Mam zamiar pobawiæ siê (oczywi¶cie na powa¿nie
) w XI-XIII wiek. Poszukuje informacji o spodniach z tego okresu (interesuje mnie równie¿ zarys historii spodni wojowników, ¿o³nierzy tudzie¿ rycerzy w zakresie ca³ego ¶redniowiecza) A mo¿e macie zacni frehowicze wykroje?
hmm z tego co mi wiadomo to chyba sie to nazywa nogawice a nie spodnie ale mogê siê myliæ
ale je¿eli chcesz wykroje nogawic to wejdz na muj post tam jest troszke opisów i kilka wykrojów
S³ysza³em, choæ ja te¿ mogê siê myliæ, ¿e conajmniej do XIII wieku spodnie by³y nagminnie stosowane, a i pó¿niej obok nogawic w biedniejszych sferach.
Witam
Interesuje mnie bardzo temat do jakiego wieku noszono na terenie Europy "spodnie" i jaki jest ich krój.
Za pomoc z góry dziekujê.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Ze spodniami wygladalo to tak: plocienne badz welniane portki noszone w krajach na pólnoc od rzymskiego limesu a¿ po XI wiek, czêsto zaopatrywano w swego rodzaju skarpety/poñcochy z we³ny. Owe skarpety stopniowo siê wyd³u¿a³y, a spodnie skraca³y - a¿ wreszcie skarety zmieni³y siê w nogawice, za¶ owe spodnie po prostu w gacie, brais etc. Potem nogawice polaczono w jednolite spodnie, a dotychczasowe spodnie juz clakowicie zredukowaly sie do majtek.
Pod pierwotnymi spodniami z tego co wiem, nie noszono bielzny wcale, albo noszono przepaski biodrowe, zeby sie mezczyznom conie co nie majtalo i nie obijalo.
To tyle, co pammietam tak z glowy.
Pozdrowka
Czy mog³by¶ podes³aæ mi jakie¶ wykroje lub zasugerowaæ ¼ród³a, gdzie je znajdê? Z góry dziêkujê
A moze tak ktos podesle jakis wykrój (chodzi mi zasadniczo o Slowian)? No i jak to by³o z tymi obwiazywanymi nogawkami?
A mo¿e tak poszukacie w tematach, kóre ju¿ zosta³y za³o¿one? O spodniach i nogawicach jest do¶æ sporo na forum. Powodzenia.
Ok - ja wiem... Moze i tak... szczwegolnie masz za pewne na mysli watek "stroje wcze¶niaków ¶redniowieczniaków"... Niemniej ciezko sie szuka w ogolnym opisie strojow czegos co dotyczy konkretnie danego elementu (szczegolnie jak jest juz odrebny watek na ten temat - naturalne wiec chyba ze w watku poswieconym spodniom, pytam o spodnie...). Co wiecej - to co znalazlem nie jest jak dla mnie wystarczajaco satysfakcjonujace wiec chyba moge ponowic to pytanie w watku o konkretnej specjalizacji? Przeca jak kogos nie interesi temat spodni to nie musi tu zagladac... Moze sek w tym ze gdyby tematy byly bardziej wyspecjalizowane / precyzyjne to udalo by sie zaoszczedzic sformulowan typu "juz bylo, poszukaj gdzies na forum" zwlaszcza ze na tym forum temat moze i byl ale rozczlonkowany po tak wielu watkach ze niemoznoscia przejrzec jest wszystko...
Pozdrawiam R
The Vikings Trousers (wykroje ENG)
http://www.vikingsonline.org.uk/resources/.../basickit5.html
tylko jak one sie trzymaly w pasie??? Moze ktos cos napisac na temat rodzajow mocowania?
Widzia³em kiedy¶ podobny wykrój, na którym na obwodzie pasa rozmieszczone by³y otwory, przez które by³a "przepleciona" linia sugeruj±ca istnienie jakiego¶ sznurka, czy rzemienia.
W tym wykroju do ktorego zapodalem link powyzej jest pewien manakamet - bez zastosowania jakiegokolwiek rozciecia/rozporka nie wciagnie sie ich na biodra...
