S³awa!
Otó¿ mam trzy nurtuj±ce mnie pytania.
Po pierwsze, czy S³owianie w Xw malowali twarze, np przed bitwami?
Np tak:
http://www.magicdragon.com/Wallace/Brave1.html (czy szkoci na prawde to robili?)
Po wtóre, jak to jest z czarnymi ubraniami u wczesnych s³owian? bo czêsto mnie kto¶ upomina na ten temat, ¿e to mrok, bo nie stosowano czarnego, jako ¿e by³ za drogi, lub inne taki
Po trzecie czy historycznym jest, aby symbol solarny nosiæ na koszuli w takim miejscu jak przedstawione poni¿ej?
pozdrawiam!
Witaj,
co do symbolu na koszuli, nie znaleziono dowodów, ze tak i, ¿e nie... (przynajmniej mi nic na ten temat nie wiadomo) ale wyglada to jakby¶ medal nosi³ na klacie
co do koloru czarnego....
ehhh....
Ludzie kiedy w koñcu przestaniecie zawalaæ Frehê tymi samymi tematami...
od miesi±ca leci temat o kolorach u wcze¶niaków, jest tam parê ciekawych wzmianek, a Ty znowu chcesz to rozpoczynaæ od pocz±tku?
Jak ju¿ naprawdê nie masz czasu szukaæ albo Ci siê nie chce to pomogê
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4503&highlight=
My¶lê, ¿e to równie¿ powinno Ci pomóc
http://rtfm.bsdzine.org/
Pozdrawiam
Co do tego solarnego symbolu sk±d go wytrzasn±³e¶ ??? Jeszcze siê z takim nie spotka³em , albo to luki po badziadze
Tak, ju¿ wiem co do kolorów. Czarny jest na szczê¶cie dopuszczalny (ale jedynie u wy¿ej postawionych
)
Lecz co z malowaniem twarzy? oraz symbolem na koszuli? Historyczno¶æ czy mrok?
Gere: to jest symbol solarny z tarczy Jarowita.
hehehhhhe Gere -
ja bym sobie jeszcze po dwa na po¶ladkach wyszy³
Dobra Argail, nie podlizuj siê...
Je¶li nie potrafisz nic konstruktywnego dodaæ do dyskucji to by³oby uprzejmie z Twojej strony milczeæ.
A ja nie powtarzam tematu, bo ten jak widzisz jest o malowaniu twarzy, a pytanie o koszule dorzuci³em przy okazji.
co¶ Ty taki obra¿alski od razu??
a Geremu nie mam sie do czego podlizywaæ, ale nieistotne, kiepsko wchodzisz na ambicjê
3m siê i powodzenia w szukaniu
jak dla mnie to ten symbol wyglada jak logo firmy produkujacej pampersy albo papki dla niemowl±t,
skad to jest?
a co do malowania twarzy to... czasem niektorzy nazywaja nas Indianami
Radosne masz skojarzenia Nieczarze...
Symbol ten pochodzi z:
CYTAT(Certoipus)
Radosne masz skojarzenia Nieczarze...
Symbol ten pochodzi z:
A ta tarcza sk±d jest? Bo ten wisiorek wygl±da jak radosne wypociny wspó³czesnych neo-pogan, którzy z histori± nie maja nic wspólnego, a nie jak czyja¶ tarcza.
Tarcza... s³oneczna. A nie "czyja¶ tarcza".
Chyba nie zarzucisz mi ¿e owy symbol solarny bêd±cy znakiem mojej dru¿yny jest niehistoryczny?
Czy kto¶ moze wreszcie wypowiedziec siê merytorycznie na zadane przeze mnie pytania? (a nie prowadzic tu s³owne utarczki ... z nudów?)
1. Co z malowanie twarzy?
2. Co z umiejscowieniem znaku na koszuli?
Je¿eli zechcesz ³askawie przeczytaæ: sk±d pochodzi ten wisiorek, nazwany przez ciebie tarcz± Jarowita?
Zarzucam, ¿e ten wisiorek jest niehistoryczny!
