Czy móg³by mi kto¶ powiedzieæ jak najlepiej uszyæ wa³ek do chaperonu, tak aby on by³ kszta³tny i siê nie marszczy³, oraz czym go wype³niæ ( bo przecie¿ nie jak±¶ sztuczn± watolin±
). Mile widziane by³yby jakie¶ konkretne wykroje.
/pozdrawiam/..............................................Markus Draya
Pisales kiedys Markusie, ze znalazles miniature przedstawiajaca rzemieslnika napychajacego walek od kaptura materialem przypominajacym siano.
Znalazlam na necie info., ze uzywano do tego wlosia (byla wzmianka o wlosach martwej kobiety ale mysle, ze wlosie konskie tez byloby dobre,)))))
Ja wa³ek wypycha³em naturaln± (
) we³n± z k³êbka. Tak± z jakiej babcie szyj± sweterki
)) Nie narzekam, a wiêcej - polecam - takie wypchanie!
Moje uszanowanie
Spodobal mi sie bardzo Chaperon ale o egzeplazu ktory widzialem nic nie wiem
(bo co tu owijac w bawelne o sredniowiecznych nakryciach glowy to ja nic nie wiem - ogolnie czosnek i bryndza
) dlatego pytam was szanowni frehowicze czy na poczatku XV byly takie a jesli byly to jak wygladaly ?
Mam tez cicha nadzieje ze Micha³ ¯elazo nie bedzie sie pieklil
o prawa autorskie ale ow widziany przezmnie Chaperon podobny jest to nale¿acego do Micha³a
http://www.freha.pl/download.php?id=3978
Do nóg padam i bije poklony
By³y.
A by³y u¿ywane w modzie dworskiej.
Pa
Nikt siê nie bêdzie piekli³
Ten czaperon zrobi³a Nina Ruciñska, za¶ obszy³em go ja sam (co z bliska niestety widaæ
). Takie co¶ jej roboty kosztuje 60 z³. i jest szyte rêcznie.
Zrobienie czaperona samemu jest oczywi¶cie du¿o tañsze, ale wymaga odrobiny umiejêtno¶ci i wiêkszej nieco ilo¶ci czasu.
Gor±co polecam Ninê nie tylko jako producenta strojów, sam "sto³ujê siê" u niej tak¿e je¶li chodzi o srebrne skuwki do wi±zañ, które produkuje.
A wszystko to na www.lir.prv.pl
Pozdr.
M.
Tylko jak ju¿ bêdziesz mia³ czaperon nie popw³nij mojego b³êdu i nie nak³adaj pod niego "plemniczka", tak jak ja to mam na zdjêciu...bo to mrok.
W XV wieku czepki na ³epki noszone by³y ju¿ rzadko, przez ludzi niskiego pochodzenia, a ju¿ na pewno na ¿adnym dworze nikt czego¶ takiego by nie za³o¿y³.
Pozdr.
M.
witam
pozwole sobie tylko wtracic ze chaperon nie powinien miec podszewki. to byly wycinanki na zfilcowanej welnie i podszewek na pewno nie mialy.
pozdrawiam.
kless
Wiêkszo¶æ z czaperonów które widzia³em by³y bez podszewki. Ale... Czaperon jest wariacj± kaptura. A niektóre kaptury posiada³y podszewkê.
Pa
A co je¶li robiê chaperon z jedwabiu? podszewka chyba obowi±zkowa(?) my¶la³am o zszyciu komina z dwóch czê¶ci po prostu aby szwy by³y w ¶rodku. Je¶li ten pomys³ jest b z³y to komentujcie por favor
witam!
wydaje mi siê, ¿e chaperon powinien miêc podszewkê. Przecie¿ by³ on przekszta³conym kapturem i jak kolega wczesniej wspomnia³ mia³y one podszewke. Podszewka by³a czesto z tego samego materia³u co kaaptur lub poprostu z p³ótna(len). Takie jest moje skromne zdanie...
I tak a propos chaperonów. My¶licie, ¿e strasznie niehisteryczne bêdzie noszenie chaperonu do dubletu??
Witam.
Niehistoryczne nie bêdzie, bo przecie¿ noszono i jedno i drugie
Problem polega na tym, ¿e takie nakrycie g³owy powinno i¶æ w parze ze strojem wierzchnim, a nie spodnim, jakim jest przecie¿ dublet.
Pozdr.
M.
na ikonografiach tego nie widaæ poniewa¿ duzo kapturów mia³o podszewkê z tego samego materia³u co sam kaptur. Tak przynajmniej pisze Gutkowska.
