Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Treningi w Wawie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Anna Wojciechowska
Grupa LORICA zaczyna kolejny nabór do Akademii Broni czyli jesli kto¶ ma ochotê poczuczyæ siê walczyæ najpierw mieczem, a potem ka¿d± inna broni± (g³ównie jednak k³adziemy nacisk na XVI-XVII wieczn± broñ) albo poprostu potrenowaæ z nami na sali - zapraszamy. W sumie treningi s± cztery razy w tygodniu na ¯oliborzu.
Chêtnych zapraszamy

Kontakt:
Marcin ¯mudzki
602-12-06-13 lub 618-47-82
Akademia_Broni@go2.pl
Micha³ Czy¿niakowski
No dobrze, chetnie bym sie zjawil ale brakuje mi sprzetu ochronnego. Szable posiadam, podstawy walki nia tez znam. Ucze sie nia walczyc od lutego. Niestety nie stac mnie na ochrone (maska , plastron) gdyz inwestuje jeszcze w stroj. Zreszta juz wstepnie sie z Karolem umawialem na wizyte u Was, ale musze ja odlozyc na koniec sesji. A nawet jesli znalazl by sie ktos kto by pozyczal mi sprzetu ochronnego to nieladnie ciagle ten proceder powtarzac. I tak kolo sie zamyka, checi sa ale jak zwykle brakuje kasy. dunno.gif

Pozdrawiam.
Marcin ¯mudzki
Cóz takie jest ¿ycie. Fechtunek bez kasy jest jak najbardziej do realizacji.... na Freha walka.gif Dobra ¿artowa³em. Mimo to serdecznie Ciê zapraszam. Choæby do towarzyskich wizyt.
Po³owicznym rozwiazaniem dla nie posiadaj±cych zbyt du¿ych ¶rodków finansowychjest program treningowy Akademii Broni. Mówiê po³owicznym, gdy¿ w tym przypadku niestety nie mo¿na stawiaæ wymagañ dotycz±cych nauki fechtunku konkretnymi rodzajami broni: "ja bym chcia³ rapierem, a ja to najlepiej szabl±" itd. crazy.gif
W obrêbie Akademii Broni realizowany jest program zajêæ obejmujacy oko³o 30 jednostek treningowych, w powtarzalnych cyklach nazywanych Rocznikami. Ale przynajmniej nie trzeba mieæ w³asnego sprzêtu.
Jak na pocz±tek, uwa¿am to za najlepsze rozwi±zanie, w ka¿dym razie nie s³ysza³em, ¿eby kto¶ sie skar¿y³. Coæ mo¿e nie mia³ si³y bum.gif
Tak czy inaczej, nie ma przymusu i mo¿esz wchodzic na salê na tzw. zasadach lorikowych.
Serdecznie zapraszam.
Anna Wojciechowska
Rozumiem, na szczê¶cie do gwiazdki nie tak daleko blinkie.gif
A z po¿yczaniem sprzetu ochronnego.. i wymian± potu... to nie jest dobre rozwi±zanie. No có¿, mam nadziejê, ze uda Ci siê jak najszybciej za³atwiæ.
czekamy ;)

Anca
Micha³ Czy¿niakowski
CYTAT(Anna Wojciechowska)
A z po¿yczaniem sprzetu ochronnego.. i wymian± potu... to nie jest dobre rozwi±zanie.

Tez tak mysle. smile.gif

Na bokeny (palcaty) moglbym walczyc. Przeszywnice posiadam i mysle ze daje ochrone przed uderzeniem drewnianym kijem, na glowe tez by sie cos wyczarowalo (helm WP model lata 70 ) cool.gif Brzmi mrocznie ale to wyprobowana metoda, z braku pieniedzy jak znalazl. Do tego rekawice spawalniecze i jestem wzglednie osloniety od pasa w gore , no moze z wyjatkiem twarzy. szczerba.gif Pozwala chociaz na prowadzenie sparingow drewniana bronia (tylko ciecia). O walce na powaznie szabla nie mam co jeszcze marzyc. Jesli sie uda to za dwa tygodnie sie u Was zjawie.

Pozdrawiam.
Woo
Machy siê tak bardzo nie poc±... jak masz przyszywanicê, rêkawice i palcat to jeste¶ ca³kiem nie¼le wyposa¿ony... smile.gif
Marcin ¯mudzki
Aniu, czy to celowo, czy te¿ przypadkiem pozostawi³a¶ w tajemnicy fakt, ¿e oprócz mo¿liwo¶ci nauczenia siê w Lorice fechtunku ró¿nymi rodzajami d³ugiej, europejskiej broni bia³ej, czy te¿ znalezienia pó¼niej ca³kiem niezgorszych w tej dziedzinie przeciwników, mo¿na siê u nas nauczyæ równie¿ tañców dawnych??? No i oczywi¶cie je zatañczyæ.

Czasami to nawet my¶lê, ¿e ju¿ zaczynam nie wytrzymywaæ konkurencji z prowadz±cymi tañce przedstawicielami p³ci piêknej, kiedy obserwujê wyra¼ne „ci±¿enie” w kierunku tej¿e Sztuki z wyra¼n± strat± dla fechtunku. Pocieszam siê jedynie tym, ¿e zainteresowanie budzi nie zawsze sama Sztuka. devil.gif A tu ju¿ konkurowaæ nie mogê, no mo¿e z pomoc± dobrego chirurga plastycznego. Z naciskiem na dobrego. cool.gif
Podsumowuj±c: tañce dawne te¿!!! I to w jakim wykonaniu.... icon_rolleyes.gif
Anna Wojciechowska
Fakt, nie napisa³am celowo, bo o tym wpomnê w innym dziale.
Ale jak juz WK Prezes wpomnia³ to: naszych walecznych panów i panie zapraszam te¿ na tañce (¶redniowieczne oraz renesans z barokiem) od pa¼dziernika, a jak wiadomo sztuka poruszania podczas walki pomaga i wspiera sztukê poruszania siê w tañcu i na odwrót... wiêc zapraszamy
W sprawie tañców nalezy siê kontaktowaæ ze mn±.

pozdrawiam
Anca
Leander
zasadnicze pytania:
1) czy to ci±glwe aktualne?
2) czy osoba nieumiej±ca walczyæ a obdarzona zapalem da³a by radê?
3) co trzeba mieæ? tzn. czyta³em ju¿ o rêkawicach spawalniczych itp :P ale czy kto¶ móg³by napisaæ dok³adnie?
4)jak± broni± dok³adnie jest ta szermierka?
5) czy trzeba byæ pe³noletnim? je¶li tak to czeka mnie jeszcze rok czekania... angsad.gif
Anna Wojciechowska
Aktualne ;D
i nie musisz byc pe³noletni...

Naresztê pytañ mo¿e odpowie WK Prezes. A jesli nie zd±rzy tutaj, zapraszam i tak dzisiaj (we wtorek) na 19.30 do WILMu. Tam pogadacie i przy okazji zobaczysz jak to wygl±da.
Leander
w jakie dni s± te treningi i ile trwaj±?
Anna Wojciechowska
zachecam do spojrzenia na stronê www.lorica.risp.pl

Zale¿y czy na zasadach Akademii Broni (czyt. ktos prowadzi rozgrzewke i t³umaczy jak co robiæ) : wtorek i piatek
czy Loricowych (sam siê troszczysz o siebie i jeste¶ w stanie ju¿ sparingowaæ siê z innymi): poniedzia³ek, sroda, piatek

Do zobaczenia
Anca
Leander
Przybyjê; obaczê; zdecydujê :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.