Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Konserwacja i przechowywanie ³uku i strza³
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
himura
Witam wszystkich!

Czego u¿ywacie do konserwacji ³uku i ciêciwy i w jaki sposób to robicie.

Pozdrawiam i dziêkujê
Kruku
do konserwacji ciêciwy mo¿na chyba u¿yæ wosku pszczelego wcieraj±c go w t±¿e.

bisok sprzedaje ostatnio takie oprawione w skórkê kawa³ki wosku do wieszania przy pasku -- nie wiem czy pomaga ciêciwie, ale fajny dyndaj±cy gad¿et jest ;)

pozdrówka
kruku
--
.
Maku
Do drewnianego ³uku ( a nie takiego, co tylko tak wygl±da ) u¿ywa siê zazwyczaj ( tak s³ysza³em, czyta³em i tak robiê smile.gif ) oleju lnianego. Naciera siê co dwa tygodnie, chyba ¿e strzelasz np. w deszczu, to wtedy i przed i po. Ogólnie jak s± s³abe warunki, to naciera siê czê¶ciej. A jak jest kompozyt, tak jak od Bisoka na przyk³ad, to chyba sie je tylko lakieruje, jak zejdzie warstwa lakieru. Przynajmniej ja tak robie... Mo¿e jest co¶ jeszcze..
A ciêciwê, to jak kolega wspomnia³ woskiem chyba nale¿y uraczyæ w miarê potrzeby ( czyli korzystania )

Aha. I sory za ton wypowiedzi, bo zabrzmia³o to, jakbym komu¶ t³umaczy³, a nie mówi³ jak ja robie.. icon_wink.gif
Langus
Hejo!

Suchajcie. Z moich do¶wiadczeñ z ³ukami Bisoka wynika ze nie trzeba konserwowaæ go wcale. Mam od niego ³uk 5 lat i nigdy niczym go nie potraktowa³em oprócz szmaty po zimie ¿eby kurz zetrzeæ. Drewno w ³uku Bisoka jest oklejone laminatem i latego nie zachodzi potrzeba konserwacji. Cieciwy te¿ nigdy niczym nie naciera³em - Bisok robi ciêciwy dakronowe (tak to siem chyba nazywa) które s± wytrzyma³e i raczej ma³o podatne na jakie¶ zabiegi konserwatorskie. Po prostu nic to nie da.
Inaczej ma siê sprawa w przypadku ³uków drewnianych oferowanych przez Bogdana Popka. £uk zaleca konserwowaæ w³a¶nie olejem lnianym mniej wiêcej raz na 3 miiesi±ce. Przed zim± dobrze jest przetrzeæ lekko wodnym papierem ¶ciernym (od 300 w górê) i te¿ natrzeæ olejem lnianym. Ciêciwê lnian± nale¿y konserwowaæ prawdziwym woskiem pszczelim nacieraj±c j± dok³adnie ale bez przesady. Nastêpnie bierzemy kawa³ek licowanej skóry i energicznie pocieramy ciêciwê na ca³ej d³ugo¶ci aby rozgrzaæ wtarty wosk co umo¿liwi wch³oniêcie go przez ciêciwê.
To tak mniej wiêcej.

Pozdrowionka

ps.
CYTAT
Pozdrawiam i dziêkujê

Lucek to ty?
Abrat
Ciêciewy z dakronu lub fast flightu (itp.) równie¿ nale¿y konserwowaæ. Najlepsze s± jendnakowo¿ kupne "smarowid³a". Z tym, ¿e oparte s± one (chyba w wiêkszo¶ci) równie¿ na wosku pszczelim. Konserwowane wytrzymaj± d³u¿ej.
Gloria z Krakowa
Podobno mo¿na u¿yæ kalafonii rodem ze sklepu muzycznego...
Abrat
podobno smile.gif
ale lepiej tego co ju¿ by³o podawane.

