Mój znajomy z Rosji poszukuje wszelkich informacji na temat Krzy¿aków w polskiej sztuce. Czy kto¶ móg³by pomóc?
W szczególno¶ci chodzi o artyku³:
Zygmunt Kruszelnicki "Tematyka Krzyzacka w sztuce polskiej", w: "Studia z historii sztuki Gdanska i Pomorza", "Teka Gdanska", vol. 2, 1992, p. 98-156
Witam!
Sztandarowy przyklad to Bitwa pod Grunwaldem Jan Matejko. Jest jeszcze kilka innych obrazow o podobnym tytule i temacie.
Pomnik Gruwaldzki itp
Ludka Excalibur
takze tworczosc Wojciecha Kossaka (chyba ze trzy-cztery obrazy o tej tematyce pompelnil ).
Nagrobki malborskie, P³yta nagrobna Kunona von Liebenstein z Nowego Miasta Lubawskiego, obrazy bractwa malborskiego z dworu Artusa,... ale wszystko to raczej sztuka z krêgu mecenatu wielkich mistrzów lub - jak w gdañsku- niemiecka. W polskiej znajdziesz g³ównie XIX wieczne pop³uczyny.
Witam
"Stra¿nica krzy¿acka na legendarnym dêbie"- przedstawienie malarskie z oko³o 1600 roku oparte na Kronice Dusburga;
Odlew z br±zu czwartego wielkiego mistrza Zakonu Niemieckiego,Hermana von Salzy - Dzie³o R.Siemering'a i H.Gladenbeck'a z XIX w- Muzeum Malbork;
oraz wiele wiele innych przyk³adów, które mog³abym przytoczyæ.
Polecam ciekaw± ksi±¿kê "ZAMKI KRZY¯ACKIE W POLSCE, Szkice z dziejów" Mieczys³awa Haftki
Pozdrawiam, Iwona
Dziêkujê wszystkim za odpowied¼. Iwona, móg³bym Cie prosiæ o kontakt ze mn± radoslaw_sikora@wp.pl
Chcia³bym Ciê skontaktowaæ z moim znajomym z Rosji, bo ja w tej tematyce jestem zupe³ne zero, a jemu bardzo zale¿y na ka¿dej informacji na ten temat.
pozdrawiam
Radek
Niestety nie sprecyzowa³e¶ z jakiego okresu maj± pochodzi dzie³a tzn czy wspó³czesna sztuka równie¿ Ciê intaresuje. Je¶li intaresuje Ciê tylko sztuka polska doby ¶redniowiecza nie mo¿emy tu mówic o przedstawieniach z warsztatów krzy¿ackich tj. freski w Kwidzynie, gdzie ukazano figury dostojników zakonu.
Zerkinij do literatury pióra prof. Chrzanowskiego, poniewa¿ on najwiêcej napisa³ o dzie³ach Che³mna i w ogóle o terenach Pañstwa Krzy¿ackiego. Jakby co to siê jeszcze odezwê ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.