Wyczyta³em w³a¶nie, ¿e by³a to chyba najpopularniejsza gra w ¶redniowieczu, przynajmniej we Wroc³awiu. Niestety ksi±¿ka nie podawa³a ¿adnego dok³adniejszego opisu... Czy wie kto¶ mo¿e jakie by³y zasady?
Witam
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ kiedy w Polsce rozpowszechni³a siê gra w szachy (ewentualnie czy grano w nie w XIII wieku w naszym kraju)?
No wiêc wszystko jasne dziêki za pomoc.
Pozdrawiam
¦cibór
Poszukuje informacji na temat zasad ruchu bierek szachowych w XIII w.
Hmm, na pewno nie istnia³o jeszcze "bicie w przelocie" pionkiem. (wprowadzone w wieku XVI zdaje siê)
Szchownica w XIII wieku zyska³a ju¿ swój obecny dwubarwny wygl±d.
Nie by³o roszad, ani zmian pionków w figury po doj¶ciu na ostatni± liniê. (wprowadzono te zmiany w XV/XVI wieku)
Nazwy figur: hetman dawniej nazywa³ sie królewskim doradc±, a goniec - s³oniem.
Hetman do XV wieku porusza³ siê tylko o 1 pole i to tylko po skosach, wiêc by³ najs³absz± figur±, s³absz± nawet od króla.
Goniec mog³ ruszaæ siê o mniejsz± ilo¶æ pól, ale niestety nei wiem o ile i czy we wszystkich kierunkach, jak znajdê to, to dam znaæ...
W pewnym okresie zdaje siê, ¿e grano z wie¿ami umieszczonymi centralnie przed pionami, ale to chyba by³o wcze¶niej, a w XIII wieku ju¿ "normalnie" sta³y.
Postaram siê przys³aæ jaki¶ link jak co¶ w necie znajdê na ten temat wiêcej...
Rugiewit :-)
uszanowania i uk³ony
mam pytanie: skad czerpiesz info o XIII-wiecznych szachach? Szukam na ten temat jak najwiêcej wiadomo¶ci zarówno o wygl±dzie figur jak i zasadach gry. (ksi±¿ki? linki?).
z góry dziêkujê.
ó eRemithos
Kiedy¶ mia³em tak± ksi±¿eczkê "szachy dla pocz±tkuj±cych", czy "dla najm³odszych" i tam by³ wstêp z histori± szachów...
A poza tym w necie jest wiele stron które ogólnie opisuj± ewolucjê szachów do momentu ustalenia obowi±zuj±cych obecnie. Niestety s± to wszystko i w tej ksi±¿eczce i na stronach ogólniki a nie kompletny spis zasad.
Kompletne zasady by³y ponoæ spisane w ksiêdze z XII Bonus Socius.
http://perso.wanadoo.fr/bckg/english/bonus_socius.htm
Niestety na polskich albo angielskich stronach znalaz³em tylko teksty o tym, ¿e takie co¶ jest i ¿e jest przechowywane w jakiej¶ bibliotece we Francji.
Nawet nie wiem jak to wygl±da³o.
Jeszcze poszukam, pode¶lê linki do wszystkiego co znajdê.
W tamtym linku jest akurat o backgamon, ale na paru stronach pisano, ¿e w bonus socius by³y tak¿e a mo¿e przede wszystkim zasady szachów...
No i pomyli³em siê co do wieku, to z XIII wieku nie z XII, a przechowywana jest kopia...
(jak w linku)
http://www.chessarch.com/arch.shtml
http://www.chess-poster.com/english/chesma...e/chesmayne.htm
http://www.chesshistory.com/
http://www.probot.torun.pl/szachy/t7.html
http://www.gniewinosp.republika.pl/szachy/szachy.htm
http://www.sp5andrychow.iap.pl/szachy_an/historia.html
http://www.republika.pl/mosandomierz/szachy.html
No, to wrzuci³em jak leci linki do stron z histori± szachów i ten ostatni o znalezisku szachów w Polsce.
Je¶li znajdê gdzie¶ kompletne zasady tak¿e wrzucê, ale wydaje mi siê, ¿e kto¶ (nie jestem historykiem) musi siê udaæ do specjalistycznej biblioteki czy sk±d historycy bior± ¼ród³a...
