Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: przyklady ceramiki
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Naczynia, sprzêty kuchenne i zastawa sto³owa
xandar
witam,

Poszukuje jakis przykladów naczyn glinianych, kubkow, kufli, gasiorów, mis itp. z okresu ¶redniowiecza ogólnie, z naciskiem na przedzia³ XIII-XV, jesli ktos dysponuje linkami, fotkami lub jak±¶ ikonografi±, by³abym wdziêczna za udostêpnienie
Ania
Najlepiej zapoznaæ siê z pracami J . Kruppego: " Garncarstwo warszawskie w wiekach XIV i XV" , oraz "Garncarstwo pó¼no¶redniowieczne w Polsce".Du¿o informacji o garncarstwie, i oczywi¶cie tablice z rysunkami ceramiki.
xandar
Dziêkuje bardzo heart.gif ,teraz musze zacz±æ napastowaæ moja biblitekarke osiedlow±, ale cos czuje, ¿e za t± ksi±¿eczk± bêde musia³a przej¶æ sie dalej read.gif
Turante
Witaj, mo¿e to Ciê zainteresuje http://garncarze.prv.pl/ smile.gif Bardzo ciekawa stronka.... My¶lê ,¿e spe³ni Twoje oczekiwania. smile.gif Polecam.
Gunnila
Na www.powiat.mielec.pl/ericius/21/rzemioslo/garncarz.htm jest zbiór zdjêæ orginalnych zachowanych naczyñ.
Owen
Witam
Ja odnios³em wra¿enie ¿e Xandarowi chodzi o przyk³ady z ikonografii i zachowane elementy skorup a nie ofertê handlow± bigsmile2.gif
Chyba ¿e z³e wra¿enie odnios³em smile.gif
Pozdrawiam
Turante
Witam! Mo¿e i masz racjê,ale nie znaczy to ,¿e podane linki s± bezu¿yteczne....S± tu zamieszczone przyklady naczyñ ceramicznych oparte o wzory ¶redniowieczne....Wiêc uwa¿am ,¿e mimo wszystko s± warte uwagi. smile.gif I nie koniecznie musz± byæ wykorzystane jako oferta handlowa.... cool.gif Pozdrawiam
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(Turante)
Witam! Mo¿e i masz racjê,ale nie znaczy to ,¿e podane linki s± bezu¿yteczne....S± tu zamieszczone przyklady naczyñ ceramicznych oparte o wzory ¶redniowieczne....

hej
przejrzalem te stronke i na 48 zdjec w galerii moze ze dwa sa "przykladami naczyn ceramicznych opartych o wzory sredniowieczne" .. reszta przykro mi ale niestety nie ..
poza tym ciagle zapominamy ze .. SREDNIOWIECZE NIE DZIALO SIE NA RAZ i W JEDNYM MIEJSCU .... jezeli cos tam jest ze sredniowiecza to wydalaby napisac na podstawie jakiego znaleziska , z jakiego stulecia i z jakiego miejsca geograficznego

w zwiazku z powyzzszym ja zaliczam ten link do bezuzytecznych smile.gif
co do pytania w kwestii merytorycznej nie mam gotowych zbiorow ani linkow do nich a propos garow na 13-15 wiek
ale mozesz sobie zagladnac na moje galerie z Nykobing 2004 i z Pentecost 2004, staralem sie uchwycic jak najwiecej replik garow z lat od poczatku 14 wieku do konca wieku 15stego

