Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szermierka w £odzi
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Wotawa
Prowadz±cy z ARMA (mam potwierdzenie, ¿e móg³by byæ).
http://arma.lh.pl/oarma/oarmapl.html
Potraktujemy jako rozpoznanie bojem i mam nadzijê, zê w koñcu wyjdzie.
Raz w mies±cu, zrzuta. Poza tym æwiczymy min. raz w tygodniu bez i odrabiamy lekcje. Sala.
Potem przyje¿dza prowadzacy, sprawdza i zadaje nowe rzeczy.

Szukamy powa¿nych zainteresowanych powa¿n± nauk± od podstaw.
Potrzeba nam jeszcze kilka osób by zrzuta by³a na poziomie ok. 25 albo ok. 20z³.

Treningi z instruktorem w który¶ weekend. Jeden w jeden dzieñ drugi w drugi.
Zrzuta jedna. Umówimy sie jak bedzie wiadomo ile osób i kiedy dok³adnie moze instruktor i my.
My - czyli wszyscy zg³oszeni. A "my" jako zainteresowani to kilka osób z £odzi o ró¿nej przynale¿no¶ci.
Wymaganie poza zrzut± jest jedno: ¿adnego zawracania g³owy. Po prostu szermierka.

Mo¿na by bylo siê pokusiæ o spotkania z innymi nauczycielami dla porównania. Z jednym ju¿ rozmawiali¶my.
Wiecej wiadomo¶ci dla powa¿nie zainteresowanych.

na moje p.w.
601262856
wotawa@knf.p.lodz.pl
Micha³ Wojtysiak
Wojciech no oczywi¶cie potwierdzam moj± gotowsæ od po³owy pa¼dziernika. Pozotaje tylko problem sali

pozdrawiam
Dobromi³a
Czy s± jakie¶ minimalne wymagania co do si³y/wytrzyma³o¶ci?

Czy takie chucherko cool.gif jak ja te¿ by mog³o walka.gif ?
Bo jak tak, to bardzo chêtnie siê do³±czê. A tak swoj± drog± to trochê poæwiczê. Bêdê pakerem tongue.gif
slawibor
Chcialbym najpierw wiedziec czego konkretnego bedzie ten instruktor uczyl.. Nie wiem jak reszta (wojciech wie o kogo chodzi) ale ja bardzo chetnie zobacze czego moge sie od tego czlowieka nauczyc.. Daszbór
Reyki
Je¶li bêd± to treningi technik "w blachach" to sie piszê.Nawt moich "mlodych"namówiê.Je¶li nie to szkoda czasu i pieniêdzy.
Wotawa
Co to jest ARMA mo¿na sprawdziæ na podanej stronie (po to poda³em, ¿eby mo¿na by³o sprawdziæ), tudzie¿ popytaæ kolegów. Kto wie - i chce - zparaszamy.

Blachy s± nieuniknione, bo po to siê cz³owiek uczy walczyæ. Ale to jest dla ludzi których interesuje, solidna, nauka sztuki walki. "Mastafajta" - dziêkujemy, bo tu te¿ chodzi o nasz czas i o nasze pieni±dze. Te¿ ich nam szkoda.
Stefan Mi¶kiewicz
Czy juz mo¿e co¶ dokladniej wiadomo na temat treningow. Cos o sali itp. Czekam z niecierpliwoscia na nowiny
Wotawa
Bêdê wiedzia³ na poczatku przysz³ego tygodnia.
Przy okazji, zakolegowany instruktor od szermierki sportowej sk³onny jest udzieliæ nam lekcji pracy nóg i krótkich zajêæ w stylu sportowej szermierki. Mo¿e byæ po¿yteczne i ogólnorozwojowe.
Z tym, ¿e on jest szpadzist±.

Na razie tyle, sprawa ARMA nadal aktualna.
jasmin
Czy jest mozliwe jakies szermiercze party w niedziele 17 pazdziernika? Open dla zainteresowanych? Kto dysponuje miejscem?