Natomiast czê¶æ przedstawionych na nim symboli jest bezsprzecznie historyczna. Co do inncyh - mam w±tpliwo¶ci, czy by³y pospolicie u¿ywane w takiej konfiguracji.
nigdy nie s³ysza³am, a przede wszystkim nie czyta³am, jakoby Slowianie malowali twarze. co do Szkotów, to w czasach Wallace'a te¿ tego nie robili.nie bardzo wiem, po co komu by³by znak solarny na koszuli.
Herby na ubraniach pojawi³y sie pó¼niej. Znaki rozpoznawcze itp. - tak samo.
Haft i owszem, by³, ale: nie w roli rozpoznawczej, i nie w tym miejscu.
No, chyba, ze kto¶ chce robiæ za s³owiañskiego kap³ana: ma³o wiadomo, jacy byli (i czy byli).
az tyle poganstwa na raz ,mowie o tym wisiorku , to przekroj przez kilka tysiecy lat , ja bym tam dodal jeszcze 88 oraz 666 i zostanie osi±gnieta pelnia mocy,
troche to naciagane i kojarzy mi sie ze sklepami feng-szui albo artykulami wrozbiarskimi
CYTAT(nieczar)
az tyle poganstwa na raz ,mowie o tym wisiorku , to przekroj przez kilka tysiecy lat , ja bym tam dodal jeszcze 88 oraz 666 i zostanie osi±gnieta pelnia mocy,
troche to naciagane i kojarzy mi sie ze sklepami feng-szui albo artykulami wrozbiarskimi
tia - bo "777" ju¿ jest... nawet podwójne... ch³opaki - powiedzcie czym wy siê ¿ywicie ¿e przychodz± wam do g³owy takie mistyczne maria¿e kulturowe... Jezusmaryja - ¶redniozaawansowany teoretyk pogañstwa pojecha³by was cytuj±c tu ze dwadzie¶cia pozycji literatury - ja bynajmniej nie jestem, ale powiem ¿e niektóre zestawienia symboli s± - ehm - niespecjalnie przemyslane... wiêcej nie powiem - poszukajcie sami...
potrzebny by³by jeszcze znaczek lorda Vadera w tle...
pytanie retoryczne - skad tak czêste u wcze¶niaków zwichrowania w kierunku "samowymy¶lonego" pogañstwa i innych diabolizmów?? przecie¿ to smiech pusty ogarnia... auuu...
lepiej siê ju¿ wy³±czê bo siê nakrêcam... wiecej luzu poprosze a jednocze¶nie mniej "gdybania" a wiêcej przynajmniej usi³owania naukowych dociekañ i poszukiwañ - bez obawy - od wysi³ku intelektualnego jeszcze nikt nie umar³...
Ps - sorry - zapomnia³em siê - PODOBNO twarze malowali Piktowie. o s³owianach nic nie wiadomo, ale raczej nie bo jaki¶ podró¿nik (Ibn Jakub ;) ) by to opisa³... skoro Piktowie byli dla Rzymian ewenementem (³aæ. Picthi - podobno t³umaczy siê jako "ludzie o pomalowanych twarzach) to oznacza i¿ owych "pomalowañców" nie spotyka³o siê na kazdym kroku...
Pps - prosze bez teorii ¿e skoro malowali siê Celtowie to s³owianie na pewno tez (buhahaha)
Co do historyczno¶ci ca³ego tego wisiorka to byæ mo¿e i jest zbyt skondensowany w swojej tre¶ci, ale zaczerpn±³em z niego jedynie "s³oneczko" i ¶wieci
W³a¶nie wiem ¿e herby to sprawa pó¼niejsza, ale to nie jest herb... ino "wczesny herb" ;)
A czy wogóle gdzie¶ na ubiorze nosiæ wypada symbol dru¿yny we wcze¶niakach?
CYTAT(Certoipus)
Co do historyczno¶ci ca³ego tego wisiorka to byæ mo¿e i jest zbyt skondensowany w swojej tre¶ci, ale zaczerpn±³em z niego jedynie "s³oneczko" i ¶wieci
d¿izas - ale przecie¿ po³owa zarzutów w³asnie tego dotyczy³a - SK¡D TO S£ONECZKO!? KONKRETY PROSZÊ...
pa
Jak to sk±d?
