Jak w temacie. Istnieje szansa na zrobienie imprezy obozowej w Wi¶licy (ka¿dy Polak Ma³y wie gdzie to i co to za miejsce) wewn±trz grodziska ze 100 % zachowanym obwa³owaniem. Wi¶lica jest wczesnos³owiañsko-gotycko-pó¼no 15-wieczna. To ostatnie za spraw± Pana Jana D³ugosza. Za udostêpnienie miejsca pewnie by trzeba by³o byæ licznie i mo¿e nieco pofikaæ na dniach Wi¶licy ale s± przyk³ady kozystnego po¿enienia tych spraw (I³¿a, Chudów). Ze wzglêdu na niezbyt liczn± puki co reprentacjê p15 mo¿naby rozszerzyæ datownie i do³o¿yæ bardzo dobre grupy z pocz.15. Miejsce jest rewelacyjne, wspomniane grodzisko, wokó³ zero domów tylko ³aki, pola, w odleg³o¶ci 200 leniwie p³yn±ca Nida, w odleg³o¶ci 400 m Wi¶lica ze swoimi cudami. Co Rota na To ?
No i mo¿e by³aby okazja ¶ci±gniêcia rotowych tuzów na po³udnie Polski :-).
Po³owa czerwca, przysz³y rok oczywi¶cie.
ja na razie za, przy czym prawdê mówi±c wola³bym tylko 2 po³. XV w. ale nie bede sie wpiwprza³ miêdzy wódkê a zak±¶kê - jak bedzie tak bêdzie, zapowiada sie ciekawie...
PS nie jestem ma³ym Polakiem tylko ¦l±zakiem (hehe - ale¿ lubie wkurwrzaæ przewra¿liwionych) gdzie ta wi¶lica?? kolo czego?? z góry dziêki za info.
pa
PS - sprawdzony pomys³: "wypo¿yczenie" miejsca na nastêpuj±cych zasadach: dwa dni dla "nas" (piatek i sobota) i wtedy co kto chce - i jeden dzieñ (niedziela) od pocz±tku do koñca dla publiki (manewry , strzelanie sranie w banie etc. bicie sie co kto chce jednym s³owem... do rzeczy: normalna gmina na to pójdzie - lepiej jeden dzien max konkretny i wypchany na maxa ni¿ 3 dni ¶ciemy i podpierdolki... zasada sprawdzona na nieod¿a³owanym "soplicowie' za które jeszcze raz dziêkujê (za to co by³o kiedykolwiek i ja na nim te¿...)
to tule z mojej strony
papa2
Wi¶lica jest hmmm, ko³o Wi¶licy. Województwo ¦wiêtokrzyskie, po³udniowa czê¶æ. Wiêksze miasto to Busko Zdrój jakie¶ 10 km na pó³noc. Tereny baaardzo historyczne, bliskie memu sercu bochnianina (niedaleko Nowy Korczyn gdzie nadano prawa miejskie Bochni, w Wi¶licy plac solny gdzie handlowano bocheñsk± sol± kiedy w Wieliczce by³y jeszcze dinozaury, pod Nowym Korczynem wpierdol dostali Husyci ze Spytkiem z Melsztyna na czele , i takie tam inne). Okolica ³adna zero przemys³u, autostrad elektrowni wiatrowych, ludzie mili, ma³o widoczni, pij±cy du¿o taniego wina.
Pa
Warto jeszcze dodaæ, ¿e znajduje sie tam dom D³ugosza, którego piwnice mia³em przyjemnosæ zwiedziæ. I musze powiedzieæ, ¿e dawa³y by pewne mozliwosci na rodzaj uczty we wnetrzach, i to ca³kiem niez³ych wnêtrzach. Problem tylko z tym, ¿e jest do równocze¶nie dom proboszcza, a niewiem jak bardzo jest on zabawowy.
Szanowni Mercenarii, czy kontaktowali¶cie siê ostatnio z pani± kustosz, choæby celem przypomnienia tematu?
Z wyrazami nag³êbszego szacunku
Jarek P.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.