Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Porozmawiajmy o zbroi plytowej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Jonah
Witam jestem nowy na forum i od razu przechodze do tak ciezkiego tematu jak plyta, mam otoz dwa (poki co) pytania. Pierwsze dotyczy elementow zbroi plytowej (chocby naramiennikow) czy kiedykolwiek folgi byly przytwierdzane do plecionki kolczej zamiast do paskow skorzanych (wiem zalatuje mrokiem i forgotten realms ale musze byc pewien) drugie to czy w Polsce nosilo sie kirysy plytowe z taszkami zamiast fartucha (moim skromnym zdaniem szorc bosko wyglada jednak taszki o wiele prosciej wykonac.
Jestem pewien ze wsrod tak szerokiego grona dowiem sie tych paru blachostek smile.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

Pierwsze pytanie - nie, kolczuga nigdy nie by³a u¿ywana zamiast skóry, ani jako "warstwa no¶na" do której mocowa³o siê blachy. Jedyny patent, gdzie zbrojniki mocuje siê do siebie przy u¿yciu kolczugi, to bechter - ale ze zbroj± p³ytow± on nie ma nic wspólnego.

Druga rzecz - te¿ nie, taszki w koñcu s³u¿± jako przed³u¿enie i uzupe³nienie szorcy, w ¶redniowieczu nie doczepia siê ich bezpo¶rednio do kirysu (a potem siê nie znam). Natomiast u¿ycie krótkich szorc i doczepionych do nich taszek na terenie Polski jest po¶wiadczone na paru gotyckich nagrobkach - polecam A.Nadolskiego i wspó³pracowników, "Polska technika wojskowa do roku 1500", tak na pocz±tek, s± przerysy.

Teraz moja kolej icon_wink.gif Jakie datowanie Ciê interesuje? Zgadujê, ¿e druga po³owa XV, s±dz±c po pytaniach?

Pozdrowienia
Jonah
Sam nie wiem dokladnie ktory okres bede odtwarzal poki co kraze wokol lat 1420 (poczatek okresu "bialej" zbroi) do 1500 przy czym najprawdopodobniej bede sie rzeczywiscie zajmowal druga polowa XV. Drogi Marcinie niepewnosc zwiazana z taszkami wynikala z tego ze opieram sie wlasnie na wymienionej przez Ciebie ksiazce gdzie cytuje: "W niektorych odmianach zbroi fartuch byl zastepowany taszkami... mocowanymi do dolnej krawedzi napiersnika" s.239
Marcin Surdel
Czo³em!

Tak na szybko z taszkami bezpo¶rednio do napier¶nika, to kojarzy mi siê tylko pó³zbroja pikinierska - ale to ju¿ nie ¶redniowiecze.

Nie przypominam sobie w³oskich zbroi, które by³yby ca³kowicie pozbawione szorcy - a to przecie¿ W³osi najbardziej lubili taszki.

Posprawdzam, na poniedzia³ek powinienem mieæ co¶ wiêcej.

Pozdrowienia
Jonah
Z gory dziekuje, a teraz pytanie z innej beczki (odwolam sie znowoz do ww ksiazki Nadolskiego) otoz na s.207 jest ilustracja przedstawiajaca 2 puginaly (podpisane na XIV w.) czy ten po prawej stronie jest odpowiedni rowniez dla drugiej polowey XV w?
Marcin Surdel
Czo³em!

Taszki mocowane bezpo¶rednio do napier¶nika pojawiaj± siê te¿ w niektórych zbrojach turniejowych, ale to te¿ ju¿ w³a¶ciwie Renesans.

Do zbroi, które mia³yby byæ u¿ywane do walki pieszej, odradzam taki patent.

Pozdrowienia
Marcin Surdel
Czo³em!

Co do pugina³ów na drug± po³owê XVw , znacznie lepszy by³by nerkowy lub tarczowy.