Przypomnia³ mi siê kawa³ z czasów zajêæ na tzw. wojsku na studiach.
Student pyta - przepraszam panie majorze, czy ca³k± mo¿na czy¶ciæ lufê karabinu?
na to major - hmm, a jak ta ca³ka wygl±da
student - a takie proste, z trochê zagiêtymi koñcami w przeciwleg³e strony.
na to major - jak siê zmie¶ci do lufy to mo¿na ale lepiej wyciorem (tu nale¿y siê ¶miaæ) bigsmile2.gif
Hyginus
Warto za Jankowskim (mam nadziejê, ¿e nie przekrêci³em nazwiska - sprawdzê jeszcze w domku, jak co¶ to poprawiê dunno.gif ) przypomnieæ, i¿ wa¿nym jest nie to jeno, o w ³uk nasz i ciêciwe wcieraæ bêdziemy, ale i jak je szanowaæ. Coby ciêciwy nie mêczyæ i zawsze zdejmowaæ po strzelaniu, coby d³u¿ej ni¿ na oddechu wstrzymanie napiêtego ³uku nie trzymaæ, coby "na sucho" (bez strza³y) nie strzelaæ, coby ³uku nie k³a¶æ na odpoczynek, ale gdy na czas jaki¶ odk³adamy powiesiæ go w pionowej pozycji, jako i strza³ o ¶ciane opartych nie zimowaæ... Dla wielu to truizmy, ale komu¶ mo¿e siê przyda.
Milijon
Czy ³uk mo¿na przechowywaæ w pomieszczeniu zakurzonym (takim jak strych, piwnica, sk³adzik, budowa domu). Czy takie miejsce mo¿e w jaki¶ sposoob go uszkodziæ?
Michael
My¶lê, ¿e je¶li twój "sk³adzik" nie jest nara¿ony na wilgoæ, szczury szczerba.gif i inne gro¿ne czynniki, to z powodzeniam mo¿esz przechowywaæ tam swój ³uk.
Oczywi¶cie co jaki¶ czas powiniene¶ wyczy¶ciæ sprzêt, zadbaæ o nañ.
Pozostaje jeszcze kwestia - ³uk drewniany czy laminat?
Keylan
moge ukra¶æ topic?smile.gif
Znalaz³em u dziadków na strychu ³uk drewniany prosty wygl±da ok jedynie spêkany lakier niewiem ile ma lat pewnie du¿o (ze 20najmniej) bez ciêciwy itp jak sprawdziæ czy mo¿na by co¶ z niego zrobiæ i co z nim zrobiæ? smile.gif niechcia³bym go zniszczyæ bo moze który¶ z wujków ma do niego sentyment albo cu¶... smile.gif
Milijon
Jest to prosty ³uk typu apacz . Czyli z materia³u wygl±daj±cego na drewno ale nim nie bêd±cy w 100% bum.gif Oczywi¶cie mam zamiar go przechowywaæ zapakowanego ( w papier albo karton). O tym, ¿e bêde go konserwowa³ (w ka¿d± sobote) wspominaæ nie musze. Jak nale¿y konserwowaæ ³uk przebywaj±cy przez kilka(na¶cie) dni w takich warunkach?
Michael
Co do konserwacji ode¶lê do informacji na bowtime:
http://www.bowtime.waw.pl/faq/faq.html
W dziale FAQ s± odpowiedzi na twoje pytania:)
Chyba przydatne szczerba.gif
Co jaki¶ czas przyda siê skalpelem zedrzeæ warstwê kurzu bigsmile2.gif
Eloar
Nie tak dawno temu wybiera³em siê na strzelanie. Wyci±gam z szafki strza³y, patrzê....
a tu po prawie ca³kowicie ze¿artej lotce ³azi sobie ma³a, wrdena,bia³a larwa, i wcina az mi³o.... shocked.gif
Czy kto¶ kiedy¶ spotka³ siê z czym¶ takim? Czy kto¶ wie jak chroniæ lotki przed tymi potworami ?
varr
Prawdopodobnie masz mole (a jezeli zauwazyles w domu owada podobnego ksztaltem do cmy to na 99%) ,one wcinaja wszelakie szczatki organiczne a piora do takowych tez mozna zaliczyc ,kup sobie kulki na mole albo inne takie ustrojstwo nie jest to drogie a napewno dobrze wplynie na stan twoich strzal icon_cool.gif
Eloar
Thx Varr, Prawdê mówi±c mole nigdy jeszcze mnie nie atakowa³y, i nie pomy¶la³em ze mog± w¿eraæ pióra...
Sebastian Kuczyñski
CYTAT(varr)
kup sobie kulki na mole

Tylko duzo bo ciezko trafic...
Leander
CYTAT(Higinus)
jako i strza³ o ¶ciane opartych nie zimowaæ...

znaczy siê- w pozycji pionowej? czyli nale¿y strza³y przechowywaæ le¿±ce poziomo ?

