Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: dekolt- kszta³t
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Olga
...chodzi o ksztalt jaki posiadal wczesnosredniowieczny dekolt. W literaturze spotkalam sie ze wzmiankami o owalnym wycieciu na glowe i rozcieciu go z przodu do polowy piersi (czyli klasycznie, wiekszosc z nas ma takie dekolty w swoich giezlach). Ostatnio slyszalam o dekoltach kwadratowych,a nawet wycietych w tzw. serek, czyli do szpica. jak jest z historycznoscia takowych? przyznam, ze kwadratowe dekolty juz widywalam ale te w serek to dla mnie zupelna nowosc dunno.gif Czy ktos posiada jakies informacje na ten temat?

Pozdrawiam smile.gif
Owen
Witam
Jak najbardziej s± poprawne, musia³bym przejrzeæ moj± ikonografiê ale opiera³em siê na niejrobi±c taki dekold w swoim surcote.
Pozdrawiam
krax
Ja równie¿ posiadam dekolt w srek we wszystkich moich kieckach-jak tylko odgrzebiê ksi±¿kê,gdzie o tym by³o wspomniane,to podrzucê ¼ród³o. Co do kwadratowych,to nie jestem pewna,czy przypadkiem nie s± pó¼niejsze.
A te w serek maj± 1 zaletê-s± strasznie ³atwe do zrobienia... smile.gif
Ludka
Witam!

Kwadratowe dekolty zdecydowanie pozniejsze.

Ludka Excalibur

PS. Przy czym te trojkatne czy jak je nazywasz w serek to sa charakterystyczne dla strojow wierzchnich
M¶cis³aw
takie co¶ znalaz³em:
Kinia
Wierzchnie stroje wycinane by³y w trójk±t czêsto ma³y i czêsto z pionowym jeszcze rozciêciem. Natomiast spodnie mog³y byæ ciête na okr±g³o, w trójk±t i czêsto te¿ z rozciêciem (¿eby g³owa przesz³a). Kwadrat jak mówi Ludka jest typowy do strojów po¿nych - XVw.

pozdrawiam
Altis
w ksi±¿ce Kostrzewskiego (nie Romana) "Kultura Prapolska" jest wykroj na co¶ co autor nazywa guni± podhalñsk±, to cos jest jak najbardziej slowiañskie, hisroryczne i ma dekolt w serek
Freya
Witam my¶lê, ¿e to mo¿e siê przydaæ:
Pozdrawiam smile.gif
Athe
Witam!

Zda¿y³o mi siê kilka razy przyuwa¿yæ na ró¿nych zdjêciach S³owianki z jeszcze innym dekoltem. Chodzi o wyciêcie w dekolcie przeci±gniête rzemieniem, siêgaj±ce do po³owy piersi, lub nieco wy¿ej, odchodz±ce od wyciêcia okr±g³ego lub od razu z opisywanego wy¿ej "serka", tudzie¿ trójk±ta (podobny dekolt mia³a Dziwa w "Starej Ba¶ni", kiedy rozche³stana hasa³a po lesie icon_wink.gif ). Nie spotka³am siê do tej pory ze wzmiankami na ten temat. Czy to kolejny objaw mroku, czy faktycznie co¶ takiego istnia³o?

Pozdrawiam
£osiu
zalezy o jak wczesne dekolty chodzi...
w Biblii Maciejewskiego jest sporo przedstawien pan w cotte z owalnymi- tak bardziej w "lodke", okraglymi i kwadratowymi dekoltami... w surcotte -trojkatne, karo... wystarczy popatrzec... zachecam wiec do podziwniania
Vlasta
CYTAT(Athe)
Witam!

Zda¿y³o mi siê kilka razy przyuwa¿yæ na ró¿nych zdjêciach S³owianki z jeszcze innym dekoltem. Chodzi o wyciêcie w dekolcie przeci±gniête rzemieniem, siêgaj±ce do po³owy piersi, lub nieco wy¿ej, odchodz±ce od wyciêcia okr±g³ego lub od razu z opisywanego wy¿ej "serka", tudzie¿ trójk±ta (podobny dekolt mia³a Dziwa w "Starej Ba¶ni", kiedy rozche³stana hasa³a po lesie  ;-)  ). Nie spotka³am siê do tej pory ze wzmiankami na ten temat. Czy to kolejny objaw mroku, czy faktycznie co¶ takiego istnia³o?