Pozdrowienia
Jonah
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, teraz wezme sie za warsztat. Jesli uda mi sie wykonac jakis ladny zestawik to zamieszcze w tym temacie zdjecia w celu ustalenia czy bedzie pasowalo do wspomnianego okresu.
Skaras
A ja mam ogólniejsze pytanie, niby banalne, a jednak...
Dlaczego we wczesnym ¶redniowieczu nie by³o zbroi p³ytowych? Przecie¿ potrafiono robiæ metalowe p³yty, wiêc o co chodzi? Mnie siê wydaje, ¿e mieli jakie¶ problemy z wiêkszymi powierzchniami, ale ja tam siê nie znam smile.gif
Jonah
Gdzies czytalem, ze po wynalezieniu mlota kowalskiego napedzanego przez wode/zwierzeta (wiadomo jak czlowiek sie szybko meczy) mozna dopiero bylo uzyskiwac wymieniony polprodukt potrzebny do wyrobu zbroi plytowej.
Jonah
Moje kolejne pytanie dotyczy mocowania naramiennika. Czy ktos moglby mi powiedziec do czego i czym mocowano ten element zbroi plytowej (zeby ktos nie myslal ze chce sobie nariemiennik przypiac np zamiast do kolana, po prostu nie jestem pewien co trzymalo naramiennik na swojej pozycji tak zeby np nie spadl podczas ruchu)
Thengal
No i we wczesnym sredniowieczu zbroja plytowa nie byla koniecznoscia.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Naramiennik u góry naj³atwiej przywi±zaæ rzemieniem. Mo¿na przewi±zaæ przez dziurki nawiercone bezpo¶rednio w blasze, albo, lepiej, w wystaj±cem z pod spodu w tym celu kawa³ku skóry. Sam rzemieñ mo¿na przyszyæ do ramienia. Na przeszywce, nie do samej rêki, of course smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Jonah
Dzieki za szybka odpowiedz, dobry pomysl z tym rzemieniem i przeszywnica... tylko najpierw trzeba miec przeszywnice :/ hmm postaram sie uszyc jakas cos takiego (3-4 warstwy jakiejs tkaniny) i wypikowac ja wloknem lnianym:>
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A kolega co, za zbrojê siê zabiera a pikowañca nie ma? Do dzia³u Przeszywanice odsy³am. Jak ze strojem? Te¿ w drugiej, przepraszam, teraz ju¿ trzeciej kolejno¶ci? Pozdrawiam
Gwyn
Jonah
Kolega jest z zamilowania kowalem-platnerzem rycerstwo to tak przy okazji :D
Pozdro.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie ma letko, bez szerszego kontekstu nic nie da siê porz±dnie zmontowaæ, czy to miecz, zbroja, garnek czy kufel. Warto zwróciæ uwagê na sposób w jaki moda cywilna odbija wygl±d zbroi i (pó¼niej) zbroja odbija ubiór cywilny. Wwszsystkie te aspekty s± ¶ci¶le powi±zane. Ale ju¿ siê nie czepiam. Pozdrawiam
Gwyn
Camil
chcia³ebym siê dowiedzieæ czego¶ o tzw. napier¶nikach skrzyñcowych, niejestem pewien czy widzia³em w posiadanych przezemnie materia³ach co¶ takiego, wiem, ze by³y z u¿yciu w II po³owie XV wieku zanim wesz³y "gotyki", ael chcia³ebym siê dowiedzieæ czego¶ wiêcej o wygl±dzie i szczegó³ach konstrukcji. je¶li co¶ macie by³bym bardzio wdziêczny, z¿era mnie ciekawo¶æ (oprócz rycin mile widziane tytu³y ksi±¿ek smile.gif ).

z góry dziêkujê smile.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

Na przyk³ad:

http://gallery.the-exiles.org/view_photo.p...e=armour&id=aat

Ca³kiem ³adny Kastenbrust na ¶wiêtym Jerzym. Czasami bywa³y nawet jeszcze bardziej zgeometryzowane i kanciaste.

