Trafi³em na stronke z opisem ksi±¿ki "Ciêcia prawdziw± szabl±" Zab³ockiego, wiecie mo¿e czy toto ma jak±¶ warto¶æ je¿eli idzie o naukê walki szabl±?
Ksiazka ta jst swietna pod wzgledem tablic z szablami przerysownych, zwymiarowanych oraz opisanych. Zawierat 114 szabel wiec jest encyklopedia o tej broni
Do tego opisne sa rodzaje szabel oraz ich budowa czesc o szermierce szabla jest dosc mala.
Witaj.
To chyba jedyna spo¶ród w miarê ogólnie dostêpnych ksi±¿ek, gdzie mo¿esz wierzyæ w ka¿de napisane s³owo. Koncentrat 100%.
no to mi³o to jesczt tylko egzaemplarz znale¼æ dysponuje mo¿e kto¶ scanem? bo czê¶æ o szermierce i kilka rysunków znalaz³em na stronie angielskiej i sie zainteresowa³em:)
CYTAT(Sentinel)
no to mi³o to jesczt tylko egzaemplarz znale¼æ dysponuje mo¿e kto¶ scanem? bo czê¶æ o szermierce i kilka rysunków znalaz³em na stronie angielskiej i sie zainteresowa³em:)
bywaj± na Allegro orgina³y w ró¿nym stanie ale osi±gaj± zwykle ceny kosmiczne jak na studenck± kieszeñ :-) (~100z³)
Szacunek wszystkim!
O ile dobrze pamiêtam, to mam tê ksi±¿kê (a przynajmniej mia³em kilka lat temu
). Sprawdzê, a zainteresowanych proszê o kontakt na priva lub gg .
Je¿eli chodzi o skan, to (pomijaj±c kwestiê praw autorskich
) da siê zrobiæ, szczególnie gdyby chodzi³o o ciekawsze fragmenty.
dwudniowe poszukiwania po w miarê dostêpnych k±tach nie da³y rezultatu.
Przepraszam wiêc, ale w najbli¿szej przysz³o¶ci tej ksi±¿ki nie znajdê - konieczna wyprawa w niedostêpne regiony.
Dam znaæ, jak wszystko przeszukam - mo¿e siê (niestety) okazaæ, ¿e ju¿ jej nie mam (czytaj: rodzinka wyprowadzi³a...
)
Temat "trochê" stary, ale potrzebujê tej ksi±¿ki w wersji elektronicznej. Proszê kogo¶ posiadaj±cego ksi±¿kê w takiej formie o kontakt [PW].
Z góry dziêki.
NIEAKTUALNE
CYTAT(ate1990 @ 18:20 18.02.2009)
Temat "trochê" stary, ale potrzebujê tej ksi±¿ki w wersji elektronicznej. Proszê kogo¶ posiadaj±cego ksi±¿kê w takiej formie o kontakt [PW].
Z góry dziêki.
Podbijam odpowied¼ Pana z góry. Tak¿e jestem bardzo zainteresowany ksi±¿k± w wersji elektronicznej lub chocia¿by skanami szabel opisanych w tej ksi±¿ce. Fakt faktem cena jest kosmiczna, przynajmniej jak dla mnie
Wiêc siê panowie odezwijcie do p. Wojciecha Zab³ockiego i spytajcie siê, czy ksi±¿kê mo¿ecie skopiowaæ. Chyba, ¿e chcecie byæ uwa¿ani za ludzi, którzy wol± okra¶æ wielkiego szermierza zamiast pofatygowaæ siê do najbli¿szej biblioteki.
CYTAT(Brat £ukasz @ 10:26 03.05.2009)
Wiêc siê panowie odezwijcie do p. Wojciecha Zab³ockiego i spytajcie siê, czy ksi±¿kê mo¿ecie skopiowaæ. Chyba, ¿e chcecie byæ uwa¿ani za ludzi, którzy wol± okra¶æ wielkiego szermierza zamiast pofatygowaæ siê do najbli¿szej biblioteki.
