Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Warszawa, Polska] - przêdza jedwabna
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
S³owianka
Mo¿e kto¶ wie gdzie da³oby siê (najlepiej w okolicach wawy ale je¶li wogóle jest to dobrze) przêdzê jedwabn±, tzn co¶ znacznie grubszego od nici jedwabnych. ¿eby to by³ naturalny jedwab. Na freha ten problem chyba nie zosta³ rozwi±zany.
Kadlin
Witam!
Pozwole sobie od¶wierzyæ troszke ten temat smile.gif
Poszukuje nici jedwabnych do haftowania. Czy kto¶ ma jakie¶ informacje w tym temacie? W sklepach jest dostêpna niæ jedwabna do szycia, ale jest ona baaaaardzo cienka i nie bardzo sie nadaje do haftowania nie wspominaj±c ju¿ o krajkach icon_sad.gif
Prosze o jakiekolwiek info.
Pozdrawiam!

ps. w sklepach jest dostêpna niæ jedwabna do haftowania ale sk³ad to 100% poliamid - tej nie szukamy bum.gif
Anulka
Ja te¿ mam ten problem face4.gif

Popatrzcie na stronkê: http://www.cottesimple.com/alms_purse/my_purse.html - dziewczyna odtworzy³a sakiewkê, haftuj±c niæmi firmy Au Ver a Soie, które najwyra¼niej s± tam dostêpne.

Szuka³am w Internecie,ale nie wygl±da na to, ¿eby ktokolwiek je do Polski sprowadza³ icon_sad.gif

Pyta³am te¿ poznan± przypadkowo hafciarkê - ona sprowadza je z Niemiec.

A nici jedwabne przyda³yby siê tak¿e do siateczek na w³osy, pasków - tyle dobrego nas mija.... Mo¿e jednak kto¶ gdzie¶ widzia³ nici jedwabne (np. Au Ver a Soie), i wie ile mniej-wiêcej kosztuj±?
S³owianka
DMC robi jedwb ale te¿ chyba w cieniutkich niteczkach niestety icon_neutral.gif jakby kto¶ to potrafi³ sprawdziæ to by³o dobrze, ja siê naszuka³am ale tylko ma³± fotkê w sklepiku netowym znalaz³am. Niestety obawiam siê ¿e to tylko niæ hmm.
W sumie mo¿na wyci±gaæ z materia³u, ale to krecia robota a niæ taka bêdzie trudna do zu¿ytkowania.
Owen
Hej
Ja swego czasu kupi³em trochê szpulek nitki jedwabnej w Milanówku, ale teraz nie wiem czy jeszcze tam co¶ jest, bo zak³ad upada³. Co do grubo¶ci nici jedwabnej to ciê¿ko mi sobie j± wyobraziæ jako grub±. Mo¿e mo¿na jako¶ próbowaæ splataæ ze sob±. Ale w±tpiê by by³a produkowana rozmiaru np muliny. Zreszt± sam problem z jedwabiem nie jest w jego grubo¶ci a ¶lisko¶ci i delikatno¶ci. Ja znienawidzi³em wszelk± zabawê rêczn± z jedwabiem smile.gif
Pozdrawiam
Gyula
Podobny problem mialem, ale jest dosc dobre rozwiazanie ;) wystarczy kupic surowke jedwabna, co nieco tego mialem kolory rozne smile.gif i spruc, nitka dluuga, latwo sie pruje ograniczone tylko iloscia tkaniny ;) ja mam swoje pentelki do kaftana z takiej to nitki i bdb sie trzymaja smile.gif a i do obszywania jest ok i haftowania.
S³owianka
A zgadzam siê..te¿ próbowa³am na reszteczkach surówki co mi po wyciêciu rêkawów zosta³a, ale no có¿..chcia³am byæ wygodnicka..poza tym nie potrafiê prz±¶æ czy tez ³adnie skrêcaæ niteczki a chcia³am zrobiæ 13wieczn± siateczk± na w³osy i ¿eby to siê nie kud³aci³o, bo toto jeste pracoch³onne i szkoda by by³o ¿eby sie mia³o zepsuæ.
sznureczki plecione z wyciagniêtych nitek wychodz± ok...to muszê przyznaæ...z krajkami jeszcze nie próbowa³am...mo¿e ceny surówki mnie odstraszy³y? 89 za metr w sklepach zazwyczaj buu angsad.gif
gyulo...piêkne zdjêcie...tylko pozazdro¶ciæ je¼d¼cy smile.gif
Kadlin
Witam!
Postêpów w szukaniu jedwabnych nici do haftowanie niestety nie zrobi³am. ALE.... nast±pi³ postêp w hafcie jedwabiem smile.gif w akcie desperacji kupi³am szpulke jedwabnych nici do szycia i okaza³o sie ze s± one tak samo "grube" szczerba.gif jak nici we³ny, któr± kupuje u Rosjanek i bez problemu sie haftuje. Problem to w pewnym sensie cena bo ponad 11 z³ za szpulke 100m i drugi nawet wa¿niejszy ilo¶æ dostêpnych kolorów - oko³o 10.
Pozdrawiam!
S³owianka
Jakiej firmy kupujesz te niteczki?
We³na u Rosjanek? to brzmi intryguj±co.
ja wyhaftowa³am swego czasu jedwabn± chusteczkê cieniutk± niteczk± jedwabn±...powierzchnia haftu spora ale zajê³o mi to naprawdê b du¿o czasu.
Kadlin
Nici jedwabne jakiej¶ niemieckiej firmy : Gütermann.
S³owianka
No tak..ja tez je kupowa³am. Milanówek jest o wieele tañszy, polecam jakby¶ gdzie¶ dorwa³a.
Kadlin
dzieki za info smile.gif
bede szukac, chco te niemieckie narazie by³y jedynymi jakie znalaz³am.
Choc jak by³am w Holandii to tam mieli typowe nici jedwabne do haftowania w motkach takich jak nasza mulina, ale niestety jak dla mnie makabrycznie drogie - 3,5 euro za motek. icon_sad.gif
Ale moze ktos je do Polski sprowadzi i w troche rozs±dniejszej cenie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.