Pozdrowienia
Borg
Spyta³es o jedna z tych rzeczy na widok których sie slinie bigsmile2.gif
Kilka przyk³adów
Borg
i jeszcze 3 fajne
Lokki
a to adresik jesli ktos jest zainteresowany

http://tomala.tron.yupe.net/?id=plytowka&act=kirysy

pozdrawiam
AtheiX
Ja mam inne pytanie
Gdzie mo¿na kupiæ zbrojê p³ytow±?
Wotawa
no fajnie, ale o skrzynkach jest ca³y osobny temat. Ale oczywi¶cie nale¿y tworzyæ nowe, identyczne.
_KOBOLD_
AtheiX przecierz kazdy wie ze zbroje mozesz kupic w sklepie z dywanami cool.gif
a tak na powowaznie to pokicaj troche po necie i poszukaj .
pzdr
Jonah
Po co kupowac?? lepiej zrobic :P ma sie ta satysfakcje smile.gif
AtheiX
prosilem o pomoc konkretna a panowie zamiast mi jej udzielic jeszcze jaja se robia
ech
_KOBOLD_
http://tomala.tron.yupe.net/?id=plytowka&act=helmy : bardzo fajne blaszki np
Poszukaj na necie wpisujac w wyszukiwarce "platnerstwo " jest tego troche
pzdr
ps : zawsze robie sobie jaja bigsmile2.gif bez obrazy kolego bigsmile2.gif
AtheiX
CYTAT(_KOBOLD_)
bez obrazy kolego  :grin:

nie jestem obrazony
mialem nadzieje ze po prostu zajrza tu platnerzy i cos zaoferuja
na targowisku nie dam ogloszenia bo sie tylko orientuje
Camil
CYTAT(Wotawa)
no fajnie, ale o skrzynkach jest ca³y osobny temat. Ale oczywi¶cie nale¿y tworzyæ nowe, identyczne.

wybacz ca³y czas zapominam o tym magicznym przycisku "szukaj " bum.gif
Morduk
drogi AtheiX`ie mam kontakt do p³atnerza z Sopotu i w³a¶nie mi wyrabia tak± zbrójkê bigsmile2.gif odezwij siê na gg lub mail lub priv to chêtnie siê podziele bigsmile2.gif
Pozdro
AtheiX
CYTAT(Morduk)
drogi AtheiX`ie mam kontakt do p³atnerza z Sopotu i w³a¶nie mi wyrabia tak± zbrójkê  :grin: odezwij siê na gg lub mail lub priv to chêtnie siê podziele  :grin:  
Pozdro

tylko ze ja nie mieszkam w sopocie
jestem z gornego slaska
Prezes
jak czy¶cicie p³yty i inne metalowe elementy? konserwacja? mo¿e mo¿ecie polecic jaki¶ ¶rodek...poza olejem czy zwyk³± past± polersk±...?
Jonah
Witam ponownie
Zrobi³em wstêpne zestawienie sprzêtu, który by mnie najbardziej interesowa³ i pragn±³bym, ¿eby¶cie ocenili zgodno¶æ z moimi za³o¿eniami:
-he³m: salada niemiecka, tak± jak± Borg ma na avatarze + podbródek
-kirys: wspomniany skrzyñcowy http://tomala.tron.yupe.net/of_d/plytowka/...sy/kirys2_1.jpg
-bejgwanty i narêczaki: standardowe p³ytowe (my¶la³em o zrobieniu czego¶ a la gotyk, ale my¶le, i¿ mam za ma³o wprawy w p³atnerstwie by zrobiæ co¶ na tak wysokim poziomie)
-rêkawice klepsydrowe
-naramienniki p³ytowe - niegotyckie
-orê¿: miecz pó³torarêczny

za³o¿enia:
- wspomniany zestaw pasuje do drugiej po³owy XV wieku
- wspomniane uzbrojenie by³o u¿ywane na ziemiach polskich
- by³o u¿ywane w boju bez wierzchowca

P.S.1 Czy dobrym pomys³em by³oby postradanie taszek tego kirysu (przedmówcy mówili, ¿e to typowo konny wynalazek)
P.S.2 Gdyby mój zestaw mia³ jakie¶ zastrze¿enia to proszê o 'odmroczenie' :P