To ideogram s³oñca. Nic dodaæ nic uj±æ.
Dziad swoje, baba swoje... Przecie¿ w³a¶nie o historyczno¶æ tego "s³oneczka" wszyscy pytaj±... Czy by³o znalezione gdzie¶ na ceramice, czy mo¿e gdzie¶ indziej? Czy w ogóle jest wziête z jakiego¶ znaleziska, czy tylko z tego nieszczêsnego wisiorka?
Tomaszku, nie myl pogañstwa z "diabolizmami", bo to nie to samo- chyba rozumiesz, Odyn, czy Perun i "diabe³" pochodz± z nieco innych stref klimatycznych, nie mówi±c ju¿ o krêgach kulturowych...
Certoipusie, wyhaftuj sobie jaki¶ ³adny motyw solarny w klasycznych miejscach- wokó³ karku, u do³u rêkawów i nie kombinuj- nie bêdziesz mi±³ takich problemów. Jak ju¿ bardzo chcesz "waln±æ" sobie to "s³oneczko", to namaluj je sobie na tarczy. Ale nadal chetnie siê dowiem jak to jest z jego historyczno¶ci±.
rozumiem... a tarcza JArowita (?) obejmuje wg mmojej skromnej wiedzy (jak widzê) chyba ze 3 ideogramy s³oñca na oko³o... aaa... litosci... dla mnie fengshui i "poradnik magii codzinnego u¿ytku". chyba nie specjalnie dobre by³oby uzywanie jako znaku identyfiukaccyjnego jednego z najpopularnijszych symboli owego okresu...
drugim zagadnieniem jest ogolnie niewielka ilo¶æ wiadomo¶ci o jakichkolwiek znakach identyfikacyjnych s³owian umieszczanych na ciuchach... prawdê mówi±c nigdy sie jeszcze z czym¶ takim nie spotka³em (ale wiem nie wiele)...
papa
CYTAT(Przemur)
Tomaszku, nie myl pogañstwa z "diabolizmami", bo to nie to samo- chyba rozumiesz, Odyn, czy Perun i "diabe³" pochodz± z nieco innych stref klimatycznych, nie mówi±c ju¿ o krêgach kulturowych...
luuuzik... spoko spoko - rozumiem - odró¿niam ¿yda od poganina ;)
a na serio to tak sobie tylko napisalem - w telegraficznym skrócie myslowym -nie mia³em na my¶li / celu obra¿ania neopogan ;) - jestem tolerancyjny, ¶wiêty , bla bla bla
Hmm, Jarowit to mój ulubiony Bóg i jakby nie patreæ patron mego imienia.
Trochê czyta³em o wierzeniach z nim zwi±zanych (fakt, du¿o o nim nie wiadomo, jak zreszt± o iêkszo¶ci bóstw s³owiañskich...), ale nigdy nie spotka³em siê ani z "tarcz± Jrowita" o tym wygl±dzie. Fakt, jego symbolem w ¶wi±tyni by³a ponoæ tarcza, ale jak wygl±da³a?
Ten symbol troszkê przypomina symbol który kolega z bractwa zleci³ mi do wy¿e¼bienia na rêkoje¶ci jego celtyckiego no¿a, ale zastrzeg³, ¿e ten ornament jest tylko wytworem jego wyobra¼ni, a tu patrzê, a prawie identyczny to symbol waszej dru¿yny.
Co mogê radziæ, symbol fajny, ale nie wiem, czy da siê do niego dorobiæ jak±¶ "historyczno¶æ", natomiast nikt nie powinien siê czepiaæ je¶li dalej bêdziecie go uznawaæ jako symbol dru¿yny.
Ot wzór jak wzór.
Osobny motyw to naszywanie go na ubraniach.
Jak ju¿ chcecie byæ rozpoznawalni po takim symbolu na ubraniu, to mo¿e wyhftowaæ w takie symbole rêkawy lub ko³niez...
Co do czarnego stroju, to jestem sceptyczny czy jakiego¶ woja by³o staæ na chodzienie w smoli¶cie czarnej koszuli na co dzieñ.
