Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: nietypowa kolczuga - pilne pytanie!
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Jekyl
witam wszystkich!

chcialbym sie was spytac o jedna rzecz, cos mi odbilo i chce sobie zrobic kolczuge, ale... i tu sie zaczynaja schody...
chce ja zrobic z drutu nierdzewki (1mm, b twardy)
chce ja zrobic z kolek 0,5cm (zew. sr.)

czy jestem pionierem???
G³owañ
CYTAT(Jekyl)
czy jestem pionierem???

Pionierem nie jeste¶. Gdzie¶ ju¿ widzia³em w necie cz³eka, który robi³ kolczógi z mniejszych ogniw (poszukam to umieszczê tu link do jego strony.
A wraceaj±c do kolczógi t nie bêdzie wymaga³a ona zbyt du¿o wysi³ku, lecz bêdzie 2-3 razy bardziej pracoch³onna i tyle razy ciê¿sza gdyby¶ robi³ kolczógê ze standardowych kó³ek (¶r. 8mm /drut1,8mm). Lecz s± te¿ inne jej pozytywne strony (dok³adnie dwie smile.gif ) stonie siê o niebo wytrzymalsza od przeciêtnych kolczóg, oraz bêdzie super wygl±daæ !!!

Wybór nale¿y do Ciebie dunno.gif
G³owañ
http://www.gildia.com/teksty/qade/kram/grz...owski/glogowski proszê w dolnym prawym rogu znajdziesz ¶ciêg o stra¶nie ma³ych ku³eczkach.
opyros
a Ci Panowie robi± nawet mniejsze i nawet zgrzewane ;) :

http://www.schlachthausfreund.de/en/stechs...z/geflechte.php

w koñcu jak siê odhistoryczniaæ nierdzewk± to na ca³o¶æ ;
ale do rzeczy - jak masz tak du¿o czasu ¿e siê bierzesz za takie ¶rednice , to mo¿e poprzegl±daj linki wymienione w topiku o kolczugach i we¼ siê za nitowane zamiast marnowaæ czas na taki mroczny projekt; no chyba ¿e to jaki¶ khazadzki projekt to ok;
a ten ¶cieg z posta wy¿ej to srebro - ¶rednica wewnêtrzna 2mm, drut 0,6mm
AmsteL
radze zwiêkszyc ¶rednice drutu- uwierzcie na s³owo (do¶wiadczenie bigsmile2.gif ) wtedy bedzie dopiero o "niebo " lepsza, wytrzymalsza itd. o wygl±dzei jush nie wspomne icon_cool.gif
Skutilla
IMHO spolot o grubo¶ci drutu 1,4mm i ¶rednicy wew. ogniw 6mm wygl±da bardzo dobrze a przy tym nie jest baaaaardzo czasoch³onny.
Jekyl
dziekuje za komentarze...

niedlugo zaczne tworzyc dzielo sztuki szczerba.gif

p.s. nie wiecie ile ewentualnie taka kolczuga moglaby kosztowac?
AmsteL
yyyy... ja bym nie dal wiecej ni¿ 550z³
opyros
CYTAT(Jekyl)
p.s. nie wiecie ile ewentualnie taka kolczuga moglaby kosztowac?

alez to elementarne watsonie - przerób sobie tak z 1000 ogniw mierz±c czas ca³osci - potem zobacz jaki ogromniasty kawa³ek z tego wyszed³ , za³ó¿ jak±¶ powierzchniê kolczugi, podziel j± przez powierzchniê kawa³ka z 1000 ogniw i wynik pomnó¿ przez czas jaki zaje³o ci przerobienie 1000 ogniw - otrzymasz czas zaplatania okre¶lonej powierzchni (nie myliæ z czasem zrobienia samej kolczugi); potem wynik w godzinach pomnó¿ przez stawkê polskiej sprz±taczki w Hiszpanii - 7 euro/h i ju¿ masz cenê jakiej absolutnie nikt nie zap³aci ;)
a potem podziel 550 z³ przez ilo¶c godzin i dojd¼ do wniosku ¿e jak kto¶ chce niewolnika to niech sobie sam z³apie ...
AmsteL
no to opros ile by¶ da³? face4.gif ja za swoj± (T-shirt z 1,6 zew.¶r10mm) da³em 200z³ (noowka!) a robiona by³a chyba ze 3 dni nieca³e
opyros
ja nie pisze ile bym da³ - pytanie by³o ile ewentualnie mo¿e kosztowaæ; opisa³em przyblizon± i uproszczon± procedurê mierzenia czasu; 5mm zewnêtrznej oznacza ¿e materia³ musi byæ nawijany na prêt 3mm w minusie bo zawsze jest odbicie spre¿yny od prêta; niestety to nie jest takie proste prze³o¿enie ¿e jak masz szóstki w plusie (po wewnetrznej) z drutu 1,6 to dwa razy wiêcej czasu zajmie zrobienie takiego samego kawa³ka z 2x mniejszych ogniw i z cieñszego drutu - 5mm zewnetrznej przy drucie 1mm oznacza ¿e w splot ciêzko szpilkê wcisn±æ - ciêzko jest ju¿ przy 1,2 i 4mm wewnêtrznej; pozatym kwestia ceny materia³u i trudno¶ci obróbki - nierdzewka znacznie przewy¿sza cenê 6 pln/kilo drutu (ocynk, spg-1, sg2 czy wiêkszo¶æ nw) a zaplatanie nierdzewki w wiêkszej ilo¶ci bardziej mêczy rêce ni¿ taka sama ilo¶æ ocynku czy spawalniczego;
ale i tak najlepszym porównaniem by³oby zaplecenie kawa³lka z 1000 ogniw obu rodzajów t± sam± metod± a nastepnie porównanie powierzchni i czasów plus koszt materia³u
AmsteL
a no ze to nierdzeka drut to zapomnia³em szczerba.gif
Jekyl
dodam, ze do miekkich nie nalezy... (zginanie 10cm kawalka porownywalene do 3 10 cm kawalkow drutu 1,6 ocynk)

