Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Obiektywne zdanie na temat...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
nieczar
Witam, od jakiegos czasu zajmuje sie wyrobem helmow poznych .
W zalacznikach umiescilem fotki mojej pierwszej salady i klappvisieru.
Co mozecie mi powiedziec na ich temat?
Zdjecia lepszej jakosci dostepne na mojej stronce: www.nieczar.civ.pl
nieczar
...i jeszcze to
Camil
salada jak dal mnie cool smile.gif po paru kosmetycznych zmianach zwiazanych z moim "widzimisie" (mieszcz±cymi sie w interpretacjach ikonografii) wzi±³bym j± bez 2 zdañ smile.gif jak dla mnie miodek smile.gif
Jaros³aw (Gêsik)
Wypowiem siê tylko na temat klappvisiera.
Podoba mi siê a szczególnie zas³ona - we wspó³czesnych rekonstrukcjach do¶c czêsto zas³ony s± zbyt szerokie przez co odchodz± od pierwowzorów. Sam dzwon te¿ jest niebrzydki choc mnie osobi¶cie podobaja siê bardziej "wyostrzone" z lekkim dziubkiem znaczy siê.
ps. Czy móglbym prosiæ na priv o podanie ceny takiego he³mu? W klappvisierach elementem krytycznym jest zaczep mo¿e móg³bys zamie¶ciæ rówie¿ jakie¶ jego zbli¿enie.
Dziêkujê i pozdrawiam
wiedzmak
a ja chcialem sie zapytac o wage i grubosc gornej czesci dzwonu
Micha³ ¯elazo
Witam.

Ja bym w tej saladzie powiêkszy³ nieco wizurê, mo¿e mi siê wydaje, ale wygl±da ona jakby mia³a nie wiêcej ni¿ 1 cm. prze¶witu, a to czasami troszeczkê za ma³o.

Poza tym samo wykonanie bardzo estetyczne smile.gif
Podpisujê siê pod pytaniem o grubo¶æ blachy.

Pozdr.
M.
_KOBOLD_
Salada jak dla mnie bomba, jesli mozna spytac ile by kosztowala??
[/list]
Peter von Opperau
ja siê pod³±czê pod pytania i dodam jeszcze "po ile klappenvisier?"
Pawel ChmurnoOki
co do klappevisierka przyczepilbym sie to zawiasu (wzor) i ksztaltu dzwonu (wg. mnie zbyt jajowaty) ALE -respect za wykonczeniowke, w koncu jest tak jak wg. mnie byc powinno (chodz oczywiscie tak na 100% mozna by powiedziec majac ten helm w rekach,ale na fotce juz wyglada przyjemnie).

oby tak dalej Panie kolego :)
Micha³ Templarem zwany
Có¿ napisaæ - sallada miodzio respekt.gif ( dla piechoty nieco szersza wizura ) , ale ca³o¶æ prezentuje siê po prostu rewelacyjnie!!!

klappvisier - no co¿... podoba mi sie , nawet bardzo. Zas³ona taka, jak± znam z ikonografii.

Spodziewaj siê zamówienia prêdzej czy póxniej ( a mo¿e nie jednego )

Pozdrawiam
AtheiX
Co do salady wygl±da dosyæ realistycznie tylko ¿e dot±d takie he³my zna³em pod nazw± ³ebka gotycka;
sam nie wiem która nazwa jest powszechniejsza
Marcvs Acilivs Glabrio
salada pikna, zreszt± klappvisier równie¿ smile.gif
Tomaszek
CYTAT(Micha³ Templarem zwany)
Có¿ napisaæ - sallada miodzio respekt.gif ( dla piechoty nieco szersza wizura ) Pozdrawiam

lito¶ci - to jest kopia orgina³u, a nie kategoria "wymys³ kowala" spotykana nader czêsto w Polsce (czego przyk³adem jest "przystosowywanie" salad poprzez dopierdzielanie im szerszych wizur)... salady by³y stosowane przez piechotê i jako¶ nie potrzeba by³o stosowaæ szerszych wizur, vide ikonografia/orgina³y gdzie nie widaæ wynalazków typu wizura kal. 5cm ;) ;) ;) szeroko¶ci...