Czy dysponuje ko¶ z was informacjami na temat wzorów tudzie¿ wygl±du figur szachowych jak i samej szachownicy w XVII wieku?? Obojêtnie jaki region europy. Z góry ¶licznie dziêkujê
CYTAT(Parufka @ 11:10 13.09.2008)
Czy dysponuje ko¶ z was informacjami na temat wzorów tudzie¿ wygl±du figur szachowych jak i samej szachownicy w XVII wieku?? Obojêtnie jaki region europy. Z góry ¶licznie dziêkujê
W sumie ciezko znalezc cos konkretnego na necie...
Tu masz jednego -
http://scriptorsenex.blogspot.com/2008/02/mobile-queen.htmlAle tu juz cos bardziej konkretnego:
http://www.chess-theory.com/encprd03875_ch...ebates_arts.php
Potrzebuje informacji na temat gry w ko¶ci w XVI/XVII w.- rodzaje gier, zasady etc. etc. Bêdê wdziêczny za pomoc.
Pozdrawiam.
Dopisuje siê do pytania wiêc je¿eli kto¶ bêdzie co¶ s³aæ po privach to poproszê te¿ do mnie.
Vol. leg.3 str 53, rok 1611 (s³ownictwo wg autora wypisu)
"Kupcy z ró¿nych ma³ych towarów chodz±cy skrzyneczk±, wymy¶lili Farynê, po jarmarkach, odpustach, j± og³aszali: kto 2 lub 4 miotaj±c kosteczki, mia³ dwójki, czwórki, pi±tki, wedle rejestru co¶ wygrywa³, kto asy lub inaczej szóstki rzecz wiekszej warto¶ci, nieparzysta liczba przegrywa³a. - Wkupuj±cy siê p³aci³ zawsze, tak wiêc kupiec na ilo¶ci graj±cych, i po po³owie rzuceñ zyskiwa³, dobrze sprzeda³ swój towar."
"Gr± kmiotków sa proste kostki z nó¿ek cielêcych okr±g³awe, ma³e, na piasek rzucone, a sposób ich padniêcia p³asko albo kantem, daje wygran± lub przegran±."
"Krebs- gra azardowa w kosci. Dwie kosteczki sze¶ciogranne z kubka wyrzuca an stó³, wiêkszo¶æ oczek wygran± stanowi."
Rodzaje kostek:
1. "by³y o sze¶ciu polach, lecz wierzchnie i dolnie ¿adnych nie mialy znaków, bocznie za¶ jedno oko, dwa, trzy i krzy¿yk czyli oznaka 10, kto czterema kostkami takiemi rzuci³ wiêksz± liczbê, ten wygra³, kto mniejsz± przegra³, gdy cztery bia³e lub cztery krzy¿yki pad³y same be¿ ¿adnej jedno¶ci, podwójnie przegrywa³."
2. "Inny rodzaj kostek mia³ na jednej stronie oko, czyli es, tus, na drugiej dwa ambo, na trzeciej trójkê dryja, czwórkê quater, pi±tkê cynek i szóstkê zes" (Opaliñskiego satyry)
i na dodatek a'la ko¶ciana gra "Pliszki":
"Do¶æ na to dwa drewienka z rózgi brzozowej uciaæ na pó³ cala d³ugie, i roz³upaæ je na dwoje, rzucano je po kolei z rêki na stó³; kto rzuci³ do pary, dwie na p³ask± stronê dwie na okr±g³±, wygrywa³; kto wszystki na jedn± stronê, bra³ stawkê podwójn±; kiedy trzy by³y jednostajne, czwarta inna, nic mu siê niedosta³o i jeszcze p³aci³, Gra to by³a ulubiona pokojowców i s³u¿alców"
Pozdrawiam
Krzysztof
Co do szachów - najlepiej co do XIII w. opierac sie na naszych z sandomierza. ALe ju¿ co do popularno¶ci samej gry w ¶redniowieczu tu mo¿na dyskutowac. Jeszcze raz powtórzê - na konferencji po¶wiêconej grom planszowym (równiez historycznym) w kiwetniu tego roku w Lizbonie zaprezentowano teoriê o bardzo s³abej popularno¶ci tej¿e gry w XIII i XIV w. Teorê przedstawi³ Arie van der Stoep (University of Leiden). Bazowa³ na badaniach swoich i angielskich lingwistycznych i kulturowych, analizuj±c dziesi±tki ¼róde³ z pólnocnej frabcji, niderlandów i anglii - zespo³owi temu wychodzi ewidentnie to, i¿ najbardziej popularnymi grami by³y: alquerque, backgammon, warcaby i .... dalej... dalej... szachy. Szachy - jako rozrywka do której najlepiej sie przynawac (moda na "ekskluzywno¶c"), ale w które niekoniecznie siê umia³o grac.
