Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spodnie ¶redniowieczne
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Ja
Mam zamiar pobawiæ siê (oczywi¶cie na powa¿nie icon_mrgreen.gif ) w XI-XIII wiek. Poszukuje informacji o spodniach z tego okresu (interesuje mnie równie¿ zarys historii spodni wojowników, ¿o³nierzy tudzie¿ rycerzy w zakresie ca³ego ¶redniowiecza) A mo¿e macie zacni frehowicze wykroje?
Glogow
hmm z tego co mi wiadomo to chyba sie to nazywa nogawice a nie spodnie ale mogê siê myliæ tongue.gif ale je¿eli chcesz wykroje nogawic to wejdz na muj post tam jest troszke opisów i kilka wykrojów
Ja
S³ysza³em, choæ ja te¿ mogê siê myliæ, ¿e conajmniej do XIII wieku spodnie by³y nagminnie stosowane, a i pó¿niej obok nogawic w biedniejszych sferach.
Mara
Witam
Interesuje mnie bardzo temat do jakiego wieku noszono na terenie Europy "spodnie" i jaki jest ich krój.
Za pomoc z góry dziekujê.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Ze spodniami wygladalo to tak: plocienne badz welniane portki noszone w krajach na pólnoc od rzymskiego limesu a¿ po XI wiek, czêsto zaopatrywano w swego rodzaju skarpety/poñcochy z we³ny. Owe skarpety stopniowo siê wyd³u¿a³y, a spodnie skraca³y - a¿ wreszcie skarety zmieni³y siê w nogawice, za¶ owe spodnie po prostu w gacie, brais etc. Potem nogawice polaczono w jednolite spodnie, a dotychczasowe spodnie juz clakowicie zredukowaly sie do majtek.

Pod pierwotnymi spodniami z tego co wiem, nie noszono bielzny wcale, albo noszono przepaski biodrowe, zeby sie mezczyznom conie co nie majtalo i nie obijalo.

To tyle, co pammietam tak z glowy.

Pozdrowka
Mara
Czy mog³by¶ podes³aæ mi jakie¶ wykroje lub zasugerowaæ ¼ród³a, gdzie je znajdê? Z góry dziêkujê tracker.gif
regulyF
A moze tak ktos podesle jakis wykrój (chodzi mi zasadniczo o Slowian)? No i jak to by³o z tymi obwiazywanymi nogawkami?
Przemur
A mo¿e tak poszukacie w tematach, kóre ju¿ zosta³y za³o¿one? O spodniach i nogawicach jest do¶æ sporo na forum. Powodzenia.
regulyF
Ok - ja wiem... Moze i tak... szczwegolnie masz za pewne na mysli watek "stroje wcze¶niaków ¶redniowieczniaków"... Niemniej ciezko sie szuka w ogolnym opisie strojow czegos co dotyczy konkretnie danego elementu (szczegolnie jak jest juz odrebny watek na ten temat - naturalne wiec chyba ze w watku poswieconym spodniom, pytam o spodnie...). Co wiecej - to co znalazlem nie jest jak dla mnie wystarczajaco satysfakcjonujace wiec chyba moge ponowic to pytanie w watku o konkretnej specjalizacji? Przeca jak kogos nie interesi temat spodni to nie musi tu zagladac... Moze sek w tym ze gdyby tematy byly bardziej wyspecjalizowane / precyzyjne to udalo by sie zaoszczedzic sformulowan typu "juz bylo, poszukaj gdzies na forum" zwlaszcza ze na tym forum temat moze i byl ale rozczlonkowany po tak wielu watkach ze niemoznoscia przejrzec jest wszystko...
Pozdrawiam R
regulyF
The Vikings Trousers (wykroje ENG)
http://www.vikingsonline.org.uk/resources/.../basickit5.html

tylko jak one sie trzymaly w pasie??? Moze ktos cos napisac na temat rodzajow mocowania?
Przemur
Widzia³em kiedy¶ podobny wykrój, na którym na obwodzie pasa rozmieszczone by³y otwory, przez które by³a "przepleciona" linia sugeruj±ca istnienie jakiego¶ sznurka, czy rzemienia.
regulyF
W tym wykroju do ktorego zapodalem link powyzej jest pewien manakamet - bez zastosowania jakiegokolwiek rozciecia/rozporka nie wciagnie sie ich na biodra...
W³ost
CYTAT(regulyF)
W tym wykroju do ktorego zapodalem link powyzej jest pewien manakamet - bez zastosowania jakiegokolwiek rozciecia/rozporka nie wciagnie sie ich na biodra...