Pozdro
Fionn
Zale¿y co masz na my¶li mówi±c party??
Na olechowie mamy treningi pod go³ym niebem, zdala od niepotrzebnych gapiów.
Zatem jak masz ochotê na jaki¶ trening etc. to ¶mia³o pisz na pirv.
A tak wogle Wotawo tz si w koncu zjawisz u mnie na treningu kiedys??
Wotawa
Z przyjemno¶ci±, niestety ostatnio mia³em zajête weekendy. Bêdê dzwoni³, bo w najbli¿sz± sobotê mamy planowane strzelanie terenowe, jestem ¶wie¿o zaczadzony po Krakowie i chcia³bym to jako¶ spo¿ytkowaæ. Jako¶ to spróbujê pogodziæ.

ARMA w £odzi:
23-24 pa¼dziernika lub 6-7 listopada. Do wyboru forma treningu lub seminarium.
Mo¿na by siê spotkaæ i omówiæ w gronie zainteresowanych. Do wyboru czwartek, 18.30 P³on±ca ¯yrafa, Ko¶ciuszki 21 - 18.30, albo mo¿na te¿ siê przej¶æ go¶cinnie na trening do Fionna i kolegów.
Reyki
A tak w ogóle to przypominam Fionnie,¿e w ¶rodê mamy sparing w pancerzach na moim treningu.
Tylko nie zapomnij zabraæ sprzêtu.
Fionn
Pamiêtam i nie zapomnê tylko assassina muszê kopn±æ bo ma moj± miêkk±. A co do treningu i omawiania to ja zapraszam.Tylko przestrzegam trenin w pe³ni zdyscyplinowany z rozgrzewk±, chodzeniem w szyku i æwiczeniem do oporu prostych ataków i gard... s³owem co¶ dla wielbicieli nudnej systematyki i pog³êbiania aspektów technicznych.
Wotawa
ARMA w £odzi:
23-24 pa¼dziernika lub 6-7 listopada. Do wyboru forma treningu lub seminarium.
Mo¿na by siê spotkaæ i omówiæ w gronie zainteresowanych. Do wyboru czwartek, 18.30 P³on±ca ¯yrafa, Ko¶ciuszki 21 - 18.30, albo mo¿na te¿ siê przej¶æ go¶cinnie na trening do Fionna i kolegów.

Pproszê sie zg³aszaæ w tej sprawie. I nie rozbijaæ tematu pogaduchami. Kolega Reyki je¶li nie jest zainteresowany - zapraszam do innego tematu. Tu umawiamy sie na ARMA.
Krzysztof 'OLLO' Olczak
Jestem ¿ywo zainteresowany Wojtku. Ile godzin trenningu? Gdzie?kto jest tym tajemniczym instruktorem?
Micha³ Wojtysiak
Je¿eli trenig bêdzie 23 to tak¿e mogê niestety 24 i 6-7 sie nie da gor±co pozdrawiam
Wotawa
Wolno nam idzie organizowanie sie. Do 23 zosta³ tydzieñ, nie wiem, czy da siê to u³o¿yæ.
Spróbujê zaklepaæ ten termin. Info jak tylko potwierdzê. Czyli 16-17.
Wotawa
Trening ARMA w £odzi 6-7 listopada. Prowadz±cy: Bart³omiej Walczak.
W formie seminarium. Proszê rezerwowaæ termin, skonaktujê siê. Szczegó³y omówimy bezpo¶rednio.

Potrzebny jest badyl drewniany i strój sportowy (butki zw³aszcza).
Gdzie - w³asnie zmieniam planowan± lokalizacjê.
jasmin
Spotkanie aktualne? bo to juz za dwa dni ...
Wanderer
W³a¶nie bo siê w koñcu nie dogadamy i nic nie wyjdzie dunno.gif
Dajcie jakie¶ konkretne informacje.
Feniks
Wczoraj do mnie dzwoni³ Wojtek i mówi³, ¿e nie uda³o siê znale¼æ sali i ¿e nic z tego.

