Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Masa i wywa¿enie miecza
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Bia³y Je¼dziec
Mam dwa pytania:

1. Czy wystarczaj±c± wag± g³owni wraz z trzpieniem(miecz jednorêczny, 100 cm) bêdzie oko³o 790 g?

2. Gdzie powinien wypadaæ ¶rodek ciê¿ko¶ci miecza? S³ysza³em, ¿e nieco pod jelcem, ale chcê siê upewniæ.

Z góry dziêki za odpowied¼.
Kakofoniks
Taka waga jest jak najbardziej poprawna.
Wojmir
Feniks jak dla mnie artykulik z army jest ¶wietny - tylko czy móg³by go kto¶ przet³umaczyæ - bo nie chce mi siê siedzieæ nad t³umaczeniem takiego ogromu tekstu angsad.gif
A tak a propos co do strony www.thearma.org - niez³e s± "videosy" ciêcia ¶wiñskiej nó¿ki ... yes.gif
Bia³y Je¼dziec
Strasznie dziêkujê wszystkim za odpowiedzi smile.gif).

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Drogi Wojmirze, jestem rozbrojony. Czy kto¶ mo¿e mi podacz herbaty, bo mi siê niechce i¶æ? Pozdrawiam
Gwyn
Leander.
Nie bêdê za¶mieca³ nowym postem, a chcê tylko zapytaæ, czy jest jaka¶ tabela lub uniwersalny przelicznik masy g³owicy wzglêdem reszty miecza ( z lub bez jelca ). Wed³ug The ARMA jest to 3/4 - czy to ma zastosowanie do wszystkich rodzajów mieczy ???

icon_wink.gif
Bia³y Je¼dziec
No tak, o¿ywiam do¶c stary temat, ale to chyba nie szkodzi.
Nie mogê Ci niestety pomóc, bo nie wiem nic o takiej tabeli. A co do 3/4 - czy chodzi o to, ¿e np. je¶li klinga wa¿y te 800 gram, to g³owica ma mieæ 3/4 z tego (czyli jakie¶ 600)?

Wydaje mi siê, ze nie jest to uniwesalne (ale, podkre¶lam, wydaje mi siê smile.gif). S³ysza³em, ¿e np. miecze wczesno¶redniowieczne mia³y l¿ejsz± g³owicê ni¿ pó¼niejsze.

Pozdrawiam
Rocklin
Nie chce tworzyc nowego topika wiec mam pytanko - czy z szabla jest tak samo??
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Witam. w³a¶nie pracujê nad swoim drugim mieczem jednorêcznym, na II po³owê XIIIw.
Pierwszy wyszed³ mi za ciêzki 1800 g (wywa¿ony 3cm od jelca). Teraz chcê zrobiæ max 1300, najlepiej 1200g.
W zwi±zku z tym mam pytanie ile dla takiej wagi powinny wazyæ poszczególne elementy miecza: g³ownia, jelec, g³owica? mo¿e kto¶ robi i wie, a mo¿e komu¶ pêk³ i porozczepia³ go na czê¶ci i z ciekawo¶ci zwa¿y³ smile.gif
w poprzednich postach by³a informacja o zasadzie g³owicy 3/4, i o tym ze g³ownia 800g bêdzie ok, ale wtedy taki miecz wychodzi 1400 + jelec i rêkoje¶æ... jako¶ du¿o...
Na razie moja glownia ma 1100g, i chcia³bym wiedziec ile jeszcze muszê j± "odchudziæ".
karelinatus
Jestem co prawda laikiem, ale ta zasada 3/4 w ten sposób interpretowana to jakie¶ nieporozumienie, przy takim stosunku mas miecz nadawa³by siê g³ównie do chwycenia w po³owie g³owni i u¿ywania jako maczugi...

Mo¿na prosiæ o link do tego stwierdzenia na ARMA? (wiem, ¿e post napisany w 2003, ale warto dla zasady pytaæ bigsmile2.gif )

Generalnie jakiekolwiek nawet bardzo ogólne stwierdzenia s± ciê¿kie, bo miecze by³y bardzo ró¿ne.

