alloha!!
bêdê siê po kolei odwo³ywa³ (w miarê mojej nader skromnej wiedzy) do fragmentów Twojego - Berbeluchu - listu - wybacz - tak bedzie chyba bardziej cacano, widocznie i zrozumiale...
CYTAT
Z tego co wiem, w marynarkach wojennych prze³omu XVIII i XIX wieku podstawowym rodzajem pocisku artyleryjskiego by³a pe³na kula ¿eliwna, nie wype³niona prochem.
si senior. to prawda - dlaczego - nieco pó¼niej...
CYTAT
Czy powodem mog³o byæ to, ¿e pe³na kula, jako znacznie ciê¿sza (przy tych samych rozmiarach co granat), charakteryzowa³a siê lepsz± przebijalno¶ci± kad³uba?
zapewne tak. to wa¿na poszlaka. poza tym przy zastosowaniu kuli lanej/litej odpada pewien nader wa¿ny (drugi??) parametr zwi±zany w pewnym sensie z celowaniem a mianowicie d³ugo¶æ zapalnika. kula leci po prostej, trafia, powoduje zniszczenia. Kula wybuchowa - zwana przeze mnie dale granatem - musi upa¶æ w pobli¿u celu i dopiero wtedy wybuchn±æ aby zadaæ jak najwiêksze zniszczenia (ew. jak najbli¿ej celu) - chodzi mi o to ¿e w przypadku kuli dobiera siê tylko odleg³o¶æ od celu - w przypadku granatu dochodzi druga - nader nieobliczalna - sk³adowa celnego strza³u - mam nadziejê ¿en ie nami±cha³em za mocno i jest to zrozumia³e...
CYTAT
Zdaje siê ¿e w XVII wieku (a nawet du¿o wcze¶niej) w artylerii polowej powszechnie u¿ywano granatów - dlaczego nie w marynarce?
no niespecjalnie. PODSTAWOWYM pociskiem stosowanym równie¿ w artylerii polowej by³y kule lite. kropka. do miotania granatów s³u¿y³y: haubice, granatniki, mo¼dzierze. z uwagi na specyfikê zastosowania w marynarce stosowano w³a¶ciwie tylko te ostatnie - czêsto nader skutecznie - czego przyk³adem s± "kecze bombowe" / ³odzie mo¼dzierzowe u¿ywane przez Royal Navy (np. podczas zdobywania Gibraltaru). Granatów nader czêsto u¿ywa³a nadbrze¿na artyleria francuska, o wiele czê¶ciej jednak kul zapalaj±cych (rozgrzewanych do czerwono¶ci). powody mo¿na mno¿yæ:
a) wbrew temu co mo¿na my¶leæ produkcja korpusów do granatów by³a droga,
B) ich u¿ycie (skuteczne) wymaga³o fachowców (równie¿ nietanich)...
CYTAT
Czy mog³o byæ tak, ¿e u¿ywano granatów równie¿ w marynarce (np. w XVII wieku) a potem wrócono do pe³nych kul, gdy okaza³o siê ¿e kad³uby okrêtów staj± siê coraz mocniejsze i coraz czê¶ciej pociski (nawet z du¿ych dzia³) odbijaj± siê od nich?
granatów a i owszem u¿ywano. kul te¿. obu rodzajów pocisków równolegle. niemniej bodaj podczas wojny rosyjsko tureckiej (?? nie jestem pewien) rewolucyjne zastosowanie "elipsoidalnych pocisków bombowych" (wybuchowych) wyra¼nie przechyli³o szalê na rzecz Rosjan (wiêcej w: E.Kosiarz "Bitwy morskie" - b.b.b.b. dobra ksi±¿ka)
to tyle co potrafiê pwoeidzieæ. je¶li temat ciê interesuje to polecam:
L.Ratajczak "Historia wojskowo¶ci"
J.Sikorski "zarys historii wojskowo¶ci powszechnej do koñca XIX w."
"Artyleria i Rakiety" (zbiorowe) WMON
n oi oczywi¶cie wzmiankowanego wcze¶niej Kosiarza - daje radê...
papa
T.