pozdrawki
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wiêkszo¶æ garów Company of StGeorge a tak¿e czê¶æ wystawianych w Nykobing jet autora Jima, znanego jako jedyny cz³owiek z reenaktu, który musi za³o¿yæ patynki, ¿eby nie ubrudziæ ziemi. Jim jest megaspecem od ceramiki i ¶wietnym garncarzem. U¿ywam dzbanka jego produkcji- uda³o mi siê pot³uc O NIEGO wyroby polskich rzemie¶lników. Dla pó¼nego ¶redniowiecza (IIp. XV najbardziej) polecam ceramikê reñsk± znan± równie¿ jako siegburska. By³a robiona masowo i eksportowana, podobne wzory pojawia³y siê w ca³ej pó³nocnej Europie. Kilka linków:
http://www.rete-amicorum.de/projekte/rhein.../steinzeug.html
http://www.ca1310.de/keramik/
Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Gwyn, polecam ekspozycje w Muzeum Archeologicznym w Gdansku. Duzo wiecej jest tam ceramiki lokalnej, siwej, ktora od nadrenskiej rozni sie solidnoscia i precyzja wykonania oraz brakiem "falbanki" wygniatanej paluszkami na stopce. Wielkosci, proporcje sa takie same.
Jesli chodzi zas o siegburska/nadrenska to sa to takie medievalne opakowania jednorazowe (ale musza byc wykonywane w okreslony sposob np. z jasnej, bialej glinki a niestety w Polsce nie trafilam na garncarza-odtwarzacza ktory by tego przestrzegal). Nie ma sie wiec co tak nimi zachwycac, bo na razie nie stac wiekszosci ludzi na gniotowaty kubeczek siegburski na jedna impreze.
Polecam wiec odwiedzenie najblizszego wiekszego muzeum i zobaczenie czegos ze zbiorow na zywca-to daje najlepsze pojecie jakie gary byly najpowszechniejsze i jak naprawde wygladaly.
Co do stron w necie to polecam ten zbior ikonografii wszelkiej (zabytki i obrazy):
http://www.geocities.com/karen_larsdatter/...r/feastgear.htm
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Bardzo fajoska strona. Co do nadreñskiej- chodzi mi g³ównie o wzornictwo, które jest chyba typowe dla ca³ej pó³nocnej Europy. S± ró¿nice w staranno¶ci, matariale, jasne. Ale praktycznie identyczne wzory pojawiaj± siê w Anglii (³±cznie z falbank±), na Niderlandach, czy, jak sama piszesz, w Gdañsku (bez). Podejrzewam, ¿e Wroc³aw, czy ogólnie ¦l±sk, te¿ nie by³ nietkniêty t± zaraz±, przecie¿ handlowali z Nadreni± na potêgê, po co¶ wyszli z Hanzy smile.gif. Pozdrawiam
Gwyn
Gunnila
Tak jak napisa³am, na stronie http://www.powiat.mielec.pl/ericius/21/rze...ioslo/wzory.htm
Znajduj± siê WZORY czyli zachowane naczynia ¶redniowieczne i pó¼niejsze Wygrzebane po ró¿nych muzeach. jest tam te¿ link do galerii muzeum ceramiki w Cambridge
Oferta jest wcze¶niej smile.gif
xandar
Dziekuje baaaardzo za wsszystkie materia³y heart.gif
Przydadza sie zarowno te ikonograficzne jak i handlowe(choæ nie chcia³abym kopiowac cudzych projektów, jednak pewne rozwiazania zastosowane przy ich wyrobie te¿ moga okazac sie pomocne) Pozostaje mi tylko lepiæ i wypalaæ, a efekty...coz moze jesli nie popekaja beda mogly udawac historyczne, choc to tylko moja nowa cicha pasja:-P icon_mrgreen.gif
Ludka
Witam!

A ja polecam prace; jest ich kilka Andrzeja Buko. Jest on wykladowca na Uniwersytecie Warszawskim i jedynym Ceramologiem w Polsce z prawdziwego zdarzenia.

Ludka Excalibur.

Niestety jego ksiazki sa trudno dostepne poza duzymi biblotekami czy instutami archeologii
Wodnica
królestwo za przeczytanie ksi±¿ek prof. Buko !!!!!!!!!!!!1
sa tragicznie nudne i bez polotu
nie do przej¶cia dla laików
ale zyczê wytrwa³o¶ci bigsmile2.gif
polecam raczej skupienie sie na konkretnych znaleziskach z konkretnych stanowisk archeo np. Gdañsk, Opole ...itd.
zosta³y napisane spore pracki na ich temat i warto do nich zajrzec
polecam biblioteki archeo w Warszawie - szczególnie w Instytucie PAN na Solidarno¶ci
jest jeszcze biblioteka w Muzeum Archeologicznym
pozdrawiam
Lepiglina
hej
ale,ale zgadzam sie co do pana Buko to dobry autor ale ma ciê¿k± rêkê do pisania pan Kruppe jest lepszy do czytania..!
no i warto mimo wszystko uderzyæ trochê po muzeach ....
co do Gdañska polecam ksi±¿kê "domiñkañskie centrum ¶w.jacka w gdañsku" t.II ,pod red. andrzeja go³êbnika ,jest tam sporo ceramiki z XIV i XVw
pozdrawiam heidi
smile.gif
Korinka
Widzê, ¿e dyskusja dotyczy g³ównie ceramiki pó¼no¶redniowiecznej... a mo¿e zna kto¶ ciekawe ksi±¿ki na temat ceramiki z XII wieku, z terenów Polski ma siê rozumieæ smile.gif oczywi¶cie najlepiej, ¿eby by³y rysuneczki orgina³ów i opis technologii smile.gif