CYTAT(Higinus)
³uku nie k³a¶æ na odpoczynek, ale gdy na czas jaki¶ odk³adamy powiesiæ go w pionowej pozycji

tzn.? "poziomo" zachaczyæ go na majdanie, aby wyg±da³ jak waga szalkowa, czy te¿ na gryfie w "pionie"
Valdez
A co zrobic z lukiem Jankowskiego? Bo one sa laminowane na ramionach, a majdan maja drewiany. Polecono mi obszyc skora, ale nie bardzo wiem jak? Najpierw uszyc "kokon" a potem naciagnac?
Freya
Witam, od niedawna mam ³uk refleksyjny, bambusowy. Nie wiem jednak czym go smarowaæ, aby nie przesech³. By³a bym wdziêczna za pomoc;)
Saladyn
Nigdy nie mia³em ³uku bambusowego ale w ksi±¿ce Hideharu Onuma - "Kyudo" s± pewne wskazówki co do konserwacji ³uków do uprawiania kyudo (z ca³± pewno¶ci± bambusowych). Jego wskazówki s± proste :" Zim± trzeba rozgrzewaæ ³uk pocieraj±c irch± lub skrawkiem jedwabiu. Kiedy zamoknie osuszyæ miêkim rêcznikiem. ¯eby zbytnio nie wysech³, trzeba go nawil¿yæ zmoczon± szmatk± i wytrzeæ". Nie podaje czym go nawil¿aæ ale s±dze ¿e wystarczy zwyczajnie wod±. Ponadto podaje, ¿e ³uki bambusowe ¿le znosz± zimno, wilgo¶ i suszê. Wszystko to trochê ma³o konkretne ale nic wiêcej na temat konserwacji ³uku nie napisa³.
Adsumus
Witam!!!

No ja bym z t± wod± uwa¿a³....
£uki drewniane nale¿y nawil¿æ bigsmile2.gif , ale chyba nie wod±(coæ na bambusie to ja siê nie znam)?
Wszêdzie ludki pisz± o tym aby takiego drewniaka konserwowaæ u¿ywaj±c np. oleju rzepakowego
Przeczytaj dyskusjê http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5126

Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(Adsumus)
Witam!!!

No ja bym z t± wod± uwa¿a³....
£uki drewniane nale¿y nawil¿æ bigsmile2.gif , ale chyba nie wod±(coæ na bambusie to ja siê nie znam)?
Wszêdzie ludki pisz± o tym aby takiego drewniaka konserwowaæ u¿ywaj±c np. oleju rzepakowego
Przeczytaj dyskusjê http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5126

Pozdrawiam

Witam
Konserwacja czê¶ci drewniach:
CYTAT
Czas £uku - The Bow Time
Jak konserwowaæ ³uk tradycyjny drewniany i laminat - Zawsze utrzymywaæ czysty. Przechowywaæ w pomieszczeniu suchym, z dala od ¼róde³ ciep³a, nie na s³oñcu, ze zwolnion± ciêciw± (bez ciêciwy), najlepiej w pozycji poziomej. Konserwacja zale¿na jest od wykoñczenia ³uku, je¿eli jest tylko konserwowany olejem lnianym to raz na jeden-dwa tygodnie (lub po zamoczeniu i wysuszeniu) przecieraæ czysta szmatk± nas±czon± np. olejem lnianym. £uki mog± byæ wykoñczone równie¿ odpowiednimi lakierami, wtedy postêpowaæ wg wskazówek producenta.

