hello!
g³ownie chodzi mi o to czy w XIIw by³y jakie¶ sztylety, bo jak na razie najwcze¶niejszy jaki znalaz³em to pocz±tek XIIIw a to troche za pó¼no. So help me if You can...
Pozdrawiam
Te¿ mnie to niesamowicie interesuje i od ponad 3 miesiecy szukam czego kolwiek na ten temat. Jedyne co mam, to sztylety z XIIIw -maciejowski i strony zagraniczne- i nic wiecej. Mo¿e wreszcie co¶ sie znajdzie, je¶li zabior± sie za to dwie osoby... Powodzenia i z niecierpliwosci± czekam na jakie kolwiek efekty.
Trzeba by jeszcze sprecyzowaæ, czy interesuje cie zachodnia czy wschodnia cze¶æ kontynentu i czy przyjmieny, ¿e mog³o dojsæ do wp³uwu kultur "krucjatowanych" na interesuj±cy nas temat. Ja osobi¶cie szukam wy³acznie sztyletów/no¿y/kordów.pugina³ów i co tam jeszcze stosowanych w zachodniej europie i wy³acznie przez "chrze¶cijan" (bo byli przecie¿ i ¯ydzi, muzu³manie...)
w³asnie!
niestety najwcze¶niejsze ostrza o których mowi± rózne publikacje to XIII w.
Najwcze¶niejsze w sieci co znalaz³em to to:
www.todsstuff.co.uk/html/quillon/quillion1.htm i to nie wiem ile w tym prawdy.
poza tym mnie ineresuja teraz g³ownie nasze tereny chociaz od biedy moze byc zachodnia europa..np wyspy.
pozdrawiam
p.s. wiesz moze gdzie znajde cos o kowalstwi(techniki e.t.c.)?
Zasadniczo to mog³e¶ poszukaæ na freha, jest gdzie¶ ju¿ mój temat taki jak ten w³a¶nie i co-nieco ju¿ tam jest. Zamieszczam poni¿ej pugina³ XIIIw. ze stronki panopli -ju¿ nieistniejacej- jest szasna, ¿e podobne pojawi³y siue pod koniec XIIw, ale to ju¿ domys³y bardziej.
dzieki! niestety to by³ wiek XIII i co¶ czuje ze jednak nie znajde chyba odpowiedzi na to pytanie(a szukam juz niez³ych pare miesiecy
) widocznie moje ukochane sztylety pojawi³y sie za czasów Celtów, zniknely a pojawi³y sie znowu dopiero po roku 1200
. ZYCIE JEST CIEZKIE.
Gdyby jednak kto¶ co¶ wiedzia³ to by³bym wielce zobowi±zany...
pozdrawiam!
bede szuka³ dalej...
Jest dzie³o, którego ilustracje znalaz³em podpisane jako "Mistrz legendy o ¶w. Jadwidze". Dotyczy ¿ycia Jadwigi, ¿ony Henryka Brodatego, który panowa³ na pocz±tku XIIIw, urodzi³ siê chyba w 1160/70, wiêc jak najbardziej XIIw. Niestety, samo dzie³o jest z XIVw. Jednak kodeks Menesse te¿ taki jest, a mo¿na na nim opieraæ wiedzê i strojach XIIIw.
Do rzeczy, na jednej ilustracji jest cz³owiek trzymajacy dosyæ d³ugi sztylet -nie miecz, bo oprawa zupe³nie inna. Oprawa owa jest prktycznie identyczna, to tego, który zamie¶ci³em powy¿ej -jelec podgiêty w przeciwn± stronê to jedyna ró¿nica. Teraz trzeba sie tylko zag³êbiæ w temat i dowiedzieæ, czy mo¿na na tym oprzeæ wiedzê o pocz±tku XIIIw, czy nie. Pó¿niej mo¿na przyj±æ, ¿e je¶li co¶ istanio³o powiedzmy w 1215, mog³o istnie¿ te 15 lat wcze¶niej. Takie to ciut naciagane, ale... Ja osobi¶cie jestem dosyæ elastyczny je¶³i o to chodzi -nie dopuszczam sie takich naciagnieæ co do strojówe, ale no¿e, miecze czy bi¿uteria czemu by nie, w koncu to dosyc ¿ywotne przedmiotyu:)
Jak dorwê skaner zamieszcze tu odpowiedni± ilustracjê.
Niestety(dla mnie) staram sie byæ jak najmniej elastyczny...tak postanowi³em na pocz±tku i cche sie tego trzymaæ. najbardziej dobijajace jest to, ze XII wiek jest jako¶ wszedzie pomijany jest i znajduje tylkko jakies zdawkowe informacje lub domys³y.