CYTAT(regulyF)
W tym wykroju do ktorego zapodalem link powyzej jest pewien manakamet - bez zastosowania jakiegokolwiek rozciecia/rozporka nie wciagnie sie ich na biodra...
Wykrój nie ma mankamentu tylko opis jest do niczego. Po prostu jako wymiar AB nale¿y wzi±æ obwód bioder a nie pasa. (No chyba, ¿e kto¶ jest w pasie szerszy). Sam korzysta³em z takiego wykroju szyj±c swoje spodnie (z powy¿sz± poprawk±) i s± ok. Takie spodnie trzeba sci±gn±æ czym¶ w pasie.W tym celu albo mo¿na otworki obrêbione porobiæ , albo szlufki wszyæ (tak radz± na tej stronie), albo podwin±æ fragment spodni w pasie i przeszyæ (tak ja zrobi³em) i w to wci±gn±æ sznurek rzemieñ czy co¶ takiego. Z wczesnymi wykrojami zw³aszcza na spodnie bêdzie ciê¿ko, bo nic siê z tego nie zachowa³o a w ikonografii najwa¿niejsze dla nas detale zwykle zas³ania jaka¶ wierzchnia szatka ró¿nej ma¶ci.
Pozdrawiam
regulyF napisa³:
CYTAT
A moze tak ktos podesle jakis wykrój (chodzi mi zasadniczo o Slowian)?
Je¶li interesuj± Ciê S³owianie Wschodni to na ponizszej stronce znajdziesz artykulik z wykrojami :
http://members.lycos.co.uk/stoigniew/index...hp?go=szarawary
(to nie by³a autoreklama
atrykulik zawiera b³êdy stylistyczne
.. wiêc sie nie przera¼cie
w najblizszym czasie go porawimy)
regulyF napisa³:
CYTAT
No i jak to by³o z tymi obwiazywanymi nogawkami?
poni¿ej link masz link .... mo¿e Ci sie przyda
http://users.bigpond.net.au/quarfwa/miklag...s/legwraps1.htm
regulyF napisa³:
CYTAT
tylko jak one sie trzymaly w pasie??? Moze ktos cos napisac na temat rodzajow mocowania?
Na Rusi gacnikiem (gacie-spodenki ..... gacnik-pasek skorzany bo "pasek" tam by³ tylko z we³ny
(za Kostrzewskim)) spodenki "pzrytrzymowano"
czyli szlufki i skórzany pasek za³atwi± sprawe.
Proszê moderatorów o przesuniêcie je¿eli podobny temat ju¿ istnieje.
Na jaki okres mo¿na datowaæ zanik spodni na terenie Kujaw i Mazowsza. W temacie
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5992&start=90
Piotr Niemir Kotowicz cytowa³ podej¶cie do nogawic Rusinów (ps. potwierdzenie teorii Wotawy o rzymskim pochodzeniu nogawic).
Mazowsze, patrz±c na uzbrojenie przedstawiane na pieczêciach, by³o bardziej wschodnie ni¿ zachodnie. Czy ta tendencja te¿ dotyczy³a równie¿ strojów.
Przegl±daj±c manuskrypty z
http://www.kb.nl/kb/manuscripts/search/index.html
dotycz±ce XI-XIII czasami nogawice s± czê¶ciowo owiniête onucami, czasami nie. Od czego to by³o uzale¿nione.
A ja mam pytanko.
Jak to siê ze spodniami mia³o na terenie Walii w okolicach XIII wieku( i wcze¶niej), przed podbiciem przez Angliê? Czerpali ¿ywo ze wzorów angielskich, czy pozostawali przy swoim? Je¶li przy swoim, to co to w³a¶ciwie mog³o byæ? Co¶ a'la dawnoceltyckie spodnie? A mo¿e wcze¶niejsza chrystnizacja odpowiednio szeroko otowrzy³a im okno na ¶wiat i nosili siê jak wiêkszo¶æ czyli nogawice itp?
Pozdrawiam
An
witam
poszukujê dobrego wykroju szerokich spodni wareskich (linki które przeglada³am w wiekszosci juz nie dzia³aj±), a tak¿e informacji czy nadaje siê do ich uszycia szara we³na w jode³kê z domieszk± jedwabiu (wiem ze jedwab by³ stosowany m in na nakrycia g³owy,ale czy móg³ byc tkany razem z we³n±?). Proszê o pomoc. Czy szarawary nosili tylko slowianie wschodni?