Pozdrawiam smile.gif
Wojciech Radzki
Ja ze swej strony polecam zerknac do zbiorów Museum of London:
http://www.museumoflondon.org.uk/ceramics/pages/ceramics.asp
Pozdr
WR
Borg
Czemu ludzie szukacie tak daleko, Londyn jakis, jakby ktos wogole wiedzial gdzie to jest... tak jak Ewka pisala ruszyc d*** do najblizszego muzuem i pewnie cos beda mieli
A zarazem powinni miec biblioteke i tam beda takie fajne pozycje o roznych nudnych tytulach jak "Materialy wczesno¶edniowieczne" bierzemy ile sie da tomow i tam dam reke sobie uciac beda rysunki ceramiki
Ew "Archeologie ¯ywa" poogladac tam tez sie zdjecia trafiaja...
Pozdrawiam
Korinka
ech, wiem, ¿e w przy muzeum maj± bibliotekê, nawet w niej bywam raz na jaki¶ czas, dlatego siê pytam, czy kto¶ nie natkn±³ siê na co¶, co by mi pomog³o, ¿ebym nie musia³a przerzucaæ stosów ksi±¿ek w poszukiwaniu tego co mnie interesuje i zgadywaæ, w których okre¶lenie "wczesne ¶redniowiecze" oznacza X-XIII wiek...
Borg
i bedzie oznaczac X-XIII
po prostu wypal i w wiekszosci wypadkow forma przez ten czas sie nie zmieniala...

przykladowo kubeczki ceramiczne pojawiaja sie u k.przeworskiej wraz z jej pojawieniem sie na arenie dziejow i znikaja u niej tez dopiero gdy ona znika... mamy dobre kilkaset lat uzytkowania tego samego wzorca wykonywanego taka sama technika...
Borg
By³em dzis pogadaæ z specjalistk± od ceramiki pó¼no¶redniowiecznej (po 1250)
Uslyszalem madre zdanie ze w polskich zbiorach "nie ma" ceramiki XIII wiecznej
A teraz dlaczego... XIII to okres wielkiej zmiany w wytworczosci, stad tez jest cezura dla 2 faz sredniowiecza. Pojawiaja sie pierwsze, z regoly nieudane proby redukcji ceramiki, ceramika jest coraz lepiej obtaczana (nie toczona)
Jednak wciaz przezywaja sie wczesnosredniowieczne patenty.
I tak gdy znajduje sie ceramike bez kontekstu zalicza sie ja albo do ceramiki X-XII ew pocz. XIII lub XIV-XV ew koniec XIII, w ten sposob powstaje luka w ceramice smile.gif

A na serio mamy dobrze rozpoznana stylistyke XII wieczna, gdzie popularne sa walcowate wylewy, wypal prymitywny, nie redukcyjny, dla XIII juz gorzej

Pozdrawiam
Sawa
Witam

CYTAT(Ludka @ 23:13 06.11.2004) *
Witam!

A ja polecam prace; jest ich kilka Andrzeja Buko. Jest on wykladowca na Uniwersytecie Warszawskim i jedynym Ceramologiem w Polsce z prawdziwego zdarzenia.

Ludka Excalibur.

Niestety jego ksiazki sa trudno dostepne poza duzymi biblotekami czy instutami archeologii

strasznie mi się podoba to stwierdzenie ;)

aby nie było że off topic

Dodam jedną pozycji do polecenia - poczytanie sobie o technikach - książka legenda mocno już przestarzała ale warto sie zapoznać

Hołubowicz W., Garncarstwo wiejskie zachodnich terenow Białorusi

i dalej: Lepówna Barbara, Garncarstwo gdańskie w X-XIII w, Gdańsk wczesnośredniowieczny, t. 7,

pan Kruppe był już wposmniany to nie podaje

Pozdrawiam
Lepiglina
Poidpisuje siê po s³owami Borga, od i natura nasza "cudze chwalicie swego nie znacie"a pierw¶i potem narzekacie co sami macie.Londyn modny w¶ród Polaków na emigracji ale tu bez przesady. Jak by siê wam do muzeum ruszyæ chcia³o warrior.gif ,to wiêkszo¶æ z was pewne sugestie by zrozumia³o.