Z powa¿aniem
Jonah
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Najbezpieczniej jest próbowac kopiowaæ konkretny garnitur. Je¿eli nie czujesz siê w mocy bawiæ w turbokanelowania gotyckie, próbuj gwa³ciæ jak±¶ w³osk± eksportówkê, ew. co¶ do kastenbrusta. Im mniej eklektyzmu, tym bardziej typowo i bezpiecznie. No i ³atwiej ludziom t³umaczyæ co nosisz. Pozdrawiam
Gwyn
Borg
Dzien dobry
Ja nie mam salady a kapalin devil.gif
dwa nie wyglada to na skrzyncowke
trzy co rozumiesz jako pasowac do drugiej polowy xv wieku jesli ze ma sie miescic 1400-1450 to kupa jak 1450-1492 to nie klepsydry a najlepiej lyzki
pozdrawiam
Jonah
Ehh, musze powróciæ do deski kre¶larskiej (i ¼róde³) bo powoli zaczynam siê w tym gubiæ.
Borg: mam takie skrzywienie, ¿e jak kto¶ mówi kapalin to mam przed oczami kapelusz wykonany z metalu widocznie musze wiêcej studiowaæ...
Borg
W pewnym momencie kapaliniarze tez chcieli miec lepsza zaslone twarzy i stad podbrodki i poglebianie rond...
Sa dwie drogi ewolucji jedna poglebia i wygina az doprowadza do morionu, a druga poglebiala kapaliny i robila w nich dziorki na oczeta na wzor salad ale bez tego nakarczka tyle
co do plyt okresl jaki okres, jaka klasa spoleczna, jaki obszar a cos sie pewnie wymysli na wzor...
Jonah
Witam ponownie!
Pragn±³bym odtwarzaæ wspomnian± nieszczêsn± drug± po³owe XV wieku. Klasa spo³eczna - powiedzmy drobne rycerstwo (choæ wierzchowca nie mam - jak wiêkszo¶æ :> ), rodowity ma³opolanin. My¶la³em o zrobieniu zbroi gotyckiej (tak± wczesnogotyck±) ciê¿ki to orzech i pewnie z pó³ roku mi zejdzie na kompletowaniu samych narzêdzi przy moich nak³adach finansowo-czasowych. Ca³e szczê¶cie, ¿e jeszcze m³odym :P

P.S. Czy do mojego opisu pasowa³aby taka zbroja http://www.schwert-shop.de/HelmRuestung/Ru...he/Gotische.htm ?
AtheiX
Czy istnia³a zbroja p³ytowa nieprzebijalna dla niektórych kusz?
A taka nieprzebijalna dla ¿adnych/wiêkszo¶ci ³uków angielskich?
I czy istnieje rekonstrukcja takiej zbroi?
Borg
hmm nie wiem niech ktos inny sie wypowie bo mi sie ona nie podoba ale moze to tylko wizualne wrazenie (gosc ma tam troche fantasy za to sliczne gotyckie rekawice)
lepiej wzoruj sie na oryginalach
jakis czas temu zalozylem temat o zbroi gotyckiej i tak jest sporo ladnych zdjatek w tym kilka prostych bez super kanelowania