Z tymi szarawarami to ju¿ parê dyskusji by³o. Ogólnie s± raczej nadu¿ywane przez odtwórców wikingów, którzy wychodz± z za³o¿enia ¿e to, co podpatrzono podczas wypraw i s³u¿by u Rusów i w Bizancjum, to mo¿na za³o¿yæ ¿e stosowano u siebie w rdzennej Skandynawii - a to wydaje siê byæ nadinterpretacj±. Ale sami Rusowie/Waregowie/ stopniowo slawizuj±c siê na pewno w pewnym momencie je zastosowali. Niestety ja te¿ nie mam ¿adnych ¼róde³ oprócz adresów nieaktualnych stron, za wyj±tkiem jednych spodni z Skjoldehamn, przerysowanych (jak zwykle schematycznie) przez Marca I. Carlsona (nie wiem czemu figuruj± one w spisie tre¶ci jako XIV wiek. Datowanie C14 w opisie wskazuje na prze³om X i XI w.):
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/skolde3.htmlZ tej stronki jest link do kilku dalszych portek:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...eechesindex.htmale ¿adne z pozosta³ych pokazanych tam spodni nie pasuj± równocze¶nie do Twojego datowania i lokalizacji.
Jedne z nich jednak¿e, spodnie z Damendorf w Szlezwiku (brak datowania, ale na pewno ¶redniowiecze) maj± opis materia³u, i jest to
broken lozenge twill, czyli we³na w jode³kê w³a¶nie. We³na w jode³kê to chyba w ogóle najpopularniejszy w m³odszym i ¶rodkowym ¶redniowieczu materia³ a zatem "najbezpieczniejszy" dla rekonstruktora przy braku danych o odtwarzanej garderobie.
*
Jedwab trafia³ do Skandynawii raczej jako gotowe p³ótno a jeszcze czê¶ciej w postaci wyrobów gotowych, tzn. "trofiejnych" strojów. Zastosowanie go w strojach wytwarzanych przez samych Wikingów by³o wtórne; je¿eli np. obszycie wyciêcia na ko³nierz robiono z pasków wyciêtych z wzorzystego jedwabiu, nie zwracano ponoæ przy tym uwagi na rodzaj i przebieg wzoru.
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...n/pasbyxor.htmlhttp://histvarld.historiska.se/histvarld/d...dvmpasbyxor.pdfOpis i wykroje bryczesów na podstawie znalezisk z Hedeby i przedstawieni z kamieni obrazowych.
CYTAT(Viator @ 23:14 14.06.2008)
Jedne z nich jednak¿e, spodnie z Damendorf w Szlezwiku (brak datowania, ale na pewno ¶redniowiecze)
Powiedzia³bym ¿e pó¼ny okres rzymski. Analogiczne spodnie z Thorsberg datowane s± na pocz±tek IV wieku.
CYTAT(Viator @ 23:14 14.06.2008)
We³na w jode³kê to chyba w ogóle najpopularniejszy w m³odszym i ¶rodkowym ¶redniowieczu materia³ a zatem "najbezpieczniejszy" dla rekonstruktora przy braku danych o odtwarzanej garderobie.
Popularna owszem, ale nie upraszcza³bym a¿ do tego stopnia ze najbezpieczniejszy.
Z wczesnego ¶redniowiecza mamy liczne przyk³ady ró¿norodnych splotów min. (dlagonal, p³ócienny, 2w2, psi z±b, diament itd itd).
Co do uzywania ich poza s³owiañszczyzna wschodnia to nie mozna wykluczyæ (mówie o bryczesach bo nie znam jakichkolwiek przyk³±dów spodni szerokich na ca³ej d³ugosci- szarawarów w postaci znalezisk) ich stosowania sporadycznie przez Skandynawów maj±cych stycznosc ze wchodem, co zreszta potwierdza znalezisko z Hedeby.
