Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: buty damskie pó¼ny XV
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Bienia
Nie weim czy ten temat gdzie¶ ju¿ jest... Nie znalaz³±m to pisze bigsmile2.gif

Potrzebuje POMOCY!!! Chce uszyæ sobie butki. Szuka³am wzorów w internecie, ale na ogó³ nigdzie nie jest napiasane z jakiego okresu prezentowane na zdjêciach butki pochodz±... a ja o datowaniu butów nie mam zielonego pojêcia icon_redface.gif
Odtwarzam mieszczañstwo pó¼ny XV (rok ok. 1480). Czy co¶ takiego by sie nadawa³o? Wysy³am za³±cznik i prosze o pomoc

z góry dziêkuje
Ania Kryska
Na podstawie publikacji ze znalezisk londyñskich twierdzê, ¿e s± to buty z koñca XIV w. Nie mam w tej chwili skanu, ale s³u¿ê podobnym wzorem, z tym ¿e na sprz±czkê, z tego samego okresu.
Bienia
Dziêki piêkne!!!
Ju¿ pomóg³ mi Martin (uk³on w Twoj± strone tracker.gif ) smile.gif To co zamie¶ci³a¶ równie¿ na pewno wykorzystam bigsmile2.gif

pozdrawiam
Bienia
EwKa
Jesli chodzi o cizmy ostronose damskie (i meskie) to w latach 80-90tych XVw. przezyly one swoj wielki "come back" w modzie niemieckiej i burgundzkiej.
W odroznieniu od cizem z XIVw. siegaja one do kostki. Ponizej kilka rycin Martina Schongauera.
Jesli wiec chcesz odtwarzac postac mieszczki, patrycjuszki lub szlachcianki nie musisz rezygnowac z marzen o ostronosych trzewiczkach:))))
Flavia
Te butki, datowane sa dok³adnie na 1300-1350, znalaz³am link do zdjêcia smile.gif :

http://www.birkatraders.com/shoes/latchetshoe.htm
Ania
Buty o których mowa wystêpuj± tak¿e po 1350. Znalezione w Warszawie wydatowane by³y bodaj¿e na koniec XIV wieku, przewijaj± siê te¿ w ikonografii z okresu pó¼niejszego ni¿ data 1350.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.