Wlasnie o to mi chodzil³o, sk±d pochodzi ten symbol...a jak ju¿ jest wytworem czyjej¶ wyobra¼ni to powiedz gdzie dorwa³e¶ ten magiczny wisiorek???
..co do malowania twarzy ... czy wiecie co¶ o tatu³owaniu s³owian??????
Jo³
Wiem o tatuowaniu Waregów ale nie wiem czy ciê to interesuje.
Pozdrawiam
jak mo¿esz to zapodaj temat
Hej
Skoro tak to mo¿e zacytujê wiêkszy fragment pro publico bono o waregach
.
Jest to relacja Ibn Fadlana podczas pobytu w kraju Rusów. Ludzie ¿adko mimo wszystko znaj± ¼ród³a, a warto. Jest to chyba jedyne miejsce z tak dok³adnym opisem waregów, polecam wszystkim zainteresowanym.
"Widzia³em mê¿czyzn ar-Rusija, którzy przybyli [tu] w swoich sprawach handlowych i zatrzymali siê nad rzek± Atil. Nie wuidzia³em mê¿czyzn o doskonalszej budowie cia³a od nich; s± [wysocy] jak palmy, jasnow³osi, rumiani. Nie nosz± kurtaków ani haftanów, ale mê¿czyzna spo¶ród nich nosi strój, którym okrywa jeden swój bok. a jedna rêka wychodzi zeñ [na zawn±trz]. Ka¿dy z nich ma ze sob± topór, miecz i nó¿ - nie rozstaje siê on nigdy z tym co wymienilismy. Miecze s± ich szerokie, rowkowane, frankijskie.
[Przestrzeñ] od koñca panokci ka¿dego z nich a¿ do szyi jest miejscem [gdzie znajduj± siê] drzewa, postacie i inne podobne [tatua¿e]."
Dalej jest równie ciekawy opis ozdób kobiet waregów, ich higiena, obrzêdy sk³adania ofiary bogu i wreszcie najciekawszy opis pogrzebu bogatszego Warega. Gor±co polecam przeczytaæ. Dalej nie bêdê cytowa³ bo to trochê offtopic.
Jeszcze wyja¶nienie co do fragmentu:
" Ch. M. Fraehn uwa¿a opisywane tu rysunki za ornamentykê wystêpuj±c± na powierzchni g³owni mieczów. Jednak¿e ju¿ S.de Sacy zwróci³ uwagê, ¿e zaimek
[quote]hum[/quote] w powy¿szym zdaniu odnosi siê do ludzi, nie za¶ do orê¿a, a zatem mo¿e tu chodziæ jedynie o tatua¿. I on nie ustrzeg³ siê b³edu przyjmuj±c, ¿e ów tatua¿ rozpoczyna³ siê od paznokci u nogi, podczas gdy opisywany przez Ibn Fadlana ubiór ar-Rus zdaje siê wskazywaæ, ¿e widzia³ on tatua¿ na ods³oniêtych ramionach i tak te¿ rozumie ten ustêp wiêkszo¶æ t³umaczy. Ig³y do tatuowania znajdowane w wyposazeniu grobowym u ludów pó³nocnogermañskich s± ¶wiadectwem, ¿e ten sposób przyozdabiania cia³a by³ u nich rozpowszechniony".
"¬ród³a arabskie do dziejów S³owiañszczyzny III"
Pozdrawiam[/quote]
na Wschodzie zas dziarano sie od dawna ,nie wiem jak Scytowie ,ale Hunowie i juz na pewno Sarmaci dziarali sie nawet ,a moze przede wszystkim na twarzach, wzory takich
tatoo sa widoczne na pogrzebowych maskach z tego terenu
Co do symbolu tarczy Jarowita to znalaz³em co¶ takiego:
http://acn.waw.pl/qkiel76/71.jpg
Jest to jednak jak mi siê zdaje wspó³czesna grafika. Dowodzi to jednak ¿e taki symbol kr±¿y i jest nawet popularny. Sk±d siê jednak wzi±³, nie wiem.
Co do haftu: w takim¿ miejscu przywodzi na my¶l wspó³czesne t-shirty z nadrukami. S³owianie zdobili ubrania raczej haftami wzd³u¿ dekoltu i rêkawów.