Co do ceramiki XIIIw równie¿ polecam Lepówne ;Gdañsk wczesno¶reniowieczny ta pozycja zawiera nadzwyczajnie odok³ane datwanie na bazie warstwy archeologicznej.
Daria Malinowska
Szukam znalezisk ceramiki "luksusowej" , malowanej , zdobionej importowanej do nas z zagranicy . Przejrza³am ju¿ mnóstwo stron rozmaitych znalezisk ceramiki , jednak nic nie znalaz³am . Uda³o mi siê wygrzebaæ zaledwie jedn± rycinkê . Czy kto¶ z Was dysponuje materia³ami , które zechcia³by udostêpniæ ?
Borg
Datowanie?
Kamionka, wszelkie kamionki poza miastami portowymi nale¿y traktowaæ jako luksus i zbytek.
Viator
Mogê wkleiæ czê¶æ materia³u z forum Projektu PD. Bardzo dobre opracowanie, prezentuj±ce co prawda zabytki z konkretnej lokalizacji (strzeleñski klasztor ss. Norbertanek, Kujawy) a szerokiego datowania (schy³ek XII w - XVI w), ale omawiaj±ce je na szerokim tle, w przedzia³ach czasowych, z przejrzyst± klasyfikacj± i przytoczeniem analogii z innych stanowisk.

Krystyna Sulkowska-Tuszyñska - ¦redniowieczne naczynia ceramiczne z klasztoru Norbertanek w Strzelnie, Wyd. UMK, Toruñ 1997 (ISBN 83-908921-0-3).

Fragmenty tekstu i tablice dotycz± przede wszystkim tego co nas interesowa³o w Projekcie, tj. naczyñ z I fazy funkcjonowania klasztoru, tj. od chwili za³o¿enia (oko³o roku 1193) do najazdów tatarskich w po³owie XIII wieku.

Zawarto¶æ skanów:

1) Czê¶æ opisu (do¶æ obszerna, ale proponujê jej nie pomijaæ, co najwy¿ej za pierwszym razem przekartkowaæ po nag³ówkach, a dopiero za drugim razem siê wczytywaæ).
2) Fragment tablicy zawieraj±cej typowe motywy zdobnicze naczyñ ceramicznych (z wszystkich faz tj. od I do IV - od koñca XII do XVI w.). Tu uwaga:
CYTAT
Dla najstarszych naczyñ (I faza) charakterystyczne by³o stosowanie tylko jednej techniki - rycia, przy czym dominuj±cym motywem by³y poziome bruzdy (w tabeli - motyw a) stanowi±ce w jednostkach fazy I od 83% do 100% wszystkich motywów. Obok nich stosowano niekiedy sko¶ne naciêcia lub liniê falist±.
Przed po³ow± XIII wieku pojawi³y siê motywy wzbogacone przez po³±czenie w/w linii (w tabeli - b, c i d) - pozosta³e motywy s± m³odsze. Inne techniki zdobnicze równie¿ nie by³y stosowane w tym okresie (polerowanie, glazura itp.), dopiero po po³owie XIII w.
3) Na koñcu wrzucam tablice, zestawiaj±ce naczynia z poszczególnych faz o tym samym przeznaczeniu - osobno kuchenne, zasobowe i sto³owe - bardzo pogl±dowe i najbardziej przydatne pod k±tem niniejszego tematu.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

kublika
Otó¿ kochani moi - "u nas na wsi" czyli w Czersku pani Kiersnowska &consortes kopali ca³e lata i wykopali mnóstwo skorup od jakiego¶ XIII do pó¼nego XV, wszystko jest w pracy

"Teresa Kiersnowska, Czersk w XIII i XIV wieku. O¶rodek w³adzy ksi±¿êcej na po³udniowym Mazowszu"

jest w BUWie w W-wie
Sa rysunki tych kawa³ków, na chama telefonem zobi³am zdjêcia mogê przes³aæ MMSem

ale s± to g³ównie gary, nic odkrywczego, takie dzbanki esowato wykoñczone; jeden kubek - pucharek gdzie¶ tam jest z warstwy XIV/XV ale szklany. Ale ciekawie robiony, bo na przezroczyste szk³o by³y kolorowe i bia³e elementy naniesione, bia³e od ¶rodka kubka, kolor na zewn±trz. Ale to tylko opis, nie ma zdjêæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.