Wykrój nie ma mankamentu tylko opis jest do niczego. Po prostu jako wymiar AB nale¿y wzi±æ obwód bioder a nie pasa. (No chyba, ¿e kto¶ jest w pasie szerszy). Sam korzysta³em z takiego wykroju szyj±c swoje spodnie (z powy¿sz± poprawk±) i s± ok. Takie spodnie trzeba sci±gn±æ czym¶ w pasie.W tym celu albo mo¿na otworki obrêbione porobiæ , albo szlufki wszyæ (tak radz± na tej stronie), albo podwin±æ fragment spodni w pasie i przeszyæ (tak ja zrobi³em) i w to wci±gn±æ sznurek rzemieñ czy co¶ takiego. Z wczesnymi wykrojami zw³aszcza na spodnie bêdzie ciê¿ko, bo nic siê z tego nie zachowa³o a w ikonografii najwa¿niejsze dla nas detale zwykle zas³ania jaka¶ wierzchnia szatka ró¿nej ma¶ci.

Pozdrawiam
Jarogniew
regulyF napisa³:
CYTAT
A moze tak ktos podesle jakis wykrój (chodzi mi zasadniczo o Slowian)?

Je¶li interesuj± Ciê S³owianie Wschodni to na ponizszej stronce znajdziesz artykulik z wykrojami :

http://members.lycos.co.uk/stoigniew/index...hp?go=szarawary

(to nie by³a autoreklama smile.gif atrykulik zawiera b³êdy stylistyczne icon_sad.gif .. wiêc sie nie przera¼cie smile.gif w najblizszym czasie go porawimy)

regulyF napisa³:
CYTAT
No i jak to by³o z tymi obwiazywanymi nogawkami?

poni¿ej link masz link .... mo¿e Ci sie przyda bigsmile2.gif

http://users.bigpond.net.au/quarfwa/miklag...s/legwraps1.htm

regulyF napisa³:
CYTAT
tylko jak one sie trzymaly w pasie??? Moze ktos cos napisac na temat rodzajow mocowania?

Na Rusi gacnikiem (gacie-spodenki ..... gacnik-pasek skorzany bo "pasek" tam by³ tylko z we³ny smile.gif (za Kostrzewskim)) spodenki "pzrytrzymowano" smile.gif czyli szlufki i skórzany pasek za³atwi± sprawe.
jawor
Proszê moderatorów o przesuniêcie je¿eli podobny temat ju¿ istnieje.
Na jaki okres mo¿na datowaæ zanik spodni na terenie Kujaw i Mazowsza. W temacie http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5992&start=90
Piotr Niemir Kotowicz cytowa³ podej¶cie do nogawic Rusinów (ps. potwierdzenie teorii Wotawy o rzymskim pochodzeniu nogawic).
Mazowsze, patrz±c na uzbrojenie przedstawiane na pieczêciach, by³o bardziej wschodnie ni¿ zachodnie. Czy ta tendencja te¿ dotyczy³a równie¿ strojów.
Przegl±daj±c manuskrypty z http://www.kb.nl/kb/manuscripts/search/index.html
dotycz±ce XI-XIII czasami nogawice s± czê¶ciowo owiniête onucami, czasami nie. Od czego to by³o uzale¿nione.
Athe
A ja mam pytanko.
Jak to siê ze spodniami mia³o na terenie Walii w okolicach XIII wieku( i wcze¶niej), przed podbiciem przez Angliê? Czerpali ¿ywo ze wzorów angielskich, czy pozostawali przy swoim? Je¶li przy swoim, to co to w³a¶ciwie mog³o byæ? Co¶ a'la dawnoceltyckie spodnie? A mo¿e wcze¶niejsza chrystnizacja odpowiednio szeroko otowrzy³a im okno na ¶wiat i nosili siê jak wiêkszo¶æ czyli nogawice itp?