Czyli tak jak i dzisiaj...
zak³adaj±c, ¿e znaæ zasady podstawowe to jedno, a umieæ graæ to co innego.
Poszukuje rodzajów gier w ko¶ci, na pocz±tku XV w.
Chodzi mi raczej o takie gry w które grywa³o ch³opstwo lub ubogie mieszczañstwo wszelakich jarmarkach lub festynach.
A tak¿e, jak w tych czasach oszukiwano i majstrowano przy ko¶ciach.
Pozdrawiam
Co do ko¶ci - nie u¿ywano w wypadku oszukiwania idealnego szescianu, to co mamy z tego okresu w Elblagu to leciutko wyd³u¿one boki (czyli troszkê bardziej prostopad³o¶cian, ale minimalnie). Troszkê pó¼niejsza kostka ma wykrêcany bok (z oznaczeniem 4) i pusty ¶rodek...
A swoj± droga to chyba bym nie zechcia³ z Toba zagrac w ko¶ci... na dzieñ dobry pytanie o sposoby oszukiwania :P
Tak tylko z ciekawo¶ci zapyta³em o to oszukiwanie.
W sumie (bez obrazy) ja te¿ bym z tob± nie zagra³, skoro wiesz jak majstrowaæ przy ko¶ciach ;P
Najbardziej zale¿a³o mi na regu³ach gry.
Nigdy jeszcze dot±d nie oszukiwa³am (wszystko przede mn±) i jako osoba totalnie nieu¶wiadomiona proszê o instrukcjê. Co to jest wykrêcany bok i jak wygl±da jego zastosowanie? Has³o kojarzy mi siê wy³±cznie z kostk± Rubika i niczego innego nie potrafiê sobie wyobraziæ.
Nie wiem równie¿ jak wp³ywa na grê manewr u¿ywania sze¶cianu innego ni¿ idealny. Czy chodzi o to, ¿e - jak mi siê wydaje - zachodzi wiêksze prawdopodobieñstwo upadniêcia kostki na tê szersz± stronê? Ale je¶li tak jest, nie trzeba byæ nawet specjalnie uwa¿nym, by wykryæ nieprawid³owo¶ci w budowie.
Czy prezentowane poni¿ej zabytki s± "oszukane" przez fakt swojej pod³u¿no¶ci? To by chyba by³o za ³atwe, zreszt± oczka rozplanowa³abym inaczej...
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikA teraz deser. My¶lê, ¿e zmobilizuje on czê¶æ Frehowiczów do intensywnych poszukiwañ ¶redniowiecznych zasad gry. Spójrzcie na przedstawione poni¿ej ilustracje i na czê¶ci przyodziewku w rêkach w³a¶cicieli, b±d¼ te¿ walaj±ce siê dooko³a...
To s± ko¶ci rozbierane! ;)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Jak powrócê po ¶wiêtach do pracy to postaram siê wrzuci info o tej kostce z wykrêcanym bokiem. A co do kostek, te na zdjeciach to ewidentne fa³szerstwo i kazdy by siê po³apa³. A co do elbl, to sa minimalne róznice w wielko¶ci boków, ale jak sie bêda zachowywac te ko¶ci dok³adnie to bêde sprawdza³ do¶wiadczalnie za jaki¶ czas, jak mi Dzia³ archeo zezwoli na eklsperyment. Z ich info wiem, ¿e podobno wypada 6 czê¶ciej ni¿ w zwyk³ych. aLe na jakiej podstawie s±dz± to niestety nie wiem.
CYTAT(Gloria @ 23:46 26.12.2008)
To s± ko¶ci rozbierane! ;)
W In taberna jest te¿ mowa o tym (jeden przegra wszystkie szaty). Widocznie czê¶ci odzienia mia³y tak± warto¶æ (i nikt nie czu³ wstrêtu przed noszeniem cudzych rêkawiczek czy kaptura), ¿e u¿ywano ich zamiast waluty, której jak wiadomo czasami mo¿na po prostu nie mieæ.
CYTAT
aA co do kostek, te na zdjeciach to ewidentne fa³szerstwo i kazdy by siê po³apa³.