Zeby nie pisac po raz dziesi±ty tego co juz zosta³o napisane podajê linki:
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=2250http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=256
CYTAT
Jedwab trafia³ do Skandynawii raczej jako gotowe p³ótno a jeszcze czê¶ciej w postaci wyrobów gotowych, tzn. "trofiejnych" strojów. Zastosowanie go w strojach wytwarzanych przez samych Wikingów by³o wtórne; je¿eli np. obszycie wyciêcia na ko³nierz robiono z pasków wyciêtych z wzorzystego jedwabiu, nie zwracano ponoæ przy tym uwagi na rodzaj i przebieg wzoru.
wnioskujê z Twojej wypowiedzi, ¿e we³na z jedwabiem odpada.
pytaj±c o to czy szarawary nosili tylko s³owianie wschodni, mia³am na mysli raczej przypadki noszenia szarawarów przez inne plemiona slowian (zachodni, po³udniowi),zastanawiam siê czy by³y takowe?
trochê mam mêtlik w g³owie z tego powdu ze zetknê³am sie w sieci z wypowiedziami o szarawarach d³ugich i tylko za kolana, czy ktos wie jak wygl±da³y te d³ugie? I jak sie obydwa rodzaje nosi³o?
Thyrvald dziêki ci za wykroje.
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...dvmpasbyxor.pdfz tym sie juz spotka³am, ale mam problemy z rozszyfrowaniem...najwiekszy kawa³ek materia³u to zapewne nogawka ale nijak nie wiem jak to zszyc z reszt±. To samo z tym d³ugim paskiem. ¯aluje ze nie znam jêzyków pó³nocy.
Do³±czam rysunki spodni które znalaz³am gdzies w sieci, czy s± poprawne na IX/X wiek?
Oczywi¶cie, splotów by³o wiele.
Nie napisa³em dok³adnie ¿e jedwab z we³n± odpada, tylko przemilcza³em, co oznacza, ¿e tego sam nie wiem. Nale¿y za³o¿yæ ¿e wikiñskie kobiety nie tka³y same p³ótna z we³ny i jedwabiu naraz. Czy natomiast importowano takie z o¶rodków jedwabniczych? Nie wiem, nie s³ysza³em o takiej mieszance.
*
Co do bryczesów i krótkich szarawarów to byæ mo¿e jest to to samo - owijka na podudziu (³ydkach) maskuje ró¿nice. Byæ mo¿e nawet ¿eby p³ótno lepiej siê pod ni± uk³ada³o, mog³y byæ pod kolanem rozcinane (lub mieæ jeden szew niezszyty), co zgadza³oby siê z ikonografi± u Carlsona i ewolucyjnym ujêciem Briana (post prawie na pocz±tku tematu), jako punkt wyj¶cia do braies.
*
Jêzyki obce nie s± a¿ tak± zmor±. Spróbuj wkleiæ tekst duñski, szwedzki czy fiñski np. do tego s³ownika:
http://www.google.com/language_toolsJeszcze lepiej je¶li umiesz angielski - bo t³umaczenie na angielski z regu³y jest najlepsze (na polski znacznie wiêcej s³ów pomija).
CYTAT
pytaj±c o to czy szarawary nosili tylko s³owianie wschodni, mia³am na mysli raczej przypadki noszenia szarawarów przez inne plemiona slowian (zachodni, po³udniowi),zastanawiam siê czy by³y takowe?
trochê mam mêtlik w g³owie z tego powdu ze zetknê³am sie w sieci z wypowiedziami o szarawarach d³ugich i tylko za kolana, czy ktos wie jak wygl±da³y te d³ugie? I jak sie obydwa rodzaje nosi³o?
Thyrvald dziêki ci za wykroje.
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...dvmpasbyxor.pdfz tym sie juz spotka³am, ale mam problemy z rozszyfrowaniem...najwiekszy kawa³ek materia³u to zapewne nogawka ale nijak nie wiem jak to zszyc z reszt±. To samo z tym d³ugim paskiem. ¯aluje ze nie znam jêzyków pó³nocy.
Do³±czam rysunki spodni które znalaz³am gdzies w sieci, czy s± poprawne na IX/X wiek?