Szkoda.
Reyki
Ja mia³bym du¿e szanse na za³atwienie sali ylko gdyby mi kto¶ powiedzia³ tydzieñ temu.Ehh ch³opaki.
Wotawa
Z tego co pamiêtam, raczej nie by³e¶ zainteresowany trenigami.
Poza tym sk±d mia³em siê domysliæ, kto i kiedy mo¿e co¶ za³atwiæ?
Bardzo proszê, je¶li kto¶ powa¿niejsz± ma jak±¶ salê do wynajêcia o kontakt. Zawsze warto sprawdziæ która jest lepsza. Chyba, ¿e chodzi o to ¿eby sobie ponarzekaæ.

Sala bêdzie niestety dopiero od po³owy listopada.
I to znowu inna. Wszelkie inne mozliwe te¿ nale¿y rozwa¿yæ, bo zawsze mo¿e sie okazaæ, ¿e inna bêdzie po prostu lepsza.

Mam nadzieje, ¿e to w koñcu wypali. :-/
jasmin
Wybaczam!!

Ale skoro juz wszscy se zaplanowali weekend z "arma" to moze sie zrobi jakies niedzielne "barabara" pod chmurka? Moze byc i pancer jak i w kalesonach i z kijami od szczotek. W sumie warto. Bo i tak sie planowalo to na sob/niedziele? W Zgierzu nie pasuje pewnie wiekszosci, bo za daleko;)

Pozdrawiam
Wanderer
Ja osobi¶cie jestem za, i nawet proponowa³bym tak± lokalizacjê jak las Wi±czyñski.
Cisza, spokój, zwierz±tka i nawet jest tam takie fajne miejsce przygotowane prezez le¶niczych na ognisko, tzn. ³aweczki, daszek i przewa¿nie drewno jest por±bane na mijscu, a jak nie ma to to w koñcu to las no nie smile.gif .
a je¶li chodzi o dojazd to autobus 91 ale chyba wiêkszo¶æ p tym wie.
Co wy na to???
Igor Weso³owski
Witam
Pobiæ siê mo¿na tylko trzeba by godzine i czas ustaliæ a tak¿e pomodliæ siê diabel.gif o pogode. A tak z innej beczki to gdzie jest ten wspomniany las bo nie koja¿e a gdzie 91 je¼dzi to niewiem. Pozdrawiam Igor
Wanderer
Krañcówka 91 jest jeden przystanek w strone centrum od krañcówki tramwajowej AUGUSTÓW na widzewie( mniejwiêcej ko³o tego ronda na którym skrêca 3).
Czas to kwestia tego októrej kto zamierza wstaæ, teoretycznie mo¿na siê umuwiæ oko³o 9-10-tej lub troche pu¿niej byle nie za pu¿no bo teraz dzieñ krótki. a je¶li chodzi o dzieñ to pewnie niedziela bo ju¿ s³ysza³em ¿e niektórym sobota niepasuje, poza tym o tej godzinie na jutro zbyt wiele os ob pewnie siê nie umówi.
Ale to przecie¿ kwestia dogadania siê.
Mnie tam osobi¶cie pasuj± obydwa dni, czekam na propozycjê smile.gif
PS: Tak na marginesie to do tego lasu jedzie siê tym 91 z krañcówki jakie¶ 20 minut tak¿e to chyba nie tak daleko.
hektor
cze¶æ igor .mo¿e jaki¶ numer gg masz bo na freha co¶ nie chcw mi wys³aæ info na priv.
Fionn
kurczak mieszkam niedaleko (olechów) i nadal nie wiem gdzie wy macie ten os³awiony las??
A bym by³ chyba zainteresowany, tylko kurdê co tu zrobiæ z balchami jak lunie z nieba.
Reyki
A podobno w niedziele ma padaæ ¶nieg.

