Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: danish oil
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
Emzar
Wracajac do wykanczania powierzchni drewnianych, wie ktos moze co to jest olej duñski lub danish oil. Czytalem pare opisow i raz pisza jedno a raz co innego angsad.gif

Pozdrawiam
Robert £aziñski
sk³adu chemicznego nie podam bo nie znam, ale wiem ¿e jest dobry, nawet bardzo, i do¶æ drogi (opakowanie 1/4 litra kosztuje oko³o 40 z³). Czy znalaz³e¶ to gdzie¶ w Polsce?
Emzar
Na razie niestety nie udalo mi sie tego nigdzie znalesc angsad.gif podobnie jak i oleju tungowego anger.gif . Wszyscy pytaja: a co to takiego???
Zaczalem szperac po sieci no i tu raz pisza ze danish oil jest na bazie oleju tungowego, a raz ze na bazie oleju lnianego. Zaczynem sie zastanawiac czy nie jest to po prostu nazwa handlowa niezaleznie od skladu. Tak jak podobno na zachodzie bylo z olejem tungowym. Dobrze sie sprzedawal wiec zaczeto na wszystkim nalepiac "tungs oil", niezaleznie od tego co to bylo. Klient nie wiedzial jak to ma wygladac wiec kupowal w ciemno anger.gif
Co do oleju dunskiego to znalazlem taki przepis:
"Mo¿na go przygotowaæ we w³asnym zakresie mieszaj±c w równych ilo¶ciach: werniks , przegotowany olej lniany i benzynê ekstrakcyjn±"
Niestety nic wiecej nie wiem.
Dlatego gdyby ktos mial jakies informacje to bede bardzo wdzieczny. Moze uda mi sie uporzadkowac dane bigsmile2.gif
Wie ktos moze czy mozna wogole kupic w Polsce olej tungowy (tungs oil) lub danish oil. I gdze???????????????

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.