Pozdrawiam
An
Threl
witam
poszukujê dobrego wykroju szerokich spodni wareskich (linki które przeglada³am w wiekszosci juz nie dzia³aj±), a tak¿e informacji czy nadaje siê do ich uszycia szara we³na w jode³kê z domieszk± jedwabiu (wiem ze jedwab by³ stosowany m in na nakrycia g³owy,ale czy móg³ byc tkany razem z we³n±?). Proszê o pomoc. Czy szarawary nosili tylko slowianie wschodni?
Viator
Z tymi szarawarami to ju¿ parê dyskusji by³o. Ogólnie s± raczej nadu¿ywane przez odtwórców wikingów, którzy wychodz± z za³o¿enia ¿e to, co podpatrzono podczas wypraw i s³u¿by u Rusów i w Bizancjum, to mo¿na za³o¿yæ ¿e stosowano u siebie w rdzennej Skandynawii - a to wydaje siê byæ nadinterpretacj±. Ale sami Rusowie/Waregowie/ stopniowo slawizuj±c siê na pewno w pewnym momencie je zastosowali. Niestety ja te¿ nie mam ¿adnych ¼róde³ oprócz adresów nieaktualnych stron, za wyj±tkiem jednych spodni z Skjoldehamn, przerysowanych (jak zwykle schematycznie) przez Marca I. Carlsona (nie wiem czemu figuruj± one w spisie tre¶ci jako XIV wiek. Datowanie C14 w opisie wskazuje na prze³om X i XI w.):

http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/skolde3.html

Z tej stronki jest link do kilku dalszych portek:

http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...eechesindex.htm

ale ¿adne z pozosta³ych pokazanych tam spodni nie pasuj± równocze¶nie do Twojego datowania i lokalizacji.

Jedne z nich jednak¿e, spodnie z Damendorf w Szlezwiku (brak datowania, ale na pewno ¶redniowiecze) maj± opis materia³u, i jest to broken lozenge twill, czyli we³na w jode³kê w³a¶nie. We³na w jode³kê to chyba w ogóle najpopularniejszy w m³odszym i ¶rodkowym ¶redniowieczu materia³ a zatem "najbezpieczniejszy" dla rekonstruktora przy braku danych o odtwarzanej garderobie.

*

Jedwab trafia³ do Skandynawii raczej jako gotowe p³ótno a jeszcze czê¶ciej w postaci wyrobów gotowych, tzn. "trofiejnych" strojów. Zastosowanie go w strojach wytwarzanych przez samych Wikingów by³o wtórne; je¿eli np. obszycie wyciêcia na ko³nierz robiono z pasków wyciêtych z wzorzystego jedwabiu, nie zwracano ponoæ przy tym uwagi na rodzaj i przebieg wzoru.
Thyrvald
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...n/pasbyxor.html
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...dvmpasbyxor.pdf

Opis i wykroje bryczesów na podstawie znalezisk z Hedeby i przedstawieni z kamieni obrazowych.

CYTAT(Viator @ 23:14 14.06.2008) *
Jedne z nich jednak¿e, spodnie z Damendorf w Szlezwiku (brak datowania, ale na pewno ¶redniowiecze)

Powiedzia³bym ¿e pó¼ny okres rzymski. Analogiczne spodnie z Thorsberg datowane s± na pocz±tek IV wieku.

CYTAT(Viator @ 23:14 14.06.2008) *
We³na w jode³kê to chyba w ogóle najpopularniejszy w m³odszym i ¶rodkowym ¶redniowieczu materia³ a zatem "najbezpieczniejszy" dla rekonstruktora przy braku danych o odtwarzanej garderobie.
Popularna owszem, ale nie upraszcza³bym a¿ do tego stopnia ze najbezpieczniejszy.
Z wczesnego ¶redniowiecza mamy liczne przyk³ady ró¿norodnych splotów min. (dlagonal, p³ócienny, 2w2, psi z±b, diament itd itd).