szacuneczek za udan± kopiê, liczê na dalsze windowanie poziomu smile.gif z "micha³ków" to o ile wiem to to jest trójka (3mm) - a to budzi respekt podwójny... albo potrójny nawet...

papa
Micha³ Templarem zwany
CYTAT(Tomaszek)
CYTAT(Micha³ Templarem zwany)
Có¿ napisaæ - sallada miodzio respekt.gif ( dla piechoty nieco szersza wizura ) Pozdrawiam

lito¶ci - to jest kopia orgina³u, a nie kategoria "wymys³ kowala" spotykana nader czêsto w Polsce

Chodzi mi g³ównie o walory u¿ytkowania obecnie. Dlatego spostrze¿enie napisa³em w nawiasie. Ale tak jak juz pisa³em to Sallada naprawdê jest super i w pe³ni odzwierciedla to, co widzia³em na rycinach.

Moja uwaga by³a podpierana tym, ¿e wiêkszo¶æ obecnych konkurencji rozgrywana jest "na trafienia" a z do¶æ cienk± wizur± jest raczej trudno.

Co prawda obecnie mamy troszeczkjê odmienne priorytety - w czasie ¶redniowiecza chodzi³o raczej o ochronê.

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dlaczego znowu inne priorytety. Ja mam ¶redniowieczne, je¿eli idzie o he³m i inne elementy uzbrojenia i nie tylko uzbrojenia. Czyli im bli¿ej wybranego wzoru, tym lepiej. Dlatego tê zamówi³em i zap³aci³em pierdylion z³otych smile.gif. No, mo¿e nie tak du¿o. Jak wygl±da z podniesion± zas³on± widaæ na awatarze. Pozdrawiam
Gwyn
Andrzej Siejeñski
To ja na temat klappvisiera (temat bliski mym czasom).
Nareszcie NORMALNA zas³ona. Jak ju¿ wspomnia³ Jarek wspó³cze¶ni nam p³atnerze zbyt czêsto odchodz± od pierwowzoru. Dzwon ³adnie wykonany ale mnie równie¿ brakuje tego „dzióbka”. Ogólnie niez³a robota (choæ ja nadal jestem pod wra¿eniem psiego pyska w Twoim wykonaniu).
Pozdrawiam
Nataniel
WojciechP
Kappvisier mia³ z za³o¿enia byæ solidnym he³mem do walki wiêc zosta³ wykonany z blachy 2,5 mm dzwon i 2 mm zas³ona. He³m wa¿y niemal 4 kilo. Jako wzór pos³u¿y³ he³m z za³±cznika. Naprawdê ¶wietna robota Nieczara, polecam bo to prawdziwy fachowiec.

pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Jako wzór pos³u¿y³ he³m z za³±cznika.

A mo¿esz napisaæ co¶ wiêcej o he³mie z za³±cznika (to zdjêcie tylko potwierdza kunszt Nieczara)?
Pozdrawiam
Nataniel
WojciechP
Bascinet prosto ze Szwajcarii, c.1370 Valeria Museum, Sitten,

pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
CYTAT
Bascinet prosto ze Szwajcarii, c.1370 Valeria Museum, Sitten

No musze przyznaæ ¿e bardzo , bardzo...
A mo¿e przestañmy siê ju¿ tak rozp³ywaæ w pochwa³ach bo jeszcze nam Nieczar bêdzie ceny podnosi³ bigsmile2.gif icon_cool.gif
Kyrieleyson
Spojrza³em, westchn±³em, doceni³em...
Jakby powiedzia³a moja po³owica - fifnie zrobione. szczerba.gif

