Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tabakiery
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
Micha³ Czy¿niakowski
Witam

Szukalem czegos na ten temat na Freha i nie znalazlem. Otoz czy ktos wie jak wygladala XVII wieczna tabakiera? Ktore grupy spoleczne zazywaly tabaki? Ewentulanie czy ktos zna jakies specjalne metody zazywania jej? Slyszalem ze mozna ja podawac "do oka" ale nie odwazylem sie jeszcze. smile.gif Czy w ogole ktos tu zgromadzony cieszy sie dobrodziejstwami tabaki?
Jan Gradoñ
Andrzej Mikiciak zrobil pare tabakierek. Napisz do niego i zapytaj o wzory. na Freha jest jako AndrzejM...
djdomin
Poszukajcie stron kaszubskich. U nich idea za¿ywania tego (na moje paskudztwa, ale jak kto¶ chce, proszê bardzo, przynajmniej dymem nie ¶mierdzi) przetrwa³a. Tabakiery wyrabiaj± Kaszubi np. z krowich rogów. Parê zdañ na ten temat te¿ w najnowszym National Geographic Polska.
hardtmuth
ja kocham tabakê smile.gif i chcê sobie zrobiæ jak±¶ ³adn± tabakierkê... a co do za¿ywania - ja wci±gam przez lufkê do nosa zwyczajnie z krechy albo innym sposobem, tzw. megawci±giem - nak³ada siê tabaki do lufy, zatyka otwór palcem, wci±ga siê i zabiera palca. Tabaka wlatuje bardzo g³êboko. Nale¿y jednak ua¿aæ, by nie wlecia³a za g³eboko, bo jest to nieprzyjemne. I nie polecam wci±gania prosto z rêki, bez lufki (szklanej,z d³ugopisu, itp) bo siê nochal brudzi :D
Ptaszek
Wiem , ¿e temat jest stary jak ¶wiat , ale jest nadal aktualny. Czy posiada kto¶ jakie¶ ¼ród³a zwi±zane z za¿ywaniem tabaki przez XVII kozaków? Tak¿e prosi³bym o ¼ród³a wygl±du tabakier , najlepiej takich co mo¿na podpi±æ pod pas bigsmile2.gif
Sam czêsto za¿ywam tabakê na imprezach , a wyjmowanie kolorowego plastikowego pude³eczka z kalety psujê prawie ca³± rado¶æ z jej za¿ywania...
Grenadier
Te z XVIII wieku to raczej solidnej wielko¶ci pude³ka ( bo o kominkowych stacjonarnych, nie ma co wspominaæ) do brania szczypty metod± angielsk±. W XVII wieku tytoñ by³ drogi wiêc i pojemniki by³y mniejsze - vide cybuchy fajek. My¶lê, ¿e ka¿de pude³ko bêdzie odpowiednie skoro biedota trzyma³a tabakê np w tekturowych pude³kach. A zwyczaj "¶cie¿ek" i lufek nich zostaje w gimnazjum.....
Pozdrawiam
AndrzejM
Raczej jedyna na rynku, stara ale jara ---
Mam, polecam.

Jan Stankiewicz DZIEJE TABAKIERY
http://allegro.pl/dzieje-tabakiery-stankie...1843021529.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.