Hmmm...S³uchajcie mogê spróbowaæ za³atwiæ salê na przysz³o¶æ na niedziele lub sobote.Bêdzie to kosztowa³o ale jak siê zbierze spora ekipa to koszt nie bêdzie du¿y.

Wotawo Ja mo¿e nie by³em zupe³nie zainteresowany ale mój dowódca by³ i dla tego sie odzywam.W koñcu rozkazy trzeba wykonywaæ.
Wanderer
Jak lunie z nieba to mo¿na (jak wy¿ej ju¿ wspomnia³em) schowaæ siê pod dachem .Ta ca³a konstrukcja posiada tak du¿y daszek i tyle ³aweczek i sto³ów, ¿e przy tym mo¿e spokojnie zasi±¶æ ze 30 osób jak nie wiêcej i nie zmokn±æ.

A je¶li chodzi o po³o¿enie tego¿ lasu to najpro¶ciej dojechaæ na krañcówke JANÓW i doj¶æ do przystanku na ROKICIÑSK¡(ze 70 to metrów jest) i z tamt±d pojechaæ do Wi±czynia autobusem 91 lub 91A, z tamtego miejsca to bêdzie oko³o 15min, a jedzie siê a¿ do przystanku o nazwie "WI¡CZYÑ DOLNY-GIMNAZJUM".

A tak wogule to je¿eli kto¶ nie ma blach to co? Chyba da siê zrobiæ jaki¶ "trening" dla nie okutych szczerba.gif ??

PS:Proponuje ¿eby zd±¿yæ siê dogadaæ na jutro je¶li s± zainteresowani oczywi¶cie zacz±æ co¶ uzgadniaæ.
Np: jutro o godzinie 09:45-09:50 zebraæ siê na krañcówce Janów ¿eby pój¶æ na 91A na god¼. 10:09.Ten zpas oko³o 20 min jest spowodowany tym ¿eby zd±¿yæ bo 91 i 91A to je¿d¿± raz lub dwa na god¼ i czasem nie je¿d¿± zbyt regularnie.
To co jacy¶ chêtni? Ochotnicy wyst±piæ z szeregu nie krêpowaæ siê icon_mrgreen.gif
jasmin
Czy startujemy z grupowa szermierka ponownie? Opancerzeni i nieopancerzeni? Moge prowadzic grupowe szkolenia z szykow i drobiazgow taktycznych dla opancerzonych plus elementy musztry. Raz w miesiacu, jesli sie zbieze wieksza ilosc osob chetnych niz 5 :D
Reyki
Niektóre grupy np. moja spotykaj± siê i trenuj± szermierkê w grupie i walke w szyku.
Nie wiem czy jest sens mieszania grup.
Ka¿da ma inne priorytety a i dowódcy u¿ywaj± innych rozkazów.

Musztra to lekki mrok je¶li chodzi o 15 wiek i wieki wcze¶niejsze.Mo¿na ludzi jedynie na pocz±tku leciutko przegoniæ po wojskowemu.Ale czy jest sens?
jasmin
Buhurt z bialorusinami na grunwaldzie pokazal, ze jest. Musztra to "musztra". Umiejetnosc zachowania linii w marszu, utrzymanie odleglosci itd ... nic w stylu jak robic w lewo zwrot, czy na ramie bron. Komenda ma swoja idee, cos co po niej trzeba zrobic, czy powiesz: pozor linia w 3 do mnie, czy kolumne trojkowa tworz, to juz detal - istotniejsze jest jak stanac ...
Reyki
Polacy jednak wola i¶æ kup± bo ka¿dy indywidualnie jest "Zajefajny".Nie nauczysz ludzi takiej walki bo to m³otki s± i nie lubi± siê s³uchac nieznajowych.