co do drobnego rycerstwa mimo wszsytko ja bym sie zdecydowal raczej na piechote przynajmniej na poczatek nie rzucaj sie na gleboka wode
(chyba ze masz namiot, wspomnianego konia, robe, jakies tam inne fatalaszki, sprzet obozowy typu krzeselko dla przykladu czy lozeczko)
spokojnie zrob dobra przeszywke na wypas kup/wykuj jak potrafisz ladna salade potem rekawice napiersnik lub caly kirys, potem moze cos na lokcie lub nozki i tak do konca jednoczesnie reszte dokupujac
powodzenia
Jonah
Ehh Borg przypomnia³o mi siê pod wp³ywem czego nazwa³em Twój he³m salad± http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/basinet.html za nied³ugo to bêde mia³ w g³owie alembik (o ile ju¿ go nei mam) smile.gif
Borg
cytuje W po³owie XV w. ³ebka zaczê³a przyjmowaæ formê he³mu pó³zamkniêtego - do dzwonu zaczêto dodawaæ opuszczone pod du¿ym kontem w dó³ rondo z wizurami przez co he³m taki konstrukcyjnie stawa³ siê kapalinem,
co do takiego helmu owszem na zachodzie wszyscy okreslaja to salada
jest to cos pomiedzy klasyczna salada a kapalinem
Uwazam ze nazwa kapalin jest o tyle poprawniejsza ze ma cos najbardziej dlan charakterystycznego- wyrazne rondo
Borg
mam pare pytan z racji ze sa dosc roztrzelone tematczynie daje je tutaj
1) po co byly takie prety w ksztalcie litery V na napiersnikach?
2) gdzie i kiedy pojawiaja sie po raz pierwszy szorce z blachy przy kirysach, kiedy staje sie to popularne Wiem ze juz w krytych byly Ale jak to jest z zbroja biala, z regoly na nagrobkach jest krotki napiersnik bombiasty Dopiero stosunkowo pozno i to na angielskich sie pojawia (1401 najstarszy jaki mam)
3) napiersnik dzielony z Churburga (ten od armetu, Ulricha von Mach jak pamietam) jest oryginalnie tak zaprojektoway czy nie jest to moze bombiasty kirys z dolozona szorca...
4) czy ktos zna wiecej tak wczesnych (lub wczesniejszych) jak wymieniony wyzej napiersników dzielonych

Pozdrawiam
Marcin Glinianowicz
Dzien doberek!!!

pkt1 To sprytne "V" na napiersnikach byla pewnikiem aby kopia przeciwnika (a moze nawet sztych zadany mieczem) zeslizgujaca sie po napiersniku nie zrobila brzydkiej dziury w gardelku dzielnego rycerza, cios natrafial na to "V" i wzdluz niego zeslizgiwal sie w bezpiecznym kierunku.

pkt2 W znanej i dostepnej chyba wszystkim ksiazce " Arms & Armour of the Medieval Knight" na str. 75 jest fotka fragmentu oltarza z Wloch datowanego na 1376. widac tam juz szorce "obreczowa" dolaczona do bombiastego napiersnika z pionawa oscia, sama szorca jest dosc charakterystycznie uformowana "do szpica". Ale nie wiadomo czy na 100 % jest to napiersnik bialy czy kryty, choc watpie aby na krytym robiono taka osc, ciezej by to bylo oblec aksamitem (tak mi sie wydaje!!!), no i nie widac tam zadnych nitow... Zresza trzeba caly czas uwazac na te Wlochy, oni dziwne rzeczy wymyslali.

Z anty-yattamanskim pozdrowieniem Glina
Garret_90
mo¿e kto¶ zna jaki¶ dobry sklep ko³o warszawy ze zbrojami i uzbrojeniem bo nie mam pewno¶ci do kupowania przez net icon_redface.gif
Vibivs Silivs Alatvs
Ja w sprawie szorc. W przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci ¼rode³ wystêpuj± poziome folgi pod napier¶nikiem. Znalaz³em jednak dwa do¶æ wczesne przedstawienia PIONOWYCH pasów blachy. Przypomina to bardzo pó¼ne zbroje turniejowe lub paradne. Z czym to siê je, jak podczepia i jak sk³ada (fartuch by³ rozsuwany lub zdjemowany do jazdy konnej).

http://www.geocities.com/RainForest/2936/medmtub.jpg - 1415 ?
http://gallica.bnf.fr/scripts/mediator.exe...100081&I=000056 Tristan de Léonois, France, Paris, XVe si?cle

