Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Pie¶ni] Tradycyjne pie¶ni bretoñskie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Antoine Lacroix
Witam!

Poszukujê stron na, których mo¿na pos³uchaæ tradycyjnych pie¶ni bretoñskich lub tradycyjnych pie¶ni kolonistów francuskich w Ameryce. king.gif

Pozdrawiam
Medbh MacLochlainn
na Kazaa mozna znalezc kilka bretonskich branli...i to niestety cala bretoñszczyzna, ktora posiadam, wiec namiary na strony przydadza sie i mnie.
Marcin Padre Oracki
Branle nie sa bretonskie.
Jezeli szukasz stronki z piosenkami to polecam http://perso.wanadoo.fr/per.kentel/index_saozneg.htm
bardzo dobry serwis.
Niestety w chwili obecnej nie ma juz w Polsce zadnego zespolu grajacego muzyke bretonska, ostatni jaki byl na Dowspudzie oficjalnie zakonczyl swoja dzialalnosc. Co prawda, na tym samym festiwalu mozna bylo uslyszec Len - gwerze czyli wlasnie piosenki, niesluszalem, nie bardzo jestem w stanie sie wypowiadac. Ale obawiam sie, ze jest to raczej projekt niz formalny zespol.
Pozdrawiam
Padre
Medbh MacLochlainn
branle nie sa bretonskie? a to cos nowego.
'Open Folk' niedawno oglosilo, ze zacznie grac wylacznie muzyke bretonska...poczekamy, zobaczymy smile.gif
Marcin Padre Oracki
Branle sa tancami francuskimi z XVI wieku, najlepiej zapytac o to Anie Zuk - jest specjalistka icon_wink.gif
Bretonczycy maja gavota, plinna i inne takie, tez tanczone w korowodzie.
Jezeli chodzi o OF to material ktory zaprezentowali na Dowspudzie, z nowych nabytkiem w postaci Mirka i jego harfy na pewno nie byl bretonski. Oni dalej graja swoj ogolno celtycki repertuar, wtracajac czasami utwory z korzeniami slowianskimi lub innymi - jak na przyklad Dybuk - ze wstawka growlingiem i ostra metalowa gitara icon_wink.gif
Pozdrawiam
Padre
Ania ¯uk
E tam, takim specjalist± to mo¿e byæ ka¿dy, komu siê bêdzie chciia³o ciut poczytaæ. A sk±d to przekonanie ¿e branle s± bretoñskie? (w koñcu Bretania to jakby nie by³o region Francji) Byæ mo¿e z nazwy branle de Bretagne? Nie wiem dunno.gif
Indar
Pozdrowienia i poklony!

O linkach gdzie znajdziesz bretonska muzyke w wiekszej ilosci ciezko mi mowic, ale polecam Ci grupe DESKOMP. Jak sie nie myle to moze jakies ich kawalki znajdziesz na stronie: http://www.deskomp.org/
milego sluchania.
klaniam sie raz jeszcze
Krzysztof "Indar" Babinski
Medbh MacLochlainn
pardon, moj b³±d icon_redface.gif

na Festiwalu Muzyki Celtyckiej w Bedzinie goscili radosni ludzie z Domu Bretanii w Poznaniu...gdyby tylko udalo sie znalezc na nich namiary dunno.gif przypuszczam, ze chetnie podzieliliby sie muzyk±.
Marcin Padre Oracki
To byl Tomek Kowalczyk - chyba najwiekszy specjalista w naszym kraju od spraw bretonskich, nie mowiac juz o tym ze wspanialy czlowiek.
Pozdrawiam
Padre
Kuba_
Gdyby kto¶ chcia³, posiadam pierwszy album bretoñskiej kapeli "Skolvan" - kilkana¶cie ³adnych ballad i nieco szybszych kawa³ków tradycyjnych.
Marcin Padre Oracki
Witam!
Dzisiaj po poludniu pozegnalem Tomka ktory pojechal do domu icon_wink.gif
Pokazal mi stronke imprezy ktora odbywa sie cyklicznie od kilku juz lat http://www.antourtan.org/
zapraszam na nia wszystkich - jest to strona czegos co sie nazywa Ceber Fest Noz - dla niewtajemniczonych powiem, ze fest noz to bretonska zabawa taneczna. Jak sie przeklika przez ta strone i dojdzie do dzialu "archives" to znajduja sie tam filmiki i nagrania audio fragmentow koncertow wielu swietnych grup bretonskich. Poogladalem sobie na przyklad Skolvana icon_wink.gif
A jezeli ktos by chcial to 30 pazdziernika w Poznaniu odbedzie sie wlasnie wspomniana wyzej impreza, podobno ma trwac od 18 do 3 rano. Z atrakcji bedzie transmisja koncertu Skolvana z Bretanii.
I jeszcze jedno
Wlasnie przeczytalem druga czesc pierwszego postu w tym watku.
Zaczalem sie zastanawiac co autor mial na mysli.
W tej chwili pozostalosci po francuskich osadnikach w Ameryce mozna znalezc w kilku rodzajach muzycznych.
Najbardziej znane sa chyba Cajun i Zydeco - choc momentami moga przypominac brzmieniem rock and rolla(szczegolnie moja ulubiona plytka C.J. Chenier i Red Hot Louisiana Band ) i jeszcze muzyka z Quebecu i kapele takie jak La Bottine Souriante czy MacKinaw, polecam szczegolnie ta pierwsza jako zespol ktory mozna przyporzadkowac do nurtu new acustic.
Rany jak ja sie wymadrzam icon_wink.gif
Pozdrawiam
Padre
S³owianka
Ja osobi¶cie gustujê w twórczo¶ci GWERZ(p³ytka o któr± mi chodzi to chyba siê zwie Gwerz Live i ¶piewu jest tam troszkê...nie powiem), tak wiêc polecam....pod Skolvanem, Hudelem te¿ siê podpisujê.
Antoine Lacroix
Dziêkuje wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytanie jak i za okazan± pomoc - pomoc, która jak najbardziej okaza³a siê przydatna.... Hm... o co chodzi³o mi gdy pyta³em o muzykê francuskich kolonistów w Ameryce. O wszelkie zespo³y, pie¶ni mieszcz±ce siê w tym zagadnieniu w tym tak¿e o tradycyjne pie¶ni normandzkie, których czê¶æ zosta³a "przeimportowana" przez francuskich kolonistów na kontynent amerykañski... Ze swojej strony mogê poleciæ album Jean-Francois Dutertre "Traditional Songs from Normandy"...
Aradpa
oki jest jeszcze tak zwany dinozaur muzyki celtyckiej i bretoñskiej grupa "Tri Yann" nagrywaja ju¿ pd niepamietnych czasów i graj± naprawde nie¿le. Jest jeszcze tradycyjna gvenwa i Eric Marchaund ze swoimi eksperymentami. wszystkimi wymienionymi s³u¿e smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.