Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ogród ¶redniowieczny
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Ludka
Witam!

Poszukuje informacji na temat ogrodow sredniowiecznych jak taki zaprojektowac i co w nim posadzic zeby laczyl funkcje praktyczne i ozdobne.

Ludka Excalibur
Grainne
Witaj,
Uzbroj sie w cierpliwo¶æ, o ogrodzie ¶redniowiecznym mia³am troche, tylko muszê to znale¼æsmile.gif
arien
O ile siê nie mylê, o ogrodach ¶redniowiecznych czyta³am w ksi±¿ce "¯ycie codzienne w Anglii i Francji w czasach króla Artura". Tytu³ dziwny, ale chodzi o XII wiek:-)
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Polecam te¿ 'Przyjemno¶ci ¦redniowiecza', autora nie pamiêtam, ale kto¶ pewnie przypomni.
Pozdrawiam
Gwyn
Jan Gradoñ
Przyjemnosci Sredniowiecza <----- Recenzja ksiazki, o ktorej wspomnial Gwyn, na Bagrittonie...

W ramach poszukiwania informacji o sredniowiecznych ogrodach, mozna sie wybrac na wydzial Ogrodnictwa, Architektury Krajobrazu, lub do biblioteki SGGW (Szkola Glowna Gwiezdnych Wojen bigsmile2.gif )
Ludka
Witam!

Dzieki za wszystkie podpowiedzi.

Ludka Excalibur
Agata Witkowska
Mogê poleciæ jeszcze publikacje Gerarda Cio³ka - wybitnego specjalisty od historii sztuki ogrodowej.
Pozdrawiam
tongue.gif
Izolda
Pozdrawiam serdecznie i przesylam pare propozycji ksiazek, ktore moga ci sie przydac
Ks. Stanislaw Kobielus, Czlowiek i ogrod rajski w kulturze religijnej sredniowiecza, Warszawa 1997
Ks. Stanislaw Kobielus, Niebianska Jerozolima. Od sacrum miejsca do sacrum modelu, Warszawa 1989.
Lichaczow, Poezja ogrodow. O sematyce stylow ogrodowo-parkowych, Krakow 1991
Majdecki, Historia ogrodow. Przemiany formy i konserwacja, Warszawa 1981.

Polecam tez inne okolo tematowe pozycje, jakbys chciala zaineresowac sie szerzej tym tematem
Delumeau, Historia Raju. Ogrod rozkoszy, Warszawa 1996
Czarnowski, Hercules galicyjski. Podzial przestrzeni i jej rozgraniczenie w religii i magii, w: Dziela, t.3, Warszawa 1956
Lau, Garden as a symbol of sacred space, Pittsburg 1981

(orzepraszam za literki icon_redface.gif ) Slava
[/list]
Svana
Witam

Tak sobie przypomnia³a,¿ ogrody by³y do¶c szczegó³owo opisane w jednym z numerów Gazety Rycerskiej z 2003 roku a tak¿e temet ten do¶c szeroko jest opisany w ksi±¿ce "Historie zio³owe". Autor rozpisuje sie o ro¶linach w tym zio³owych, jakie uprawiano w takich ogrodach, o sposobie ich zasadzania (wed³ug odpowiednich miejsc) i wiele innych szczegó³ow. Polecam.

Svana [color=darkred][/color]
S³owianka
Tak¿e polecam "Historie zio³owe" a autorem ich jest Marian J. Kawa³ko
Robert_M
Witam!

Przymierzam siê w³a¶nie do zaprojektowania i wybudowania ogrodu ¶redniowiecznego.

W zwi±zku z tym, ¿e mieszkam w strasznej odleg³o¶ci od czegokolwiek ¶redniowiecznego, to czy móg³by kto¶ wrzuciæ jakie¶ fotki istniej±cych ogrodów.

Niestety, tak¿e ¿adnego dostêpu nie mam dostêpu do Gazety Rycerskiej, a interesuje mnie nr 3 - w³a¶nie z ogrodami (móg³bym go odkupiæ)

Pozdrowienia
Robert
Anuszka
ale chodzi tobie o zdjecia jakis rekonstrukcji? bo z tego co wiem nie zachowa³y sie przyk³ady ogrodów, zw³aszcza tych zamkowych, w Polsce.Sa wirydaze klasztorne, o ile sie nie myle w Kamienu Pomorskim (mam nadzieje ze nie przekreci³am nazwy) .Co do ikonografi jest tego sporo.na razie nie mam pod reka ale w swojej pracy mgr pisa³am o sredniowiecznych ogrodach, wiec postaram siejutro cos skrobnac, podac bibliografie na ten temat smile.gifi jakies miniatury smile.gif
Morrigan
przydatny link
Anuszka
Widze, ze co do bibliografi to juz podano wyzej ta najbardziej podstawow±, wiêc nie bede sie powtarzac, ale dodam artyku³ J.Wyrozumskiego, Z dziejów wiedzy ogrodniczej w Polsce , T.I, red.T.Dobrowolski, Kraków 1965, s.213
Anuszka
I jeszcze:
-K.Prymas, ¦redniowieczne ogrody zamkowe W: Zamek i dwórw ¶redniowieczu od XI do XV wieku, red.J.Wiesio³owski, Poznañ 2001
Anuszka
I jeszcze dwie ilustracje, obie z Xv wieku, niestety nie znam dokladnego datowania, ale druga z pewnoscia jest bardzo pozno-piêtnastowieczna, ew. z pocz±tku XVI wieku
Robert_M
heart.gif Wiêki!

Mam ju¿ architekta ogrodnictwa, który patrz±c na ilustracje wie co zrobiæ.

Zdoby³em tak¿e ksiêgê: "Zespo³y urbanistyczne i za³o¿enia parkowe" Miros³awa Przy³êckiego
(roku wydania nie znam - w tej chwli) - czy ta ksiêga pomo¿e mi????

Wszystkim ca³usy heart.gif
Robert
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.