Witam, mo¿e kto¶ wie, gdzie mo¿na kupiæ kowad³o, miech i inne narzêdzia przydatne w tym fachu ? (okolice Warszawy)
Witam,
Wydaje mi sie ¿e powiniene¶ odwiedziæ sklepy z artyku³ami je¼dzieckimi - ja mam przed sob± ciut stary (z 1999r) katalog EQUIP'HORSE - firma z Mogilna prowadz±ca sprzeda¿ wysy³kow± i oni tam oferowali kowad³o 20 kg za 1 297 z³ i inne drobne kowalskie akcesoria...(miecha nie widzia³am ale piec by³)
Niemniej jednak popytaj koniarzy warszawskich - oni powinni ci pomóc
Pozdrawiam
Tillia
Witam
Z tego co wiem to:
1. Kowadlo najlepiej na zlomowisku kupic (najtaniej)
2. Wiekszosc narzedzi mozesz sam zrobic
3. Co do miecha mechanicznego to popytaj w motoryzacyjnych (slyszalem ze ludzie instaluja sobie chlodnice/klime przy palenisku) jesli wolisz reczny to polecam typu japonskiego 'pchaj-ciagnij'
4. Palenisko samemu zrobic mozna tez (moim zdaniem najmniejszy klopot)
5. Wspomniane kowadlo 20 kg umozliwi wykuwanie malych, lekkich przedmiotow do wiekszych ustronstw to ma po prostu za mala mase.
a ile powinno wa¿yæ kowad³o, ¿eby móc wykuæ miecz ?
Wedlug mojego guru (czyt. kowala u ktorego nauki pobieram) potrzeba co najmniej 80 kg. P.S. U wspomnianego kowala jest kowadlo ok 100 kg, lecz znam tez kowala kujacego miecze i ma on kowadlo 70 kg
Im wiêksze kowad³o tym lepsze, np. 150-250kg. Na mniejszym kowadle te¿ da radê wyku¶ miecz/szablê czy cos podobnego,ale trzeba wtedy mocno przymocowaæ kowad³o do
solidnnego kloca dêbowego lub grabowego.
Zainteresowanych odsy³am do internetowego sklepu dla kowali
www.centaurforge.com
Ceny s± jakby z kosmosu,ale mo¿na siê zapoznaæ z asortymentem, ktrórego warto szukaæ po pchlich targach i zlomowcach, lub te¿ podpatrzeæ co by tu skopiowaæ )
Ponoæ narzêdzia kowalskie nie s± takie drogie w Czechach
Ja np. poszukuje gwo¼dziownicy
Witam!
Ja uzywam do ma³ych prac kowad³a 15 kg + 30 kg pieñka i wmiarê wystarcza...
Ale znam kogo¶ kto chce sprzedaæ kowad³o. Oko³o 120 kg w przystêpnej jak mniemam cenie to znaczy 1500 z³
do ewentualnej negocjacji...
heh u mnie w szczecinku na z³omie 200 kg kosztuje 500 z³
ale ja poluje na 300- 350 kg wiêc nie jestem zainteresowany
Ja trafi³em w sieci na polsk± firmê z ciekawym zaopatrzeniem, ale troszkê drogo.
Kraków, ul Helclów 15/4, tel. 0 504 188 674, fax: 012 633 67 80
e-mail: perun@kowalperun.pl www.kowalperun.pl
Jak kto mieszka ko³o huty, to tam siê pytaæ, tam z³om z ca³ego kraju przyje¿d¿a. Pewien jegomo¶æ w³a¶nie takie sprzêty z odzysku z huty sprzedaje na Jarmarku ¦w. Dominika w Gdañsku. Za chyba 80z³ zakupi³em od niego 20-kilogramowe kute klepad³o z XIX wieku. W za³±cznikach fotki klepad³a.
no dobra to tak
kowad³o takie dobre to od 70-80kg sie zaczyn najlepiej pojechac do z³omowni albo jakiegos centrum recyklingu poniewaz sprzedadz± po cenie metalu a nie pod wzgledem formy jak w sklepach.
tzn. w sklepie kowad³o 100kg kosztuje np.300z³ te same kowad³o moze troche zuzyte na zlomowisku kosztuje 50-60z³ zalezy ile kg zlomu kosztuje spodkalem sie w pewnym miejscu z cfaniaczkiem który wziol z kg i dla siebie 20gr az za to ze to kowad³o a nie jakas inna forma czyli kg zelaztwa kosztowal 0,60z³ a on chcial 0,80z³.
poza tym miecza jeszcze nie wykujesz chyba ze jakis kszta³tem podobny poniewa miecz to skomplikowane dzie³o najpierw pokuj sobie groty potem noze potem sztylety i dopiero wez sie za jakis jednorak.
pozdrawiam
W jakim sklepie nowe kowad³o 100Kg kosztuje 300z³? Daj adres szybko zanim wykupj± i gdzie s± te z³omowiska
da³em przyk³ad:]
zeby pokazac roznice
Niedawno zdoby³em kowad³o 100 kg ze z³omwiska w M³awie - koszt 200 z³ :
, widzia³em tam jeszcze jedno 50/70 kg ale strasznie sklepane . Kowade³ sporo stoi po Mazurskich wioskach - do zakupu s± potrzebne 3-4 flaszki i z 200 z³ ale to i tak lepiej 1500 z³ :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.