Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Poszukuje dru¿yny...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo > Treningi i spotkania ³ucznicze
Eldrad
Razem z przyjacielem zajnteresowali¶my siê ³ucznictwem. Docelowo interesuje nas ³ucznicwo tradycyjne (historia te¿ nie jest nam obca, ale chcemy posze¿yæ wiedzê szczegó³ow±, w miejsce tej podrecznikowej) jednak w tej chwili po prostu zamierzamy nauczyæ siê podstaw ³ucznictwa.
Czy s± w Warszawie jakie¶ osoby, które ewentualnie by³yby na tyle uprzejme ¿eby pomóc nam na starcie tzn. nauczyæ technik strzelania, odpowiedniej postawy strzeleckiej, sposobów konserwacji sprzêtu itp. Je¿eli kto¶ wie gdzie nabyæ ksi±¿ki tematyczne to prosi³bym i o tak± informacjê. Wiadomo jednak, ¿e z ksi±¿ek wszystkiego siê nie nauczymy dlatego pomoc osobista jest przez nas zdecydowanie bardziej porz±dana.
Jeste¶my równie¿ chêtni do wst±pienia w szeregi jakiego¶ bractwa ³uczniczego/rycerskiego (wtedy jak ju¿ przynajmniej bêdziemy wiedzieli, któr± stron± siê ³uk trzyma smile.gif z Warszawy, oczywi¶cie je¿eli takowe zechce przyj±æ nas do terminu.
Co do sprzêtu to jeszcze nim nie dysponujemy ale zamierzamy w najbli¿szej przysz³o¶ci (miesi±c mo¿e dwa) nabyæ ³uki sportowe Bisoka model "Halny" o naci±gu 10-12 kg. Czy to dobry wybór do nauki? (Ch³opy z nas niema³e i niecherlawe ale wychodzimy z za³o¿enia, ¿e lepiej kupiæ co¶ l¿ejszego ni¿ mieæ problemy z utrzymaniem naci±gu).
Pó¼niej interesuje nas skierowanie siê w stronê tradycji angielskiego ³ucznicta?
Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc.
Anita Weber
O ile dobrze pamiêtam, w Warszawie jest Du¿yna £ucznicza Drabów Pieszych. Oni w³a¶nie siê specjalizuj± w ³ucznictwie tradycyjnym (odtwarzaj± angielskich ³uczników). My¶lê, ¿e wartoby z nimi nawi±zaæ wspó³pracê. A oto adres ich strony internetowej:
http://www.draby.px.pl/

pozdrawiam
anita
Jaros³aw (Gêsik)
Oczywi¶cie ¿e pocz±tkuj±cy mo¿e strzelaæ od razu nawet z 25 jak ma na tyle si³y, ale czy nauczy siê dobrze strzelaæ? , to ju¿ inna sprawa.
Ja zacz±³em od 21 kg i zdajê sobie sprawê ¿e pewnego poziomu bêdzie mi trudno ju¿ przeskoczyæ, nabra³em zbyt du¿o z³ych nawyków.
Chocia¿ jak pisze Jankowski nawet ¿³e nawyki czasami nie przeszkadzaj± je¶li tylko bêdziemy je stale powtarzaæ.
Eldrad
Trochê mnie nie by³o dlatego milcza³em. Chcia³em podziêkowaæ wszystkim zabieraj±cym g³os za wielce pomocne rady smile.gif.
Taclem
Pozostaje jescze pytanie ile pieniedzy chce sie wydac na nauke. Jezeli kogos stac na wymiane trzech lukow (np. 12/15/18) w ciagu roku, no to swietnie. Efekty powinny byc pozytywne. Przyznam szczerze ze sam bym jednak na taki pomysl nie wpadl, coz lotto mnie widocznie nie lubi smile.gif
Kiedy mysmy zaczynali strzelac kupilismy luki (meble giete Bisoka) 18 i 19, zarowno faceci, jak i babeczki. Niektorzy z nas zmienili luki na 'ciezsze', ale reszta raczej zostala przy swoich. Niewiasty tych 18/19 calkiem dobrze sobie radza.
erfea
Witajcie!

Kilka lat temu zaczê³am bawiæ siê w strzelanie z ³uku... potem mia³am kilkuletni± przerwê i teraz postanowi³am znowu wróciæ do tego zajêcia. Nie chce jednak zapisaæ siê do ¿adnego klubu sportowego... Bardziej interesuje mnie jaka¶ dru¿yna strzelacka. Gdyby Kto¶ z Was zna³ jakie¶ przyjemne bractwo dzia³aj±ce na terenie Warszawy, które by³oby gotowe przyj±æ ni¿ej ni¿ przeciêtn± ³uczniczkê do swojego grona, by³abym niezmiernie wdziêczna! Je¿eli chodzi o okres historyczny który mnie interesuje, to chyba by³oby to jakie¶ wczesne ¶redniowiecze... ale szczerze mówiêc sama nie jestem pewna, poniewa¿ niewiele siê jeszcze na tym znam... Co do sprzêtu to mam ³uk sportowy typu 'wêdka' oraz bardzo prosty luk z lat 60 (równie¿ sportowy). Z góry dziêkujê za pomoc!
erfea
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Mamy kilkuosobow± dru¿ynê ³ucznicz± w Warszawie pod naszymi barwami. Jest tam m.in. Jurek Jackowski, siostry Chojnickie i Necha. Co do ³uku i okresu (XV lub XVII wiek) kwestia dogadania siê. Najlepiej skontaktuj siê z ³ucznikami.

Stronka bractwowa:
http://alatusmortis.w.interia.pl/

Zapraszamy
Pa
erfea
Bardzo dziêkuje Rze¼niczku za propozycje! Na pewno j± rozwaze, choæ przyznam siê szczerze, ¿e okres XV / XVII wieku troszke sie mija z mojimi zainteresowaniami... Nimniemniej jeszcze nic straconego. Dziêkuje raz jeszcze za ¿yczliwo¶æ.
Pozdrawiam goraco! devil.gif
claymor
Witam pewnie ta pro¶ba o pomoc w znalezieniu kogo¶ kto pomo¿e w starcie z ³ucznictwem tradycyjnym jest juz nie aktualna ale mimo to w³±cze siê do dyskusji jako jeden z DRABÓW . Jestem w drabach od 6 lat i moge zarêczyæ ¿e tu bêdziesz miala mo¿liwo¶æ pojechania zarówno na turnieje jak i nauczenia siê strzelania
www.draby.pl jesli by¶ mia³a jakie¶ pytania to pisz do mnie na GG 3134526

pozdrawiam
Przemys³aw
Ja nauke zacz±³em na 18 od Bisoka i nada³ jestem temu ³ukowi wierny choæ w nied³ugim czasie bede mia³ sprowadzanego z Anglii longbowa o naciagu 35kg bum.gif ale wiem ze dam rade bo ju¿ cwiczy³em na 35 od groozera.
W zasadzie to sie pogubi³em ale je¶li nadal kto¶ z ³uczników niezrzeszonych szuka bractwa które przyjmie ich pod swoje skrzyd³a to s±dze ze moge co¶ z tym zrobiæ wiec zapraszam do mnie na GG. a oto mój num - 1519173 lub na P.W.
Pozdrawiam wszystkich kolegów i kole¿anki po fachu (£uczników) szczerba.gif
vonPablo
Co do naciagania to mam 13 lat i naciagam 19 szczerba.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.