Witam!
Dzisiaj po poludniu pozegnalem Tomka ktory pojechal do domu
Pokazal mi stronke imprezy ktora odbywa sie cyklicznie od kilku juz lat
http://www.antourtan.org/
zapraszam na nia wszystkich - jest to strona czegos co sie nazywa Ceber Fest Noz - dla niewtajemniczonych powiem, ze fest noz to bretonska zabawa taneczna. Jak sie przeklika przez ta strone i dojdzie do dzialu "archives" to znajduja sie tam filmiki i nagrania audio fragmentow koncertow wielu swietnych grup bretonskich. Poogladalem sobie na przyklad Skolvana
A jezeli ktos by chcial to 30 pazdziernika w Poznaniu odbedzie sie wlasnie wspomniana wyzej impreza, podobno ma trwac od 18 do 3 rano. Z atrakcji bedzie transmisja koncertu Skolvana z Bretanii.
I jeszcze jedno
Wlasnie przeczytalem druga czesc pierwszego postu w tym watku.
Zaczalem sie zastanawiac co autor mial na mysli.
W tej chwili pozostalosci po francuskich osadnikach w Ameryce mozna znalezc w kilku rodzajach muzycznych.
Najbardziej znane sa chyba Cajun i Zydeco - choc momentami moga przypominac brzmieniem rock and rolla(szczegolnie moja ulubiona plytka C.J. Chenier i Red Hot Louisiana Band ) i jeszcze muzyka z Quebecu i kapele takie jak La Bottine Souriante czy MacKinaw, polecam szczegolnie ta pierwsza jako zespol ktory mozna przyporzadkowac do nurtu new acustic.
Rany jak ja sie wymadrzam
Pozdrawiam
Padre