interesuja mnie rozne motywy roslinne zdobien bechtera jesli ktos posiada byl bym bardzo wdzieczny za udostepnienie. odpowiedzi prosze kierowac na mojego maila lupusdelascaza@poprostu.net
Witam
Skoro interesuj± ciê zbrojenia akurat Bechtera, to mo¿e warto przenie¶c ten temat do pó¼nego ¶redniowiecza?
Poza tym nie bardzo wiem jak wyobra¿asz sobie zdobienie tych drobniutkich p³ytek. Ja osobi¶cie nigdy nie widzia³em zdobionych w jakie¶ wysublimowane motywy bechterów.
No ale patentu na wszechwiedzê nie mam.
Pozdrawiam
Peruk
tu sa dwa skany z ilustracji pokazuj±cej bechter cara Michai³a Fiodorowicza jako¶æ taka sobie ale mo¿e co¶ z nich wypatrzysz
Przepraszam ale bechter w XIII wieku? To chyba jakie¶ nieporozumienie... Nie mamy pewnosci czy wystêpowa³ w XV a tutaj XIII .... buuuu, usuñmy ten temat
No coz rabi z tego co udalo mnie sie dowiedziec to pierwsze protobechtery wystepowaly wczesniej niz XIII a nieczar joz gdzies zamieszczal zdjatka z wykopkow .....
pozdro dla Z³ej O¶ki
Niewiem drobi Niemirze czy czytac wasc nauczyli. Interesuja mnie zdobienia zbroii w XIIIw bo byly takowe, a jako pod temat pytam o bechter, i przecztaj sobie wypowiedz Dira o pol bechterach sprzed XIII wieku. Pozdrawiam[/url]
mysle ,ze czasem powinienes czytac co niektorzy "nauczyciele " maja do powiedzenia
bechter to rodzaj pancerza o dosyc jasno skonkretyzowanych ogolnych zalozeniach konstrukcji i zapewniam cie ,ze takowe w 13 wieku nie istnialy,ja przynajmniej takich nie znam,ale nie jestem omnibusem,wiec ...
owszem byly kolczugi z wplatanymi zbrojnikami ,ale nie byly to klasyczne bechtery
a ten proto-bechter o ktorymh kiedys wspomnialem ,czyba nawet umiescilem jakies rysunki ,pochodzily z ok 7 wieku o ile dobrze pamietam,i zachowal sie w niewielkich fragmetach i tylko w jednym pochowku z okregu Tarasowskiego
Wybacz Lupus ale poproszê o jakie¶ dowody. Stwierdzenie ze "gdzie¶ widzia³em" albo "wydaje mi siê ze s±" do mnie nie przemawiaj±... Jak dla mnie bechtery to dopiero (mo¿e) XV wiek i nic na to nie poradze. A czytac potrafiê, a nawet wyci±gaæ wnioski
czego i wa¶ci ¿ycze
Sprawa wyglada tak ze dlugo szperalem w roznych materialach i nie znalazlem niczego takiego jak bechter przed XIVw. Dlatego tez chcial bym Ci zwrocic honor, i jednoczesnie przeprosic za moje nie opanowanie.
jednak chcial bym zebys rozdzielil temat postu nad zawartosc, temat jest rzucony ogolnie, a bechter rzucam jakokolejne moje pytanie. Nie mozesz przeca powiedziec ze nie istnialy w histori bechtery, ani takowo nie mozesz napisac ze zdobien zbroii nie bylo w XIIIw. Tak, ze prosze cie o oddzielenie tych dwoch rzeczy.
Ok zostañmy zatem przy problematyce zdobienia pancerzy w XIII wieku.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.