Uszanowanie
zwykly kaptur zapinany na guziczki, znaleziony w Londynie mial podszewke ale to nie znaczy, ze wszystkie kaptury powinny ja miec oraz, ze wszystkie mialy guziczki. Nie genaralizujmy.
Tyczy sie to tez kaptura wszytego w walek. Wszystkie 3 wersje tzn. bez podszewki, z podszewka z tego samego mat. co wieszch oraz z podszewka z innego mat. sa poprawne. Najwazniejsze zeby kaptur z brazowej, niebarwionej, grubej welny nie posiadal podszewki z jedwabiu....
Generalnie mozna uzyc cienkiej i silnie folowanej welny bez poszewki, jedwabiu z jedwabna podszewka, cieniutkiej flaneli w kolorze baaardzo modnym (trudnym do uzyskania i jaskrawym) np. jasnozielonym lub karminowym podszytej jedwabiem lub ta sama flanela.
Flanela nie jest tak spilsniona i jest jednostronnie drapana-wiekszosc Pan w sklepie mowi na nia cienki flausz-nie dajcie sie zwiesc. Tkanina ta doskonale nadaje sie do strojow z przelomu XIV i XV wieku bo jest lekka i pieknie sie uklada na sylwetce.
No a ju¿ wracaj±c do samego tematu chaperonów: mo¿e byæ podszewka, czy te¿ nie ???
Przyznam siê, ¿e poszuka³em troszkê i nie znalaz³em w malarstwie ¿adnego chaperona, w którym widaæ by³oby podszewkê.
Mimo to podej¶cie "zdroworozs±dkowe", oparte o kaptury przemawia do mnie w 100 %
Pozdr.
M.
a ja wysy³am w takim razie taki obrazek
To mo¿e ja odgrzejê temat.
Chodzi mi mianowicie o ozdoby doczepiane do wa³ków czaperona:
Czy noszono naszyte nañ badge ?
W jaki sposób mocowano do czaperonów piórka i jakiego ptaka by³y to piórka (a najlepiej je¶li kto¶ od razu wie jakiego rodzaju by³y to pióra, mnie chodzi po g³owie centralne ogonowe) ?
Pozdr.
M.
Co do badgesów, to w bodaj¿e Medieval Military Costiume jest zdjêcie go¶cia maj±cego na g³owie czaperon z doszyty± do wa³ka w³a¶nie plakietk±. Oczywi¶cie du¿o fajniej by³oby mieæ na potwierdzenie jak±¶ ikonografiê, wielu ludzi przyozdabia siê w ten sposób, a nie do koñca chyba wiadomo czy ma to potwierdzenie w ¼ród³ach.
A co do piórek, to czy pasowa³oby ba¿ancie centralne ogonowe (takie z jakiego robi siê muchy dla wêdkarzy
) ???
Pozdr.
M.
Wie kto¶ mo¿e jak uszyæ taki chaperon i jak zrobiæ do niego wa³ek?
http://historycznestroje.pl/01_glowna/10_t...pictures/14.jpgNajlepiej dajcie te¿ chocia¿ jakie¶ ogólne kroje szycia chaperonu, nigdy czegos takiego jeszcze nie szy³em i chcia³bym spróbowaæ.
Generalnie wałek szyjesz zszywając prostokąt najpierw w taką rurę, potem łączysz dwa końce i masz wałek - trzeba go jeszcze wypchać mocno, najlepiej runem owczym, ale ścinki materiału też dobrze spełniają tą rolę - na duży wałek idzie około 2 plastikowych reklamówek TESCO :D ścinków materiału.
Przede wszystkim musisz się zdecydować na średnicę tej "rury" po wypchaniu. Mierzysz sobie potem obwód głowy, wyliczasz promień (traktując głowę jako okrągłą), doliczasz do niego połowę średnicy rury i przeliczasz na nowo obwód - masz teraz długosć wałka. Szerokość wyliczasz sobie ze średnicy rury.
Mam nadzieję, ze nie zagmatwałem tego zbytnio - ja uszyłem sobie wałek do czaperonu używając tego sposobu i wyszedł bardzo dobry.
Ok, to jak uszyæ wa³ek mniej wiêcej ju¿ wiem. Teraz powiedzcie co z kominem i ogonem do chaperonu, jak to zrobiæ?