DZIEKI ZA POMOC
POZDRAWIAM!!!
http://www.dignitas-equestris.de/deq/main.html
Zapomnia³em, ¿e mam te stronke. Gdyby ci siê nie otwar³a na odpowiednim dziale, w MILITARIS jest dzia³ po¶wiêcony sztyletowi podpisany DOLCH. Jest tez mozliwo¶c t³umaczenia ca³ej strony na jêzyk angielski, ¿eby to ustawiæ musisz wróciæ na samiusieñki pocz±tek strony czyli na
http://www.dignitas-equestris.de i klikn±æ odpowiedni± flagê na górze stronki.
Mo¿e wyczytasz tam co¶ przydatnego.
CYTAT(simon)
w³asnie!
niestety najwcze¶niejsze ostrza o których mowi± rózne publikacje to XIII w.
Najwcze¶niejsze w sieci co znalaz³em to to:
www.todsstuff.co.uk/html/quillon/quillion1.htm i to nie wiem ile w tym prawdy.
poza tym mnie ineresuja teraz g³ownie nasze tereny chociaz od biedy moze byc zachodnia europa..np wyspy.
pozdrawiam
p.s. wiesz moze gdzie znajde cos o kowalstwi(techniki e.t.c.)?
A na tej stronie to bardziej mnie zastanawia metoda mocowania pochwy do paska. Dziwnie mi mroczkiem ¶miedz± takie ¿±bki do bagnetów jako metoda ¶redniowieczna...
sczerze powiedziawszy to sie wczesniej nie przyjzalem...ale wiesz co, o ile sie nie myle to czech, który sprzedaje sprzêt(ten z orze³kiem) tak samo mocuje pochwe do paska w sztyletach... bardzo prawdopodobne ze to wspólczesny wymys³...czasami jest sie ciêzko w tym wszystkim po³apaæ.
dzieki za tego linka(szcególnie za tego z t³umaczeniem
) zaczynam sie troche juz orientowaæ...i zaczyna byæ wszystko jasne(powoli). tutaj równie¿ pisz±, ze sztylet pojawi³ siê na pocz±tku XIIIw.
cytuje:"The earliest mentions of ritterlicher dolche originate from early 13. Century (1215 in France, 1240 in Germany)."
w takim razie moje poszukiwania okaza³y sie niestety bez sensu bo wychodzi na to ¿e szuka³em za wcze¶nie tych sztyletów
Dzieki Ci dobry cz³owieku, ¿e zechcia³e¶ pomóc biednemu fanatykowi sztyletów;-)
POZDRAWIAM!!!
Te¿ jestem fanatykiem sztyletów
Z rycerzowaniem u mnie marnie, bardziej sk³aniam siê ku warstwie kupieckiej i tak ¶rednio mi le¿y chadzanie z mieczem. Ja w ka¿dym razie nie ustanê w poszukiwaniach informacji o no¿ach/sztyletach przybocznych szczególnie w czasie trzeciej krucjaty. Jak co¶ znajdê, na pewno podzielê siê wiedz±.
To jest mój stary temat o no¿ach, mo¿e co¶ tam jeszcze znajdziesz przydatnego:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=1769
Natomiast na stronie z no¿ami, któr± ty poda³e¶ na samym pocz±tku s± scramasaxy datowane do 1100, wiêc mo¿e je¶li kto¶ odtwarza np:1100-1110 sax nie bêdzie z³ym rozwi±zaniem -znowu bardziej domys³y ni¿ wiedza
hello!
co do poszukiwania to pierwej zszczezne ni¿ sie poddam
ale mam pytanie... jakiego jest autora ta kniga o której wspomnia³e¶ w temacie(z tego odno¶nika) pod tytu³em broñ w dawnej Polsce czy jako¶ tak? dzieki za pomoc. Jak co¶ jescze znajde to dam znaæ.
