Dzieñ dobry
Mam pro¼be. Chcia³abym siê dowiedzieæ czego¶ o prawach i obowi±zkach mieszczañstwa pocz±wszy od prze³omu XIII/XIVw do pocz±tków XVw. Ja wiem, ¿e jest to temat rzeka, ale bardzo prosze o przybli¿enie mi go choæ trochê. Z góry dziêkujê.
Pozdrawiam.
CYTAT(Kinia)
Dzieñ dobry
Mam pro¼be. Chcia³abym siê dowiedzieæ czego¶ o prawach i obowi±zkach mieszczañstwa pocz±wszy od prze³omu XIII/XIVw do pocz±tków XVw. Ja wiem, ¿e jest to temat rzeka, ale bardzo prosze o przybli¿enie mi go choæ trochê. Z góry dziêkujê.
Pozdrawiam.
jakiego mieszczañstwa? polskiego, ¿ydowskiego czy niemieckiego? na Rusi, na Litwie czy w Ma³opolsce?
Polskiego w okolicach ¶l±ska:P najlepiej:P
na przyk³ad:
Jan Pta¶nik, Miasta i mieszczañstwo w dawnej Polsce, Warszawa 1949.
Dzieje bur¿uazji w Polsce. bur¿uazji w Polsce : studia i materia³y. T. 1-3 / pod red. Ryszarda Ko³odziejczyka.
Studia nad dziejami miast i mieszczañstwa w ¶redniowieczu. 1 / M.Bogucka
Janina Gilewska-Dubis, ¯ycie codzienne mieszczan wroc³awskich w dobie ¶redniowiecza, Wroc³aw 2000.
A najlepiej Społeczeństwo Polskie od X do XX wieku; Ihnatowicz, Mączak, Zientara, Żarnowski
cały rozdział poświęcony mieszczaństwu. Dość przystepnie opisana ludność miast także niemieszczańscy mieszkańcy, podłoże konfiktów społecznych, patrycjat, cechy, bractwa czeladnicze, religijne...
To źródło jest raczej łatwe do zdobycia.