CYTAT(Adsumus)
Witam!!!
No ja bym z t± wod± uwa¿a³....
£uki drewniane nale¿y nawil¿æ
, ale chyba nie wod±(coæ na bambusie to ja siê nie znam)?
Wszêdzie ludki pisz± o tym aby takiego drewniaka konserwowaæ u¿ywaj±c np. oleju rzepakowego
Przeczytaj dyskusjê
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5126
Pozdrawiam
Witam
Konserwacja czê¶ci drewniach:
CYTAT
Czas £uku - The Bow Time
Jak konserwowaæ ³uk tradycyjny drewniany i laminat - Zawsze utrzymywaæ czysty. Przechowywaæ w pomieszczeniu suchym, z dala od ¼róde³ ciep³a, nie na s³oñcu, ze zwolnion± ciêciw± (bez ciêciwy), najlepiej w pozycji poziomej. Konserwacja zale¿na jest od wykoñczenia ³uku, je¿eli jest tylko konserwowany olejem lnianym to raz na jeden-dwa tygodnie (lub po zamoczeniu i wysuszeniu) przecieraæ czysta szmatk± nas±czon± np. olejem lnianym. £uki mog± byæ wykoñczone równie¿ odpowiednimi lakierami, wtedy postêpowaæ wg wskazówek producenta.
Jak konserwowaæ ciêciwê - wszystkie powinny byæ czyste i co jaki¶ czas woskowane (smarowane), najlepiej ¶rodkiem do tego specjalnie przeznaczonym. Najprostszy to wosk pszczeli lub mieszanka wykonana z dwóch (lub trzech) czê¶ci wosku pszczelego i jednej czê¶ci ¿ywicy.
Jak konserwowaæ strza³y - drewniane utrzymywaæ w czysto¶ci, konserwacja promienia podobnie jak w ³uku, zale¿y od wykoñczenia. Przechowywaæ najlepiej w pozycji pionowej lub poziomej (na specjalnych stojakach/podpórkach). Szczególnie zwróciæ uwagê na lotki z piór, lekko rozczapierzone mo¿na delikatnie wyrównaæ rêk± lub zrobiæ to po zwil¿eniu nad par± wodn± (nie poparzyæ siê par±!). Lotki uszkodzone wymieniæ. Strza³y lekko zwichrowane mo¿na spróbowaæ wyprostowaæ po nagrzaniu.
Strza³y aluminiowe i wêglowe utrzymywaæ w czysto¶ci, kontrolowaæ lotki.
Je¶li wbijasz strza³y w ziemiê (czêsto spotykane) to sprawd¼ przed strza³em czy grot nie jest oblepiony. Lepiej strza³y nosiæ w ko³czanie lub w inny sposób (np. w odpowiednim uchwycie, lub nawet za paskiem), a k³adzione, najlepiej, na podstawce lub opierane grotem o ziemiê (nie wbijane) a drugim koñcem o stopê.
Olej lniany mo¿na kupiæ w sklepach z wyrobami dla artystów - buteleczka 8-9 z³.
Dodatkowe informacje co do oleju lnianego - poza tym, ¿e jest tradycyjny. Tym razem strona po¶wiêcona instrumentom muzycznym i konserwacji drewna
CYTAT
Zalety wykoñczenia olejem lnianym:
- jest ³adne, matowe i uwydatnia s³oje
- wzmacnia strukturê drewna
- wnika dosyæ g³êboko w drewno zabezpieczaj±c je dobrze przed wilgoci±
- nie odpryskuje przy oderzeniach i nie ods³ania surowego drewna.
Nie próbuj zastêpowaæ oleju lnianego jakimi¶ innymi olejami spo¿ywczymi [s³onecznikowym, rzepakowym] bo Ci nie wyschn± i zrobisz sobie z ³adnego drewna zwyk³y syf.
Wiem.onet.pl: "Olej lniany ma barwê od jasno¿ó³tej do brunatno¿ó³tej, posiada charakterystyczny zapach. Jest otrzymywany z nasion lnu zwyczajnego. Po wyschniêciu tworzy elastyczne, twarde b³ony. Z tego wzglêdu jest stosowany w farbach olejnych (farba artystyczna) i pokostach."
Reasumuj±c to trochê wiecej ni¿ olej. Link do ca³ego tekstu:
Olej lniany
Od pewnego czasu jestem posiadaczem piêknego ³uku cisowego. Skorzysta³em z sugestii Bowtime (dzk.Abrat) i jestem zadowolony. Na poczatek nak³adam bardzo cienk± warstewkê codziennie jak d³ugo siê wch³ania (³uk nie by³ niczym zabezpieczony). Dzia³a jak wy¿ej opisano.
Pozdrowienia