Pytanko mam takie: jak wygl±da³ rycerz z terenów pomorza z XII-XIII wieku? Czy s± jakie¶ opracowania, ryciny, dokumentacje na ten temat? Dziêkuje ka¿demu, który choæ trochê mi pomo¿e.
Witam.
Nie jestem zbytnio obeznany w tych kategoriach, ale wydaje mi siê ¿e tradycyjnie jak na te wieki, czyli he³m normandzki, pe³na kolczuga, tunika na to , tarcza migda³owa lub trójk±tna.
Przede wszystkim ró¿nica pomiêdzy XII -a XIII w - na pocz±tku XIII pojawiaj± siê na terenach dzisiejszej Polski pierwsze he³my garnczkowe a w XII jeszcze panowa³ norman z nosalem i szyszaki. Poza tym w XIII w upowszechni³ sie miecz no i kolczugi. Zmiany nast±pi³y te¿ w tarczach.
A co myslicie o sz³omie wielkopolskim takim jak w ofercie Mardinusa? A pe³na kolczuga znaczy siê kolczuga z rêkawami do nadgarstka i d³uga gdzie¶ za kolano? PS: sorka za pomy³ke; trzeba bylo ten temat umie¶ciæ w dziale uzbrojenie-pomyli³o mi siê....
D³uga kolczuga, to chodzi³o mi o tak± z rêkawicami które s± bezpo¶rednio po³±czone z rêkawami. I na dó³ d³uga do oko³o kolan, nie znam siê najlepiej na tym bo jestem jeszcze MROKOWCEM
, podzieli³em siê z tob± wszystkim co wiem an ten temat
Pozdrawiam
CYTAT
podzieli³em siê z tob± wszystkim co wiem an ten temat
I chwa³a tobie za to. Te¿ my¶la³em o kolczudze z rêkawami przechodz±cymi w rêkawice
.
Proponujê by¶ poogl±da³ zdjêcia z tegorocznej I³¿y i manewrów XIII wiecznych na Bagrittonie.
Warto zajrzeæ do ksi±¿ki Piotra ¦wi±tkiewicza: Uzbrojenie wczesnosredniwoieczne z Pomorza Zachodniego. Tam s± przedstawione znaleziska oraz ogólny rys przemian uzbrojenia. W skrrócie autor wyobra¿a sobie to tak: od po³owy XII wieku rycerz zachodniopomorski zaczyna pos³ugiwaæ siê mieczem o dyskoidalnej g³owicy, od XI wieku znane s± groty w³óczni o masywnym ostrzu, jak swiadczy znalezisko ze Szczecina u¿ywano tarczy migda³owatej. Po¶waidczaj± to ¼ród³± ikonograficzne jak np pieczêæ Bogus³±wa I z 1170 roku gdzie wyobra¿ono rycerza z mieczem w he³mie normañskim w d³ugiej kolczudze do kolan z tarcz± trójk±tn± b±d¼ ¶ciêtym migda³em. O 60 lat pó¼niejsza pieczêæ Barnima I pokazuje je¼d¼ca z du¿± trójk±tn± tarcz± o prosto ¶ciêtej górnej krawêdzi, w he³mie garnczkowym. Wydaje siê wiec ze mamy tutaj do czynienia z klasyczn± dla Europy Zachodniej ewolucj± uzbrojenia
A szyszaki w XII wieku. Sk±d takie informacje panowie? Bez przesady
Szyszaki mo¿na datowaæ w ramach X-XI wieku, ma³o prawdopodobne aby pó¼niej (na ziemiach polskich oczywi¶cie)
mam pytanie, choc troche odbijajace od tematu bo dotyczy wczesniejszych jeszcze poganskich wojów z pomorza ale spytam bo nie chce mi sie zak³adac nowego tematu mianowicie czy jakis pomorzanin powiedzmy jakas tamtejsza szycha mog³ chodzic z sz³omem wielkopolskim na³o¿onym na baniak?
Mo¿na przyj±æ, ¿e szyszaki pojawiaj± siê w drugiej po³owie wieku X, trwaj± przez wiek XI i siêgaj± do pocz±tków w. XII Jak wiadomo owa cena broñ by³a przekazywana z pokolenia na pokolenie wiêc nie wykluczone jest, ¿e napotkaæ mo¿na j± jeszcze by³o za pocz±tków wieku XII.
Pozdrawiam
Krogulec
Dzieñdobry!
Czesio dosta³ od Pani Fra³ ksi±¿kê: "Ksi±¿êta Pomorza Zachodniego na Pieczêciach. Wizerunek rycerski" Dariusza Wybranowskiego. Ma¶lana mówi, ¿e tam znajdziesz odpowiedzi.
Papa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.