Co do uzywania ich poza s³owiañszczyzna wschodnia to nie mozna wykluczyæ (mówie o bryczesach bo nie znam jakichkolwiek przyk³±dów spodni szerokich na ca³ej d³ugosci- szarawarów w postaci znalezisk) ich stosowania sporadycznie przez Skandynawów maj±cych stycznosc ze wchodem, co zreszta potwierdza znalezisko z Hedeby.
Zeby nie pisac po raz dziesi±ty tego co juz zosta³o napisane podajê linki:
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=2250
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=256
Threl
CYTAT
Jedwab trafia³ do Skandynawii raczej jako gotowe p³ótno a jeszcze czê¶ciej w postaci wyrobów gotowych, tzn. "trofiejnych" strojów. Zastosowanie go w strojach wytwarzanych przez samych Wikingów by³o wtórne; je¿eli np. obszycie wyciêcia na ko³nierz robiono z pasków wyciêtych z wzorzystego jedwabiu, nie zwracano ponoæ przy tym uwagi na rodzaj i przebieg wzoru.

wnioskujê z Twojej wypowiedzi, ¿e we³na z jedwabiem odpada.

pytaj±c o to czy szarawary nosili tylko s³owianie wschodni, mia³am na mysli raczej przypadki noszenia szarawarów przez inne plemiona slowian (zachodni, po³udniowi),zastanawiam siê czy by³y takowe?

trochê mam mêtlik w g³owie z tego powdu ze zetknê³am sie w sieci z wypowiedziami o szarawarach d³ugich i tylko za kolana, czy ktos wie jak wygl±da³y te d³ugie? I jak sie obydwa rodzaje nosi³o?

Thyrvald dziêki ci za wykroje. http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...dvmpasbyxor.pdf
z tym sie juz spotka³am, ale mam problemy z rozszyfrowaniem...najwiekszy kawa³ek materia³u to zapewne nogawka ale nijak nie wiem jak to zszyc z reszt±. To samo z tym d³ugim paskiem. ¯aluje ze nie znam jêzyków pó³nocy.

Do³±czam rysunki spodni które znalaz³am gdzies w sieci, czy s± poprawne na IX/X wiek?
Viator
Oczywi¶cie, splotów by³o wiele.

Nie napisa³em dok³adnie ¿e jedwab z we³n± odpada, tylko przemilcza³em, co oznacza, ¿e tego sam nie wiem. Nale¿y za³o¿yæ ¿e wikiñskie kobiety nie tka³y same p³ótna z we³ny i jedwabiu naraz. Czy natomiast importowano takie z o¶rodków jedwabniczych? Nie wiem, nie s³ysza³em o takiej mieszance.

*

Co do bryczesów i krótkich szarawarów to byæ mo¿e jest to to samo - owijka na podudziu (³ydkach) maskuje ró¿nice. Byæ mo¿e nawet ¿eby p³ótno lepiej siê pod ni± uk³ada³o, mog³y byæ pod kolanem rozcinane (lub mieæ jeden szew niezszyty), co zgadza³oby siê z ikonografi± u Carlsona i ewolucyjnym ujêciem Briana (post prawie na pocz±tku tematu), jako punkt wyj¶cia do braies.

*

Jêzyki obce nie s± a¿ tak± zmor±. Spróbuj wkleiæ tekst duñski, szwedzki czy fiñski np. do tego s³ownika:

http://www.google.com/language_tools

Jeszcze lepiej je¶li umiesz angielski - bo t³umaczenie na angielski z regu³y jest najlepsze (na polski znacznie wiêcej s³ów pomija).
Boran
CYTAT
pytaj±c o to czy szarawary nosili tylko s³owianie wschodni, mia³am na mysli raczej przypadki noszenia szarawarów przez inne plemiona slowian (zachodni, po³udniowi),zastanawiam siê czy by³y takowe?

trochê mam mêtlik w g³owie z tego powdu ze zetknê³am sie w sieci z wypowiedziami o szarawarach d³ugich i tylko za kolana, czy ktos wie jak wygl±da³y te d³ugie? I jak sie obydwa rodzaje nosi³o?

Thyrvald dziêki ci za wykroje. http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...dvmpasbyxor.pdf
z tym sie juz spotka³am, ale mam problemy z rozszyfrowaniem...najwiekszy kawa³ek materia³u to zapewne nogawka ale nijak nie wiem jak to zszyc z reszt±. To samo z tym d³ugim paskiem. ¯aluje ze nie znam jêzyków pó³nocy.

Do³±czam rysunki spodni które znalaz³am gdzies w sieci, czy s± poprawne na IX/X wiek?