1. Nie bardzo wiadomo, czy S³owianie - jacykolwiek - nosili szarawary. Który¶ z Arabów pisze, ze nosili takowe Rusowie, ale tu mo¿e równie dobrze chodziæ o przybyszów ze Skandynawii (ja szerokie spodnie w postaci bryczesów znam wy³±cznie z przedstawieñ z kamieni runicznych, szcz±tkowego znaleziska z Hedeby i wspomnianego w³a¶nie opisu). W przypadku np. Moraw jest to wysoce w±tpliwe wnosz±c po wyobra¿eniach na elementach pasów itp. Dla terenów dzisiejszej polski w zasadzie brakuje jakichkolwiek jednoznacznych ¼róde³ nt. stroju...
2. Raczej nikt nie wie, jak wygl±da³y te d³ugie. Bo raczej nikt nie zna ¼róde³, które by co¶ takiego potwierdza³y. W zwi±zku z tym raczej nie wiadomo, jak sie je nosi³o.
3. Wykroje które zapoda³e¶ s± mniej wiêcej na tej samej zasadzie, co ten zaprezentowany przez Thyrvalda. Generalnie kompilacja fragmentów z Hedeby i starszych spodni.
Wiele by³o tematów, w których ktos napomkn±³ o szarawarach..ale mam pare pytañ
1.Czy szarawary mogli nosiæ s³owiañscy wikingowie (ch±¶nicy)? szarawary ponoæ by³y znane u Wikingów a tym bardziej u Rusów zamieszkuj±cych np. Wolin (wg historycznych przekazów Wolin zamieszkiwa³o wielu Greków czytaj:Rusinów)
2.Czy szarawary by³y uzywane przez wikingów nad Morzem Ba³tyckim czy tylko przez Waregów na wschodzie?
3. Czy wyobrazenie sokolnika na koncówce paska z Morawsi Jan przedstawia S³owianina w szarawarach? Ktos napisa³, ze jeden motyw z tego paska przypomina sztuke awarsk±...A moze to Awarowie sprowadzili na Morawy mode noszenia szarawarów?
4. Nie ma ¿adnych historycznych wykpalisk ubiorów u S³owian Zachodnich ani bogatych przekazów historycznych...Czy b³edem by³oby noszenie szarawarów przez ludzi odtwarzaj±cych Morawian, ch±sników czy plemiona lechickie ??
1. Rusowie to nazwa nadana przez arabskich podró¿ników Skandynawom ¿yj±cym we wschodniej Europie (na Rusi
). Nie bardzo rozumiem uto¿szamienie Greków=Rusinów=Rusów
2. Poszlaki wskazuj±ce na noszenie szarawarów pochodz± z kamieni runicznych/obrazowych ze Skandynawii (g³ównie przedstawienia konnych), z przekazów arabskich podró¿ników z Rusi (pogrzeb), wreszcie zdaje siê ¿e równie¿ ze znalezisk jakich¶ strzêpków tkanin w Hedeby (Dania)
3. Ja tam szarawarów w ¿aden sposób nie widzê, co najwy¿ej rozkloszowan± doln± czê¶æ kaftana. Poza tym nie tyle "jeden motyw z tego paska przypomina sztukê awarsk±", co raczej ca³e to okucie jest reprezentantem sztuki pó¼noawarskiej.
Gdybym ju¿ mia³ siê dopatrywaæ lu¼nych spodni na okuciach o awarskim pochodzeniu, to raczej zwróci³bym uwagê na koñcówkê pasa z Dolnych Dunajovic.
4. By³bym bardzo ostro¿ny. Bardzo.
wg. mnie wykorzystywanie okuæ pasów i bi¿uterii jako ¼ród³a ikonograficznego do rekonstrukcji ubioru i dopatrywania sie w nich pojedynczych szczegó³ów jest bardzo subiektywne i w sumie ka¿dy mo¿e dopatrzeæ sie swojego widzimisiê.
Mieszko I stara³ siê podczas swoich rz±dów dorównaæ zachodowi, st±d te¿ zachodnia broñ i ubiór we wczesnym pañstwie Polskim. je¶li chodzi o Mieszkowych najemników skandynawskich to na naszych terenach raczej szybko zasymilowali siê przejmuj±c zwyczaje i ubiór miejscowych
Hm... a czy nie jest tak ¿e szarawary, które wystêpuj± na kamieniach runicznych, zawsze s± na postaci je¿d¿±cej konno? Mo¿e to tylko mój prywatny wniosek, ale dr±¿±c ten temat do takiego doszed³em, ale je¶li by³aby to nieprawda - bardzo bym siê ucieszy³, bo szarawary mi siê podobaj± strasznie wizualnie i chcia³bym takowe posiadaæ, jednak nie znajduje dla nich pe³nego potwierdzenia, szczególnie ¿e na Fresze i Halli ró¿ne rzeczy czyta³em na ten temat...