pozdroofki
Witam
chcialem sie zapytac o nastepujaca rzecz: Czy odtwarzaj±c XII wiek moge miec przy boku nó¿ z kosciana rekojescia i lekko zakrzywiona klinga? (caly noz ma dlugosc ok 28cm)
bardzo prosze o odpowiedzi
pozdrawiam
CYTAT(Gabol z Lasa @ 10:49 19.06.2008)
Witam
chcialem sie zapytac o nastepujaca rzecz: Czy odtwarzaj±c XII wiek moge miec przy boku nó¿ z kosciana rekojescia i lekko zakrzywiona klinga? (caly noz ma dlugosc ok 28cm)
bardzo prosze o odpowiedzi
pozdrawiam
Za³±cz zdjêcie, ¿eby by³o wiadomo o co biega
wlasnie jest ten problem ze niemam aparatu;/ ale postaram sie w paincie jakos to przedstawic
http://img525.imageshack.us/my.php?image=beztytuuwh3.pngcos takiego, wybaczcie za ko¶lawosc ale zaden ze mnie artysta :D
pozdrawiam
Kurcze ... z rysunku niewiele mo¿na wywnioskowaæ. No¿e o zakrzywionej rêkoje¶ci widzia³em w odrysach arabskich z XII/XIII wieku. Je¶li chodzi o Europê to nie wiem czy by³y takowe w tym czasie .... tu musia³aby ju¿ m±dra g³owa siê wypowiedzieæ. Najlepiej je¶li dorwiesz znajomego z cyfrówk± i zrobicie zdjêcia
ok dziekuje Ci za uwage Halfgarze, mam nadzieje ze jakos uda mi sie to zrobic
pozdrowianiam
http://img371.imageshack.us/my.php?image=dscn1654lb0.jpgto jest zdjecie owej rzeczy
kosc troche ubrudzona ale wyczyszcze ja .
prosze o opinie
Nie znam siê na komórkach, skalowanie jest wiêc dla mnie do¶æ ryzykowne, bardziej w³a¶ciwe dla allegrowego "ni pisaty, ni czytaty", gdzie odno¶nikiem koniecznie musi byæ p³yta CD lub pude³ko zapa³ek
.
Ad rem - pokrój g³owni z grubsza przypomina nó¿ z M³odzikowa, datowany niedok³adnie, acz wczesno¶redniowiecznie. Tyle ¿e zachowa³a siê z niego tylko g³ownia, bez oprawy. Warto zwróciæ uwagê na jej przekrój.
Skoro istnieje przedmiot, który mo¿na skopiowaæ, po co tworzyæ analogie ?
Rabiega
CYTAT
Ad rem - pokrój g³owni z grubsza przypomina nó¿ z M³odzikowa, datowany niedok³adnie, acz wczesno¶redniowiecznie. Tyle ¿e zachowa³a siê z niego tylko g³ownia, bez oprawy. Warto zwróciæ uwagê na jej przekrój.
Chyba jednak nie za bardzo, nawet z grubsza. Zw³aszcza, ¿e egzemplarz z M³odzikowa jest ostry po tej drugiej stronie. (Kwestiê rozmiarów ju¿ zupe³nie pomijam)
Nó¿ z M³odzikowaA na przekrój istotnie warto zwróciæ uwagê
Co do samego zaprezentowanego przedmiotu - ja nie widzê tego w roli udawacza no¿a z XIIw.
Najbli¿ej ma na moje oko do takich no¿y jak ten z poni¿szego obrazka
datowane to jest u nas od X do XII, a dalej na Zachód i do XIIIw
Gdyby nie mia³ tej krzywizny i tarczki mo¿e ewentualnie da³oby radê podci±gn±æ. Gdyby...
pozdrawiam
A mnie niepokoi przede wszystkim szlif. Nie do¶æ, ¿e niski, w typie wspó³czesnych skandynawskich, to dodatkowo wygl±da na wklês³y. Nie mam zamiaru siê wym±drzaæ, ale nie zetkn±³em siê w omawianym okresie z takimi szlifami - w czym dodatkowo utwierdza mnie Knives and Scabbards. S±dzê, ¿e wiêcej na temat mo¿e powiedzieæ Karud, znaczy siê Robert £aziñski.
pozdrawiam
Jimmy
CYTAT(Mateusz ze ¦wierczewa @ 00:32 27.06.2008)
A mnie niepokoi przede wszystkim szlif. Nie do¶æ, ¿e niski, w typie wspó³czesnych skandynawskich, to dodatkowo wygl±da na wklês³y. Nie mam zamiaru siê wym±drzaæ, ale nie zetkn±³em siê w omawianym okresie z takimi szlifami - w czym dodatkowo utwierdza mnie Knives and Scabbards. S±dzê, ¿e wiêcej na temat mo¿e powiedzieæ Karud, znaczy siê Robert £aziñski.
pozdrawiam
Jimmy
Witam
I zazwyczaj na tym polega problem z wiêkszo¶ci± "rekonstrukcji", czasami niez³ych je¿eli chodzi o ogólne oddanie kszta³tu no¿a lub sztyletu. G³ownie s± szlifowane z p³askowników, a nie kute - co daje w efekcie przekrój piêciok±ta ("zaostrzony" prostok±t), a nie trójk±ta. Cechy u¿ytkowe takiego "zrekonstruowanego" ostrza s± ca³kiem inne ni¿ orygina³u.