Tutaj kto¶ zada³ podobne pytanie

Polecam wiêc odpowied¼ Petera Johnssona - jako ma³e streszczenie:

CYTAT
The variation is great. A single hand sword can have a pommel that weigh around half the weight of the blade or a third of total weight.

Wygl±da wiêc na to, ¿e stosunek 1:2 g³owica:samo ostrze to 'maksymalny' je¶li chodzi o ciê¿kie g³owice.
Mieczyk ju¿ zrobiony, wyszed³ nie¼le, ale gdyby jeszcze komu¶ przyda³y siê dok³adne wagi poszczególnych czê¶ci to podam te co ja mam

g³ownia z trzpieniem d³uga na ok 92 cm u nasady 4 cm przy sztychu 3cm o grubo¶æi: 6mm przy nasadzie, 4 mm przy sztychu.

g³ownia 820 g
jelec 120 g
rekoje¶æ 35 g
g³owica 270 g

ca³o¶æ wa¿y dok³adnie 1243 g
wywa¿enie takiego miecza wysz³o mi 12,5 cm od jelca.

wra¿enie: w reku chodzi ca³kiem nie¿le, manewrowo¶æ do¶c dobra, ciosy szybkie, ale lekko ci±gnie w dól. jak dla mnie dla idealnych parametrów powinien byc wywa¿ony troszke bli¿ej jelca, wiêc albo ciut ciê¿sza g³owica, albo l¿ejsza g³ownia. Ja wagi juz nie chcê zwiêkszaæ, bo chcia³em mieæ lekki miecz, a g³owni ju¿ te¿ nie cieniujê, bo siê trochê o sztywno¶æ martwiê.
Sihill
Masowo wysz³o super, wywa¿enie jak dla mnie têz ok jak na miecz d³ugi. Kiedy¶ testowa³em leciutk± pó³torkê z wywa¿eniem prawie na jelcu i bardzo ¼le mi siê ni± macha³o, bo nie czu³êm ostrze, nie wiedzia³em gdzie jest.

Ale tak trochê jestem zdziwiowny. 92-u centymetrowy d³ugi miecz to jak dla mnie trochê krótki jak na miecz d³ugi smile.gif Tym bardziej, ¿e skoro d³ugi to d³uga ma rêkojesc, ile wiêc mu zosta³o ostrza?? Bo wychodzi mi wstêpnie, ze brzeszczot ma krótszy ni¿ moja krótka wczesna jedynka smile.gif
Tak tylko pytam, nie czepiam siê. Po prostu mnie to interesuje smile.gif
Pozdrawiam
LordBartko
a umiesz czytaæ ze zrozumieniem ?
to jest miecz jednorêczny a nie d³ugi ;)
Sihill

CYTAT(LordBartko @ 21:10 29.04.2012) *
a umiesz czytaæ ze zrozumieniem ?
to jest miecz jednorêczny a nie d³ugi ;)

Dziêki za o¶wiecenie, teraz wreszcie ju¿ wiem, ¿e miecz d³ugi to inaczej miecz trójrêczny, bo skoro nie jednorêczny a na pewno nie dwurêczny, wiêc wychodzi, ¿e trzyrêczny.
Uwaga zabrzmia³a ostro, prawie po rymcerskiego lub frehowemu smile.gif Jednak z czytaniem nie mam problemu, czasem mo¿e ze wzrokiem, jak siê cz³owiek spieszy.

Zatem przyznajê siê do b³êdu, gdy¿ s³owa:

CYTAT(samotny rycerz ziemi Bogatyñskie @ 20:43 15.04.2012) *
..w³a¶nie pracujê nad swoim drugim mieczem jednorêcznym...

przeczyta³em jako:
...w³a¶nie pracujê nad swoim d(£)ugim mieczem jednorêcznym...

Mea Culpa!
Zatem gabaryty miecza s± wy¶mienite smile.gif

Laser
12,5 cm wywa¿enia to ca³kiem przyzwoicie. Jest to oczywi¶cie kwesti± gustu, ale ja bym te¿ preferowa³ nieco bli¿ej jelca, zw³aszcza, ¿e miecz jest do¶æ krótki. Z dwoja z³ego doradzi³bym zwiêkszenie masy g³owicy. W koñcu jak zamkniesz siê w 1300 gramów to te¿ bêdzie lekki mieczyk.

