Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stroje ¶lubne
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Bartosz ze Zdunowa
witam!

potrzebujê wszelakich informacji na temat niewie¶ciego stroju ¶lubnego (XII-XIII wiek). czy istnia³ jakis charakterystyczny strój na taka okazjê? ewentualnie wystêpowa³y u Panny M³odej jakie¶ charakterystyczne elementy ubioru? mo¿e jaka¶ kolorystyka (zieleñ)?

bêdê wdziêczny za wszelakie informacje!
pozdrawiam!!
Ludka
Witam!

Co do kolorystkyki to nie, natomiast byl to stro najlepszy, mogl byc nowo uszyty + duzo bizuterii, ile sie zmiesci bo byla ona wnoszona w wwianie.

Ludka Excalibur
Nat
A ja bym przy okazji zapyta³a o stroje ¶lubne X wiek... kolory, ornamentyka? any idea?
Srretno!
Triss
Witam!!!
zdajê sobie sprawê, ¿e trudno o wykroje strojów damskich z XIII wieku. Ale czasami uda siê co¶ znale¼æ. Tym razem szukam jednak czego¶ konkretnego - XIII-wiecznej sukni ¶lubnej. Prosi³abym o jakie¶ wykroje oraz wskazanie materia³u, z jakiego powinna byæ uszyta. Przyznajê, ¿e jestem w tych sprawach zielona i dlatego zamiast "czosnków" i innych "czochowych bab" na mój temat prosi³abym o jakie¶ konkretne wskazówki.
Wchodzi w gre ca³y wiek XIII, bez wskazania na konkretne lata - jak siê trochê tego znajdzie - to bêdê mia³a w czy wybieraæ :-)
z góry bardzo dziêkujê
z powa¿aniem
Triss
Aiuto
no coz...wtedy nie bylo takiego pojecia, do slubu szlo sie w najlepszych strojach (kolor nie mial specjalnego znaczenia , )
LuCK
W ksi±¿ce Tom Tierney (to autor) "Medieval Fashions" na stronie 23 znajduje siê obrazek przedstawiaj±cy "Thirteenth-century Italian bride". Ale patrz±c na inne rysunki w tej ksi±¿ce to wydaje mi siê ¿e i ten wziêty jest z kosmosu. W ka¿dym b±d¼ razie stronê zamieszczam, ca³a ksi±¿ka dostêpna jest w JasKinii bigsmile2.gif czyli naszej wspania³ej Bibliotece Frehy.
Kas_ka
Witam smile.gif
Zapewne ponowie pytania ju¿ pojawiaj±ce siê wcze¶niej ale nie zaszkodzi ponowiæ smile.gif
Interesuje mnie suknia ¶lubna w latach 1580-1650 (mniej wiêcej na ten okres celujê). Gdzie mog³am to siê dopyta³am i wiem, ¿e ma to byæ bogaty strój (najnajlepszy) bez wskazania na konkretny kolor. I chcia³am siê dopytaæ czy poza tym czym¶ jeszcze siê charakteryzowa³a (fakt faktem mam do tego trochê czasu ale wolê za w czasu mieæ skonkretyzowane bo wiadomo potem kupno materia³ów a najpierw ich znalezienie potem szycie to trochê zajmuje). Dlatego je¶li czym¶ szczególnym dodatkowo siê charakteryzowa³y to by³abym wdziêczna za wskazówki smile.gif
Z góry dziêkujê smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.