1. Nie bardzo wiadomo, czy S³owianie - jacykolwiek - nosili szarawary. Który¶ z Arabów pisze, ze nosili takowe Rusowie, ale tu mo¿e równie dobrze chodziæ o przybyszów ze Skandynawii (ja szerokie spodnie w postaci bryczesów znam wy³±cznie z przedstawieñ z kamieni runicznych, szcz±tkowego znaleziska z Hedeby i wspomnianego w³a¶nie opisu). W przypadku np. Moraw jest to wysoce w±tpliwe wnosz±c po wyobra¿eniach na elementach pasów itp. Dla terenów dzisiejszej polski w zasadzie brakuje jakichkolwiek jednoznacznych ¼róde³ nt. stroju...

2. Raczej nikt nie wie, jak wygl±da³y te d³ugie. Bo raczej nikt nie zna ¼róde³, które by co¶ takiego potwierdza³y. W zwi±zku z tym raczej nie wiadomo, jak sie je nosi³o.

3. Wykroje które zapoda³e¶ s± mniej wiêcej na tej samej zasadzie, co ten zaprezentowany przez Thyrvalda. Generalnie kompilacja fragmentów z Hedeby i starszych spodni.
Nakon
Wiele by³o tematów, w których ktos napomkn±³ o szarawarach..ale mam pare pytañ

1.Czy szarawary mogli nosiæ s³owiañscy wikingowie (ch±¶nicy)? szarawary ponoæ by³y znane u Wikingów a tym bardziej u Rusów zamieszkuj±cych np. Wolin (wg historycznych przekazów Wolin zamieszkiwa³o wielu Greków czytaj:Rusinów)

2.Czy szarawary by³y uzywane przez wikingów nad Morzem Ba³tyckim czy tylko przez Waregów na wschodzie?

3. Czy wyobrazenie sokolnika na koncówce paska z Morawsi Jan przedstawia S³owianina w szarawarach? Ktos napisa³, ze jeden motyw z tego paska przypomina sztuke awarsk±...A moze to Awarowie sprowadzili na Morawy mode noszenia szarawarów?

4. Nie ma ¿adnych historycznych wykpalisk ubiorów u S³owian Zachodnich ani bogatych przekazów historycznych...Czy b³edem by³oby noszenie szarawarów przez ludzi odtwarzaj±cych Morawian, ch±sników czy plemiona lechickie ??
Boran
1. Rusowie to nazwa nadana przez arabskich podró¿ników Skandynawom ¿yj±cym we wschodniej Europie (na Rusi icon_cool.gif ). Nie bardzo rozumiem uto¿szamienie Greków=Rusinów=Rusów

2. Poszlaki wskazuj±ce na noszenie szarawarów pochodz± z kamieni runicznych/obrazowych ze Skandynawii (g³ównie przedstawienia konnych), z przekazów arabskich podró¿ników z Rusi (pogrzeb), wreszcie zdaje siê ¿e równie¿ ze znalezisk jakich¶ strzêpków tkanin w Hedeby (Dania)

3. Ja tam szarawarów w ¿aden sposób nie widzê, co najwy¿ej rozkloszowan± doln± czê¶æ kaftana. Poza tym nie tyle "jeden motyw z tego paska przypomina sztukê awarsk±", co raczej ca³e to okucie jest reprezentantem sztuki pó¼noawarskiej.
Gdybym ju¿ mia³ siê dopatrywaæ lu¼nych spodni na okuciach o awarskim pochodzeniu, to raczej zwróci³bym uwagê na koñcówkê pasa z Dolnych Dunajovic.

4. By³bym bardzo ostro¿ny. Bardzo.
sanoczak
wg. mnie wykorzystywanie okuæ pasów i bi¿uterii jako ¼ród³a ikonograficznego do rekonstrukcji ubioru i dopatrywania sie w nich pojedynczych szczegó³ów jest bardzo subiektywne i w sumie ka¿dy mo¿e dopatrzeæ sie swojego widzimisiê.

