SS -wiking bardziej popularna od Powstania warszawskiego?
Co¶ tak wyglada.
Wybuch³o 60 lat i 17 minut temu.
Czyta³em o rekonstrukcji powstania robionej przez rekonstruktorów-Polaków ze Stanów.
Czy w Polsce kogo¶ to interesuje?
(tak w chwilach wolnych od rekonstruowania waffen SS).
Zapewne kto¶ z Warszawiaków (nie myliæ z "warszawk±") obecnych lub "by³ych" by³by za rekonstrukcj±... Skoro po ma³u rusza polski wrzesieñ, to ruszy i powstanie. Przyda³oby siê, bo podobno w¶ród ludzi (nie tylko poza granic± polsk±) pokutujeb³êdneprzekonanie, ¿e by³o ono niepotrzebne i mylone jest z rzezi± Getta Warszawskiego.
W sumie rekonstrukcja jest prostsza ni¿ wrze¶nia - brak mundurów po stronie polskiej, nie trzeba nigdzie je¼dziæ w plener - wszystko pod nosem...
Sam jestem ciekaw - kto jest za? Ja sam nie lubiê okresu 2W¦... Ale przy³±czam sie do pytania Wotawy - czy kto¶ by chcia³ o¿ywiæ powstanie? Mo¿e uda³o by sie nawi±zaæ wspó³pracê z muzeum powstania?
Wotawie:
Ja jestem ju¿ od pewnego czasu zainterewsowany w³a¶nie t± kart± naszej historii , jestem na etapie zbierania materia³ów i ³apania kontkatów na repliki i orygina³y. Przyznam ¿e na dzisiaj powstrzymuj± mnie w zasadzie tylko finanse. Niemieckie mundurki sporo kosztuja
nie mówiac ju¿ o giwerach
CYTAT(Banita)
W sumie rekonstrukcja jest prostsza ni¿ wrze¶nia - brak mundurów po stronie polskiej
Nic bardziej b³êdnego, powstanie daje wielkie pole do popisu jesli chodzi o umundorowanie, od mundurow z wrzesnia po spora game niemieckiego umundurowania (nie tylko legendarne "panterki") Jeszcze lepiej i ciekawiej wyglada kwestia uzbrojenia.
wszystkim polecam najlepsza polsk± stronê o Powstaniu i nie tylko (mo¿na by daæ do linków)
http://www.whatfor.prv.pl/
Wy tu dyskutujecie o pomys³ach,a 7 sierpnia bêdzie w Warszawie taka rekonstrukcja.
Godfrid, mundury i uzbrojenie - racja. Powstañcy mieli nawet czo³g
. Choæ wydaje mi siê, ¿e umndurowani nie stanowili wiêkszo¶ci... Ale to tylko moje wrzzenie
Horhe - gdzie, kiedy - podaj jakie¶ szczegó³y!! Mo¿e uda sie obejrzeæ !
[quote="Banita"]Godfrid, mundury i uzbrojenie - racja. Powstañcy mieli nawet czo³g
. Choæ wydaje mi siê, ¿e umndurowani nie stanowili wiêkszo¶ci... Ale to tylko moje wrzzenie
quote]
Juz 1 VIII zdobyto magazyny SS na ul.Stawki gdzie bylo kilka tysiecy "panterek", byly w nie ubrane cale odzialy zgrupowania Radoslaw, zdjecia swiadcza o tym ze takie wojsko bylo jednolicie ubrane, wraz z czasem zmienialo sie to ze wzgledu na uzupelmnienia i przegrupowania, jednak fakt ze niemcy czesto mylili powstancze oddzialy ze swoimi i przepuszczali je na swe pozycje mowi sam za siebie jesli chodzi o kwestie jednolitosci umundurowania poszczegolnych oddzialow.
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/aa3/kol...gium_a_wola.jpg
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/aa1/kola.jpg
Nie czo³g a kilka, w czasie Powstania w rêcê powstañców wci±¿ wpada³a jaka¶ broñ pancerna w lepszym lub gorszym stanie:
- Pz.Kpfw. V "Panther" Ausf. G - zdobyto 3 szt. a 2 wykorzystano bojowo.
- Jagdpanzer 38 (t) Hetzer - "Chwat"
- Sd.Kfz. 251/1 Ausf. D - "Szary Wilk" i "Starówka"
- Samochód pancerny "Kubu¶
ciekawych odsy³am do ksi±¿ki:
http://www.wkl.com.pl/oferta.php?kd=1&kd=1...&dzial=1&id=163
Mi marzy siê gra o Powstaniu, w której mo¿na by mieæ mo¿liwo¶æ zrzucenia desantu 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej czy utrzymaæ przyczó³ek na Powi¶lu. A ju¿ w oglóle to czekam na jaki¶ film w holly³ódzkim stylu z olbrzymim bud¿etem i mo¿liwo¶ciami.
CYTAT(Smok Migu¶)
Dzieki za ten namiar
Od siebie dok³adam jeszcze jedn± bardzo ciekaw± publikacjê na temat sprzeêtu pancernego urzywanego w trakcie powstania przez obie strony konfliktu, sa tu w zasadzie prawie wszystkie znane zdjecia polskiego sprzetu pancernego.
http://www.militaria.net.pl/pl/148.html
CYTAT
Mi marzy siê gra o Powstaniu, w której mo¿na by mieæ mo¿liwo¶æ zrzucenia desantu 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej czy utrzymaæ przyczó³ek na Powi¶lu.