PS. Zdjêcia wrzucisz?
jak mi siê ten spsuje, to trzeci zrobie troszke lepiej wywa¿ony. na razie przyzwyczaje siê do tego smile.gif
g³owica mi wysz³a taka troszke "od biedy". nie by³o ju¿ czasu do tokarza zanie¶æ, ¿eby mi taki fajny "guzek" zrobi³, wiêc tylko szlifniêt± krawêdz ma. Wczoraj go porzadnie przetestowa³em w walce treningowej, i jestem zadowolony. Ma 600g mniej ni¿ mój pierwszy, komfort w machania nieporównywalnie leprzy smile.gif
i widok rêkoje¶ci... troszkê siê przypali³a jak zabija³em trzpieñ, ale skórka i tak siê lekko zetrze od kolczej po jakim¶ czasie.
Sihill
No i masz bardzo zgrabny mieczyk. £adny smile.gif
[quote name='Laser (ChZCh)' date='13:22 30.04.2012' post='331536']
Z dwoja z³ego doradzi³bym zwiêkszenie masy g³owicy. W koñcu jak zamkniesz siê w 1300 gramów to te¿ bêdzie lekki mieczyk.

Wygl±da na to, ¿e to prawda... Wczoraj na kliczkowie znajomy da³ mi pomachaæ mieczykiem, który z tego co pamiêtam mia³ troszke ponad 1300g, ale wywa¿ony by³ na 3 cm od jelca. mimo ze ciê¿szy od mojego, to mia³em wra¿enie ¿e jest duuu¿o l¿ejszy... tak wiêc nastêpny mieczyk zrobie o podobnych parametrach, ale g³owicy ciê¿szej o... hmm 50-60 g

Sihill
dziwie mnie ze wczesniej tego nie zauwazyles. Wlasnie juz moja gadaka w wielu tematach... ale luz tam smile.gif Lekki nie znaczy fajny, zamienilbym te twohe 11,5 cm wywazenia na 7,5 w zamian za 50 gram masy miecza. Ale co czlowiek to gusta. Z tym ze nie ma tez co przesadzac. Ostatnio milaeem Dlugiego miecza w reku 1,5 kilo, a wywazenie na jelcu, czyli 0 cm srodek ciezlosci, i uwie¿ mi, ze to nic fajnego. Wrecz kiepski ten miecz byl, po prostu nie czulem go, balem sie sie ze skalecze sie sam w kark, bo nie wiedzialem machajac gdzie jest ostrze. Takze jak sam robisz sobieu miecze, niebawem zrobisz sobie miecz mieczów :::\\ brnij dalej, gratuleje, polecam i zyczê powodzenia smile.gif sam sobie znajdz idealne garayty, kazdy woli inne, wiec nie licz na rady, wierz w swoje smile.gif tal dalej smile.gif
Pozdrawiam
karelinatus
CYTAT
Wygl±da na to, ¿e to prawda... Wczoraj na kliczkowie znajomy da³ mi pomachaæ mieczykiem, który z tego co pamiêtam mia³ troszke ponad 1300g, ale wywa¿ony by³ na 3 cm od jelca. mimo ze ciê¿szy od mojego, to mia³em wra¿enie ¿e jest duuu¿o l¿ejszy... tak wiêc nastêpny mieczyk zrobie o podobnych parametrach, ale g³owicy ciê¿szej o... hmm 50-60 g

Wiadomo ¿e miecz wywa¿ony bli¿ej jelca bêdzie siê wydawa³ 'l¿ejszy' i ³atwiej bêdzie nim machaæ, ale te¿ nie o to chodzi. ;)

Miecze tego mniej wiêcej przekroju i rozmiaru wywa¿ane 3 cm od jelca raczej wg. mojej skromnej wiedzy nie bywa³y, za to 15 cm i wiêcej siê zdarza³y...

W przypadku zbyt 'ciê¿kiego' prowadzenia niebagatelne znaczenie mia³a te¿ bardziej szczegó³owa dystrybucja masy - choæby trochê mniej masy na czubku, przy ~ takim samym punkcie równowagi ogólnej ju¿ oznacza trochê 'l¿ejszy' miecz.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.