ale przeszuka³em forum jak umia³em i nie znajduje odpowiedzi. Mianowicie wiele jest opini o ró¿nych ³ukach je¶li chodzi o wygodê strzelania, ale nic o historyczno¶ci wyrobów ró¿nych rzemie¶lników.
Z tego co s³ysza³em bisoki s± ma³o szanowane w tym aspekcie. Znalaz³y siê tak¿e opinie odradzaj±ce ³uki Grozera. Za to nic o Kassai Lajosie.
Tak wiêc pytam, jak to wygl±da naprawdê? Gdzie mogê szykaæ dobrego ³uku refleksyjnego tak aby móc siê z nim pokazaæ na imprezie stawiaj±cej na historyczno¶æ, równie spokojnie co z longbowem pana Popka?

wiem , ze taki np .luk jest w pelni zgodny z oryginalem :
http://relaz.pl/forum/viewtopic.php?t=5130
jest raczej nie do kupienia ,ale taki luk jest w naszym kraju
i mysle , ze warto o tym wiedziec .
taka informacja po prostu.

pozdrawiam
robin_
Za³aczam wyniki testów sprawno¶ci ³uków na pomiar prêdko¶ci strza³y na chronografie przeprowadzany na turnieju w Byczynie. Ciê¿ar strza³y dobierany by³ wg ogólnie przyjêtych na ¶wiecie standartów 9 grain na funt naci±gu. Co do wyników SKB to mog± byæ nieco zani¿one ze wzglêdu na to ¿e producent podaje si³ê naci±gu przy prawdopodobnie 30 -32 calach. FPS - stopy na sekundê. Testy mia³y charakter pogl±dowy , a¿eby uzyskaæ bardzo dok³adne wyniki nale¿a³oby srzelaæ z maszyny ze spustem , strzelanie z palców mo¿e nieco zmieniæ wynik.

1. £uk refleksyjny 13 kg producent Smoliñski , w³a¶ciciel £ukasz K. - 115 fps
2. £uk refleksyjny 22kg producent Smoliñski - 125 fps
3 Wschodni Bisok 14 kg w³a¶ciciel Magda K. - 145 fps
4.Grozer Wêgier typ nomad G1 - 149 fps
5.Wschodni Bisok 16 kg w³asciel B³a¿ej A. - 150 fps
6.SKB 18 kg w³a¶ciciel Dorota C. - 150 fps
7.SKB 21 kg w³a¶ciciel Jerzy D. - 150 fps
8.SKB 14 kg w³a¶ciciel Edyta G. - 150 fps
9.Turek Grozer 17 kg - 151 fps
10.£uk sportowy POLARIS 18 kg ,w³ . Jerzy D. - 164 fps
11. akacjowy drewniany z refleksem 15 kg Camelot - 165 fps
12. Grozer turek 27 kg , w³ . Bartosz K. - 169 fps
13. Grozer Scyt 21 kg , w³ Bartek K. - 170 fps

Zwraca uwagê do¶æ s³aba dynamika turków Grozera przy s³abym naci±gu i wygl±da na to ¿e model Scyt jest najbardziej dynamiczny z produktów Grozera. Dynamika ³uków typu wêgier Grozera mo¿e powa¿nie martwiæ. Generalnie jednak wyniki laminatów stylizowanych na historyczne wg mnie s± do¶æ s³abe. Najlepsze ³uki laminowane deflex/reflex longbow przekraczaj± 190 fps , solidne longbowy cisowe przekraczaj± 170 fps.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.