Ok, tylko po co ten desant? Tzn. co mia³o by byæ dalej?
CYTAT
A ju¿ w oglóle to czekam na jaki¶ film w holly³ódzkim stylu z olbrzymim bud¿etem i mo¿liwo¶ciami.
A mnie siê prostacko marzy wiêksze zainteresowanie Polaków swoimi wojskami ni¿ waffen SS.
Na razie - nierealne. Daje to do my¶lenia komu¶ kto ewentualnie zastanawia³ nad zawodem "Obroñcy Ojczyzny". Chyba nie ma siê co zbytnio wyrywaæ. I lanie murowane i pamiêæ ma³o wdziêczna.
Nie to ¿ebynm by³ specjalnie nawiedzony patriotycznie, ale jako¶ tak dziwnie to wygl±da.
Przy okazji. Czy Niemcy równie chêtnie identyfikuj± siê z oddzia³ami radziekimi jak Polacy z SS?
CYTAT(Wotawa)
A mnie siê prostacko marzy wiêksze zainteresowanie Polaków swoimi wojskami ni¿ waffen SS.
Na razie - nierealne. Daje to do my¶lenia komu¶ kto ewentualnie zastanawia³ nad zawodem "Obroñcy Ojczyzny". Chyba nie ma siê co zbytnio wyrywaæ. I lanie murowane i pamiêæ ma³o wdziêczna.
Nie to ¿ebynm by³ specjalnie nawiedzony patriotycznie, ale jako¶ tak dziwnie to wygl±da.
Przy okazji. Czy Niemcy równie chêtnie identyfikuj± siê z oddzia³ami radziekimi jak Polacy z SS?
auuuuuuuuu!! lito¶ci kurdebele!! Paaanie - jak siê interesuje SS to nie znaczy ¿e nie interesuje siê np. wrze¶niem 39... jak siedzê w japoñskim sprzêcie pancernym nie oznacza to pe³nego braku zainteresowania np. Powstaniem (ooo - ³adna tradycja mo¿e siê pojawiæ - Powstanie przez du¿e "p" i ka¿dy wie o co chodzi) i wozem panc. "Kubu¶" - lito¶ci b³agam... czasami trzeba zmieniæ perspektywê ¿eby dostrzec milusie i fajniutkie sprawy...
mnie kurna denerwuje pokutuj±cy mit o tonach kawalerii w Polsce (której nominalnie by³o 10% ) oraz o brakach w wyposa¿eniu technicznym i broni cie¿kiej w AWP w roku 39... i co - powiedszê siê z tego powodu?? no chyba nie - tym bardziej nie bêdê wszystkich na oko³o nakrêca³ i napina³ siê bez powodu - ka¿dy interesuje siê tym czym chce, ale faktem jest ¿e kole¶ który zna na wyrywki uzbrojenie i historiê Waffen SS (na przyk³ad) a nie wie nic o armii Polskiej tego¿ samego okresu to festyniarz i kaszaniarz...
to tyle - papa
CYTAT(Wotawa)
CYTAT
Mi marzy siê gra o Powstaniu, w której mo¿na by mieæ mo¿liwo¶æ zrzucenia desantu 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej czy utrzymaæ przyczó³ek na Powi¶lu.
Ok, tylko po co ten desant? Tzn. co mia³o by byæ dalej?
Po prostu jestem ciekaw, zakladajac, ze gra miala by takie algorytmy, czy i jaka przewage zyskali by Powstancy, czy to cos by dalo. Ot taka maszyna czasu. Brygada byla gotowa do zrzucenie, niestety nie dostali pozwolenia, a to byli swietnie wyszkoleni zolnierze, np. na poligonach w Szkocji w czasie cwiczen strzelano z ostrej amunicji nad glowami czolgajacych sie, a nie ze slepakow. Ich pojawienie sie, nie dosc, ze wzmocniloby sily Powstancow, to jeszcze na pewno dodaloby im ducha walki. Inna sprawa, to znana z ladowania pod Arhnem, szansa, ze wyladowaliby albo bez ciezkiego sprzetu i zapasow amunicji albo wprost w rece Niemcow. Mysle, ze woleliby jednak zginac walczac o Warszawe niz o holenderskie miasteczka. To samo dotyczy ilosci zrzutow, bylo ich zaledwie kilka, bo bombowce lecialy z Wloch, gdyby Stalin udostepnil swoje lotniska na wschod od Wisly, mogloby byc ich wiecej i wiecej sprzetu trafialoby w rece Powstancow. Jest duzo pytan co byloby gdyby, ja zyje Powstaniem niemal od pierwszych swiadomych mysli, brat mojej babci zginal w nim, a babcia tez miala co wspominac, od dziecinstwa karmiac mnie swoim widzeniem Powstania i wlasnie gdybaniem, bo to jedno zapamietala najbardziej, ze ich zostawiono, ze nikt nie pospieszyl im z pomoca, tylko pozowlono by sie wykrwawili.
My¶lê ¿e Hoffman ju¿ siê szykuje do superprodukcji
. Bêdzie co poogl±daæ. Pan Stupka w roli jakiego¶ Ronowca lub bohaterskiego ¿o³nierza radzieckiego co szybko przez Wis³e przep³yn± by ratowaæ m³odego ¯ebrowskiego i Scorupko z kana³ów.
a tak na marginesie to szkoda ze kolumbów 44 nie dokoñczyli
CYTAT(Tomaszek)
np. Powstaniem (ooo - ³adna tradycja mo¿e siê pojawiæ - Powstanie przez du¿e "p" i ka¿dy wie o co chodzi)
To nie tradcyja, to mozliwosc jaka daje nam jezyk polski w podkreslaniu, ze o danym wydarzeniu historycznym wyrazamy sie z szacunkiem.