Dla przyk³adu trochê przekrojów podobnych g³owni -
no¿e Bradatica - Halla. Mog± pos³u¿yæ jako wzór.
Podobnie wygl±da sytuacja z "rekonstrukcj±" wiêkszo¶ci toporków wykonywanych jako u¿ytkowe.
Pomijam egzemplarze wykonane dla potrzeb rekonstrukcji/odtwarzania walk. Tutaj wzglêdy bezpieczeñstwa i zdrowy rozs±dek wymuszaj± trochê inne podej¶cie do tego zagadnienia.
pozdrowienia Vislav
p.s. osada omawianego egzemplarza raczej przypomina wspó³czesny nó¿ my¶liwski lub podobny
CYTAT(Vislav @ 07:59 27.06.2008)
Witam
I zazwyczaj na tym polega problem z wiêkszo¶ci± "rekonstrukcji", czasami niez³ych je¿eli chodzi o ogólne oddanie kszta³tu no¿a lub sztyletu. G³ownie s± szlifowane z p³askowników, a nie kute - co daje w efekcie przekrój piêciok±ta ("zaostrzony" prostok±t), a nie trójk±ta.
p.s. osada omawianego egzemplarza raczej przypomina wspó³czesny nó¿ my¶liwski lub podobny
A¿ takim czarnowidzem to bym nie by³. Nó¿ nie musi byæ koniecznie kuty, ¿eby mia³ piêkny pe³en p³aski szlif, czyli jak napisa³e¶ przekrój trójk±ta. Chocia¿by najprostsze i najprymitywniejsze (a piêkne) Opinele tak maj± - szlif i ¶liczny pe³en p³aski. Mo¿na siê pokusiæ na znalezienie ca³ej masy tak robionych (i to wysokiej klasy) no¿y. Tylko po co.
CYTAT(Vislav @ 07:59 27.06.2008)
Taaaaa, a dla wiêkszo¶ci synonimem no¿a my¶liwskiego jest Kopromed z tragicznej stali, koniecznie z trawieniem jelenia, czy innego zwierza i obrzydliwie zrobion±, ¼le spasowan± rogow± rêkoje¶ci±.
czyli wg. panstwa opinii niema szans.
?
bardzo dziekuje za pokazanie mi wlasciwej drogi, oraz za liczny odzew
pozdrawiam
Gabol sorki, ale niestety nie bardzo. Chyba, ¿e to jaka¶ dobra stal, to zawsze mo¿esz pomy¶leæ nad przeprofilowaniem, now± opraw± itp.
Mateuszu ten noz zostal wykuty ladnych pare lat temu przez mojego ojca jeszcze przed moja przygoda z RR . i tak przypomnialo mi sie ze cosik takiego mam i wolalem sptac czy sie nada czy nie ^^ nozyk sie niezniszczy,. posluzy do innych celow, a w najblizszym czasie zrobie jakis sztylet juz pasujacy do epoki
To by³a tylko taka propozycja, ¿eby ca³o¶æ poprawiæ. Skoro to bardziej sentymentalna sprawa, to po prostu zadbaj o niego, oczy¶æ, dobrze naostrz. I bêdzie git.
ok. wsystko juz wiem, uwazam moj watek za zamkniety:) dziekuje wsystkim za poswiecony czas mojej sprawie
Salve !
CO do no¿a to mo¿e sk±d chcesz odtwarzaæ tego ch³opka bo okre¶lenie z XII wieku to ma³o precyzyjne :P . Co do no¿a saraceñskiego .... Wg pewniych m±drych ksi±¿ek podczas krucjaty I krzy¿owcy zwijali co siê da³o poleg³ym . Nó¿ z pewno¶ci± wiêc móg³ by siê znale¶c nawet u krzy¿owca czy nawet jako suvenir w Francji czy Normandii ale w Polsce to ju¿ ¶rednio . A co do tych sztyletów to siê jeszce burkne ^^
Sztylet ma ¶redni± racje bytu je¿eli w u¿yciu s± jeszce no¿e bojowe (kto¶ siê doczepi do tego stwierdzenia niech siê czepia autora z XI wieku opisuj±cego I wyprawe ) . Wg mnie jak ju¿ chcesz to polecam co¶ z lang saxow albo prostych no¿y datowanych na XI i XII wiek . Proste , skuteczne , estetyczne ;)
Pozdrawiam !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.