Pozdrawiam

Heh, ciê¿ko cos powiedzieæ, ikonografii ma³o, zachowanych rzeczy jeszcze mniej... Z drugiej strony, jak baba karmi³a - a karmi³a czêsto, to jako¶ musia³a t± pier¶ wyci±gn±æ na wierzch, wiêc koszule pewnie by³y albo rozcinane z przodu, albo g³êboko wydekoltowane ( co¶ mi siê kojarzy, ¿e w Skandynawii takie bardzo g³êboko rozciête koszule by³y uwa¿ane za kobiece, i jak facet co¶ takiego nosi³, to ¿ona mog³a wyst±piæ o rozwód. Niech mi kto¶ powie, czy dobrze pamiêtam, czy konfabulujê, proooszê!) A jako¶ te koszule na moment, kiedy siê akurat nie karmi, trzeba spinaæ. Zapinek podkowiastych i innych u nas, znaczy w Polsce, ma³o, szpil do odzie¿y te¿, guzików metalowych prawie nie u¶wiadczy - wiêc mo¿e w³a¶nie rzemyk albo sznurek? dunno.gif
Zaznaczam, ze to tylko i wy³±cznie moja gdybologia stosowana, nie maj±ca po¶wiadczenia w ¿ród³ach...
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. Hihi, w³a¶nie takie wi±zanie mam na awatarku icon_wink.gif
Nahajka
Czy to prawda, ¿e pionowe wyciêcie w dekolcie posiada³y tylko i wy³±cznie karmi±ce matki?
Ulfrun
CYTAT(Vlasta @ 14:37 15.04.2005) *
Heh, ciê¿ko cos powiedzieæ, ikonografii ma³o, zachowanych rzeczy jeszcze mniej... Z drugiej strony, jak baba karmi³a - a karmi³a czêsto, to jako¶ musia³a t± pier¶ wyci±gn±æ na wierzch, wiêc koszule pewnie by³y albo rozcinane z przodu, albo g³êboko wydekoltowane ( co¶ mi siê kojarzy, ¿e w Skandynawii takie bardzo g³êboko rozciête koszule by³y uwa¿ane za kobiece, i jak facet co¶ takiego nosi³, to ¿ona mog³a wyst±piæ o rozwód. Niech mi kto¶ powie, czy dobrze pamiêtam, czy konfabulujê, proooszê!) A jako¶ te koszule na moment, kiedy siê akurat nie karmi, trzeba spinaæ. Zapinek podkowiastych i innych u nas, znaczy w Polsce, ma³o, szpil do odzie¿y te¿, guzików metalowych prawie nie u¶wiadczy - wiêc mo¿e w³a¶nie rzemyk albo sznurek? dunno.gif
Zaznaczam, ze to tylko i wy³±cznie moja gdybologia stosowana, nie maj±ca po¶wiadczenia w ¿ród³ach...

¬róde³ te¿ nie mam, ale ¿e akurat praktykujê, to siê wypowiem :D

Wydekoltowanie musia³oby byæ zaiste potê¿ne, ¿eby przez nie karmiæ, biorac pod uwagê, ¿e tkaniny jako¶ bardzo elastyczne nie by³y. Ja swoim sukniom poprostu mocno przed³u¿y³am rozciêcia pionowe.

Chodzê na ogó³ niepospinana, ale istotnie wygl±da to nieco frywolnie. Jednak fibule i szpile, kiedy czêsto bierzesz dziecko na rêce gro¿± uszkodzeniem cia³a.

Zdecydowanie sprawdzi³by siê trok w miejscu mocowania zapinki. Swoim kieco jeszcze nie podoszywa³am, ale chyba siê wezmê smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.