CYTAT(Tomasz Rejf)
My¶lê ¿e Hoffman ju¿ siê szykuje do superprodukcji
Oby nie, wlasnie tego bym nie chcial, mysle, ze Polanski po doswiadczeniach z Pianista, moglby przy duzej kasie cos takiego nakrecic. Wolalbym jednak, zeby o sceny batalistyczne zadbal ktos pokroju Spielberga (genialne Szeregowiec Ryan i Kompania Braci) a nie Hoffmana.
"Przyda³oby siê, bo podobno w¶ród ludzi (nie tylko poza granic± polsk±) pokutujeb³êdneprzekonanie, ¿e by³o ono niepotrzebne i mylone jest z rzezi± Getta Warszawskiego."
Panie, co za bzdury Pan piszesz. Jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem. Spotkalem sie natomiast z o wiele bardziej racjonalnymi argumentami - powstanie bylo potrzebne, ale zle zorganizowane! Zle oceniono liczebnosc Niemcow i tempo posuwania sie wojsk radzieckich. Powstanie od poczatku bylo skazane na niepowodzenie.
Potrzebnym bylo zajac Warszawe przed ruskimi, ale nie potrzebnym bylo powodowac jej kompletne zniszczenie i rzez ludnosci.
CYTAT(Tungron)
ale nie potrzebnym bylo powodowac jej kompletne zniszczenie i rzez ludnosci.
Hmm, to tu sie nie zgodze, Warszawa byla przez Niemcow skazana na zaglade duzo wczesniej. Powstanie bylo pretekstem na ktory czekali, bo doskonale wiedzieli, ze wybuchnie. Dziury pod dynamit w Lazienkach, Zamku Krolewskim i innych zabytkach wiercono przed Powstaniem. Z rozkazu Hitlera miasto mialo przestac istniec, Krakow mial byc jedynym duzym, cywilzowanym miastem GG. Moze straty w ludnosci cywilnej bylyby mniejsze, ale mysle, ze takich "ludzi" jak Bach bylo wiecej i rzezie by byly, takie jak na Woli.
CYTAT(Smok Migu¶)
w czasie Powstania w rêcê powstañców wci±¿ wpada³a jaka¶ broñ pancerna w lepszym lub gorszym stanie:
- Pz.Kpfw. V "Panther" Ausf. G - zdobyto 3 szt. a 2 wykorzystano bojowo.
"Magda-Pudel", nazwy drugiej nie pamiêtam.
Pierwszy czo³g trafiony pociskiem z PIATA w ty³ wie¿y, drugi zdobyty bez uszkodzeñ, ale z roz³adowanymi akumulatorami. Przeniesiono je z samochodów, ale ze wzglêdu na ró¿nicê w rozmiarach wie¿a nie mog³a obracaæ siê o 360 stopni.
Powstañcy zdobyli tak¿e transporter artyleryjski (bodaj¿e Sd. kfz. 250), a na nim amunicjê do 75-tek Panter.
Generalnie czo³gi sobie niezbyt wiele zawalczy³y w powstaniu, specyfika terenu...
Choæ powstañcy ¶piewali: "...a na "Tygrysy" maj± PIATy..."
CYTAT(Smok Migu¶)
- Samochód pancerny "Kubu¶
Który by³ tak opancerzony, ¿e bali siê podjechaæ nim pod MG 42, ¿eby Niemcy nie zmienili amunicji na p-panc, bo by³by ser szwajcarski, a nie samochód
CYTAT(Smok Migu¶)
Mi marzy siê gra o Powstaniu, w której mo¿na by mieæ mo¿liwo¶æ zrzucenia desantu 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej czy utrzymaæ przyczó³ek na Powi¶lu. A ju¿ w oglóle to czekam na jaki¶ film w holly³ódzkim stylu z olbrzymim bud¿etem i mo¿liwo¶ciami.
Ta gra nazywa³aby siê "Rze¼ na Okêciu", albo "Rze¼ na Bemowie".
SBS skacz±ca na miasto to klêska. Skacz±ca pod miastem klêska do kwadratu.
A lotniska by³y bronione, bo z nich startowa³y Ju 87 ¿eby swoimi æwierætonówkami wspomoagaæ natarcia piechoty, która, zw³aszcza od 4-tego tygodnia powstania mias³a problemy walcz±c z kolesiami, którzy ka¿de rumowisko znali jak w³asn± kieszeñ.
Pozdr.
M.
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Generalnie czo³gi sobie niezbyt wiele zawalczy³y w powstaniu, specyfika terenu...
Choæ powstañcy ¶piewali: "...a na "Tygrysy" maj± PIATy..." :)
W sumie akcja byla jedna, wyzwolenie obozu koncetracyjnego tzw. Gesiowki, gdzie Pantera 5 strzalami rozwalila brame, bunkry i przeploszyla SS-manow. Dzieki temu ok. 350 Zydow z calej Europy odzyskalo wolnosc. Ale tu bardziej chodzilo o fakt, Powstancy maja czolgi i to na chodzie! To byla radosc dla nich i szok dla Niemcow.
A co do SBS, to dalej twierdze, ze jezeli mieli juz ginac, to na polskiej ziemi w bitwie o swoja stolice. Oni tego chcieli, po to, tak na prawde sie szkolili, ze beda pierwsi w Ojczyznie.