Jak konserwowaæ ciêciwê - wszystkie powinny byæ czyste i co jaki¶ czas woskowane (smarowane), najlepiej ¶rodkiem do tego specjalnie przeznaczonym. Najprostszy to wosk pszczeli lub mieszanka wykonana z dwóch (lub trzech) czê¶ci wosku pszczelego i jednej czê¶ci ¿ywicy.

Jak konserwowaæ strza³y - drewniane utrzymywaæ w czysto¶ci, konserwacja promienia podobnie jak w ³uku, zale¿y od wykoñczenia. Przechowywaæ najlepiej w pozycji pionowej lub poziomej (na specjalnych stojakach/podpórkach). Szczególnie zwróciæ uwagê na lotki z piór, lekko rozczapierzone mo¿na delikatnie wyrównaæ rêk± lub zrobiæ to po zwil¿eniu nad par± wodn± (nie poparzyæ siê par±!). Lotki uszkodzone wymieniæ. Strza³y lekko zwichrowane mo¿na spróbowaæ wyprostowaæ po nagrzaniu.
Strza³y aluminiowe i wêglowe utrzymywaæ w czysto¶ci, kontrolowaæ lotki.
Je¶li wbijasz strza³y w ziemiê (czêsto spotykane) to sprawd¼ przed strza³em czy grot nie jest oblepiony. Lepiej strza³y nosiæ w ko³czanie lub w inny sposób (np. w odpowiednim uchwycie, lub nawet za paskiem), a k³adzione, najlepiej, na podstawce lub opierane grotem o ziemiê (nie wbijane) a drugim koñcem o stopê.

Olej lniany mo¿na kupiæ w sklepach z wyrobami dla artystów - buteleczka 8-9 z³.

Dodatkowe informacje co do oleju lnianego - poza tym, ¿e jest tradycyjny. Tym razem strona po¶wiêcona instrumentom muzycznym i konserwacji drewna
CYTAT
Zalety wykoñczenia olejem lnianym:
- jest ³adne, matowe i uwydatnia s³oje
- wzmacnia strukturê drewna
- wnika dosyæ g³êboko w drewno zabezpieczaj±c je dobrze przed wilgoci±
- nie odpryskuje przy oderzeniach i nie ods³ania surowego drewna.

Nie próbuj zastêpowaæ oleju lnianego jakimi¶ innymi olejami spo¿ywczymi [s³onecznikowym, rzepakowym] bo Ci nie wyschn± i zrobisz sobie z ³adnego drewna zwyk³y syf.
Wiem.onet.pl: "Olej lniany ma barwê od jasno¿ó³tej do brunatno¿ó³tej, posiada charakterystyczny zapach. Jest otrzymywany z nasion lnu zwyczajnego. Po wyschniêciu tworzy elastyczne, twarde b³ony. Z tego wzglêdu jest stosowany w farbach olejnych (farba artystyczna) i pokostach."

Reasumuj±c to trochê wiecej ni¿ olej. Link do ca³ego tekstu:Olej lniany

Od pewnego czasu jestem posiadaczem piêknego ³uku cisowego. Skorzysta³em z sugestii Bowtime (dzk.Abrat) i jestem zadowolony. Na poczatek nak³adam bardzo cienk± warstewkê codziennie jak d³ugo siê wch³ania (³uk nie by³ niczym zabezpieczony). Dzia³a jak wy¿ej opisano.

Pozdrowienia
Adsumus
Witam!!!

Chcia³bym tylko zaznaczyæ, ¿e olej rzepakowy to z³y pomys³ i ¿eby nikt siê nie sugerowa³ moim postem powy¿ej, olej lniany- to jest to! devil.gif szczerba.gif

Pozdrawiam
fisch
Witam
Czy sa ró¿ne rodzaje oleju lnianego ?
Czy olej ze sklepu spo¿ywczego jest inny ni¿ taki prosto z pola ?
Czy tak samo konserwuj± ?
Yhm
a pod jakim wzglêdem mia³y by byc ró¿ne rodzaje? chyba ¿e dodaj± co¶ do niego np. barwniki
nie wiem jak na polu ci wyro¶nie olej ale ten ze spo¿ywczego te¿ siê nie nadaje bigsmile2.gif
nie nie konserwuj± tak samo patrz post wy¿ej
Vislav
CYTAT(fisch)
Witam
Czy sa ró¿ne rodzaje oleju lnianego ?
Czy olej ze sklepu spo¿ywczego jest inny ni¿ taki prosto z pola ?
Czy tak samo konserwuj± ?