Witam
Nikogo nie mam zamiaru 'okradaæ' jak to pan uj±³. Do biblioteki chodzê do¶æ czêsto, po prostu w mojej ma³ej mie¶cinie jest kilka bibliotek, jednak w ¿adnej nie ma wy¿ej wymienionej ksi±¿ki pana W. Zab³ockiego. Poszukujê jedynie opisów szabel jakie przedstawi³ pan Zab³ocki w swojej ksi±¿ce, wiêc w nie zamierzam zabieraæ czasu i go fatygowaæ. Mia³em nadzieje, ¿e kto¶ poratuje skanami, a nie bêdzie karci³.
Swoj± drog± ciekawe czy pan znajduje wszystkie, nawet trudniejsze do znalezienia pozycje w bibliotece i w ogóle nie korzysta z ksi±¿ek w postaci skanów lub pdf'ów?
Pozdrawiam
CYTAT
Witam
Nikogo nie mam zamiaru 'okradaæ' jak to pan uj±³. Do biblioteki chodzê do¶æ czêsto, po prostu w mojej ma³ej mie¶cinie jest kilka bibliotek, jednak w ¿adnej nie ma wy¿ej wymienionej ksi±¿ki pana W. Zab³ockiego. Poszukujê jedynie opisów szabel jakie przedstawi³ pan Zab³ocki w swojej ksi±¿ce, wiêc w nie zamierzam zabieraæ czasu i go fatygowaæ. Mia³em nadzieje, ¿e kto¶ poratuje skanami, a nie bêdzie karci³.
Swoj± drog± ciekawe czy pan znajduje wszystkie, nawet trudniejsze do znalezienia pozycje w bibliotece i w ogóle nie korzysta z ksi±¿ek w postaci skanów lub pdf'ów?
Pozdrawiam
Zaspakajaj±c pañsk± ciekawo¶æ tak, korzystam z bibliotek i w tym celu zdarza mi siê opuszczaæ rodzinn± mie¶cinê (i to ca³kiem czêsto),za¶ je¿eli jakie¶ pozycje dostêpne s± w formie pdf to dziwnym trafem prawa autorskie do nich wygas³y lub sta³o siê to za zgod± autora.
Klasyczna mentalno¶æ z³odziejska - nie mam czego¶ a jest mi to potrzebne (chcia³bym mieæ), nie mam na to, wiêc zamiast usk³adaæ, poszukaæ, poczekaæ a¿ bêdzie tañsze na allegro, czy te¿ post±pic zogdnie z przepisami i zwróciæ siê do autora - skopiujê...
Szczerze mówi±c, jaka¶ dobra dusza z administracji forum powinna usun±æ posty w których Szanowni Panowie pisz± sobie jak to chêtnie by wys³ali czy to otrzymali producta sceleris....
Witam,
Faktycznie ma pan racjê u¿ywanie czyich¶ tekstów bez ich wiedzy jest niezgodne z prawem. To jest bezsprzeczne.
Nie zamierzam siê k³óciæ o to czy posty powinny byæ usuniête etc. oraz nie zamierzam tym bardziej braæ udzia³u w tej dyskusji, poniewa¿ ksi±¿kê naby³em w antykwariacie za bardzo 'przyzwoite' pieni±dze
Pozdrawiam
CYTAT(Brat £ukasz @ 16:46 03.05.2009)
Zaspakajaj±c pañsk± ciekawo¶æ tak, korzystam z bibliotek i w tym celu zdarza mi siê opuszczaæ rodzinn± mie¶cinê (i to ca³kiem czêsto),za¶ je¿eli jakie¶ pozycje dostêpne s± w formie pdf to dziwnym trafem prawa autorskie do nich wygas³y lub sta³o siê to za zgod± autora.
Szczerze mówi±c, jaka¶ dobra dusza z administracji forum powinna usun±æ posty w których Szanowni Panowie pisz± sobie jak to chêtnie by wys³ali czy to otrzymali producta sceleris....
