Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rzucanie toporkami
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Wolfknuth
Pragnê pozanæ Wasze opinie na temat rzucania toporkami ; Mo¿e znajdzie siê kto¶ ,kto ma z tym jakie¶ do¶wiadczenia , Mo¿e znajd± siê osoby mog±ce odes³aæ mnie do jaki¶ ¿róde³ o tym traktuj±cych , Rozpisujcie siê dowoli ,jesli macie eochotê ,
Bêdê wdziêczny za ka¿d± informacjê ,
Wolfy smile.gif
Wolfknuth
Martwi mnie ten pustostan , Có¿ ,mo¿e jeszcze za wcze¶nie by kto¶ siê znalaz³ , Nie wierzê ,¿eby naprawdê nikt z Was nie mia³ do czynienia z toporkami ,Z mojej skromnej wiedzy historycznej dedukujê siê ,¿e grupy rekonstruuj±ce wczesne ¦redniowiecze ,np Jomsborg Vikings Hird pod Jarlem Einarem z Wolina ,powinien mieæ do czynienia np z franciscami , Co do tej broni to mam jedynie pewno¶æ ,¿e korzystali z niej w V wieku germañscy Frankowie ,ale ,o ile pamiêtam ,w niezmienionej formie by³y u¿ywane tak¿e przez inne ludy a¿ do Xego wieku / proszê mnie poprawiæ je¶li siê mylê / ,w tym Wikingów. Tak czy inaczej ,zainteresuj± mnie tak¿e inne epoki i inne rodzaje toporków niezale¿nie od regionu ¦wiata ,w jakich by³y u¿ywane , Naprawdê niewiele mogê na ten temat znalezæ wiêc ponawiam swoj± pro¶bê ; je¶li kto¶ mo¿e naprowadziæ mnie na trop ¿róde³ o tem traktuj±cych lub zechce siê podzieliæ ze mn± sw± wiedz± na ten temat ,niewa¿ne jak skromn± -byle jak±kolwiek , bêdê wdziêczny
Wolfknuth
I jeszcze jedno , k woli zapewnienia ; nie jestem ¿adnym narwañcem i nie marzy mi siê rzucanie w okolicznych drechów choæ na to zas³u¿yli ,Nie jestem te¿ wielkim pasjonatem broni bia³ej , nie latam po polu obwieszony ¿elazem ¶ciskaj±c w rêku kawa³ek obucha- choæ nie twierdzê,¿e nigdy tego nie spróbujê.. Interesujê siê histori± i ,choæ nie w takim stopniu broni± ,to chcê wiêcej siê dowiedzieæ na ten temat ,ale zjawiaj±c siê tutaj mam na my¶li g³ównie inny cel ; porzucanie dla rekreacji ,informacje praktyczne ,podstawowoe ,ogólnikowe ,w formie wskazówkowej, i tyle ,
z góry dziêki za odpowiedzi , Mam nadziejê ,¿e nie skoñczê pisz±c sam do siebie ..
Sylwester Tyra
Ech... wejdz na www.google.com wpisz w wyszukiwarce Throw axe, throwing axe, how to throw a axe i powinno ci troche tego wyskoczyæ

pozdro!
Wolfknuth
Dziêki ..Jest tam ca³kiem sporo i jak na razie mi wystarczy. Bywam na google ,a jako¶ na to nie wpad³em .. :-)
Sylwester Tyra
mozesz rowniez poszukac stronek poswieconych rzucaniu nozem, czasami zdarzaja sie w nich linki odnosz±ce do nauki rzucania "ró¿nymi" przedmiotami w tym siekiery, topory etc, etc

Celnego oka ¿yczê i wprawnej rêki
kewi
troche informacji o rzucaniu toporkami ( i nie tylko ) ale od strony czysto praktycznej mozna znalezc na stronach o.......jednostkach specjalnych i o walce roznymi narzedziami
czasami mozna natrafic na porzydatne informacje
Kzin
kiedy¶ trochê rzuca³em, jak pracowa³em jako drwal
fajna zabawa, ale na dalsz± odleg³o¶æ nie bardzo mi wychodzi³o
generalnie sprawdza³o siê tylko na pojedynczym obrocie, no mo¿e pare razy na podwójnym
moja rada, rzucaj na sztywnej rêce, ruch nadrarstka na ogó³ za mocno zawija toporem, zw³aszcza, ¿e podstawowa masa znajduje siê w obuchu
wbrew czêstej opinie wcale nienajgorzej rzuca siê toporem o du¿ej masie i d³ugim st6ylisku
tylko niestety zabawa nie nale¿y do najtañszych, styliska lubi± siê ³amaæ
polecam na pocz±tek ca³e metalowe toporki, kosztuj± parê groszy a do treningu s± idealne
a jak ci siê nie spodoba to zawsze mog± siê przydaæ przy budowie altanki:)
Pan Paproch
Jako "¼ród³o" mog± pos³u¿yæ znalezicka toporków do rzucania znalezione na terenach Polski znajduj±ce siê w MWP w W-wie. Mam ich zdjêcia w ksi±¿ecce pt. Cedynia 972. Postaram siê zeskanowaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.