Mieszko I stara³ siê podczas swoich rz±dów dorównaæ zachodowi, st±d te¿ zachodnia broñ i ubiór we wczesnym pañstwie Polskim. je¶li chodzi o Mieszkowych najemników skandynawskich to na naszych terenach raczej szybko zasymilowali siê przejmuj±c zwyczaje i ubiór miejscowych

Nikodem
Hm... a czy nie jest tak ¿e szarawary, które wystêpuj± na kamieniach runicznych, zawsze s± na postaci je¿d¿±cej konno? Mo¿e to tylko mój prywatny wniosek, ale dr±¿±c ten temat do takiego doszed³em, ale je¶li by³aby to nieprawda - bardzo bym siê ucieszy³, bo szarawary mi siê podobaj± strasznie wizualnie i chcia³bym takowe posiadaæ, jednak nie znajduje dla nich pe³nego potwierdzenia, szczególnie ¿e na Fresze i Halli ró¿ne rzeczy czyta³em na ten temat...
Ale je¶li tak, to w ogóle kto móg³ nosiæ takie spodnie? Kiedy pojawi³y siê na dalekiej pó³nocy? (mo¿e kto¶ wie co¶, do czego jeszcze nie dotar³em), najbardziej chodzi mi o co¶ wczesnego, pokroju VI..VII wiek.
Ciechan
Co do s³owian zachodnich to siedzê w tym temacie od paru lat i zbieram ka¿dy strzêpek informacji zwi±zany ze strojem tych¿e. Nigdzie nie spotka³em siê z wzmianka o szarawarach noszonych przez nich, a ¿adne przedstawienie (czy to rysowane czy rze¼bione) nie przedstawia niczego co by szarawary przypomina³o. Zastanawia mnie gdzie wspominany sokolnik szarawary (w³a¶nie przygl±dam siê zdjêciu)
Bo¿ymir_bk
I cisza? Nikt dalej nic nie wie?
W zesz³ym sezonie przygl±da³em siê pewnemu S³owianinowi na wyje¼dzie. Nosi³ on szarawary. Mówiê jak nic - Rusin. Ale patrzê na pier¶, a tam sokolnik. Patrzê na pasek a tam morawy. No to zagaduje i siê pytam, szarawary na morawach? A on mi na to pewnie! Widzia³ to gdzie¶ w muzeum w Czechach, gada³ z miejscowymi, ba nawet na jakiej¶ ikonografii podobno by³o i w ksi±¿ce. Mówi, ¿e ksi±¿ê ma i zdjêcia. Wzi±³em numer, ¿eby mi to wszystko pos³a³. Ale do tej pory telefon jest g³uchy. Nie odbiera skubany.

Dlatego pytam siê Was. Czy owy kolo bredzi³? Czy s³ychaæ co¶ nowego w tym temacie?
Kucyzim
Oczywi¶cie s± takie osoby, co (postaram siê zacytowaæ) "nosz± na sobie ca³± Europê + po³owê Azji" na pokazach. Ja jak by³em w Bia³owie¿y na Polowaniu W³adys³awa Jagie³³y w 2010r. kowal mia³ na sobie naszyjnik z m³otem Thora :D

Temat o szarawarach: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21571
Znicz

CYTAT(Bo¿ymir_bk @ 00:41 28.01.2011) *
W zesz³ym sezonie przygl±da³em siê pewnemu S³owianinowi na wyje¼dzie. Nosi³ on szarawary. Mówiê jak nic - Rusin. Ale patrzê na pier¶, a tam sokolnik. Patrzê na pasek a tam morawy. No to zagaduje i siê pytam, szarawary na morawach? A on mi na to pewnie! Widzia³ to gdzie¶ w muzeum w Czechach, gada³ z miejscowymi, ba nawet na jakiej¶ ikonografii podobno by³o i w ksi±¿ce. Mówi, ¿e ksi±¿ê ma i zdjêcia.
Dlatego pytam siê Was. Czy owy kolo bredzi³? Czy s³ychaæ co¶ nowego w tym temacie?

Witam,

W naukowej literaturze rekonstruuje siê strój Awarów z  szarawarami. Strój wielkomorawski ponoæ by³ post-awarski (guzy, kaftany, ozdoby-okucia  metalowe stroju itd.).

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam Znicz

Boran
Z tym ¿e, nikomu niczego nie ujmuj±c, wiele wskazuje na to, ¿e Awarom (podobnie zreszt± jak i Wêgrom) te lu¼ne spodnie s± przypisywane na zasadzie domniemywañ i unaukowionego widzimisiê... W ka¿dym razie nie pamiêtam, ¿ebym kiedykolwiek spotka³ siê w literaturze z solidnym udokumentowaniem tego elementu ubioru, raczej ze s³owami-kluczami "zapewne", "przyjmuje siê" itp.

pozdrawiam
Boran

PS. No i jeszcze - lu¼ne spodnie to niekoniecznie od razu szarawary...
Znicz
Fakt.