Nie przesadzajmy, niestety ale ww pozycja nie by³a ponownie wydana, w przeciwnym wypadku ludzie nie prosiliby o skany na forum (mam nadziejê) i pomijam fakt, ¿e przeskanowanie ca³ej ksi±¿ki zajmie trochê czasu, dlatego ja by³am nieczu³a na tê akurat po¶bê.
Osobi¶cie uda³o mi siê kupiæ Ciêcia prawdziwa szabl± na allegro po okazyjnej cenie 60 z³ (w tej chwili cena dochdzi do 200 pln i wielu ludzi nie staæ na jej zakup, dlatego jest zrozumia³e ¿e szukaj± tej pozycji na ró¿ne sposoby). W ka¿ym razie ja nie mam ¿adych obiekcji do po¿yczenia jej na kilka tygodni (nie obchodzi mnie czy po¿yczaj±cy bêdzie j± kserowaæ czy tylko przeczyta, to jego sprawa). Muszê mieæ tylko pewno¶æ, ¿e ksi±¿ka do mnie wróci, czyli mo¿e j± po¿yczyc ka¿dy, kto regularnie dra³uje na trening szermierki, bo wiem gdzie go potem ¶cigaæ
).
Zreszta podobny problem jest z ksi±¿k± Mañkowskiego, któr± ciê¿ko namierzyæ gdziekolwiek. I szkoda ¿e przez to jest niedostepna, bo moglibysmy materia³ z niej przeæwiczyæ na treningach.
CYTAT(mblade @ 09:57 04.05.2009)
Nie przesadzajmy, niestety ale ww pozycja nie by³a ponownie wydana, w przeciwnym wypadku ludzie nie prosiliby o skany na forum (mam nadziejê) i pomijam fakt, ¿e przeskanowanie ca³ej ksi±¿ki zajmie trochê czasu, dlatego ja akurat by³am nieczu³a na tê akurat po¶bê.
Osobi¶cie uda³o mi siê kupiæ Ciêcia prawdziwa szabl± na allegro po okazyjnej cenie 60 z³ (w tej chwili cena dochdzi do 200 pln i wielu ludzi nie staæ na jej zakup, dlatego jest zrozumia³e ¿e szukaj± tej pozycji na ró¿ne sposoby). W ka¿ym razie ja nie mam ¿adych obiekcji do po¿yczenia jej na kilka tygodni (nie obchodzi mnie czy po¿yczaj±cy bêdzie j± kserowaæ czy tylko przeczyta, to jego sprawa). Muszê mieæ tylko pewno¶æ, ¿e ksi±¿ka do mnie wróci, czyli mo¿e j± po¿yczyc ka¿dy, kto regularnie dra³uje na trening szermierki, bo wiem gdzie go potem ¶cigaæ
).
Zreszta podobny problem jest z ksi±¿k± Mañkowskiego, któr± ciê¿ko namierzyæ gdziekolwiek. I szkoda ¿e przez to jest niedostepna, bo moglibysmy materia³ z niej przeæwiczyæ na treningach.
No bez jaj...20.000 egzemplarzy to spory nak³ad. Po¿yczenie ksi±zki a kopiowanie jej to dwie ró¿ne rzeczy...wydaje mi siê, ¿e nie nadajemy na podobnych falach...a Mañkowskiego i wielu innych posiadam
, wiêc zapraszam do mnie szanown± kole¿ankê
(chocia¿ jestem ju¿ na emeryturze)
CYTAT(mblade @ 13:57 04.05.2009)
Osobi¶cie uda³o mi siê kupiæ Ciêcia prawdziwa szabl± na allegro po okazyjnej cenie 60 z³ (w tej chwili cena dochdzi do 200 pln i wielu ludzi nie staæ na jej zakup, dlatego jest zrozumia³e ¿e szukaj± tej pozycji na ró¿ne sposoby).
I pomy¶leæ, ¿e jakie¶ 15 lat temu mo¿na by³o t± ksi±¿kê kupiæ w tanich ksiêgarniach
Swoj± drog± - mo¿e i nak³ad mia³ 20 tys. egzemplarzy ale zastanawia mnie ile niesprzedanych ksi±¿ek posz³o na przemia³...