Hm, w takim razie w³a¶ciciel tych niemi³osiernych egzemplarzy powy¿ej musia³ jednak liczyæ na du¿o szczê¶cia... ;)
CYTAT
A co do elbl, to sa minimalne róznice w wielko¶ci boków, ale jak sie bêda zachowywac te ko¶ci dok³adnie to bêde sprawdza³ do¶wiadczalnie za jaki¶ czas, jak mi Dzia³ archeo zezwoli na eklsperyment. Z ich info wiem, ¿e podobno wypada 6 czê¶ciej ni¿ w zwyk³ych. aLe na jakiej podstawie s±dz± to niestety nie wiem.
Nie dysponujê oszukan± kostk± (choæ dla dobra archeologii do¶wiadczalnej mogê ulepiæ z plasteliny:)), ale wydaje mi siê, i¿ szerszy bok powinien mieæ przewagê nad wê¿szym ze wzglêdów czysto grawitacyjnych. W takim razie wê¿sze boki pozostawi³abym, dwójce i jedynce (chyba ¿e jest jaka¶ sztywna zasada rozmieszczania oczek?), za¶ prawdopodobieñstwo wypadniêcia szóstki na górze wzmocni³abym czyni±c przeciwleg³y jej bok najciê¿szym. St±d pewnie wewnêtrzna pustota i ró¿na grubo¶æ ¶cianek - dobrze kombinujê?
Jest tylko jeden szkopu³: podczas partyjki wszyscy gracze u¿ywaj± chyba tego samego oprzyrz±dowania. Gdyby wiêc prawdopodobieñstwo wyrzucenia szóstki wynika³o wy³±cznie z budowy kostki i nie wymaga³o dodatkowych umiejêtno¶ci od wtajemniczonego w³a¶ciciela, chyba wszyscy wyrzucaliby szóstki?
Ja mam kostki ko¶ciane, z ca³ym szacunkiem dla ¶wietnej pracy rzemie¶lnika s± krzywe jak cholera, niemniej jednak s± w miarê rzetelne, tzn na jednej rzeczywi¶cie nieco czê¶ciej wypada 4 ale nie na tyle, by mia³o to wp³yw na emocje p³yn±ce z gry. Tak czy siak wynika z tego, ¿e aby ko¶æ by³a na tyle nieregularnym "sze¶cianem" by z tego cokolwiek wynika³o musia³aby byæ niemal panoramiczna tak jak te na zdjêciu Glorii. Aby solidnie oszukaæ ko¶æ trzeba by chyba zaingerowaæ jako¶ w gêsto¶æ materia³u tak, by ró¿nica ciê¿aru by³a wyra¼na bez wyra¼nego zaznaczenia tego w wymiarach. Mo¿e prawdziwy maestro szulerstwa potrafi³ wyd³ubaæ ko¶æ z takiego fragmentu ko¶ci zwierzêcej, gdzie istota zbita przechodzi w istotê g±bczast±, tym samym trac±c stopniowo gêsto¶æ. Ciekawe, czy kto¶ bada³ znaleziska pod tym wzglêdem. Albo mo¿e jest metoda na nalanie do ¶rodka o³owiu i zaklajstrowanie wszystkiego z powrotem?
Na pewno jest metoda, bo przecie¿ nie jest problemem wbiæ ig³ê w miejscu gdzie potem bêdzie zaznaczone oczko (¿eby nie by³o widaæ ¶ladu) na ¶ci¶le okre¶lon± g³êboko¶æ i wprowadziæ trochê czego¶ ciê¿szego. Odk±d oczka s± wype³niane barwnikiem, wywa¿enie takie odbywa siê za pomoc± l¿ejszego i ciê¿szego wype³nienia oczek (o³ów). Ten kto o tym wie, mo¿e sprytnie to wykorzystaæ.
Natomiast sama ko¶lawo¶æ kostek, jaka by nie by³a, nie powinna wp³ywaæ na wyniki gry. W koñcu to wszystko jedno, czy prawdopodobieñstwo wyrzucenia szóstki wynosi 1/6, czy mo¿e a¿ 1/4 albo tylko 1/10, poniewa¿ jest ono takie samo dla ka¿dego z graczy. Ko¶lawo¶æ nie jest "ukryta", widzi j± ka¿dy, wiêc nie stanowi metody na oszukiwanie w grze.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.