Zas³ysza³em z telewizora,¿e jutro (sobota 07.08) na rogu Wolskiej i jakiej¶ tam innej ulicy bedzie rekonstrukcja Powstania Warszawskiego. Relacja bêdzie w TVP3 o 19.30 w sobote 7 sierpnia
CYTAT(Horhe)
Zas³ysza³em z telewizora,¿e jutro (sobota 07.08) na rogu Wolskiej i jakiej¶ tam innej ulicy bedzie rekonstrukcja Powstania Warszawskiego. Relacja bêdzie w TVP3 o 19.30 w sobote 7 sierpnia
"7 sierpnia, godz. 19.00 . Widowisko "Pa³acyk Michla, ¯ytnia, Wola" -
inscenizacja walk powstañczych na Woli, ul. Wolska miêdzy ul. P³ock± i
ul. M³ynarsk±. "
za
http://www.1944.pl
Witam.
Ja te¿ widzia³em w TVP zapowied¼ tego wydarzenia.
Natomiast na stronie podanej przez Watmana nic nie znalaz³em.
Czy kto¶ mo¿e wie jak to ma wygl±daæ, mo¿e na necie gdzie¶ jest scenariusz ???
Ciekawi mnie ile osób bêdzie "reprezentowaæ" ka¿d± ze stron, czy bêdzie ¶lepa amunicja, czy pod³o¿one d¼wiêki wystrza³ów i przede wszystkim, czy bêdzie to rekonstrukcja konkretnej potyczki, czy tylko widowisko "osnute na kanwie".
Pozdr.
M.
widzia³em w³asnie w telewizji fragmenty tej rekonstrukcji. czy mnie oczka zmyli³y czy jeden z powstañców mia³ na sobie aktualny mundur bw zwany popularnie flecktarnem?
W³a¶nie ogl±dam w TWP3 jak dla mnie bardzo ciekawe
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Te mundury sa w BW spadkiem po III Rzeszy...
W TV fajnie to wysz³o, ale w rzeczywisto¶ci ciekawiej, szkoda tylko, ¿e sobotnia inscenizacja odby³a siê z ok. 55 min. opó¼nieniem i wielu gapiów nie wytrzyma³o i zakoñczy³o ogl±danie przed rozpoczêciem (aby zaj±æ dobre miejsce trzeba by³o przyj¶æ z godzinê wcze¶niej). Szkoda te¿, ¿e w t³umie musieli siê rozpychaæ uczestnicy tamtych wyda¿eñ.
Super, bardzo mi sie podobalo, szczegolnie oko cieszy Rosi, wciaz na chodzie. Mam do niej sentyment, nurkowalem do niej w Pilicy
Czy mi sie wydawalo, ze Pantere gral Leopard?
Tak, Panterê gra³ Leopard z Muzeum Wojska Polskiego, a w roli Pz. IV wyst±pi³ T-34.
By³em dosyæ wcze¶nie, zaj±³em niez³e miejsce przy zajezdni, ale po prawie godzinie czekania, kiedy t³um zacz±³ konkretnie napieraæ na mnie ¿eby cokolwiek zobaczyæ - da³em sobie spokój. Ciekawe, kto zasiada³ na tych dwóch trybunach...
pzdr
Mateo
Niestety T-34 w roli niemieckiego czo³gu od lat ju¿ spisuje siê beznadziejnie.
A wcale nie jest dla takich rzeczy jedyn± alternatyw± orygina³ !
Ogl±da³em sobie ostatnio Kompaniê Braci, "Carrentan" (tak to siê chyba pisze), patrzê - jedzie Panzerjager Panther. Obraca siê, patrzê - a tam podwozie od M 48
Chcieæ to móc !
Pozdr.
M.
Jak siê lubi co siê nie ma, to siê lubi co siê ma, u nas bardziej dostêpne s± T-34 czyli mityczna broñ
. Ciesze siê, ¿e taka inscenizacja mia³a miejsce i to z takim rozmachem i z tego co widzia³em z dobrym przyjêciem publiczno¶ci. Ciekaw jestem czy bêdzie to cykliczna impreza?
Szkoda, ¿e w akcji nie bra³y udzia³u s³ynne powstañcze katapulty
A swoj± droga, proszê mnie poprawiæ, je¶li siê mylê, ale "Rosie" mia³a chyba barwy maskuj±ce naniesione na zupe³nie inny ni¿ w lecie 1944 roku u¿ywany podk³ad
Poza tym Niemicka piechota mia³a w zwyczaju obwieszaæ transportery (i nie tylko) czym siê da³o (he³my, mena¿ki, fragmenty siatek maskuj±cych), tak "doprawiony" Sd. kfz 251 wygl±da³by moim zdaniem jeszcze ³adniej.
A zdjêcia fajne
Pozdr.
M.
Z tego co wiem, to w Powstaniu Niemcy uzywali broni pancernej wycofanej z Afryki, bez przemalowania pancerzy, stad takie pustynne malowanie na ulicach miasta.
S±dzê, ¿e w±tpiê.
Nawet je¶li za³o¿yæ, ¿e by³ to sprzêt ewakuowany pod koniec dzia³añ wojennych w Afryce w Tunezji, czyli na pocz±tku maja 1943 roku (raczej niewykonalne), to transporter bez malowania musia³by przetrwaæ 15 miesiêcy. A Niemcy bêd±c narodem praktycznym na pewno nie pozostawiliby "Rosie" bezczynnie, co wi±za³oby siê choæby z potrzeb± umieszczenia na niej zimowego kamufla¿u w zimie 1943/1944.
pozdr.