Ale je¶li tak, to w ogóle kto móg³ nosiæ takie spodnie? Kiedy pojawi³y siê na dalekiej pó³nocy? (mo¿e kto¶ wie co¶, do czego jeszcze nie dotar³em), najbardziej chodzi mi o co¶ wczesnego, pokroju VI..VII wiek.
Co do s³owian zachodnich to siedzê w tym temacie od paru lat i zbieram ka¿dy strzêpek informacji zwi±zany ze strojem tych¿e. Nigdzie nie spotka³em siê z wzmianka o szarawarach noszonych przez nich, a ¿adne przedstawienie (czy to rysowane czy rze¼bione) nie przedstawia niczego co by szarawary przypomina³o. Zastanawia mnie gdzie wspominany sokolnik szarawary (w³a¶nie przygl±dam siê zdjêciu)
I cisza? Nikt dalej nic nie wie?
W zesz³ym sezonie przygl±da³em siê pewnemu S³owianinowi na wyje¼dzie. Nosi³ on szarawary. Mówiê jak nic - Rusin. Ale patrzê na pier¶, a tam sokolnik. Patrzê na pasek a tam morawy. No to zagaduje i siê pytam, szarawary na morawach? A on mi na to pewnie! Widzia³ to gdzie¶ w muzeum w Czechach, gada³ z miejscowymi, ba nawet na jakiej¶ ikonografii podobno by³o i w ksi±¿ce. Mówi, ¿e ksi±¿ê ma i zdjêcia. Wzi±³em numer, ¿eby mi to wszystko pos³a³. Ale do tej pory telefon jest g³uchy. Nie odbiera skubany.
Dlatego pytam siê Was. Czy owy kolo bredzi³? Czy s³ychaæ co¶ nowego w tym temacie?
Oczywi¶cie s± takie osoby, co (postaram siê zacytowaæ) "nosz± na sobie ca³± Europê + po³owê Azji" na pokazach. Ja jak by³em w Bia³owie¿y na Polowaniu W³adys³awa Jagie³³y w 2010r. kowal mia³ na sobie naszyjnik z m³otem Thora :D
Temat o szarawarach:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21571
Â
CYTAT(Bo¿ymir_bk @ 00:41 28.01.2011)
W zesz³ym sezonie przygl±da³em siê pewnemu S³owianinowi na wyje¼dzie. Nosi³ on szarawary. Mówiê jak nic - Rusin. Ale patrzê na pier¶, a tam sokolnik. Patrzê na pasek a tam morawy. No to zagaduje i siê pytam, szarawary na morawach? A on mi na to pewnie! Widzia³ to gdzie¶ w muzeum w Czechach, gada³ z miejscowymi, ba nawet na jakiej¶ ikonografii podobno by³o i w ksi±¿ce. Mówi, ¿e ksi±¿ê ma i zdjêcia.
Dlatego pytam siê Was. Czy owy kolo bredzi³? Czy s³ychaæ co¶ nowego w tym temacie?
Witam,
W naukowej literaturze rekonstruuje siê strój Awarów z  szarawarami. Strój wielkomorawski ponoæ by³ post-awarski (guzy, kaftany, ozdoby-okucia  metalowe stroju itd.).
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
Z tym ¿e, nikomu niczego nie ujmuj±c, wiele wskazuje na to, ¿e Awarom (podobnie zreszt± jak i Wêgrom) te lu¼ne spodnie s± przypisywane na zasadzie domniemywañ i unaukowionego widzimisiê... W ka¿dym razie nie pamiêtam, ¿ebym kiedykolwiek spotka³ siê w literaturze z solidnym udokumentowaniem tego elementu ubioru, raczej ze s³owami-kluczami "zapewne", "przyjmuje siê" itp.
pozdrawiam
Boran
PS. No i jeszcze - lu¼ne spodnie to niekoniecznie od razu szarawary...
