Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - narzêdzia p³atnerskie
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
AmsteL
gdzie moge dostaæ wszelkie rodzaje m³otków? i przy okazji jak omge zrobiæ narzêdzia do wypuklania?
£ukasz Lewandowski
Wszelkie rodzaje m³otków np. ¶lusarskich mo¿na dostaæ w skepie z art. ¿elaznymi..., a inne wszelkie rodzaje najlepiej zrobiæ we w³asnym zakresie.
Na szczê¶cie jeszcze tak dobrze nie jest, ¿eby wszystko mo¿na by³o kupiæ.
Skutilla
Co do m³otków to polecam z³omowiska, gie³dy staroci, zazwyczaj trzeba szukac jakis starych meneli, jak ci siê poszczêsci to za flaszke mo¿na czasami dostaæ ró¿ne pere³ki. Co do narzêdi do wypuklania to polecam www.arador.com tam s± dwie pokazówki jak zrobic m³otek i podaj¿e pieniek z misk±.
krzys-kucus
Hmm wê¼ ksi±zke telefoniczn± i podzwon po klsepach z art. metalowymi i spytaj czy nie maja katalogu firmy topex on produkuje takie dwa pakiety blacharskie w niach s± m³otki do uwypuklania i pare innych choæ mniej przydatnych rzeczy
Horhe
W sieci marketów budowlanych Nomi mozna kupiæ tzw. zestaw blacharski. W jego sk³ad wchodz± ró¿ne m³otki i rêczne babki. Cena oko³o 25-30z³. Na pocz±trek do æwiczenia mo¿e byæ, pó¼niej bêdziesz czuæ co Ci w rêce lepiej pasuje. A klepaæ mozna choæby hantlami.
Cukieras
Chyba ¿artujesz
Wojos³aw
Macie mo¿e pojecie gdzie moge nabyæ na¿êdzia p³atnerske ?
Cukieras
W Ameryce mlotki po 30 dolców + wysylka
Wojos³aw
Popatrz na temat :P
Ania ¯uk
A ja sugerujê popatrzeæ do s³ownika ortograficznego.
Cukieras
A ty popatrz wpierw w opcji szukaj oraz w opcji wysil mózgownice .
Jesli myslisz ¿e w okolicy twojego domu jest sklep (tu¿ obok Biedronki)"Wyposa¿enie arsztatów P³atnerskich" . To musze Ciê rozczarowaæ. Nie ma - Serio. I Pewnie w ca³ej polsce te¿ nie
A jesli my¶lisz powa¿nie o p³atnerstwie jako sztuce a nie wyrobu rynien w piwnicy to pomys³ by kupiæ m³otki w Ameryce bêdzie ca³kowicie na miejscu
Herman
CYTAT
A ty popatrz wpierw w opcji szukaj oraz w opcji wysil mózgownice

Co za uprzejmo¶æ ze strony kolegi frehowicza, naprawde najlepiej zmieszaæ z b³otem osoby które czym¶ sie zainteresuj±.

CYTAT
Jesli myslisz ¿e w okolicy twojego domu jest sklep (tu¿ obok Biedronki)"Wyposa¿enie arsztatów P³atnerskich" . To musze Ciê rozczarowaæ. Nie ma - Serio. I Pewnie w ca³ej polsce te¿ nie. A jesli my¶lisz powa¿nie o p³atnerstwie jako sztuce a nie wyrobu rynien w piwnicy to pomys³ by kupiæ m³otki w Ameryce bêdzie ca³kowicie na miejscu

I tu sie mylisz bigsmile2.gif W Bielsku na ul. ¯ywieckiej jest Dom Techniczny gdzie mo¿na zamówiæ profesionalne m³otki blacharskie(jak i kszta³tki itp). Musze cie zmartwiæ Cukieras bo to nie s± m³otki z utopijnej Ameryki, bo oni porz±dnie stali nie umiej± zahartowaæ, ale i tak niektórzy kupuj± ich tandete hehehe.gif