M.
http://klub.chip.pl/krzemek/galeria/marder2_30.jpg
To woz SS Viking w malowaniu gdy dywizja walczyla z Powstancami, mysle, ze ma najbardziej zblizone malowanie do Rosi. Co do praktycznosci Niemcow, to niekoniecznie w 44 roku na wschodzie byla ona powiazana z ich mozliwosciami technicznymi, z tego co czytalem, to malowali tym co mieli pod reka, a ze sporo zostalo im farby po samolotach i wlasnie po Afryce, to malowali wlasnie na stalowo-niesbieski i piaskowy.
Mam, znalazlem, to dywizja "Hermann Goring" byla przerzucona bez zmiany kamuflazu z Wloch nad Wisle. Tu na poczatku sierpnia rozgromila ruskich pod Radzyminem (podobno trzecia co do wielkosci bitwa pancerna II W.S.) a potem byla wsparciem dla Bacha w tlumieniu Powstania.
A czytalem to u Wiecha, ze pod koniec lipca przez Warszawe ciagnely czolgi w egzotycznych barwach, wlasnie jechali na polnoc do Radzymina.
Prrrr szaleni... Jakie malowanie pustynne ?!?
Niemcy faktycznie od lata 1942 (a zgodnie z oficjalnym rozkazem od poczatku 1943) jako podstawowego koloru do malowania pojazdów pancernych u¿ywali farby ¿ó³tej, czyli koloru
Dunkelgelb. St±d pewnie kojarzenie tego z pustyni±...
Tyle, ¿e oni u¿ywali tego na wszystkich frontach!
Przy tym niespecjalnie czêsto pojazdy wystêpowa³y w jednolistym ¿ó³tym kamufla¿u, uzupe³niano go w jednostkach farbami br±zow±
Rotbraun i oliwkowo-zielon±
Olivegrun. Oczywi¶cie kamufla¿em przejmowano siê bardziej na pierwszej linii (choæ pod Kurskiem np. masa sprzêtu by³a ¿ó³ta, bo ch³opaki nie nad±¿yli z pomalowaniem wszystkiego z nowych dostaw). Trzeba pamiêtaæ, ¿e przez pierwsze kilka tygodni z powstañcami walczy³y jednostki rezerwowe, policyjne i inna zbieranina z ty³ów. Dopiero pó¼niej wmiesza³a siê czê¶æ 19 Dywizji Pancernej i pododdzia³y z "Herman Goering" (g³ówne si³y obu i tak t³uk³y siê z ruskimi na przedpolach Warszawy).
St±d (jednostki ty³owe) jednolicie ¿ó³ty sprzêt pancerny.
Ale to nie ma nic wspólnego z pustyni±. Afrika Korps (a w³a¶ciwie wtedy ju¿ Panzerarmee Afrika) wyda³a ostatnie tchnienie prawie 1,5 roku wcze¶niej i to w stylu jak pod Stalingradem - nie byli w stanie niczego stamt±d ewaukowaæ (Guderian bodaj prosi³ Hitlera chocia¿ o ewakuacjê za³óg wozów pancernych, oczywi¶cie bezskutecznie).
Dopiero od listopada 1944 zgodnie z rozkazem podstawowym kolorem sta³ siê
Olive Grun, ale nadal do uzupe³niania kamufla¿u u¿ywali ¿ó³tego - wiêc pojazdy pomalowane regulaminowo (tzn. z kamufla¿em a nie tylko kolorem bazowym) wygl±da³y tak jak wcze¶niej.
Marder pokazany w za³±czniku przez Migusia jest ¶licznie pomalowany w/g regulaminu. To ¿adna prowizorka z hipotetycznych afrykañskich farb lotnicznych...
Podk³ad ¿ó³ty Dunkelgeb, maskowanie br±z i oliwkowozielony. Zgodnie z instrukcj± Heeres Mitelungen nr 181 z dnia 18 lutego 1943.
¯adne czary mary z Czarnego L±du...
Proszê nie tworzyæ mi tu fantastyki 2go-wojennej na forum rekreacji historycznej...
-
No wycofalem sie z malowania pustynnego, zmieniajac je na ezgotyczne.
Tak we wspomnieniach warszawiakow, ktorzy widzieli ciagnace przez miasto czolgi dwyzji Hermann Goring przerzuconej z Wloch bez zmiany kamuflazu, nazwane bylo to malowanie a ja powtorzylem. Przy Marderze zakrecilem, laczac dwie wypowiedzi:
1. Tak malowane byly wozy bojowe SS Viking walczace z Powstancami i tak chyba pomalowana byla Rosi w inscenizacji na Woli.
2. Informacja o malowaniu zolta i stalowo-niebieska farba w 44 roku z powodu trudnosci technicznych, ktora znalazlem, zbiega sie z informacja Tomka Rajtara o malowaniu na zolto jednostek niemieckich. Wlasnie SS Viking uzywala sporo ciezarowek, motocykli, kubelwagonow w takich barwach na froncie wschodnim. Ale pewnie byly one na wyposazeniu wiekszosci dywizji.
No i nie da sie ukryc, ze patrzac na malowanie wschodnie SS Viking i malowanie wloskie Hermann Goring, to nie roznia sie one tak bardzo, faktycznie to mieszanina dunkelgelb, rotbraun i olivergrun, tyle, ze z troche innymi wzorkami.