Fakt.
Ewentualnie tu mo¿na siê doszukaæ lu¼nych spodni.
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
CYTAT
Ale patrzê na pier¶, a tam sokolnik.
Ta blaszka to nie zawieszka...nie wiem dlaczego wystêpuje w takiej formie.
Co do spodni/gaci w pó¼nym XIII wieku, to czy by³y one by³y na tyle d³ugie ¿eby koñce nogawek schowaæ w nogawice?
Dok³adnie tak. Nogawice wi±zane jednopunktowo naci±gasz na nogawki gaci, które w tym momencie powinny byæ spuszczone w dó³ (bo mog± byæ podci±gane i podwi±zywane do paska) a troki u wylotu nogawek zawi±zane wokó³ nogi pod kolanem, ¿eby siê nie marszczy³y / nie podwija³y przy zak³adaniu nogawic.
Boguslaw napisa³ w innym temacie:
CYTAT(Boguslaw @ 18:12 03.02.2012)
Na 100% u¿ywano spodni z koziej skóry w IX i X na terenach Polski ale to inna bajka
... Jak siê taka (rewolucyjna poniek±d) informacja pojawia, to nie mogê nie zapytaæ o ¼ród³o...
CYTAT(Boran @ 15:39 04.02.2012)
CYTAT
Na 100% u¿ywano spodni z koziej skóry w IX i X na terenach Polski ale to inna bajka
Wiem, ¿e temat zupe³nie o czym innym, ale jak siê taka (rewolucyjna poniek±d) informacja pojawia, to nie mogê nie zapytaæ o ¼ród³o...
Drogi Boranie
Daj mi chwilkê ma³± i Ci z chêci± udzielê informacji
Drogi Boranie-specjalnie dla Ciebie - wykaz ¼róde³ z ca³± mas± "skórzanek", tylko czytaæ i ogl±daæ:
1 Dunlevy, Mairead. Dress in Ireland. New York: Holmes & Meier, 1989, s. 25-26.
2 Snorri Sturluson, Heimskringlasaga, w tym St. Olaf's Saga, albo Olaf Haraldson's Sagao ¶w. Olafie, królu Norwegii (ok. 1015-1030). Akapity 204,240.
3 The King's Mirror (Speculum Regale -- Konung's Skuggsja) t³umaczenie na jêzyk angielski Laurence Marcellus Larson. New York, Twayne Pul. Inc. 1917, s. 181.
4 Viking and Medieval Dublin from the National Museum of Ireland. #186
5 "Arthour and Merlin" 9256 w Kölbing, E. ed. Altenglische Bibliotek. 4 (1890) Heilbronn. s.3-272
6 Lovelich, Henry. Merlin 23289-91. ed. E.A.Kock. (Early English Text Sociey, original series 93 (1904, reprint 1932), 112 (1913), 185 (1932))
7 Harmand, Adrien. Jeanne d'Arc, ses costumes, son armure. Essai de reconstitution. Paris, Librairie E. Leroux, 1929, s.114
8 York Memorandum Book. ed. M. Sellars (Surtees Society Publications 120) s.65
9 Turska Krystyna, Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów, Zak³ad Narodowy Imienia Ossoliñskich, Wydawnictwo PAN, Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk-£ód¼ 1987
No, super... tylko jak te pozycje siê maj± do tezy, ¿e "Na 100% u¿ywano spodni z koziej skóry w IX i X na terenach Polski"?!
PS. Dyskusja przeniesiona z w±tku o spodniach husarskich.
No nie ukrywam, ¿e masz racjê. Kurde muszê znale¼æ gdzie¶ to mia³em, tylko jestem po przeprowadzce i za nic nie mogê wyryæ.Jak tylko siê doszukam to wrzucê.
Dobra, czyli na dzi¶ dzieñ mo¿emy uznaæ ¿e nie ma ¿adnego poparcia ani dla szerokich spodni typu szarawary, ani dla spodni/nogawic skórzanych na ziemiach polskich w ¶redniowieczu - pozostajemy przy nogawicach jednopunktowych, a "bardzo wcze¶ni" przy spodniach (wzór zapo¿yczony od których¶ s±siadów).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.