Aha, znajomy zwróci³ uwag± jakoby na pierwszej rycince jeden ze zbrojnych mia³ podbródek do kapalina (ponoæ na pocz±tek XV to ¿adkie, wiêc mo¿e kogo¶ zainteresuje, ja sie tam na kapalcach nie znam).
Makowski
Od¶wie¿ê trochê temat
Mam taki problem ¿e szukam zbroi g³ownie do bohurtów(wszelakich walk a te¿ mo¿e za³apaæ na jakie¶ bardziej profesjonalnie turnieje) a zarazem ma s³u¿yæ do rekonstrukcji historycznej . Pierwotnie planowa³em zakup zbroi gotyckiej ale porozmawia³em ze znajomym, który odk±d pamiêtam kolekcjonowa³ i zajmowa³ siê rycerstwem. Gdy mu mówi³em, ¿e chcê u¿ywaæ do walki Gotyckiej zbroi z salad± i podbrudkiem to mówi³ ¿e to nie jest najlepsze rozwi±zanie, dlatego ¿e za bardzo bêdzie ogranicza³a ruchy g³owy i ¿e wentylacja nie jest zbyt dobra, ¿eby siê w tym dobrze walczy³o, a mi w³a¶nie zale¿y na dobrej zbroi, która bêdzie mnie jak najlepiej chroniæ. Póki co u¿ywam zbroi, (aktualnie tylko na trening) któr± w wiêkszo¶ci sam zrobi³em i wa¿y 35kg, a p³atnerz z którym rozmawia³em powiedzia³, ¿e nie bêdzie problemem wykucie bardzo dobrze chroni±cej zbroi gotyckiej do 40 kg . Znajomy te¿ pokaza³ mi jedn± zbrojê, a zarazem zapewnia³ mi ¿e bêdzie najlepsz± rozmawia³em do walki jak i do rekonstrukcji link http://www.salonartystowrzemiosla.pl/files...4/hendzlik4.jpg
Dziêki pomocy robert w. Wielki okaza³o siê ¿e ta zbroja jest fantazji i siê nie nadaje (ma³a ciekawostka jest ¿e cieszy siê popularno¶ci± w Niemcach, prawdopodobnie ¿e tylko spotka³em j± na zdjêciach i filmach niemieckich bractw i p³atnerzach którzy pisz± ¿e s± historycznie nawet napisa³em do jednego ¿eby wys³a³ jakie¶ potwierdzenie historycznie ale nie dosta³em odpowiedzi.)
Czyli szukam dobrej zbroi p³ytowej najlepiej II po³owy XV wieku (która by³a stosowana na Górnym ¦l±sku) do rekonstrukcji a zarazem jej rozwi±zania konstrukcji najlepiej by siê nadawa³a do walki.
Z góry dziêki za zainteresowanie
Zielu
A jakie konkretniejsze datowanie by Ciê interesowa³o?
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=687&st=60 posty 68 i 69
Je¶li to bêdzie ma³o daj znaæ na pv mam trochê innych linków jeszcze.

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Makowski
CYTAT(Makowski @ 22:38 17.12.2012) *
Znajomy te¿ pokaza³ mi jedn± zbrojê, a zarazem zapewnia³ mi ¿e bêdzie najlepsz± rozmawia³em do walki jak i do rekonstrukcji link http://www.salonartystowrzemiosla.pl/files...4/hendzlik4.jpg
Dziêki pomocy robert w. Wielki okaza³o siê ¿e ta zbroja jest fantazji i siê nie nadaje (ma³a ciekawostka jest ¿e cieszy siê popularno¶ci± w Niemcach, prawdopodobnie ¿e tylko spotka³em j± na zdjêciach i filmach niemieckich bractw i p³atnerzach którzy pisz± ¿e s± historycznie nawet napisa³em do jednego ¿eby wys³a³ jakie¶ potwierdzenie historycznie ale nie dosta³em odpowiedzi.)

Dzia³aj±cy link i za³±cznik.
http://www.salonartystowrzemiosla.pl/files...4/hendzlik4.jpg
Chêtnie poprawi³bym post ale nie ma takiej mo¿liwo¶ci. dunno.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.