Nie mniej jednak ciesze sie, ze w ciagu jednego dnia, zostalem zmuszony do wyjasnienia czegos, co zawsze mnie ciekawilo (te dziwne wspomnienia warszawiakow o pustynnych czolgach w miescie), dzieki zwlaszcza Tomkowi Rajtarowi za pelna wypowiedz
apropo imitowania niemieckich czolgow
T-34 role ta pelni od lat
kino amerykanskie zabardzo od tego poziomu nie odstaje, tam ta role pelnily shermany
utkwila mi w opamieci scena z filmu USa , w ktorym to , na widok shermanow przemalowanych na szaro i z czarnymi krzyzami zolnierze amerykanscy krzyczeli : TYGRYSY !!
Ciekawostka z pierwszej czê¶ci ksi±¿ki "Warszawa 1944" wydawnictwa
Militaria dotycz±cej Powstania (2ga opisuje walki Niemców i Rosjan na przedpolach Warszawy).
Otó¿ "od zawsze" wiedzia³em o powstañczych Panterach, Hetzerze, transporterach i Kubusiu.
Ale nie wiedzia³em, ¿e powstañcy na pocz±tku walk zdobyli równie¿ Tygrysa!
Tyle, ¿e prawie natychmiast zosta³ w g³upi sposób uszkodzony (zniszczenie przek³adni bocznej o ile pamiêtam) przez pilnuj±cego go m³odego powstañca, w czasie gdy w³a¶nie skompletowana za³oga jad³a obiad...
-
?????????
A to¶ mi klina zabi³
Pierwszy raz o tym s³yszê, czy wiadomo która jednostka pozby³a siê wozu bojowego w tak piêkny sposób ??? Mo¿e przyzna³a siê do tego w oficjalnych papierach ???
Czy w ksi±¿ce s± numery tego czo³gu i wyszczególniona za³oga, a mo¿e nawet chcia³o siê im sprawdziæ, czy który¶ prze¿y³ wojnê ???
A przede wszystkim napisz szybko Tomku w jakich okoliczno¶ciach nasi wziêli tygrysa, bo troszkê czasu minie zanim kupie ksi±¿kê...
Pozdr.
M.
Z tego co pamiêtam z ksi±¿ki:
W momencie wybuchu powstania (lub w kilka dni po) kilka sztuk Tygrysów by³o transportowanych przez Warszawê w ramach uzupe³nieñ dla jakiej¶ jednostki frontowej (nie pamiêtam teraz dla której). Mia³y na pok³adzie za³ogi fabryczne, pewnie te¿ dlatego uda³o siê powstañcom ³atwo 2 z nich unieszkodliwiæ w trakcie przejazdu przez Warszawê (to raczej nie by³ atak na pozycje powstañców, o ile pamiêtam).
Jeden zosta³ zniszczony z PIATa, drugi oberwa³ wal±cym siê s³upem betonowym, w który trafi³ inny PIAT. Za³oga fabryczna uciek³a, czo³g by³ sprawny. Szybko skompletowano za³ogê powstañcz±, tymczasem maszyny pilnowali bodaj jacy¶ harcerze. Jeden z nich wsiad³ do czo³gu - nie wiadomo po co chcia³ nim gdzie¶ przejechaæ. Skoñczy³o siê to nienaprawialnym dla powstañców uszkodzeniem mechanizmów Tygrysa (ruskie te¿ zawsze marudzili, ¿e zdobyczne Pantery, Tygrysy czy Tygrysy Krolewskie zbyt ³atwo uszkodziæ). Wymontowali co siê da³o i maszynê chyba spalili.
Sprawdzê w domu jak to by³o na 100%, ale w zarysie - tak jak opisujê.
-
Czyli s³owa powstañczej piosenki:
"...a na Tygrysy maj± PIATy..."
nie s± oderwane od rzeczywisto¶ci
A tak swoj± drog± szkoda, ¿e podczas Powstania tak bardzo szwankowa³a ³±czno¶æ, jedna ze zdobycznych Paner mog³aby zdj±æ Tygrysa z lawety kolejowej (by³y bardzo niskie) i zaci±gn±æ go w jakie¶ miejsce, gdzie okopany i ob³o¿ony tonami gruzu by³by ¶wietnym nieruchomym punktem ogniowym. Trzebaby go tylko upodobniæ do gruzowiska, ¿eby siê piloci Ju-87 nie dopatrzyli, albo w pobli¿u paliæ non stpo opony...
Sorry za takie gdybanie.
Pozdr.
M.
Wczoraj o 21:25 na TVP1 byla dyskujsa zachodnich profesorow na temat braku wiedzy o Powstaniu na zachodzie. Miano mowic m.in. o braku filmu w rodzaju Szeregowca Ryana, bo przez takie filmy obecnie uczy sie historii. Niestety nie widzialem programu (Wisla-Real i wszystko jasne). Moze ktos nagral albo ogladal, jestem ciekaw o czym mowiono konkretnie.
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Czyli s³owa powstañczej piosenki:
"...a na Tygrysy maj± PIATy..."
nie s± oderwane od rzeczywisto¶ci :grin:
Hmm, moze ja znam inna wersje tej piosenki, ale w mojej jest:
"choc na tygrysy maja WISY"
chyba nawet jest do rymu
Da³em plamê...
Niestety wzi±³em rzecz na logikê
Ko³ata³o mi siê w g³owie z tymi Visami, ale doszed³em do wniosku, ¿e by³oby to za g³upie.