Witam

Drogi Fisch

W moim po¶cie powy¿ej zosta³ podany link:Olej lniany
Na samym pocz±tku tekstu:
CYTAT
Olej lniany mo¿na zdobyæ w trzech wersjach:
1. nie gotowany
2. gotowany
3. pokost lniany

Najlepsze w³a¶ciwo¶ci maj± pokost i gotowany olej, ja u¿ywam pokostu, bo du¿o ³atwiej mi go zdobyæ. Je¶li masz mo¿liwo¶æ zdobycia [kupienia? smile.gif] surowego oleju, to nie próbuj go samodzielnie gotowaæ [wbrew pozorom nie jest to proste i mo¿na sobie zrobiæ krzywdê, olej lniany jest bardzo ³atwopalny] i najlepiej pomaluj instrument nie gotowanym. Oprócz tego uwa¿aj gdzie zostawiasz np. pêdzel, bo minimalna temperatura zap³onu tych substancji jest mniej wiêcej taka, jak temperatura w s³oneczny dzieñ.
Pokost lniany mo¿na kupiæ w ka¿dym sklepie z farbami, gotowany olej w sklepach dla plastyków, a surowy olej przed Bo¿ym Narodzeniem w sklepach spo¿ywczych smile.gif.

podkreslenia w tek¶cie moje. Mam nadziejê, ¿e to rozwiewa w±tpliwo¶ci.

Gor±ca pro¶ba do Ciebie i wszystkich pytaj±cych. Je¿eli nie potraficie obs³ugiwaæ przegl±darek, samodzielnie zdobywaæ informacji - przynajmniej czytajcie dok³adnie odpowiedzi.

Pozdrowienia
lupusrex
Witam smile.gif smile.gif

Mo¿e ten link sie nada, Vislav wypowiedz sie jeste¶ najbardziej zorientowany smile.gif

http://lniane.pl/product_info.php/products_id/129

powodzenia icon_cool.gif icon_cool.gif
Vislav
Witam

Z pewno¶ci± olej "surowy" t³oczony na zimno jest najbardziej historyczny i powinien siê nadaæ. Ja uzywam oleju lnianego ju¿ przetworzonego kupionego w sklepie dla plastyków/ artystów (czyli punkt 2-gi powy¿ej).

Buteleczka 0,5 za 8-9 z³ t.z.n. cena podobna. Jestem zadowolony z efektu warstwa ochronna jaka siê utworzy³a po pewnym czasie uzywania jest stabilna i nie klei siê.

Pozdrowienia
lupusrex
Vislav bigsmile2.gif bigsmile2.gif

W takim wyypadku ciesze siê ¿e znalaz³em co¶ po¿ytecznego dla ogó³u icon_wink.gif
6 z³ za przesy³ke to chyba nie tak wiele

ja próbowa³em dorwaæ olej lniany w sklepie malarskim ale nie uda³o mi dunno.gif chyba mia³em mniej szczê¶cia

pozdrawiam smile.gif
ZGO¦
CYTAT(Leander)
CYTAT(Higinus)
jako i strza³ o ¶ciane opartych nie zimowaæ...

znaczy siê- w pozycji pionowej? czyli nale¿y strza³y przechowywaæ le¿±ce poziomo ?

CYTAT(Higinus)
³uku nie k³a¶æ na odpoczynek, ale gdy na czas jaki¶ odk³adamy powiesiæ go w pionowej pozycji

tzn.? "poziomo" zachaczyæ go na majdanie, aby wyg±da³ jak waga szalkowa, czy te¿ na gryfie w "pionie"