Ale tak na powa¿nie Wojos³aw na pocz±tek kup sobie podstawowy zestaw m³otków Topexa(do kupienia w Leroy Merlin), mo¿e to nie s± jakie¶ super m³otki (bo s± ¿eliwne) ale dla osoby pocz±tkuj±cej wystarczy. Wszelkiego rodzaju kszta³tki do klepania najlepiej kombinowaæ samemu, na z³omie mo¿na czasami ciekawe rzeczy znale¼æ i na allegro.
Cukieras
M³otki bacharskie do czego? Do klepania karoseri samochodowej. Znajdziesz tam namiastkê mlotkow do rownania chyba cos do wypuklania. A co z reszta :mlotki do wyciagania ,rozciaganiamia,i pozostalej reszty operacji. Zarzucasz mi ze proponuje amerykanska tandete a za chwile proponujesz najtanszy chinski bubel z marketu ktory to w trymiga sie rozleci (spawdza³em). Wiem ze sa do kupenia pofesjonalne motki blacharskie i mozna je zamowiæ w Polsce ( czêsæ spowadzana z ameryki). Sprawdzale¶ ile takie urzadzenia kosztuja i do jakiej blacharki sa przeznaczone? Bo ja tak. Wychodzi na to samo albo drozej ni¿ ja proponowalem . Zarzucono mi ze nie przeczytalem dok³adnie tematu . To samo tyczy sie ciebie . Napisano tam :narzêdzia platnerskie . Oczywiscie siê czepiam .
I jeszce jedna ma³a uwaga . Coraz ¿adziej zagl±dam na Frehe , bo coraz wiecej w niej powielanych tematów zakladanych przez takich ktorym nie chce siê poszukac ,pomyslec ,zwiazaæ w±tki i fakty .
A coraz mniej wartosciowych informacji a coraz wiecej gadania o ass.gif Maryni.
Oczywi¶cie siê czepiam.
Herman
CYTAT
M³otki bacharskie do czego? Do klepania karoseri samochodowej. Znajdziesz tam namiastkê mlotkow do rownania chyba cos do wypuklania. A co z reszta :mlotki do wyciagania ,rozciaganiamia,i pozostalej reszty operacji.

Reszte m³otków te¿ znajdziesz, wybór jest naprawde du¿y. A napisa³em m³otki blacharskie bo dzisiaj jak pójdziesz to sklepu i powiesz ¿e chcesz m³otki p³atnerskie to popatrz± na ciebie jak na wariata.

CYTAT
Wiem ze sa do kupenia pofesjonalne motki blacharskie i mozna je zamowiæ w Polsce ( czêsæ spowadzana z ameryki). Sprawdzale¶ ile takie urzadzenia kosztuja i do jakiej blacharki sa przeznaczone? Bo ja tak. Wychodzi na to samo albo drozej ni¿ ja proponowalem .

Akurat sprawdza³em i akurat u¿ywam trzech m³otków niemieckich produkowanych z szweckiej stali. S± drogie to fakt bo ok. 150 z³ za sztuke, ale jest to ju¿ w pe³ni profesionalne narzêdzie i uwierz mi nadaj± sie.

CYTAT
Zarzucasz mi ze proponuje amerykanska tandete a za chwile proponujesz najtanszy chinski bubel z marketu ktory to w trymiga sie rozleci (spawdza³em).

Tak ale ten chiñski bubel kosztuje tyle co nic w porównaniu z amerykañsk± tandet± a na pocz±tek w zupe³no¶ci wystarczy. Te¿ ich u¿ywa³em i s± s³abe ale jak sie nie nawala jak g³upi a u¿ywa ich z g³ow± to mo¿na co¶ z ich pomoc± zrobiæ.
Cukieras
Widze że chcesz pogadać, mam tylko nadzieje ze tym razem uda ci sie powstrzymać emocjie.
Nadal twierdze ze ze kupowanie marketowej chinszczyzny mija się z celem ( chyba ze sie ma zbyt duzo kasy ). Nie trzeba tłukiem który nawala bez opamietania ile pary w rękach by cos takiego ( młotek ) uszkodzić .
Proponowane przez mnie młotki produkowane są miedzy innymi do prac płatnerskich( a o tym bylo w tytule tematu ) . Mozna wybrać sobie rodzaj i mase młotka . Gdzie indziej nie zawsze jest taka możliwość .
Ja nie proponuje modyfikowanych genetycznie produktów z macdonalda, przepasanych zlota wstęga amerykanskiego snu posypanych obficie popkornem ( czytaj amerykaskiej tandety ) . Jak próbujesz cały czas sugerować , tylko produkt który sam bym kupił .
I tez różnymi młotkami pracuje ,miedzy innymi niemieckimi juz kilka lat
Ameryka jest Beee ? Widzałem zbroje koszmarki rodem z ameryki ( u nas też tego dostatek ) ale też cakiem udane rekonstrukcjie ,np: dokumentacjia zdjeciowa wyrobu hełmu z jednego kawałka . Większość szablonów zbroi pobierana jest za amerykaniskich stron internetowych . Tylko od umiejetnosci wiedzy oraz checi robiącego zbroje zależy efekt końcowy. Ja zaproponowałem gdzie mozna szukać narzędzi które moga to ułatwić.
Oswiadczam że nie jestem stypendystą rzadu amerykaniskiego i nie staram się o wize .
Herman
Polecam tani± chiñszczyzne tylko dlatego ¿eby sobie ch³opak na pocz±tek spróbowa³ rzemios³a a nie odrazu wydawa³ grub± kase na co¶ do czego wogóle moze nie mieæ umiejêtno¶ci i cierpliwo¶ci.

