CYTAT(Athe)
Witam!
Zda¿y³o mi siê kilka razy przyuwa¿yæ na ró¿nych zdjêciach S³owianki z jeszcze innym dekoltem. Chodzi o wyciêcie w dekolcie przeci±gniête rzemieniem, siêgaj±ce do po³owy piersi, lub nieco wy¿ej, odchodz±ce od wyciêcia okr±g³ego lub od razu z opisywanego wy¿ej "serka", tudzie¿ trójk±ta (podobny dekolt mia³a Dziwa w "Starej Ba¶ni", kiedy rozche³stana hasa³a po lesie ;-) ). Nie spotka³am siê do tej pory ze wzmiankami na ten temat. Czy to kolejny objaw mroku, czy faktycznie co¶ takiego istnia³o?
Pozdrawiam
Heh, ciê¿ko cos powiedzieæ, ikonografii ma³o, zachowanych rzeczy jeszcze mniej... Z drugiej strony, jak baba karmi³a - a karmi³a czêsto, to jako¶ musia³a t± pier¶ wyci±gn±æ na wierzch, wiêc koszule pewnie by³y albo rozcinane z przodu, albo g³êboko wydekoltowane ( co¶ mi siê kojarzy, ¿e w Skandynawii takie bardzo g³êboko rozciête koszule by³y uwa¿ane za kobiece, i jak facet co¶ takiego nosi³, to ¿ona mog³a wyst±piæ o rozwód. Niech mi kto¶ powie, czy dobrze pamiêtam, czy konfabulujê, proooszê!) A jako¶ te koszule na moment, kiedy siê akurat nie karmi, trzeba spinaæ. Zapinek podkowiastych i innych u nas, znaczy w Polsce, ma³o, szpil do odzie¿y te¿, guzików metalowych prawie nie u¶wiadczy - wiêc mo¿e w³a¶nie rzemyk albo sznurek?
Zaznaczam, ze to tylko i wy³±cznie moja gdybologia stosowana, nie maj±ca po¶wiadczenia w ¿ród³ach...
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. Hihi, w³a¶nie takie wi±zanie mam na awatarku