Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Znaki pu³ków i chor±gwi.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
johnkelly
Poszukujê informacji na temat oznaczeñ, barw i sztandarów oddzia³ów wojskowych z XVI i XVII wieku. Bêdê wdziêczny za wszelkie linki i tytu³y ksi±¿ek traktuj±ce o w/w temacie.
pepson
tu cos jest
info
johnkelly
CYTAT(pepson)
tu cos jest  
info

Kto¶ mo¿e potwierdziæ zawarto¶æ merytoryczn± tej strony? W tekscie jest mowa o latach 16?? i 17?? natomiast flaga numer 17 ma or³a co do którego ¿y³em w ¶wiadomo¶ci i¿ pochodzi z IIRP.
Lestek
Wydaje mi sie ze autor odtwarzal te flagi z opisow i dlatego wzial wspolczesnego orla, pisze on ze nawet nie jest pewien czy flaga nr 17 byla czerwona czy czarna
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Na poczatek proponuje ospraye.

U Jacka Gutowskiego w "Uzbrojeniu Tatarów" sa chor±gwie tatarskie.

Poza tym polecam XVII wieczne p³ótna: Rolkê Sztokcholmsk±, Bitwê pod Kircholmem, Bitwê pod K³uszynem, etc.
SAMUEL77
Pod jakimi chor±gwiami stawa³o w bitwach pospolite ruszenie?
Czy to mog³y byc chor±gwie ich ziem lub województw?
Jak wygl±da³y choragwie wojewódzkie z 17 wieku?
Tomasz Rejf
mam taki opis chor±gwi pospolitaków. Niestety nie mam przedstawienia graficznego, mo¿e jest u Gembarzewskiego skoro opisuje tê chor±giew.
Midgardsormen
Witam. Polecam w tym zakresie ksi±¿kê Jana Ptaka Chor±giew w komunikacji spo³ecznej w Polsce piastowskiej i jagielloñskiej, Lublin 2002.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.