Nie przekre¶lam dorobku "amerykañskiej cywilizacji" ale uwazam ¿e m³otki europejskie s± lepsze i to ¿e nie widniej± pod nazw± p³atnerskie nie oznacza ¿e nie znajdziesz w ich asortymencie takich jakie s± potrzebne.
Kane
Wojos³aw - kupuj normalne m³otki, najlepiej stare, na targu. Przynajmniej bêdziesz mia³ pewno¶æ ¿e nie s± odlewane z ¿eliwa smile.gif
Czê¶æ mo¿esz przerobiæ np.: nadaæ in ró¿ne kszta³ty i bêdziesz móg³ spokojnie pracowaæ.
Zapomnij na razie o m³otkach blacharskich - tanie Ci siê rozlec± a drogie ... hmmm, s± drogie.
Napisz co chcesz konkretnie robiæ (mo¿esz na priv), bêdzie pro¶ciej co¶ Ci doradziæ. Temat "narzêdzia p³atnerskie" jest do¶æ szeroki dunno.gif
Cukieras
Odrobiłem prace domową. Dziś przesłali mi mailem z Domu Technicznego oferte cenowa zestwów płatnerskich ( Chętnym moge przesłac). Otóż jedyne co mnie w tym powalilo na kolana to ceny .
Najtaniszy zestaw składaacy się z dwu młotków do wyrównania oraz jednego gumowego , pięciu babek kosztuje bagatela 1466zł i 61gr netto to samo w stalowej walizce 1699zł i 01gr .
Najdroszy zestaw 4 młotki stalowe i jeden silikonowy oraz osiem babek 2875zł i 95gr netto w walizce 3187zł i 20gr . Od podanych cen możliwy jest 15%rabat.
Dla mnie zestawy te wglądają na typowe do naprawy karoseri samochodoewj .Oczywiście część z tych nażędzi można wykorzystać do płatnerstwa ale czy warto tyle płacić jak i tak trzeba by je poprzerabiać ?
Kane
CYTAT(Cukieras @ 21:48 02.01.2007) *
Odrobi³em prace domow±. [...]
Oczywi¶cie czê¶æ z tych na¿êdzi mo¿na wykorzystaæ do p³atnerstwa ale czy warto tyle p³aciæ jak i tak trzeba by je poprzerabiaæ ?

Problem w tym ¿e te narzêdzia s± przystosowane prawdopodobnie do naprawy karoserii czyli klepania cienkiej blaszki, a nie blachy w granicach 1,5 - 2 mm. Mog± nie wytrzymaæ. Oczywi¶cie nie piszê o m³otku gumowym crazy.gif tego raczej nie potrzaskasz devil.gif ale z reszt± mo¿e byæ problem. Tym bardziej jak to jest odlew ¿eliwny.
Herman
Widze Cukieras ¿e dalej chcesz dr±¿yæ temat tongue.gif ¬le odrobi³e¶ prace domow±, zadzwoñ sobie tam jeszcze raz i popytaj sie o ceny pojedyñczych m³otków a nie zestawów, bo nie wiem sk±d te kosmiczne ceny. Zgodze sie ¿e zestawy m³otków które tam oferuj± s± raczej bezu¿yteczne, ale pojedyñcze te¿ mo¿na kupiæ a znich mo¿na spokojnie wybraæ te nadaj±ce sie idealnie. Ja mam trzy m³otki zamawiane przez Dom Techniczny za ok. 150 zl sztuka i sprawdzaj± sie doskonalne do blachy 1,5 mm w tzw. "p³atnerstwie". Zapewniam te¿ ¿e nie s± ¿eliwne, choæ my¶le ¿e to oczywiste.

Z ciekawo¶ci zobacze amerykañskie strony gdzie mo¿na kupiæ m³otki p³atnerskie, znacie jakie¶?
Kane
CYTAT(Herman @ 15:25 03.01.2007) *
Ja mam trzy m³otki zamawiane przez Dom Techniczny za ok. 150 zl sztuka i sprawdzaj± sie doskonalne do blachy 1,5 mm w tzw. "p³atnerstwie". Zapewniam te¿ ¿e nie s± ¿eliwne, choæ my¶le ¿e to oczywiste.

W tej cenie na pewno.
Pisa³em na postawie w³asnych do¶wiadczeñ. Kupi³em kiedy¶ zestaw m³otków blacharskich, niestety by³y one w³a¶nie ¿eliwne (przy okazji du¿o tañsze cool.gif ). Po jakich¶ 2 dniach pracy jeden z nich siê po prostu rozlecia³, a u¿ywa³em go tylko do koñcowego wyrównywania powierzchni. Ca³e szczê¶cie uda³o mi siê odzyskaæ pieni±dze.
Cukieras
Chciałem wiedzieć co warte są rzeczone mołtki z Domu Technicznego. By móc obiektywnie ocenic oba źródła . Wyjaśniłem wystarczajaco dobrze o co mi chodzi dodatkowo dzisaj uprzejmy Pan z tej firmy dzwonił i pytał na który zestaw się decyduje.Więc mialem okazje porozmawiać . Mam więc pełny obraz . Wiem co oferują i nie zamierzam nikogo w tej firmie narażac na bezuzyteczną prace .
Wyciagnełem swoje wnoski i wydaje mi się że od tego momentu dyskusja stała się jałowa.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.