Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: mêski ubiór we Francji XVII w.
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Owen
Witam
Hmm Wiem ¿e zadajê dosyæ mêcz±ce pytanie, ale mam nadziejê ¿e spotkam siê ze zrozumieniem. Generalnie szyæ potrafiê i szyjê ciuchy na ca³e ¶redniowiecze. Natomiast teraz mam fazê by zaj±æ siê na przysz³y sezon XVII wiekiem. W zwi±zku z tym do tego czasu chcia³bym siê porz±dnie obszyæ. Natomiast absolutnie brakuje mi wiedzy podstawowej. Interesuj± mnie jak na razie ciuchy francuskie raczej szlacheckie.
I tu przede wszystkim po prosi³bym o porady, ikonografiê, no i wykroje smile.gif
I tu absolutnie wszystko co macie. Poniewa¿ jak na razie nie wiem nawet jaka jest ró¿nica miêdzy koszul± XV a XVII wieczn±.
Pozdrawiam
Tomasz Rejf
tak na prêdce
www.vasa.prv.pl/stroje/koszula.jpg czy ma kto¶ oryginalny wykrój tej koszuli ?
www.vasa.prv.pl/stroje/wams2.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/wams.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/mvc-012f_small1.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/elegantsalamode.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/courtier1633.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/cavaliercape.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/capediagrams.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/callot1625.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/burschel_86.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/bosse1630.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/bosse1629.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/abrahambosse.jpg
www.vasa.prv.pl/stroje/rêkawiczki.jpg

to troche rysunków i zdjêæ, proponuje jeszcze malarstwo ówczesne. Kto¶ na freha wrzuca³ jakie¶ ró¿ne wykroje trzeba poszukaæ.

no i oczywi¶cie zapraszamy do regimentu KJM smile.gif
Netka
JA tez podam kilka przykladow:
Netka
oprócz tego polecam przegl±daæ internetowe galerie ¶wiatowe z obrazami malarzy francuskich z tego okresu. Np:
http://gallery.euroweb.hu/ , a takze kilka linkow np stad: http://www.costumes.org/history/100pages/17thlinks.htm
_RK_
Trochê wcze¶niejsze ale w li¶cie lików dotycz±cych stroju powinno siê znale¼æ to czego potrzebujesz :

http://renaissance.dm.net/sites.html
Owen
Witam
O Wielkie dziêki, za pomoc. Mnie trochê miesza to ¿e po ilustracjach te stroje wydaj± siê mi teraz bardzo ró¿norodne. Ewentualnie jest bardzo duzo wariantów tych strojów. Czy mia³y one jakie¶ nalecia³o¶ci regionalne??
Tak¿e prosi³bym o spis od góry do do³u co taki go¶æ bogatszy w XVII wieku powinien mieæ na sobie. A tak¿e z jakich to materia³ów by³o robione.
Pozdrawiam
_RK_
Wybacz ¿e nie t³umaczone ale chyba tu znajdziesz to czego potrzebujesz- ogólny opis mêskiego kostiumu i jego przemian 1650-1720, razem z materia³ami. Na dole linki do galerii i dok³adniejszych opisów

http://www.kipar.org/resources/costumes_male.html
Owen
Hej
Dziêki ju¿ by³em na tej stronce. Generalnie oki tylko oni opisuj± od po³owy XVII wieku i bardziej siê skupiaj± chyba na jego koñcówce.
Czy mogliby¶cie mi w punktach wypisaæ elementy stroju z pierwszej po³owy wraz z nadaj±cymi siê materia³ami??
Pozdrawiam
Ania ¯uk
a to:
http://www.mauritia.de/en/baroque/index.html
tylko sprawd¼ "wiêcej inspiracji" smile.gif
A je¶li chodzi o materia³y to pomêcz EwKê... mam nadziejê, ¿e mnie nie zamorduej za dekonspiracjê maniac.gif (nie zamêczaj jej za bardzo icon_wink.gif )
Owen
Witam
No ju¿ powoli dochodzê do pewnych wniosków i obserwacji dziêki podes³anym przez was linkom smile.gif.
Teraz mam pytanie odno¶nie kapeluszy. Na wielu obrazach maj± takie wielkie fantazyjne kapelusze czêsto z piórkami. Czy one by³y skurzane czy z materia³u (filc czy we³na na jakim¶ stelarzu). I czy s± takie do kupienia gdzie¶ w polsce??
Pozdrawiam
Don Carlos
Witam!!
Kapelusze??
Nakrycia glowy??
Fantazja ludzka nie zna granic!! Jesli chodzi o formy i ksztalty!!
zwykle filcowe, proste lub zagiete, z rama druciana obszyte, piora bazancie, strusie, z klejnotami lub bez!! Cokolwiek!!
Jesli chodzi o producentow polecam Asie Rejf!! Robi rozne w roznych kolorach, sztywne mekkie, jakie sobie zazyczysz!!
Pozdrawiam szef.gif
Jaros³aw Lenar
CYTAT(Owen)
Mnie trochê miesza to ¿e po ilustracjach te stroje wydaj± siê mi teraz bardzo ró¿norodne. Ewentualnie jest bardzo duzo wariantów tych strojów. Czy mia³y one jakie¶ nalecia³o¶ci regionalne??
Tak¿e prosi³bym o spis od góry do do³u co taki go¶æ bogatszy w XVII wieku powinien mieæ na sobie. A tak¿e z jakich to materia³ów by³o robione.
Pozdrawiam