Ewentualnie tu mo¿na siê doszukaæ lu¼nych spodni.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam Znicz

M¶cidróg
CYTAT
Ale patrzê na pier¶, a tam sokolnik.

Ta blaszka to nie zawieszka...nie wiem dlaczego wystêpuje w takiej formie.
Maranzano
Co do spodni/gaci w pó¼nym XIII wieku, to czy by³y one by³y na tyle d³ugie ¿eby koñce nogawek schowaæ w nogawice?
Viator
Dok³adnie tak. Nogawice wi±zane jednopunktowo naci±gasz na nogawki gaci, które w tym momencie powinny byæ spuszczone w dó³ (bo mog± byæ podci±gane i podwi±zywane do paska) a troki u wylotu nogawek zawi±zane wokó³ nogi pod kolanem, ¿eby siê nie marszczy³y / nie podwija³y przy zak³adaniu nogawic.
Boran
Boguslaw napisa³ w innym temacie:
CYTAT(Boguslaw @ 18:12 03.02.2012) *
Na 100% u¿ywano spodni z koziej skóry w IX i X na terenach Polski ale to inna bajka

... Jak siê taka (rewolucyjna poniek±d) informacja pojawia, to nie mogê nie zapytaæ o ¼ród³o...
Boguslaw
CYTAT(Boran @ 15:39 04.02.2012) *
CYTAT
Na 100% u¿ywano spodni z koziej skóry w IX i X na terenach Polski ale to inna bajka

Wiem, ¿e temat zupe³nie o czym innym, ale jak siê taka (rewolucyjna poniek±d) informacja pojawia, to nie mogê nie zapytaæ o ¼ród³o...

Drogi Boranie
Daj mi chwilkê ma³± i Ci z chêci± udzielê informacji
Boguslaw
Drogi Boranie-specjalnie dla Ciebie - wykaz ¼róde³ z ca³± mas± "skórzanek", tylko czytaæ i ogl±daæ:

1 Dunlevy, Mairead. Dress in Ireland. New York: Holmes & Meier, 1989, s. 25-26.
2 Snorri Sturluson, Heimskringlasaga, w tym St. Olaf's Saga, albo Olaf Haraldson's Sagao ¶w. Olafie, królu Norwegii (ok. 1015-1030). Akapity 204,240.
3 The King's Mirror (Speculum Regale -- Konung's Skuggsja) t³umaczenie na jêzyk angielski Laurence Marcellus Larson. New York, Twayne Pul. Inc. 1917, s. 181.
4 Viking and Medieval Dublin from the National Museum of Ireland. #186
5 "Arthour and Merlin" 9256 w Kölbing, E. ed. Altenglische Bibliotek. 4 (1890) Heilbronn. s.3-272
6 Lovelich, Henry. Merlin 23289-91. ed. E.A.Kock. (Early English Text Sociey, original series 93 (1904, reprint 1932), 112 (1913), 185 (1932))
7 Harmand, Adrien. Jeanne d'Arc, ses costumes, son armure. Essai de reconstitution. Paris, Librairie E. Leroux, 1929, s.114
8 York Memorandum Book. ed. M. Sellars (Surtees Society Publications 120) s.65
9 Turska Krystyna, Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów, Zak³ad Narodowy Imienia Ossoliñskich, Wydawnictwo PAN, Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk-£ód¼ 1987
Boran
No, super... tylko jak te pozycje siê maj± do tezy, ¿e "Na 100% u¿ywano spodni z koziej skóry w IX i X na terenach Polski"?!

PS. Dyskusja przeniesiona z w±tku o spodniach husarskich.
Boguslaw
No nie ukrywam, ¿e masz racjê. Kurde muszê znale¼æ gdzie¶ to mia³em, tylko jestem po przeprowadzce i za nic nie mogê wyryæ.Jak tylko siê doszukam to wrzucê.
Viator
Dobra, czyli na dzi¶ dzieñ mo¿emy uznaæ ¿e nie ma ¿adnego poparcia ani dla szerokich spodni typu szarawary, ani dla spodni/nogawic skórzanych na ziemiach polskich w ¶redniowieczu - pozostajemy przy nogawicach jednopunktowych, a "bardzo wcze¶ni" przy spodniach (wzór zapo¿yczony od których¶ s±siadów).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.