Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mieszczañstwo
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Kinia
Dzieñ dobry bigsmile2.gif Mam pro¼be. Chcia³abym siê dowiedzieæ czego¶ o prawach i obowi±zkach mieszczañstwa pocz±wszy od prze³omu XIII/XIVw do pocz±tków XVw. Ja wiem, ¿e jest to temat rzeka, ale bardzo prosze o przybli¿enie mi go choæ trochê. Z góry dziêkujê.

Pozdrawiam.
wilku
CYTAT(Kinia)
Dzieñ dobry bigsmile2.gif  Mam pro¼be. Chcia³abym siê dowiedzieæ czego¶ o prawach i obowi±zkach mieszczañstwa pocz±wszy od prze³omu XIII/XIVw do pocz±tków XVw. Ja wiem, ¿e jest to temat rzeka, ale bardzo prosze o przybli¿enie mi go choæ trochê. Z góry dziêkujê.

Pozdrawiam.

jakiego mieszczañstwa? polskiego, ¿ydowskiego czy niemieckiego? na Rusi, na Litwie czy w Ma³opolsce?
Kinia
Polskiego w okolicach ¶l±ska:P najlepiej:P
wilku
na przyk³ad:

Jan Pta¶nik, Miasta i mieszczañstwo w dawnej Polsce, Warszawa 1949.
Dzieje bur¿uazji w Polsce. bur¿uazji w Polsce : studia i materia³y. T. 1-3 / pod red. Ryszarda Ko³odziejczyka.
Studia nad dziejami miast i mieszczañstwa w ¶redniowieczu. 1 / M.Bogucka
Janina Gilewska-Dubis, ¯ycie codzienne mieszczan wroc³awskich w dobie ¶redniowiecza, Wroc³aw 2000.
Lil
A najlepiej Społeczeństwo Polskie od X do XX wieku; Ihnatowicz, Mączak, Zientara, Żarnowski
cały rozdział poświęcony mieszczaństwu. Dość przystepnie opisana ludność miast także niemieszczańscy mieszkańcy, podłoże konfiktów społecznych, patrycjat, cechy, bractwa czeladnicze, religijne...
To źródło jest raczej łatwe do zdobycia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.