Co do ogona - musisz się zdecydować jaki długi powinien być. Najlepiej założyć na głowę gotowy wałek, używając metra krawieckiego obwinąć sobie głowę tak, jak później będziesz obwijał ją ogonem. Dodać kilka cm na wszycie i gotowe - mamy wymiar. Szerokość to też indywidualna sprawa, generalnie powinien wyjść prostokąt o wymiarach długość*dwukrotna szerokość - zszywamy i mamy ogon. Luźną końcówkę można zaokrąglić. Wszycie - ja to zrobiłem "na okrętkę"przykładając ogon do szwu wałka - całosć musi być na tyle mocna, by można było za ogon trzymać cały czaperon - który może trochę ważyć wbrew pozorom.
Komin - najprostszy jest z prostokąta o wymiarach wewnętrzny obwód wałka*wysokość. Ja proponuję zrobić to z wycinka koła. Należy sie zdecydować, jaki chcemy mieć szeroki komin na samej górze i jaki ma być długi. Przy obliczeniach można wykorzystać fakt, że po złożeniu na pół komin jest trapezem równoramiennym - dalej to czysta matematyka, poradzi z tym sobie uczeń gimnazjum (powinien przynajmniej).
Górną krawędź komina mozesz ozdobić wycinanką, np w formie liści dępu.
Znalaz³em zdjêcie na którym widnieje chaperon od spodu, to na pewno u³atwi sprawê tym wszystkim którzy nie wiedz± jak uszyæ chaperon
:
http://www.sew-mill.com/index2.php?lg=pl&m=3&pm=5
równie¿ przymierzam siê do uszycia czeperonu i s³ysza³am ju¿ o ró¿nych sposobach. Czy ma kto¶ na tyle do¶wiadczenia, ¿eby wiedzieæ, który sposób daje lepszy efekt? Ten, opisany powy¿ej, tzn. zrobienie wa³ka i doczepienia osobno komina i osobno ogona czy mo¿e wa³ek i doczepiony kaptur (w ka¿dym razie co¶ wzorowanego na kapturze), jak na obrazku w za³±czniku. A mo¿e w zale¿no¶ci od okresu stosowano ró¿ne sposoby? Mnie interesuje oko³ogrunwaldzki, je¶li ma to znaczenie.
Achu, sposób wykonania powinnas uzale¿niæ od tego, jakie ma byæ przeznaczenie nakrycia g³owy.
czy ma to byæ dworskie nakrycie g³owy, noszone tylko jako chaperon czy chcesz mieæ 2w1 - kaptur i chaperon???
jest to istotne o tyle, ¿e samojeden chaperon lepiej zrobiæ sposbem pierwszym (ka¿da z czê¶ci osobno i przyszyte do siebie)
jest stabilny i lepiej siê prezentuje.
je¶li jednak chcesz ¿eby by³ to kaptur, który mo¿na przerobiæ na chaperon, wtedy lepiej zrobiæ tak jak w Twoim za³±czniku.
ale zwróæ uwagê, ¿e nie jest to kaptur wszyty w wa³ek. jest to sam kaptur, wa³ek powstaje przez jego zrolowanie, resztê kszta³tujesz na podobieñstwo chaperona.
ta konstrukcja jest mniej trwa³a, ale daje wiêcej mo¿liwo¶ci.
mam nadziejê, ¿e nie zamiesza³am za bardzo...
pozdrawiam serdecznie:-)
Triss
Trzeba tylko zaznaczyæ, ze nie z ka¿dego kaptura da sie zrobiæ czaperon. Czê¶æ która opada na ramiona nie mo¿e byæ zbyt du¿a, ogon musi siê zwê¿aæ zaraz za g³ow±. No i u³o¿enie ca³o¶ci wymaga trochê wysi³ku i czasu. Po¶wiêci³em na to oko³o 10 minut i efekt by³ w miarê zadowalajacy, gdyby nie to ¿e mój kaptur jest po prostu za du¿y i siê do tego celu nie nadaje za bardzo. Uszy³em sobiê czaperon z 3 czêsci oddzielnie i jestem bardzo zadowolony z efektu - ta opcja daje mo¿liwo¶æ dok³adnego dopasowania proporcji wa³ka, ogona i reszty raz a dobrze - i jest gwarancja, ¿e nie bêdzie siê to rozwala³o jak to mo¿e mieæ miejsce w czaperonie z kaptura.
Jak ktos chce mieæ tylko i wy³±cznie czaperon to polecam sposób opisane przeze mnie. Jak ktos chce mieæ 2 w 1 - du¿ego wyboru raczej nie ma - niech szyje kaptur tylko dobrze dobierze wykrój.
