Hejsan!
Tak sie sklada, ze staram sie odtwarzac wikinga z Birki
. Jednak nie ograniczam sie tylko do tego miejsca, czerpie rowniez z trasy wschodniej do Bizancjum, czyli w gre wchodzi zwlaszcza Gotlandia, Nowogrod, Rus Kijowska, inne ciekawe rzeczy znalezione po drodze no i powoli mysle tez o samym Bizancjum.
Z Birki obecnie mam glownie bizuterie, jak koncowka do czapki, zawieszki, krzyz, rekonstukcje pasa w stylu Borre, szpile do plaszcza, haftki do tuniki, zaczepki do krajek. Stroj natomiast mam raczej Ruski, gdyz co do Birki to za wiele nie udalo mi sie znalezc w Sztokholmskim muzeum.
Natomiast uzbrojenie preferuje stepowe
: walcze szabla, mysle o chelmie z Nemi, obecnie mam skandynawski dzwon z okularami, fokusz, u Scota zamowilem wypukla tarcze nie bedzie to co prawda prawdziwy kalkan no ale tez w stylu. Mam tez chelm wegierski od Atylli ale on za bardzo historyczny nie jest, choc robi swietny klimat. Przeszywke mam zwykla ale znajomy bedzie robil mi w stylu Wareskim. Zas za zbroje robi mi skorzana lamelka.
Jak widac w moim wypadku poszedlem na kompromis laczac Birke z wplywami wschodnimi, ktore zreszta w tym miescie byly wyjatkowo silne
.
Torebka wegierska z okuciami prezentowana w poprzednich wpisach tez jest w moich planach i rzeczywiscie zostala ona znaleziona w Rosta w Jamtland, ale w Birce rowniez znaleziono torebke wegierska, choc do konca nie jest pewne jej przeznaczenie (czytalem o takiej malej dyskusji archeolgow na ten temat). Zalanczam fotke tej torebki.
Ogolnie Birka jest bardzo wdziecznym miejscem dla osob pragnacych robic rekonstrukcje z tego miejsca, goraco polecam.
Mialem rowniez zaproszenie zeby mieszkac przez miesiac na Birce jako wiking ale nie bardzo wtedy moglem, a szkoda bo bym mogl sie uwazac za prawdziwego Birkowicza. W tym roku na wyspie rozpoczeto specjalny projekt budowy wikinskiej osady (za rok na Wolin ma przyjechac Gotz, kowal z Birki, ktory robi arcycudne rzeczy). Zreszta w tym roku na Wolinie byl tez Puh wodz tamtejszej grupy i posiadacz floty 8 lodzi wikinskich. Jak widac kontaty z Birka do dzis mamy dosc silne
.
Pozdrowienia dla pana Roberta, ktorego mialem okazje spotkac na Birce (zreszta nie tylko tam).
Hari