A co do symbolu,t o raczej kojarzy mi siê on z prymitywnymi symbolami indiañskimi. Ale to tylko skojarzenie...
Tak a propos: to w takim razie jak powinien wygl±aæ symbol solarny, ¿eby mieæ jak najwiecej wspólnego ze s³owianami?
Ach, strony neopogan. No có¿, z histori± to u nich bywa ró¿nie...
Ten obrazek z Jarowitem to drzeworyt autorstwa Stanis³awa Jakubowskiego - z lat 30 XX wieku. Nie pamiêtam w którym dok³adnie roku to zosta³o opublikowane
(w takim albumie "Bogowie S³owian"). Grafiki te s± wprawdzie ³adne, maj± klimat i mogê je poleciæ wielbicielom sztuk piêknych, ale nie mo¿na ich traktowaæ jako ¼ród³a inspiracji dla rekonstrukcji historycznych! Ja jednynie wzory na pisanki z nich zrzynam... hehehe
Autor tej stronki ma - z tego co wiem - szacunek dla historii (czyta³am jego niez³y artyku³ o kaptorgach i drugi o maskach rytualnych u S³owian - niez³e), a galeryjka zawiera po prostu ró¿no¶ci o tematyce slowiañskiej z ró¿nych epok. Nie tylko zdjêcia zabytkowych przedmiotów ze ¶redniowiecza.
Pozdrawiam
Co do Jakubowskiego,to niestety nie mo¿na go traktowaæ jako ¼ród³o do rekonstrukcjii-jego drzeworyty s± "klimatyczne" je¿eli tak to okre¶lacie,ale niestety do¶æ mocno przesi±kniête romantycznymi wyobra¿eniami o s³owianach. Album zosta³ opublikowany w 35 lub 37 roku.
CYTAT(Certoipus)
Jak to sk±d?
To ideogram s³oñca. Nic dodaæ nic uj±æ.
Je¿eli kto¶ siê pyta sk±d siê co¶ wziê³o to raczej nie chodzi mu o zdjêcie wisiorka ani "kogo¶ kto tak mia³",tylko ¼ród³a historyczne.Pamiêtaj na jakim forum jeste¶. Tu chodzi o odtwarzanie historii a nie ³adnych wzorków i wyobra¿eñ...
jak juz koniecznie musisz miec ideogram slonca, to siegnij po swastyke, okragla na przyklad, albo po spirale.
poza tym, Certoipusie, stales sie ofiara wlasnych wymagan. Nastepnym razem, gdy bedziesz postulowal chec merytorycznej dyskusji, sam sie takowej trzymaj. to znaczy - skad taka a taka nazwa, skad taki a taki wzor, jak sie cytuje, to podaje sie zrodlo. Nie dziw sie, ze sobie ludzie pouzywali, bo dales im do tego fantastyczna okazje.
a propos symbolow solarnych - wlasnie znalazlam zdjecie chorwackich pisanek z zachowanymi przez wieki takimi wlasnie symbolami. Jak wroce z Zagrzebia to zeskanuje i zapodam.
sretno!
Nie s±dzê ¿ebym pad³ ofiar±
Dziêkuje tym którzy wyrazili swoj± opiniê w tym temacie, bo troche siê dowiedzia³em i pewne kwestie zosta³y dla mnie wyjasnione (mam nadzieje ¿e równie¿ dla innych, czytaj±cych to forum)
Jak znajdê kiedy¶ jak±¶ ceramike z w/w symbolem to na pewno zapodam Wam, tymczasem, borem lasem...
Hehehe, w³a¶nie taki medalion widzia³am na gie³dzie minera³ów i wyrobów jubilerskich, która odbywa³a siê w ten weekend Wawie. Na stoisku z tajemnymi amuletami i czarodziejskimi kulami mocy, ten medalion le¿a³ na ¶rodku stolika z podpisem: pars³owiañski symbol s³oñca, o w³a¶ciwo¶ciach silnie skupiaj±cych moc i dalej w tym stylu.....
Spotkalem sie z motywem spiralki ze srodka "pras³owiañskiej" tarczy na wymianie m³odzie¿owej, jest to symbolem pomy¶lno¶ci wedlug tradycji kolumbijskiej ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.