Je¶li o mnie chodzi to jak najbardziej ma byæ to czaperon, a nie kaptur, po prostu zastanawia³am siê, które bêdzie lepiej siê uk³adaæ. Tak przypuszcza³am, ¿e w moim za³±czniku jest kaptur w 100%, ale na upartego mo¿na by zrobiæ z tylnej czê¶ci kaptura i wa³ka, czy siê mylê? To tak na marginesie.
W kwestii komina - jakiej szeroko¶ci by³by najlepszy? Tzn. chodzi mi o obwód na wisz±cej koñcówce (mam nadziejê, ¿e wiecie, o co mi chodzi). S± jakie¶ standardy? I jaka jest dowolno¶æ koñcówek? Wycinanki jakie¶? Jakie mo¿na, a jakie bêdzie nie na miejscu? Bo ró¿ne widzia³am, ale czêsto na zdjêciach, wiêc nie wiem na ile ufaæ ; )
I jeszcze ogon, w którym miejscu go przymocowaæ? Jakiej powinien byæ szeroko¶ci?
Zastanawia³am siê te¿ jakiej grubo¶ci powinien byæ wa³ek i czy mo¿na go w jaki¶ sposób ozdobiæ?
jeśli to ma być zdecydowanie chaperon to lepiej będzie się ukłądać (jak już o tym pisaliśmy wcześniej) ten z wałka, ogona i komina (dziwne nazwy, ale niech będzie).przede wszystkim będzie się trzymał po założeniu na głowę i można w nim nawet tańczyć...
na upratego z tylnej części kaptura i wałka? to bardzo kombinowane. lepiej wykorzystać wzór, który jest Ci dany...
komin jest takiej szerokości jak obwód głowy tudzież wałka (ale na jedno wychodzi) do którego musi być wszyty.
wycinanki? to takie same standardy jak na kaptur: proste, liście albo "żabki".
ogon wszywasz w wałek. szerokość (strzelam z głowy) 3-5cm.
wałek niezbyt gruby, a co do ozdabiania to nie rozumiem,o co pytasz, niestety.
to tyle narazie, jeśli o czymś zapomniałam, dopytuj.
pozdrawiam:-)
T.
Z ozdabianiem mia³am na my¶li co¶ takiego, jak
tutaj. A co do ogona, czy wyciêcie takie jak
tu oraz
tu jest poprawne?
I co to oznacza, ¿e wa³ek niezbyt gruby : ) takie jak powy¿ej podane mog± byæ?
Co do tego ozdabiania to trudno mi powiedzieæ, nie spotka³am siê z innym wa³kiem ni¿ jednolity, przynajmniej na okres oko³ogrunwaldzki. byæ moze kto¶ dysponuje jakimi¶ rycinkami, na których mo¿na to znale¼æ, ja niestety nie.
wa³ek mo¿e byæ taki jak na zdjêciach (jesli mówimy o grubo¶ci) choæ pisz±c "niezbyt gruby" mia³am na my¶li cieñszy, jest wygodniejszy, choæ mo¿e prezentuje siê mniej okazale.
takie wycinanki mog± byæ - s± to w³a¶nie li¶cie, o których wspomina³am wcze¶niej.
pozdrawiam :-)
Triss
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikje¶li do kogo¶ rysunek lepiej przemawia ni¿ opis - niech zerknie do za³±cznika:-)
pytalam juz w kilku miejscach ale odp wciaz brak wiec sorki za powtorke - czy mozna uszyc dwukolorowy chapeorn - inny walek, inny komin??
pozdrawiam
Je¿eli spotka³a¶ siê w ikonografii z takimi chaperonami i pasuje on do ogólnej koncepcji stroju, to jak najbardziej
Pozdrawiam
Marta
Witam
W zwi±zku z tym, ¿e dopiero od niedawna interesujê siê epok± ¶redniowiecza, posiadam jescze nie wystarczaj±ca wiedzê na temat czaperonów. Dlatego kierujê pytanie do Was. Czy zgodne z historyczno¶ci± jest przyszycie dzwoneczków do ogona czaperonu???
Je¶li kto¶ zna odpowiedz na to pytanie i posiada jakie¶ obrazy z ikonografii na potwierdzenie swojej tezy to by³ bym bardzo wdziêczny za przes³anie Mi tych oto obrazów.
Moje pytanie siê zrodzi³o st±d i¿ by³em na jednym z turniejów i zauwa¿y³em, ¿e jeden mê¿czyzna w³a¶nie ma dzwoneczki przy ogonie czaperonu.
Z góry dziêkujê:
Nigol2008
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.