Heja! Generalnie to chyba powinienes sobie sprecyzowaæ jak± konkretnie dekadê z I po³ówki chcesz robiæ. Z tego co uda³o mi siê wyczytaæ moda francuska by³a wówczas bardzo dynamiczna i zmienia³a sie w zasadzie co kilka lat- i wydaje mi siê ze dlatego Ci siê miesza, poniewaz wyzej wklejone zród³a maja rózne datowanie.
Ogólnie to potrzebujesz spodni (warianty musisz sobie przejrzec sam i wybrac najbradziej sie podobaj±cy) i wamsa (tez rozne modele), jakis over- ko³nierz, poñczochy, buty (ja polecam wysokie-takie z ktorych wylazi koronka:), poza tym jakas fajna koszula z mankietami zakoronkowanymi. Na meteria³ach sie nie znam, wiec podam za "O modach i strojach" Malgorzaty Mozdzynskiej - Nawotki, w tej chwili tylko to mam pod rêk± -" Uzywano piêknie drapujacych siê tkanin- jedwabnych at³asów, tafty, aksamitów..."
Ja tam szy³em swojego wamsa z welny, ale tez nie robiê siê na Radziwi³³a...

Tu masz linka do tworzenia ko³nierzy http://www.vertetsable.com/demos_cavcollars.htm

Klaniam siê!
Jaros³aw Lenar
To ja jeszcze dorzucê to:
Owen
Witam
Zdobywana wiedza tworzy kolejne pytania smile.gif...
1) Potrzebujê jasnej wypowiedzi jak to jest z gaciami w po³owie XVII wieku? Odby³em rozmowê z Gollumem na ten temat, wymienilismy argumenty ale i tak nic nie ma pewnego.
Jakie wy nosicie gacie?? (mam nadziejê ¿e nosicie a nie bokserki)
2) Do czego by³ dowi±zywany ko³nierzyk z koronkami?? Do szyi, czy wamsu?/ i w jaki sposób?
3) Koronkowe rêkawy wywiniête na przedramiê wamsu, do czego by³y doczepiane?/ w jaki sposób, czy tez mo¿e stanowi³y integraln± czê¶æ rêkawa koszuli?? (link)
4)Czy nici bawe³niane by³y popularne w XVII w. czy raczej nadal lniane??

Narazie to wszystko, bardzo proszê o pomoc w rozwianiu moich w±tpliwo¶ci.
Pozdrawiam

to be continued... heart.gif
Netka
Ostatnio tez szuka³am informacji na temat bielizny, niestety znalazlam tylko cos o kobiecej. Wiec podlaczam sie do pytanaia smile.gif
Jesli chodzi o kolnierzyk to na wiekszosci obrazow widac ze kolnierzyk zyje wlasnym zyciem i nie jest polaczony z koszula. Pranie koszuli z kosztownymi koronkami byloby nieco uciazliwe wiec nalezy popatrzec na to ze strony praktycznej smile.gif
Podobnie mysle o mankietach do rekawow i butów. Spotkalam sie z przykladami wspolczesnie szytych koszul, zreszta baaardzo pieknych ale osobiscie doradzam doczepianie mankietow osobno. Wystarczy ze mankiet bedzie skladal sie z dwoch czesci, wierzchniej (tej ozdobnej, koronkowej) i spodniej ktora bedzie gladka i dosc dluga, jakies 5-10 cm, ktora wchodzi pod koszule (wams) i zwiazywany lub zapinany na guziczek. Takie rozwiazanie ma jeszcze jedna zalete, mozesz miec kilka kolnierzykow i mankietow, na rozne okazje, a jedna lub dwie koszule.

Niestety nie znam zadnych linkow zeby potwierdzic moje slowa ale mam dwa zalaczniki na ktorych cos widac.
Jaros³aw Lenar
Dobry!
Opieraj±c siê na tym co stoi napisane w "History of underclothes" by³y 2 rodzaje gaci.
Pierwsze s± z nagrobka Karola II. S± z jedwabiu, wi±zane z przodu wst±zk±. Zdjecie w za³aczniku.
Drugi rodzaj sk³ada siê z "long drawers" ze strzemionami przechodz±cymi pod podbiciem stopy, zapobiegaj±cymi podciagnieciu siê gaci do góry nogi. Przedstawienia nie posiadam.
Co do ko³nierzy Netka ma racjê, co do mankietów nie wiem czy ma, ale mo¿e mieæ. Generalnie napewno by³y koszule, których koronkowy mankiet by³ integraln± czê¶ci±, chociazby ta gustawowa. Wrzucam za³acznik z kolnierzami (prawy gorny róg), obok kolnierzy (po prawej i lewej stronie dolnego kolnierza) jest cos co by moglo byæ tymi doczepianymi mankietami, ale nie jestem tego pewien.

Buzi!
Jaros³aw Lenar
Cze!
W wyzej wspomnianej pozycji jest napisane, ze koszula Karola II miala na nadgarstkach 4 dziurki guzikowe, do ktorych do³aczane by³y koronki, czyli wynika z tego, ze mogly byc odzielne, z tymze to jest rok 1686. Nie wiem czy w I polowie tez tak bylo...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.