czy cena 1500-1800 jest waszym zdaniem rozsadna?

p.s. zrobilem na probe poczworny pasek (z 2 sprezyn) 7x2cm iza konce z kolega obcegami ciaglem i ciaglem i giaglem... i nie dalo sie tego ani na mm rozgiac ( nawet w imadle probowalem) druga sprawa to taka, ze robilem to 2h icon_sad.gif
opyros
no to jeszcze zrób zdjêcie portretowe ogniwom czy temu paskowi w zbli¿eniu coby¶my mogli obaczyc jak sa koñcówki ogniw pociête i jak do siebie siê maja - czy s± // czy ><;
podajesz cenê a dalej nie podajesz podstawowych parametrów - jaka ma byc ta kolczuga - czy koszulka na 80 w klacie, d³uga do pasa przy wzro¶cie 160 cm czy do pó³ ³ydki przy 130 w klacie i 195 wzrostu z d³ugimi rêkawami ; nie podajesz te¿ szacunkowej wagi a to siê liczy...
dwie godziny to tak na rozgrzewkê narzêdzi - jak spêdzisz przy tym dwie¶cie to siê bêdziesz mia³ czym chwaliæ dopiero; pozostaje tylko ¿yczyæ owocnego ci±gniêcia koñców z koleg± bigsmile2.gif
Jekyl
zamiar mam zrobic koszulke z rekawkami do lokci o dlugosci do bioder (jak xl t-shirt) na to z przodu i z tylu blacha(z przodu jakis herb), wykonczenia innym drutem (czarny lub zloty) jesli chodzi o kolka, to beda ciete pod katem prostym ze sprzezyn (nozycami)

do tego mam zamiar wyklepac karwasze i kolnierz z naramiennikami, nogi - cale w plycie, helm - barbuta... w lapki poltorak i heyah!cool.gif

oczywiscie cena znacznie w takim wypadku bylaby wieksza...
opyros
dalej nie ma wymiarów - do bioder przy 210 cm wzrostu czy przy 140 cm wzrostu? przy obwodzie klaty 85 w grubej "puchowej" przeszywce czy przy 140 na wydechu bez przeszywki...
gratulujê ciêcia pod k±tem prostym no¿ycami - ale opisujesz sam proces ciêcia a nie efekt- pozostaje pytanie jak bêd± ogniwa pociête - jak bêd± wygl±da³y koñcówki - bo w to ¿e po no¿ycach(i tu rozumiem ¿e no¿yce a nie obcêgi czy przecinaki czy ucinaczki boczne) nierdzewka bêdze pod k±tem prostym do osii obwodu ogniwa to nie wierzê (przy zastosowaniu _no¿yc_ a nie innego typu narzêdzia);
i pamietaj ¿e pytasz siê o cenê kolczugi z konkretnego materia³u (i tu siê k³ania typ nierdzewki) i konkretnego rozmiaru ogniw -( i zmierz dok³adniej - czy aby na pewno ogniwa maj± po zewnetrznej 5mm) a nie o cenê kolczuga plus p³yta plus pó³torak w ³apê...
Jekyl
hehe
kolczuge bede robil na siebie (1,9m wzrostu, w klacie nie wiem bo nie miezylem ale ponad 120 raczej...)
co do kolek to jak je cialem w zakladzie nozycami to zakonczenia byly takie -->|--, a po zmierzeniu suwmiarka kolko mialo 5,6mm zew... ale raczej w zbroi zrobie 6,2mm bo sie latwiej kreci sprezyny
a ten text z poltorakiem to tylko wizja mojego JA jako fightera bigsmile2.gif
Hubert z Lautenburga
Facet ze strony www.kolczugi.prv.pl robi tanie i dobre kolczugi 6 w 1 (za 200 z³). Polecam !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.