Chcia³bym tylko spytaæ czy zas³ona w klappvisierze jest z mo¿liwo¶ci± demonta¿u...
Jarek Przyby³o
£adne smile.gif
nieczar
witam,
wielkie dzieki za pochwaly, choc nie czuje sie az tak dobry jak mnie opisujecie,
jesli chodzi o helmy pozne to wlasciwie wciaz jestem na poczatku drogi i stale sie ucze,

wracajac do pytania odnosnie klappvisiera to zaslona jest odejmowana ,zreszta z tego co sie orientuje to chyba wszysykie byly odejmowane (choc moge sie mylic)

blacha wyjsciowa dzwonu to 3mm ,grubosc koncowa ok 2,5mm, zaslona(z jednego kawalka poza zawiasikiem ,ktory jest dospawany)

niestety nie posiadam fotosow detali

pozdrawiam
WojciechP
a ja mam smile.gif
w za³±cznikach zdjêcia detalu zawiasu czo³owego

pozdrawiam
Kyrieleyson
No jak dotychczas nie spotka³em sie z os³on± do klapvisiera, której nie mo¿na by zdemontowaæ, ale moze to by³by pierwszy egzemplarz z mocowaniem sta³ym, dlatego te¿ spyta³em... bigsmile2.gif

Za odpowied¼ dziêkujê...

CYTAT
wielkie dzieki za pochwaly, choc nie czuje sie az tak dobry jak mnie opisujecie,
jesli chodzi o helmy pozne to wlasciwie wciaz jestem na poczatku drogi i stale sie ucze

I dobrze... pokora Panie, pokora nade wszystko... a uczyæ siê ca³e ¿ycie ponoæ trza...

Pozdrawiam i ¿yczê dalszych sukcesów na polu p³atnerstwa...
Lokki
no ladnie ;) klappvisier

a ilez takie cudo kosztuje ???? hmmm czy dla sasiadow sa jakies znizki smile.gif ???
klip
Piêkna robota !
W obu przypadkach!
Wiem te¿, ¿e cena jest adekwatna?!
Widzê wp³ywy w wykonaniu, zaadaptowane z pewnych zdjêæ, wys³anych do wykonania : smile.gif
Zamawia³em klapvisirka!
Ale naby³em odp. wczesniej inny troszkê, ale z podobnymi otworkami na lewej stronie zas³ony?! smile.gif
Ale naprawdê ³adna robota!
Ciekawe o ile wzrosn± ceny po takich opiniach!!
Chyba nie mieszkasz w £odzi????

Super: saladka ty¿ pikna king.gif !
-------------------------------------
rabarbar!!!!!
gothic
Ja przylanczam sie do pytania o cene saladki...
Pozatym MIODZIO respekt.gif tracker.gif
nieczar
nie mieszkam w Rogoznicy, blisko Wroclawia,a ceny moge podac tylko prywatnie
nieczar
witam,

po raz kolejny prosze o opinie w sprawie helmow poznych mojej roboty ,ze wzgledu na to ,ze nadal jest to poczatek mojej drogi jesli chodzi o ich produkcje

tym razem jest to ³ebka z podczepianym nosalem oraz kombinowany kapalin,wokol ktorego toczy sie burzliwa dyskusja w innym dziale forum
nieczar
...i jeszcze kapalin
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
£ebka jest moja i jest cacy, dobrze le¿y na g³owie, widoczno¶æ jest doskona³a, co jest zalet± tego typu konstrukcji. Mocowanie nosala pochodzi od tego samego typu he³mu jednak kszta³t ³ebki jest inny (wiêkszo¶æ zna go z ospreya o Szwajcarach), zazwyczaj w ³ebkach o takim kszta³cie "zatrzaskiwano" nosal podobnie jak widzimy to w klappvisierach,lub na haczykach na których sie jednak mo¿e nosal ruszaæ, ta hybryda jest moim ¿yczeniem. Wykonanie nie budzi zastrze¿eñ, no gdybym mia³ zap³aciæ za niego dwa razy tyle to móg³bym marudziæ, ale na fohy niech se pozwalaj± ci których na to staæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.