przekopa³em ca³e forum (nawet przycisk szukaj nie pomóg³) i nie znalaz³em nic na ten temat. Wszêdzie rozmowa schodzi³a n offtopic
Wiêc mam pytanie do wcze¶niaków najlepiej:
Czy w VIII-X wieku u¿ywali s³owianie do walki toprów lub w³óczni?
Je¶li tak to jakim zestawieniu (same czy z tarcz±)
Jakich technik walki u¿ywali?
I w³a¶nie co do tych technik to mam pro¶pê do was o podanie jakich¶ linków (ew. ksi±¿ek)na temat broni i tarcz z tego okresu.
Slava
moja widza jest skromna, ale z tego co s³ysza³em to ca³keim nei¼le s³owianie rzucali toporkami, ale to chyba nie bedzie mile widizane w bitwie
Przez d³ugi, d³ugi czas w³ocznia by³a podstawowym uzbrojeniem s³owiañskiego woja. W³óczniê u¿ywano w parze z du¿± tarcz± (w momencie gdy nie mamy na sobie zbyt wiele pancerza, duuu¿a tarcza to dobry pomys³). Podobnie jak topory, które towarzysz± ludzko¶ci od dawien dawna. Ciê¿ko mówiæ o jaki¶ technikach. Niby sk±d mieliby¶my o nich wiedzieæ?
Zestaw w³ócznia + tarcza spotykamy znacznie wcze¶niej - antyk, wrêcz prehistoria. Mo¿na by siê pokusiæ o rekonstrukcje z porcelany greckiej. Wiele z tego zapewne nie wyniknie, ale zawsze to co¶.
Czo³em!
Z Grekami z waz jako podstaw± rekonstrukcji wyjdzie kaszana - hoplon ma zupe³nie inny system imaczy, nie jest trzymany w d³oni, tylko przypiêty do przedramienie - i to ³okciem w centrum, nie d³oni±. K³aczek
Nie znam ¼róde³, które pozwoli³yby na sensown± rekonstrukcjê technik dla s³owiañskiego w³ócznika z VIII-Xw - zostaj± same zgadywanki. To samo z toporem.
Pozdrowienia
Dziêki, ale czy macie jakie linki o toporach i ogólnie uzbrojeniu z tego okresu (VIII-X) Bo wstyd przyznaæ, ale nie wiem jaki to ma byæ topór
A propos toporów i w³óczni: czy Krzy¿acy miêdzy 1400 - 1450r. u¿ywali tych¿e broni (nawet sporadycznie). Je¶li tak to w jakim zestawieniu.
Z góry dziêkuje!
Topory by³y zawsze.... no niemal. W zale¿no¶ci od wielko¶ci broni, bra³o siê do niej tarczê lub nie. W³ócznia za¶ by³a jedn± z popularniejszych broni po stronie zakonnej pod Grunwaldem (na dobr± sprawê spora czê¶æ mia³a j± zamiast kopii). W³ócznia w parze z tarcz±/ lub jako broñ miotana.
Odnosnie toporow to mam takie pytanie: czy dlugie duñskie topory mogly byc wykorzystywane rowniesz przez slowian czy tylko wikingowie walczyli takowymi?
Mo¿e zabrzmi nieco dziwnie, ale istnieje hipoteza, ¿e topór (oprócz w³óczni, tarczy
i ³uku) by³ podstawow± broni± bogatszego s³owianina - i jeszcze ciekawiej : ¿e wikingowie "przyswoili go" w³a¶nie od zachodnich s³owian...
Natomiast w³ócznia pozostaje nadal trudna w treningu i w walce ( bo naprawdê jest
skuteczna...) Widzia³em Wikingów, którzy s± w tym dobrzy - mo¿e skontaktuj siê z nimi
pzdr. Mmrok
aha, "linki"... Naljepszy "link" jest do np. ksi±¿ki p.¯ygulskiego i jemu podobnych.
Mmrok
Gdzie¶ rzuci³ mi siê w oczy (film czy ksi±¿ka z obrazkami - nie wiem) Krzy¿ak z pawê¿em i pik±. Wygl±da to jak broñ "na konnice", czy rzeczywi¶cie tak to wygl±da³o?
I jeszcze co¶ poza tematem o w³óczni i toporze: jakie do tego typu broni Krzy¿acy nosili uzbrojenie? Jakie he³my, Jakie kirysy/kolczugi?
Bo ja jestem ciemny jak moja mama
Zbyt wiele by¶ chcia³. Wszytsko o co pytasz jest na freha.. przeczytaj sobie dzia³ Uzbrojenie.
Kolego sprawd¼ w encyklopedii co to pika zanim zamienisz j± s³owami z czym¶ innym np. z kopi± czy w³óczni±.
CYTAT(Kacper)
Zbyt wiele by¶ chcia³. Wszytsko o co pytasz jest na freha.. przeczytaj sobie dzia³ Uzbrojenie.
OK. Poszukam.
P.S. Dziêki za wcze¶niejsz± odp.
CYTAT(Willi)
Kolego sprawd¼ w encyklopedii co to pika zanim zamienisz j± s³owami z czym¶ innym np. z kopi± czy w³óczni±.
Wiem co to jest pika, mo¿e w z³ym temacie to napisa³em... to fakt
Do Klemensa: S³owianie na bank uzywali w³óczni (ok 2 metry), w X wieku tak¿e migda³ów. Takie wyposa¿enie (w³ócznia + migda³) by³o podstawowe dla s³owiañskiego dru¿ynnika. je¶li chodzi o topory, to równie¿ by³y bardzo powszechne w¶ród S³owian ( w przeciwieñstwie do mieczy).
Czy w 2 polowie XV wieku uzywano w³óczni jako broni miotaj±cej lub jako broni podstawowej takze ?
Pytanie do Ingwara odno¶nie X-w.migda³ów: KTÓRZY S³owianie? Ci na ¿o³dzie w Bizancjum? Bo je¿eli chodzi o Mieszkowych, to nie ma ani takiej ikonografii, ani wzmianek. Precyzja wypowiedzi i PODAWANIE ¬RÓDE£ chroni przed powstawaniem mitów.
CYTAT(Ingvar6)
Do Klemensa: S³owianie na bank uzywali w³óczni (ok 2 metry)
A to ciekawostka. A s³ysza³e¶, ¿e z jeziora lednickiego wy³owiono w³óczniê o d³ugo¶ci ok. 3,5 metra???
CICHY
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.