£uk drewniany najlepiej po³ozyæ ta, ¿eby mia³ dwa punkty podparcia (nie jak waga).
a strza³y nalezy przechowywac na stoj±co, ale nie oparte o co¶ tylko w stojaku, który mozna samemu zrobiæ (np. z kartonowego pude³ka z powycinanymi dziurami)

tak mnie uczy³ mój guru smile.gif
Natarayu
Cze¶æ,

Z ³uku ju¿ jaki¶ czas strzelam (Bisoka - Diana) 16kg , jednak postanowi³em kupiæ drewniany-jesion.
Mam ju¿ upatrzonego wytwórce , pana Bartczaka.
Ale mam takie zmartwienie co do przechowywania ³uku, mieszkaj±c w bloku.
Piwnica odpada, 23C bez przewiewu angsad.gif a w pokoju (parter) jest 20C z przewiewem, ale za oknem wilgotno.
(idzie jesieñ).

Gdzie w takim razie najlepiej bêdzie trzymaæ?

Czy drewniany ³uk trzeba æwiczyæ nawet w dni, kiedy siê nie strzela z niego?

Bêde Wam bardzo wdziêczny za wszelkie informacje
Zdrówko,
Daniel Bochra
generalnie wystrzegaj sie ekstremalnych temperatur i.... tyle;
proponuje trzymac luk w pokoju, bardziej ze wzgledu na uszkodzenia mechaniczne o ktore wcale nie tak trudno w zapakowanej sprzetem piwnicy niz cokolwiek innego;
trzymaj luk z dala od kaloryfera i bedzie ok
Natarayu
Dziêkuje Daniel, jednak jaki¶ promyk nadziei.

Wiem, ¿e po zapokostowaniu taki ³uk wiele wytrzymuje, ale co gdy jednego dnia strzelam a drugiego nie?
Pytanie my¶le, które warto zadaæ bo nikt o tym nie pisa³.

Czy w dni, w które nie u¿ywa siê ³uku nale¿y go naci±gaæ (æwiczyæ drewno profilaktycznie) ?
Aubrey
Przed zakoñczeniem sezonu, wetrzyj w niego pokost i tyle.
Drewna nie trzeba æwiczyæ profilaktycznie smile.gif

Pozdrawiam
Natarayu
Hej,

Taka kwestia apropo s³ojów,

Czu wizualnie da siê poznaæ, ¿e ³uk jest przesuszony albo zawilgocony?

Gdzie¶ s³ysza³em o wystaj±cych s³ojach, mo¿e kto¶ wie nieco wiêcej na ten temat?

Piêkne dziêkuje z góry
Natarayu
Gloria z Krakowa
Od¶wie¿ê stary temat. W jaki sposób dbaæ o "poprawne historycznie" kompozytowe refleksy?

Co mnie przede wszystki interesuje: pan Nawalny mówi³ ponoæ, ¿eby trzymaæ takowe z dala od wody, która rozpuszcza u¿ywany przez niego klej rybi. W praktyce bêdzie to trudne do zastosowania, bo turnieje ³ucznicze i inscenizacje czêsto odbywaj± siê w deszczu - zreszt± kiedy¶ te¿ nie odwo³ywano bitew ze wzglêdu na pogodê. Nie wiem co kiedy¶ by³o do wyboru, ale skoro ten klej siê rzekomo nie sprawdza, mo¿e da³oby siê go czym¶ zast±piæ? Kto¶ pisa³ w innym temacie o ¿ywicach epoksydowych. Nie znam siê na tym kompletnie; wiem tylko, ¿e s± one niehistorycznie i ¿e wp³ywaj± na zwiêkszenie twardo¶ci ³uku (ale chyba nie jako¶ drastycznie?). Czy lepiej bêdzie obraziæ producenta pro¶b± o u¿ycie takiego materia³u (o ile powiecie, ¿e siê nadaje), czy faktycznie strzelaæ tylko pod parasolem?
Bo w±tpiê, ¿eby owiniêcie skór± za³atwi³o sprawê?
Chaos666
Witam!

£ukaszowi chodzi³o chyba bardziej o to ¿e jak rzucisz ³uk na ziemiê, i pole¿y sobie w deszczu to mo¿e siê taka sytuacja zadziaæ :o a na inscenizacji trzymasz ³uk przy sobie i po takowej wystarczy go dobrze wytrzeæ z wody i bêdzie git smile.gif

Pozdro
Chaos
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.