Nie, nie o to.
Raczej o to:
http://www.swistak.pl/a3974667,Ciecia-praw...blocki-89-.htmlDu¿o z Zab³ockiego czerpie Kwa¶niewicz w swoich "Dziejach szabli w Polsce" (jest jeszcze dostêpna w ksiêgarniach netowych, np. tu:
http://www.poczytaj.pl/103191 a cena jest niezaporowa).
Ksi±¿ka zosta³a wydana ponad 20 lat temu przez ju¿ nie istniej±ce wydawnictwo „Sport i Turystyka”.
Tzw. szczotka ksi±¿ki zosta³a gdzie¶ zagubiona i jest nie do odtworzenia - st±d dzi¶ nie ma ju¿ szans na jej nowe wydanie.
Sam Mistrz Zab³ocki jest dzi¶ ju¿ starszym cz³owiekiem i nie planuje jej odtwarzania.
Anegdotycznie jedyny posiadany przez niego egzemplarz dosta³ ode mnie przy okazji jakiego¶ tam jubileuszu.
Pyta³em Mistrza (razem æwiczymy od wielu lat) i wiem ¿e nie ma nic przeciwko nie komercyjnemu kopiowaniu swojej ksi±¿ki.
Krzak
Tzw. szczotka ksi±¿ki zosta³a gdzie¶ zagubiona i jest nie do odtworzenia - st±d dzi¶ nie ma ju¿ szans na jej nowe wydanie.
Nie ma problemu, albowiem reprinty robi siê z fotografii.
Pyta³em Mistrza (razem æwiczymy od wielu lat) i wiem ¿e nie ma nic przeciwko nie komercyjnemu kopiowaniu swojej ksi±¿ki.
To mi³o, ale sam musi to gdzie¶ o¶wiadczyæ, bo inaczej siê nie da, tzn. przez po¶rednika
Przypomnê tylko, ¿e wystarczy zostaæ mecenasem Freha, wtedy w.w. i wiele innych pozycji stanie siê osi±galnymi.
Do ut des, czyli nie pytaj co Freha mo¿e zrobiæ dla ciebie, ale co ty mo¿esz uczyniæ dla niej...
Rabiega
Oczywi¶cie pomogê ka¿demu kto bêdzie chcia³ uzyskaæ tak± zgodê
Witam
Troche smieszna dyskusja.
Moze wloze kij w mrowisko.......kiedys kosciol w ogole ograniczal dostep do wiedzy bo ciemnota latwo manipulowac.
Jak ktos chce to niech napisze na priva to mu mailem przesle ksiazke, tylko, ze to duzy plik.
Dla tych co sie beda chcieli czepiac to powiem ze ksiazke zakupilem legalnie na allegro a znalezienie na necie wersji elektronicznej zajelo mi doslownie pol godziny.
Nie podam zrodla bo nadgorliwi gotowi poleciec na prokurature.
Zastanowcie sie chyba lepiej dla odtworstwa bedzie jak ktos zrobi pozadna kopie szabli z opisu niz z plakatu "Ogniem i Mieczem". Tym bardziej. ze autor nie ma nic przeciwko kopiowaniu.
Mode offtop on.CYTAT(igorusis @ 09:45 22.05.2009)
kiedys kosciol w ogole ograniczal dostep do wiedzy bo ciemnota latwo manipulowac.
Kiedy?
I o który konkretny budynek chodzi?
Mode offtop off.
