Witam
Czy wie kto¶ w jaki sposob wykonuje sie inkrustacje drewna za pomoca metalu. Jak to wyglada od strony technicznej? Chcialbym sobie ozdobic nieco robona wlasnie rekojesc. Ewentualnie moze ma ktos doswiadczenie nad inkrustacja metalu innym metalem? Bede bardzo wdzieczny za wszelkie porady i sugestie.
Pozdrawiam
W drewnie to dosyæ prosta sprawa bo w metalu wymaga to wprawy w pos³ugiwaniu siê rylcem a do tego trzeba mieæ praktykê.
Musisz zaprojektowaæ sobie wzór ,a nastêpnie wykonaæ to w metalu najlepiej kolorowym czyli srebro ,z³oto ,mied¿ , mosi±dz .Proponuje Ci aby¶ wykona³ to z drutu bo tak jest naj³atwiej .
-Wzorek trzeba wyd³ubaæ w drewnie na g³êboko¶æ trochê wiêksz± ni¿ po³owa ¶rednicy drutu i na szeroko¶æ trochê mniejsz± ni¿ ¶rednica albo przynajmniej dok³adnie tak± sam±
-Dok³adnie i delikatnie wklepaæ drut w rowek na który najpierw trzeba nanie¶æ bezbarwn± ¿ywice lub klej (niewiele tego kleju bo wyjdzie bokami)
-Kiedy ju¿ klej stwardnieje trzeba to wszystko delikatnie zeszliwowaæ ¿eby zrównaæ metal do poziomu drewna co daje dosyæ ³adny efekt .
Je¶li chcesz inkrustowaæ wzór bardziej skomplikowany np.litery czy co¶ takiego to proponuje wyci±æ je pi³k± w³osow± wygi±æ do kszta³tu drewna i wyd³ubaæ dok³adnie w drewnie wzór .Trzeba pamiêtaæ ¿eby po wklejeniu matal troszeczkê wystawa³ to wtedy ³adnie sobie to wyszlifujesz do równego poziomu .Pamietaj o u¿yciu kilku gradacji papieru ¶ciernego (120 ,240,400,600,800 i mo¿na polerowaæ)wtedy nie bêdzie rys na metalu.
Dzieki serdeczne
Mam jeszcze pytanie co do kleju lub zywicy? Jakies sugestie? Czego szukac po sklepach?
Pozdrawiam
Chyba wkleja³em klejem U-HU i mieli¶my jeszcze dwusk³adnikow± ¿ywicê epoksydow± oraz (wstyd siê przyznaæ )bezbarwny klej poxipol ale musisz zapytaæ siê w sklepie o klej w zale¿no¶ci od u¿ytego materia³u .Bo ja u¿ywa³em srebra czystego bo jest bardzo plastyczne i z³ota te¿ czystego .Nie wiem czy wszystkie te kleje dobrze klej± zwi±zki miedzi (mosi±dz ,br±z ) bo one szybko pokrywaj± siê tlenkami czy czym¶ takim i wiem ¿e kolega mia³ problem z przyklejeniem miedzi do drewna ale mo¿e przesadza³ albo ¿le wymiesza³ klej czy ¿ywicê albo mia³ mied¿ ,która zpatynowa³a ju¿ i nie oczy¶ci³ tego .Musisz te¿ wszystko odt³u¶ciæ (ja u¿ywam do tego denaturatu ale chyba mo¿na te¿ benzyn± ekstrakcyjn± czy zwyk³ym rozpusczalnikiem.
Powodzenia i pamietaj ¿eby robiæ powoli i dok³adnie wtedy napewno wyjdzie tak jak chcesz a nie tak jak siê uda.
Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Witam.
Podzielê siê moimi do¶wiadczeniami z inkrustacj± metalu metalem.
-Na pocz±tek dobrze przytwierdzamy przedmiot (np ostrze topora)do sto³u.
-Potem naszkicowac linie inkrustacji.
-Bardzo ma³ym przecinaczkiem (ostrym i w±skim) g³êboko nacinamy linie inkrustacji
-Nastêpnie nacinamy tym samym przecinaczkiem od ¶rodka brzegi rowka powsta³ego po pierwszym nacinaniu tak aby powsta³y otwór by³ szerszy na dole (aby metal nie wypad³) ,nacinamy tak z obydwu stron rowka.
-w tak spreparowan± szczelinê wk³adamy drut miedziany ,mosiê¿ny (koniecznie miêkki mosi±dz) stebrny (mo¿e wystawaæ -w³a¶ciwie powinien wystawaæ) a potam m³otkiem wbijamy ten drut w szczelinê (bijemy naprawdê mocno tak aby metal dok³adnie wp³yn±³ w zakamarki szczeliny.
-zeszlifujemy naddatek metalu ,oraz nierówno¶ci w stali powsta³e z wybijania szczeliny tak aby tworzy³y jednolit± powierzchniê.
-Nastêpnie polerujemy ca³o¶æ
Efekt rewelacyjny (ale proces strasznie pracoch³onny)
Pozdrawiam.
Mo¿na rowki wykonaæ rylcem o profilu V .Tak jak opisa³ Mardinus rowek musi mieæ odpowiedni profil tak aby drut nie wypad³ po wklepaniu .Rylec jest trudnu w prowadzeniu ale mo¿na nim uzyskaæ linie o dowolnych krzywiznach i rózne esy floresy maj± wtedy rzeczywi¶cie zaokr±glone kszta³ty.Proponuje te¿ wygrzaæ drut przed taka operacj± bêdzie siê ³adnie i dok³adnie wklepywa³.Miedziany lub mosiê¿ny szybko studziæ ( w wodzie)a srebrny lepiej niech wolniej stygnie (lub studziæ w alkocholu np. denaturacie ,mo¿na te¿ w kwasie siarkowym o ma³ym stê¿eniu ,je¶li jest pod rêk± np. elektrolit z akumulatora ale ¶wie¿y.Wystudzony w kwasie drut nale¿y umyæ w wodzie bo resztki kwasu skoroduj± natychmiast stal )
Witam!
Mam pytanko odno¶nbie inkrustacji metalu metalem. Konkretnie chodzi o elementy zbroi.
Kiedy inkrustowanie by³o stosowane i czy posiadacie jakie¶ ikony czy fotki sprzêtów(najlepiej orgina³ów)z takimi zdobieniami?
Bêde bardzo wdziêczny za ka¿d± informacjê ;)
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.