Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: majsterkowanie :)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Camil
mam zamiar zabraæ siê za budowê rêkawic... i mam w zwi±zku z tym parê pytañ:

1.Czy ten model (mitynki) pasuje na koñcówkê XV w. ? tak z 1470r. +- 20 lat http://www.armourarchive.org/patterns/gauntlet_clang/

2. Jak grób± balchê zastosowaæ? nie chcê ¿eby by³y za ciêzkie, ale nie chcê mieæ te¿ uszkodzonych paluchów, zastanawia³em siê nad 2mm na folgi zakrywaj±ce pace i 1,5mm na reszte.

je¿eli ten model za bardzo nie pasuje na koniec/II po³owêXV wieku to prosi³bym o nades³anie wykroju jakiego¶ pasujêcego modelu.

Z góry dziêkuje.[/url]
Micha³ ¯elazo
No pewnie ¿e pasuj± smile.gif
Tylko folgi na mankiecie ja bym nie dawa³, wiêkszo¶æ rêkawic p³ytowych "mitynek", które widzia³em nie mia³y tej czê¶ci ruchomej.

Pozdr.
M.
_KOBOLD_
HOWGH
Mam podobne rekawice , polecam robic blachy 1 mm lub z 1,5mm zalezy jeszcze jaka masz blache, wysokotloczna weglowa jest najlepsza bo jest w miare lekka
pzdr
Micha³ ¯elazo
Z blachy 1 mm. to ja bym nie robi³...po co kusiæ los ???
Moim zdaniem 1,5 mm. to minimum, ¿eby pó¼niej nie by³o p³aczu i zgrzytania zêbów bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
Pawel ChmurnoOki
ja sugeruje zrobic z 2mm.
Prawda jest taka ze mamy czasy w ktorych ludzie maja coraz solidniejszy sprzet i w zwiazku z tym coraz mocniej sie leja.Coprawda jak zrobisz z 1,5 i do tego dasz PORZADNA filcowa wysciolke to ochroni Cie to przed mocnym strzalem,ale bedzie sie szybko niszczyc (wgniatac), a przy 2-ce bedzie i ochrona pewniejsza,i dluzej Ci posluza.

Pozdrawiam
Camil
wykona³em ju¿ model w skali 1:1 i chyba jednak wykonam wszystko z 2mm stali... chyba ¿e niebêdê w stanie wyprofilowaæ ¶ródrêcza to wtedy zrobie je z 1,5... ale mam nadzieje ze wszystko siê uda smile.gif

BTW. gdzie moge nabyæ miêkkie nity do zaklepywania, 4 i 5 mm, stalowe z okr±g³ym ³ebkiem i mosiê¿ne lub stlowe z p³askim?
Horhe
W wiekszym sklepie metalowym,to nie powiniene¶ mieæ problemu z dostaniem nitów stalowych, gorzej z mosiêznymi. Mo¿e masz w opkolicy Metalzbyt??
Co do twardo¶ci nitów,to mo¿na je zmiêkczyæ poprzez wy¿arzanie, tak stalowe,jak i mosiê¿ne.
Mo¿e wpierw poszukaj producentów w necie??
Camil
znasz mo¿e jakie¶ strony producentów? niestety mieszkam na zatylu i niemam Metalzbytu angsad.gif a w moim zwyczajowym miejscu zaopatrywania raczej watpie zeby by³y nity choæ sprawdze, ale je¿eli masz jakie¶ linki do stron producentów/sprzedawców tych niezwykle cennych dla mnie przedmiotów to bardzo bym o nie prosi³ :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.