Ksi±¿kê zakupi³em równie¿ legalnie
, na stoisku z literatur± do sportów walki. Za ca³e 36 zete³pe, przy czym by³o to ju¿ jakie¶ 5 lat temu. Jestem troche zaskoczony tym skokiem cenowym, ale historia ze szczotk± wiele t³umaczy. Posiadam tak¿e pdf, którym chêtnie siê podzielê je¶li potrzeba. Mam nadziejê, ¿e ta deklaracja nie wywo³a nag³ego ataku praworz±dno¶ci osobników o charyzmie wzorowego obywatela NRD
W³a¶nie pojawi³a siê nowa ksi±¿ka Zab³ockiego "Szable ¶wiata" która tak naprawdê jest rozszerzon± wersj± "Ciêcia prawdziw± szabl±" Wzbogaceniu uleg³a zarówno czê¶æ po¶wiêcona analizie dzia³añ szermierczych, analizie konstrukcyjnej jak te¿ dodano nowe szable oraz pa³asze i koncerze. Wydanie jest w formacie A4, grafiki maj± od nowa na³o¿one wymiarowanie. pozycja obowi±zkowa dla ka¿dego szermierza ;D a koszt te¿ do przyjêcia: 59 zeta
Korci³o mnie, ¿eby kupiæ, ale - chocia¿ cena jak najbardziej do przyjêcia - to dla mnie pozycj± bardziej obowi±zkow± jest porz±dna rêkawica. ;)
Allo allo
Arku, gdyby¶ by³ w PKOL-u na promocji, miaby¶ za 50z³ (sklepowa cena 59) . z dedykacj± gratis.
Czê¶æ obecnych bra³a po kilka egzemplarzy - ciekawe kiedy pojawi± siê na Allegro.
http://www.muzeumsportu.waw.pl/wystawy-i-w...o-szable-swiataNajlepszego, AM.
Szkoda, ze nie widzia³em o tej promocji w PKOL-u bo bym siê przeszed³
Ciêcia prawdziw± szabl± znajdziecie obok innych przydatnych rzeczy na moim chomiku w dziale Bronioznawstwo.
http://chomikuj.pl/FiolnirI taki ma³y OT:
Co do piracenia, praw autorskich etc. to sorki ale jestem nieub³aganym przeciwnikiem i zawsze nim by³em bo one s³u¿± tylko temu aby zatrzymaæ rozwój. OK - mo¿na siê szarpn±æ na kupienie kilku ksi±¿ek, ale aby zrozumieæ temat w pe³ni to nie wystarczy. Do tego trzeba kilkudziesiêciu, kilkuset czasem kilku tysiêcy ¼róde³ (a nie daj bo¿e jak kto¶ ma 2-3 zainteresowania...). I sorki ale gdyby nie Internet to ca³a rekonstrukcja by le¿a³a i kwicza³a. Ruch rycerski zbudowany jest na Internecie i piraceniu. Jest tu ktokolwiek kto nie korzysta z takich pozycji? Je¶li tak to zazdroszczê - funduszy, wolnego czasu i miejsca aby to wszystko trzymaæ, z drugiej za¶ strony cierpliwo¶ci i anachronicznego przywi±zania do przewalania stert tomiszczy gdy siê chce co¶ znale¼æ zamiast u¿ycia opcji wyszukania... Inna sprawa to taka, ze na pisaniu ksi±¿ek zarobiæ siê nie da je¶li kto¶ nie jest akurat Sapkowskim czy inn± Rowling. Ksi±¿ki specjalistyczne siê pisze jako hobby, dla szpanu albo jako dzia³alno¶æ naukow±. Ten kto na nich faktycznie zarabia to wydawca, ten za¶ w dobie ksi±¿ki elektronicznej zwyczajnie jest niepotrzebny. Prawa autorskie to korporacyjny wymys³ s³u¿±cy korporacyjnym interesom. Nie dajcie sobie wmówiæ, ¿e p³ac±c za ksi±¿kê kilkadziesi±t z³ wspomagacie autora bo to brednia.
Pozdro
Fiolnir
Jestem autorem (ma³ym autorkiem malutkich wypocinek nie ¿adna korporacyjna k... )
- p i erdolisz brednie i propagujesz wybielanie ordynarnego z³odziejstwa. Lewacko¶c tego rodzaju koñczy walkê o postêp w na budowaniu gu³agów i Auszwic. Czerwonym ¦winiom stanowcze nie. Mój wysi³ek , mój chleb, moja w³asno¶æ, moja decyzja na jakich zasadach jej dopuszczam.
Panowie jak chcecie rozmawiac o tym dalej to na privie bo tytul tego tematu brzmi "Zablocki i szabla?".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.