Witam wszystkich FREH-owiczów !
Mam pytanko do do¶wiadczonych w boju rycerzy. Posiadam ³ebkê z czepcem kolczym i wy¶cie³an± materia³em z przeszywanego kaptura. Mam jednak problem, bo gdy j± zak³adam, he³m nie przykrywa mi dolnej partii potylicy. Zupe³nie inaczej jest je¶li w³o¿ê na g³owê kaptur kolczy, a ze ¶rodka wyjmê ten przeszywany - he³m siedzi g³êboko i ca³a g³owa jest bezpieczna i ogólnie jest wygodniej. Nie wiem jednak czy od uderzenia w he³m, bez przeszywanego kaptura nic mi siê nie stanie. Nie mam do¶wiadczenia w walce, a wolê nie próbowaæ waliæ siê po g³owie mieczem. Proszê o odpowied¼ - czy nic mi siê nie stanie bez przeszywanego kaptura pod he³mem ?
ABSOLUTNIE NIE BAW SIÊ W WALKÊ BEZ WYT£UMIENIA HE£MU.
To chyba najgorsze co mo¿na zrobiæ. He³m niewyt³umiony nie zapewni ci absolutnie ¯ADNEJ ochrony, a wsadzony do srodka kaptur kolczy na go³y ³eb spe³ni jedynie funkcjê tzw implantownika. Je¿eli obawiasz siê o ochronê potylicy, wzmocnij poprostu czepiec kolczy. Powinien w zupe³no¶ci wystarczyæ.
Pozdrawiam
Peruk
Hmm, piszê tutaj, bo nie mia³em pomys³u gdzie.
Robiê w³asnie czepiec pikowany pod czepiec kolczy do kapalinu.
Len z którego robiê czepiec jest gruby i sztywny i ciê¿ki, czyli wszystko fajnie, bo chroni, tylko po z³o¿eniu 3 warstw robi siê to to za ciê¿kie, za sztywne i za grube.
A chodzi mi o gruby czepiec pikowany.
By osi±gnaæ grubo¶c bojowa musia³ bym z³ozyæ kilkana¶cie warst tego lnu. A jak to potem pikowaæ, same problemy.
Czy mo¿na zastosowaæ rozwi±zanie - 3-4 warstwy lnu, a dodatkowo miêdzy nie w romby pikowane wepchniête zrzynki lniane? W ten sposób czepiec by³by grubszy, a zarazem miejsca przeszywania pikowania by³y by cieñsze i ³atwiej by siê szy³o.
Co wy na to?
Jak z historyczno¶ci± takiego rozwi±zania?
I druga sprawa. Jak na to w³o¿ê czepiec kolczy, to czy go czym¶ przywi±zaæ, ¿eby siê nie przesuwa³, czy po prostu musi na scisk siedzieæ?
CYTAT(Rugiewit)
Hmm, piszê tutaj, bo nie mia³em pomys³u gdzie.
Robiê w³asnie czepiec pikowany pod czepiec kolczy do kapalinu.
Len z którego robiê czepiec jest gruby i sztywny i ciê¿ki, czyli wszystko fajnie, bo chroni, tylko po z³o¿eniu 3 warstw robi siê to to za ciê¿kie, za sztywne i za grube.
A chodzi mi o gruby czepiec pikowany.
By osi±gnaæ grubo¶c bojowa musia³ bym z³ozyæ kilkana¶cie warst tego lnu. A jak to potem pikowaæ, same problemy.
Czy mo¿na zastosowaæ rozwi±zanie - 3-4 warstwy lnu, a dodatkowo miêdzy nie w romby pikowane wepchniête zrzynki lniane? W ten sposób czepiec by³by grubszy, a zarazem miejsca przeszywania pikowania by³y by cieñsze i ³atwiej by siê szy³o.
Co wy na to?
Jak z historyczno¶ci± takiego rozwi±zania?
I druga sprawa. Jak na to w³o¿ê czepiec kolczy, to czy go czym¶ przywi±zaæ, ¿eby siê nie przesuwa³, czy po prostu musi na scisk siedzieæ?
spróbuj wypchaæ runem owczym
Witam
Hubercie, wystarczy, ¿e ograniczysz siê do czepca kolczego podczepianego do ³ebki, ca³y kaptur kolczy to zbêdny balast. No i oczywi¶cie w³aduj wyt³umienie do he³mu
Pozdrawiam
CYTAT(Rugiewit)
Tak na wstêpie: czepiec to kolcza doczepiana do he³mu a samodzielna kolcza na g³owie to kaptur kolczy
Wiele razy widzia³em i na rycinach i w rekonstrukcjach kaptura kolczego (g³ównie dotycz±cych XIII wieku) rzemieñ przeci±gniêty w okó³ g³owy przez kó³eczka. Nie wiem tylko czy ten rzemieñ by³ dowi±zywany do pikowañca. Prawdopodobnie tak.
CYTAT
Nie wiem tylko czy ten rzemieñ by³ dowi±zywany do pikowañca. Prawdopodobnie tak.
Widzia³em te¿ tak jakby zewnêtrzne pikowañce, zak³adane juz na kaptur. Wygl±da³o to jak skórzany stela¿ z doczepionymi wokó³ g³owy poduchami. Rysunki tego ustrojstwa znale¼æ mo¿na bodaj¿e w Ospreyu o krzy¿owcach.
Pozdrawiam
Peruk
Z tym, ¿e chyba pad³o pytanie o ³ebkê, a opisana konstrukcja to pod garnek.
O jaki he³m chodzi w³a¶ciwie, bo w opisach mo¿na siê pogubiæ.
No jasne ¿e pod garnek.
Czy wystêpuj± wogóle kaptury kolcze pod ³ebkami? Bo spotka³em siê tylko z opcj± czepca.
Pozdrawiam
Peruk
Po porstu próbujê doj¶æ do tego co w³a¶ciwie chce nosiæ na sobie Hubert z Lautenburga.
Podrzucam link je¶li chodzi o ³ebki.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24...der=asc&start=0
Witam. Mam ogromn± pro¶bê - je¿eli znacie namiary na wykroje do zrobienia wykoñczenia wewnêtrznego hemu (kapalin) to dajciê! Przeszuka³em wszystkie posty i mam problem ze ¿nalezieniem a kiedy¶ trafi³em na takowe - buy³o pokazane krok po kroku jak wykonaæ pikowane wykoñczenie he³mu
z pozdrowieniami Bieszczadnik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.