¯eby wygraæ buhurt to musi stan±æ jedno du¿e bractwo które razem trenuje a nie zbieranina ludzi z ca³ego kraju którzy maja w³asne komendy i w³asny styl.
jasmin
Gdyby kazdy byl zajefajny to mialby na tarczy znak zolfia trzymajacego w pysku pytonga. Cwiczenia te nie sa bynajmniej po to by z kimkolwiek wygrywac jakikolwiek buhurt, buhurcik, ba nawet inscenizacyjke. Po prostu sie nam nudzi i mamy ochote sie troche posiepac i dorabiamy do tego ideologie.
Dobra, dosc tych zartow. Wiesz o co chodzi i prowokujesz dyskusje by poprawic PR tych cwiczen;)
Fionn
Ech panowie ja juz kiedys zapraszalem... i co i nic... wasza sprawa...my tam nadal trenujemy chodzenie i wlasnie trening walki w szyku postawilismy sobie narazie za glowny cel.w czerwcu mielismy 3 wypasniejsze treningi. Teraz w planach mamy zaczac kolo 10 trenig full wypas(tak co 2-3 dni). Poza zwyklym poruszaniem sie w szyku, trenujemy tez kondycyjnie-silowo. Warunek uczestnicwa jeden- kazdy slucha sie prowadzacego dany trening. Zadnych tekstow pod tytuem:"ja nie moge" , "to bez sensu", albo "ty nic nie wiesz o walce bo to ja jestem wielki madaf...". Jak komus cos sie nie podoba w kazdej chwili moze zrezygnowac, albo na osobnosci porozmawiac z prowadzacym.

Jak zwykle zaraszam... jak zwykle poza paroma zaprzyjaznionymi ludzmi, nikt nie przyjdzie... [bez komentarza]...[/code]
Reyki
Ja ostatnio prowadzê treningi z szyku na waszym miejscu na ³±ce.Cieszy mnie fakt ¿e doceniacie moje do¶wiadczenie i stosujecie sie do moich rad.Jak bêdziecie robiæ treningi to na pewno siê pojawie z moimi ludkami.
jasmin
Ozesz? A gdzie jest ta laka? Gdyz jako przeszczep wiem gdzie w Lodzi jest zoo:)
jasmin
Siewa zatem tak:

25 wrzesnia, godzina miedzy a 11 a 13 startujemy wspolne manewry (optuje od 11 aby calego dnia nie zmarnowac ...). calosc potrwa z 3 godziny maks.

Pare ekip jest juz wstepnie zainteresowane i potwierdzilo chec udzialu w tym przedsiewziecu.

Poszukiwane jest miejsce w Lodzi, gdzie: nie bedzie publiki, latwo dojechac tramwajem, autobusem ze sprzetem w miare, mozna zaparkowac samochod, ustawic ewentualnie grila na kielbase wyborcza.

Wiekszosc tych, z ktorymi rozmawialem, w tym roku byla w jednej grunwaldzkiej choragwii, zatem nie sa porozwalani po Polsce i sa dostepni na miejscu ...

Co potrzebne: full opancerzenie do koncowych cwiczen; podstawowe elementy w stylu ustawienie sie w szyku, chodzenie, beda wymagaly checi przedewszystkim;
Fionn
To ja proponuje wspomnian± wcze¶niej ³akê. Publiki zbêdnej nie bêdzie(bo to odludzie), dojazd jest autobusami 98,96,82,55,55A, od biedy 64(ale tu trzeba siê kawa³ek przej¶æ). Niestety ¶rednio jest z miejscem parkingowym icon_sad.gif
jasmin
mapken dojazdu?
jasmin
Dobra detale:

park poniatowskiego
polana ko³o stawu w centralnej czêsci parku
godz: 13:00
parking od stron carre...costam - hipermarketu bynajmniej.

jest to prawie w centrum miasta, ko³o dworca PKP.

£od czego¶ trzeba zacz±æ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.