Pomysla³em,, "co jeszcze mogli mieæ na tygrysy" ??? I wysz³y mi jedynie PIATy...
G³upio to wychodzi.
Cz³owiek zna nazwy najwa¿niejszych oddzia³ów powstañczych, jak± mniej-wiêcej dysponowali broni±, z kim walczyli i rozk³ada siê na niby tylko piosence...
Dobrz, ¿e ¿aden powstaniec nie czyta tego forum, bo bym siê pewnie po komentarzu ludziom nie móg³ pokazaæ...
A propos filmu o powstaniu.
W Polsce ró¿ne rzeczy ludziska chcieli krêciæ, nawet dwa ró¿ne filmy pod tytu³em "Krzy¿acy" mia³y równolegle powstawaæ. Czy na prawdê nikt nie wpad³ na pomys³ takiego obrazu ??? Po "Szeregowcu...", po "Kompanii..." ???
Pozdr.
M.
CYTAT(Tomasz Rajtar)
Z tego co pamiêtam z ksi±¿ki:
W momencie wybuchu powstania (lub w kilka dni po) kilka sztuk Tygrysów by³o transportowanych przez Warszawê w ramach uzupe³nieñ dla jakiej¶ jednostki frontowej (nie pamiêtam teraz dla której). Mia³y na pok³adzie za³ogi fabryczne, pewnie te¿ dlatego uda³o siê powstañcom ³atwo 2 z nich unieszkodliwiæ w trakcie przejazdu przez Warszawê (to raczej nie by³ atak na pozycje powstañców, o ile pamiêtam).
Jeden zosta³ zniszczony z PIATa, drugi oberwa³ wal±cym siê s³upem betonowym, w który trafi³ inny PIAT. Za³oga fabryczna uciek³a, czo³g by³ sprawny. Szybko skompletowano za³ogê powstañcz±, tymczasem maszyny pilnowali bodaj jacy¶ harcerze. Jeden z nich wsiad³ do czo³gu - nie wiadomo po co chcia³ nim gdzie¶ przejechaæ. Skoñczy³o siê to nienaprawialnym dla powstañców uszkodzeniem mechanizmów Tygrysa (ruskie te¿ zawsze marudzili, ¿e zdobyczne Pantery, Tygrysy czy Tygrysy Krolewskie zbyt ³atwo uszkodziæ). Wymontowali co siê da³o i maszynê chyba spalili.
Sprawdzê w domu jak to by³o na 100%, ale w zarysie - tak jak opisujê.
-
Uzupe³niê trochê opis, korzystaj±c z wspomnianego ¼ród³a.
Tygrysy zosta³y unieszkodliwione przy pomocy zdobycznych Panzerfaustów (zdobyte w szkole przy ul. Radomskiej) a nie PIATów. Z uszkodzonego przez m³odego powstañca czo³gu wymontowano dwa karabiny maszynowe oraz wyniesiono 25 szt. amunicji kal. 88mm. Czo³g zosta³ zniszczony przez niemieckie Goliaty 8 sierpnia 1944.
Pozdrawiam
Zgadza siê. Maszyny by³y prawdopodobnie uzupe³nieniami dla 3 DPanc. SS.
Odchodz±c w bok od Tygrysów - polecam artyku³:
http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2242556.html.
Wstrz±saj±ce...
-
Jejku!!! Ludzie, je¶li macie na my¶li wzory kamufla¿owe Waffen SS czy w ogóle maskownice innych armii to dlaczego u¿ywacie polskiego kolokwializmu stosowanego w krzy¿ówkach - ''Panterka''? Nazwa ta ma w³a¶ciwie zastosowanie tylko do polskiego wzoru Pantera wz 93. Na zdjêciach z powstania widaæ ¿e ch³opaki ob³owili siê g³ównie w Eichenlaub'y ( czasem Platanmustertarnung siê pojawi). A swoj± drog± dziwna jak dla mnie sprawa - Polacy ''po¿yczaj±'' mundury od znienawidzonych formacji SS i ¶migaj± w niemieckich '' miednicach '' na g³owach. Czy¿by pragmatyzm zwyciê¿y³ z poczuciem dumy? ( ps. dziwni mnie stosowanie kamufla¿y Waffen SS, przeznaczonych do walki w otwartym terenie, w mie¶cie. Lepszy by³by ju¿ szarawy lub bezowy sweter
)
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Odpowiadam:
* Panterka - tak maskownice Wehrmachtu i W-SS nazwali sami Powstancy. Dlaczego? Nie mam pojecia. Ale to upowaznia do stosowania tego pojecia. Ciekawostka - Feldmutze, zwlaszcza w kolorach maskujacych nazywana byla "bandytka".
* Chodzilo o to, zeby miec mundur, a nie walczyc po cywilnemu i wyraznie zaznaczyc w ten sposob, ze jest sie zolnierzem i dzieki temu zyskac uprawnienia oraz ochrone zwiazana z roznymi konwencjami zw. z wojna. Mundur hitlerowski po denazyfikacji i umieszczeniu polskich oznaczen stawa³ sie mundurem polskim. Nie pierwszy i pewnie nie ostatni to w historii przypadek przerobienia obcego munduru (nawet munduru wroga) na swój. Stahlhelmy i panterki staly sie polskim mundruem przypadkowo - po prostu byly pod reka w duzej ilosci. Notabene - empirycznie stwierdzilem, w trakcie rekonstrukcji, ze na tle ruin, kamuflaz Eichenlaub maskuje doskonale, zwlaszcza strona jesienna.
Pozdrawiam!
Maciek
Rozumiem ¿e nie na temat, bo chodzi o uzbrojenie, i temat stary, pewno nie warto odgrzebywaæ, lecz by³a tu mowa o rekonstrukcji powstania i jeszcze do tego na woli.
W kwietniu trafi³em na yuotube film, wstrz±sn±³ mn± o tyle ¿e tyczy³ powstania, i do tego widaæ na nim miejsce gdzie przed wojn± mieszka³a moja te¶ciowa z ca³± rodzin±, nie muszê dodawaæ ¿e nikt! nie prze¿y³, ani ze znajomych ani z rodziny, jak ona ocala³a to bóg jeden wie, bo nic i nigdy nie chcia³a o tym powiedzieæ. Diabe³ mnie chyba podkusi³ by jej ten film pokazaæ, nie odzywa siê do mnie ca³y miesi±c.
http://www.youtube.com/watch?v=GKO5MBfbKgIdom w którym mieszka³a widaæ w 1m45s do 1m48s prawa strona kadru, ona nie zna nikogo kto by prze¿y³ w okolicy, tu jest plan sytuacyjny:
http://www.sppw1944.org/powstanie/wola/r10.jpg , te czerwone prostok±ty to miejsca gdzie palono trupy, ci wszyscy ludzie tam zostali. Tu trochê wspomnieñ,
http://www.sppw1944.org/index.html?http://.../wola_rzez.html . Rekonstrukcja powstania i do tego jeszcze na Woli? co tam rekonstruowaæ? p³on±ce stosy trupów? ludzi pal±cych siê w swoich domach ¿ywcem, czy mo¿e tych wpêdzonych do piwnic oblanych benzyn± i podpalonych wrzuconym granatem? a mo¿e ¶mieræ, tak ¿yw± i namacaln± ¿e ¶ni sie do tej pory i spokoju nie daje, to nie moje s³owa to jej.
Przepraszam, je¶li uwa¿acie ¿e za bardzo mnie ponios³o to skasujcie ten post.
Chyba Ciê nie ponios³o. Co najwy¿ej rzeczywi¶cie nie tutaj, nie w temacie Uzbrojenie.
Tak, dla ludno¶ci cywilnej ka¿dej epoki wojna by³a przekleñstwem - dla wojowników naturalnym ¶rodowiskiem. Daj nam Bo¿e sto lat wojny...? Horror, oczywi¶cie.
Tak, trzeba pamiêtaæ i podtrzymywaæ pamiêæ historyczn±. Trzeba to robiæ równolegle z rekonstrukcj±. Z rekonstrukcj± pewnego WYCINKA tej rzeczywisto¶ci. Znaæ historiê ca³± - ale nie ca³± pokazywaæ.
Nawet jako cywile nie odtwarzamy najczarniejszych aspektów ¿ycia w dawnych wiekach.
Jest to oczywi¶cie wykonalne ale jednak przekracza granice. Mo¿na (w sensie: umieliby¶my) pokazaæ wbijanie tureckich brañców albo kozackich powstañców na pal, palenie czarownicy, topienie unitów, rozstrzeliwanie ¯ydówek w 1939 i stosy trupów w lagrach w 1945. Rozbieranie, gwa³cenie, torturowanie. Mo¿e nawet w naszych zboczonych czasach usz³oby, gdyby zrobiæ z tego show a pewnie i chêtni by siê znale¼li (wiadomo, ¿e gdy krêcono Quo Vadis i og³oszono casting do sceny zbiorowego ukrzy¿owania w stroju Ewy problem by³ raczej z nadmiarem ochotniczek). Tylko po co? Po co?
Epizody Powstania jednak przecie¿ rekonstruujemy - przynajmniej te militarne. Na Powi¶lu - moje rodzinne kwarta³y - czyli na Dolnym Czerniakowie, gdzie te¿ nie by³o lekko (a gdzie by³o!?) ogl±da³em rekonstrukcjê zbiórki dru¿yny, budowy barykady, obrony przed piechot± niemieck± wspart± pojedynczymi pojazdami i dzia³kiem PAK40. Na ul. 3 Maja pod Mostem Poniatowskiego, gdzie do bardzo niedawna by³a zachowana nawierzchnia z kocich ³bów z przedwojennymi torami tramwajowymi, ustawia³y siê Tygrysy i SdKfz251. Pod mennic± warszawsk± toczy siê regularna bitwa. Jest co pokazaæ. Oczywi¶cie - siedzenia w piwnicy i wychodzenia ze skóry podczas nalotu Stukasów, gdy woko³o p³acz± przymieraj±ce g³odem i pokaleczone od³amkami dzieci, nikomu przy zdrowych zmys³ach nie przyjdzie do g³owy ani odtwarzaæ dla w³asnej frajdy, ani pokazywaæ widzom. I dobrze, bo nie potrzeba. Choæ mówiæ o nich i zachowaæ pamiêæ potrzeba, w³a¶nie po to ¿eby naszym dzieciom jak dorosn± nie wydawa³o siê ¿e prawdziwa wojna jest fajna.
----
Wracaj±c do rzeczy, czyli ten zapas panterek/kangurek, który powstañcy zdobyli w magazynach SS i wykorzystywali, by³ w kamufla¿u wzór Eichenlaub (jesiennym) czy Splittertarn? S³abo siê znam i na tym temacie, i na jêzyku niemieckim niestety.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.